Vielä hieman Venäjästä. Sergei Nemtshinov selviytyi urakasta paremmin kuin viime kerroilla, mutta en tiedä onko hän oikea valmentaja Venäjän U20-joukkueelle. Kanada-pelin viime hetkien heikko pelinjohtaminen (maksoi finaalipaikan) oli Nemtshinovin syy. Nemtshinov on melko kokematon valmentaja, mutta onko U20 MM-kisat oikea paikka oppia valmennusta? Nemtshinovilla oli toki etukäteiskaavailuissa käytössään joukkue, joka ei ollut mestarisuosikki, joten lähes-finaalipaikka on siksi tälle joukkueelle ihan hyvä suoritus.
Tästä pääsemmekin joukkueen kokoamiseen. Venäjä ei valinnut parasta mahdollista saatavilla olevaa joukkuetta turnaukseen syistä, joista tulee päästä eroon. Otetaan esimerkiksi puolustaja Igor Golovkov, joka pelaa Moskovan Dynamon kakkosjoukkueessa, ja joka on KHL:n presidentin Aleksandr Medvedevin sisarenpoika. Golovkov pelasi joukkueessa vain sukulaisuussuhteensa vuoksi. KHL:ssä pelaa monta Golovkovia parempaa juniori-ikäistä puolustajaa, kuten Jakov Seleznev (joka oli viime vuonna Venäjän paras puolustaja), mutta jotka jätettiin joukkueen ulkopuolelle. Golovkov sai (oikeutetusti) välierässä vähän jääaikaa, mutta ehti silti olla jäällä kahden kanadalaismaalin aikana, joista toisen suoraan itse aiheutti.
Toinen suuri ongelma on nuorten pelaajien virta Pohjois-Amerikkaan. Nyt mukana olleista CHL/AHL -pelaajista ainoastaan Pavel Gratshevin arvosana on hyvä. Vjatsheslav Voinov ei ollut yhtään parempi kuin oli vuosi sitten, vaikka ikää ja kokemusta pitäisi olla vuosi enemmän. Nikita Filatov oli jopa huonompi kuin vuosi sitten. Dimitri Kulikov, Dimitri Kugryshev (joka ei näkemissäni peleissä KOSKAAN syöttänyt vaan yritti aina laukoa heikolla menestyksellä) ja Sergei Korostin olivat sanalla sanoen huonoja. Nämä pelaajat ovat TAANTUNEET Pohjois-Amerikassa, kuten lähes jokainen sinne liian aikaisin siirtynyt venäläinen.
Venäjän paras ketju oli KHL-pelaajista koostuva Dimitri Klopov - Nikita Kljukin - Jevgeni Dadonov. Nämä kaverit olivat vielä vuosi sitten huomattavasti pelaajien kuten Kugryshev ja Filatov takana, mutta ovat nyt vuodessa ottaneet heidät kiinni ja menneet ohi. Samoin puolustuksessa Maksim Gontsharov ei mahtunut viime vuonna mukaan, mutta oli tänä vuonna parempi kuin Voinov. Gontsharov on pelannut mahtavaa kautta ZSKA:ssa (33 ottelussa tehot 6+4) ja on mennyt joka tasolla Voinovin ohi. Voinoville olisi ollut tarjolla isohko rooli Traktor Tsheljabinskissa, mutta ilmeisesti agentin houkutusten perusteella valitsi mieluummin AHL:n.
Venäjän on pakko löytää keinot, jolla pitää nämä pelaajat kauemmin Venäjällä. Nämäkin nuorten kisat ovat osoittaneet, että he eivät kehity Pohjois-Amerikassa niinkuin pitäisi. Ongelma on se, että KHL on suurimmalle osalle heistä liian kova sarja, eikä Venäjällä ole junioriliigaa jossa he voisivat kehittyä, joten he joutuvat pelaamaan joko Visshaja -liigassa tai sitäkin alemmalla sarjatasolla. Esimerkiksi Nikita Filatov lähti NHL:ään/AHL:ään, koska omien sanojensa mukaan kyllästyi odottamaan, että saisi ZSKA:ssa edes vähän peliaikaa. Tämän turnauksen perusteella Filatovin kehitys on kuitenkin pysähtynyt ja jopa taantunut.
Tämä(kin) turnaus näytti, että Venäjän on keksittävä jotain näiden parhaiden juniori-ikäisten pelaajien varalle. Heille tulee tarjota mielekäs peliympäristö Venäjällä siinäkin tilanteessa, jossa KHL on vielä liian kova sarja heille. Harjoittelu on Venäjällä selvästi laadukkaampaa kuin Pohjois-Amerikassa, ja heidät on pakko pitää tämän harjoittelukulttuurin alaisuudessa ainakin 20-vuotiaaksi, jotta paras mahdollinen kehitys taataan.