Kuka muu kuin sinä on puhunut moisista harj.määristä alle 10 vuotiaille ?
Hauskuus ja ilo on paljon kiinni valmentajasta. Pelaaja ei pysty olemaan luovia joukkue-harjoituksissa ?? miksei ?
Lainataan erästä kirjoittajaa tästä ketjusta:
Taso ei nouse koska ei ole tarpeeksi jäätä. Jos 10 v jantterit treenaa 3-4 krt/vk niin voiko edellyttää mitään enempää kuin kädetöntä kohellusta.
Eli sinun mukaasi 3-4 kertaa viikossa ei riitä, niin silloin mielestäni on oletettavaa että vaatisit sitten 5-6 kertaa viikossa tms.
Pelaaja pystyy olemaan luova harjoituksissa, mutta harvemmin niin luova kun niissä pihapeleissä ja itsekseen leikkiessä. Harjoituksissa useimmiten koitetaan miellyttää valmentajaa ja toimia harjoitusten normien mukaan. Ohjattu harjoitus on aina erilainen tilanne kun se itsekseen/kavereiden kanssa pelaaminen ja leikkiminen. Se on henkisesti myös erilainen tilanne, vaikka valmentaja(t) olisivat kuinka mukavia ja harjoituksissa olisi kuinka kivaa sekä motivoivaa. Useimmiten vielä suuri osa harjoitteluajasta on pakotettu käyttämään siihen perustekniikan käymiseen.
Teemu Pulkkisen vedon salaisuus on omaehtoinen harjoittelu, Mikael Granlundin pelin pihapelit, Sidney Crosbyn, Wayne Gretzkyn, jne. omat harjoittelut itsekseen. Jalkapallon puolella Jari Litmasen taitojen taustalla on se että hän itsekseen harjoitteli joka aamu ja ilta toistoja ja toistoja. Sinun mukaasi 30minuutissa vetoharjoittelua saadaan toistoja tarpeeksi. Se ei todellakaan pidä paikkansa, koska silloin sitä pitäisi vetää jokaisessa harjoituksessa se 30minuuttia ja tämä tarkottaisi valtavaa vajetta muihin taitoihin. Itsekseen vedot pitää treenata, harjoitukset ovat vain sitä oikean suoritteen oppimista varten. Noita toistoja kun tarvittaisiin tuhansia ja taas tuhansia.
Kysymys kuuluukin, mitä halutaan ? jos halutaan paljon "massaa" niin kaikille vähän. Jos halutaan kans.välistä huippua niin harvalle paljon.
Mielestäni meillä on aivan liian paljon "massaa" josta tiedetään jo 100-varmasti jo 10-vuotiaana ettei niistä tule koskaan edes B-SM -tason pelaajaa mutta kuitenkin näille annetaan samat jää-määrät kuin enemmän intoa ja lahjakkuutta oleville
Puheet siitä että 10-vuotiaana valtavasta massasta osattaisiin aukottomasti seuloa kaikki pelaajat on kyllä todellista haihattelua. Jos lähdetään linjalle missä jokaisessa seurassa on maksimissaan 20 pelaajaa ringissä D-junnuissa, niin Suomi antaa valtavasti etumatkaa jo esim. Ruotsille ja oltaisiin harrastajamäärissä sitten jossain Tanskan tasolla...
Harjoitusmäärien nostaminen ei ole todellakaan tie onneen. Se aiheuttaisi vain entistä enemmän drop outteja, myös niiden lahjakkaiden kavereiden. Täten jääkiekosta tulisi sitten entistä vähemmän niitä lahjakkuuksia läpi. Samoin kun sieltä uinnista ja taitoluistelusta, niin sitten meillä olisi ehkä ikäluokassa edelleen se Pulkkinen, mutta ei välttämättä Granlundia.
Kuten todettua, niin hyvä tutustua miten jalkapallon puolella maailman tämän hetken paras akatemia toimii. Siellä 12-vuotiaatkaan eivät harjoittele kuin 3-4 kertaa viikossa. Mikseivät enempää, jos se kerran olisi se ainoa tie onneen? Lasten pitää antaa nauttia pelaamisesta harjoitusten ulkopuolella, elää lapsuutta ja kehittyä siinä samalla hyvässä valmennuksessa eteenpäin. 3-4 krt viikossa on täysin riittävä, jos pelaajalla on motivaatio kohdallaan ja hän harjoittelee itsekseen. Ongelmat ovat ihan muualla kuin harjoitusmäärissä. Ongelmat ovat harjoittelun tasossa, omaehtoisen harjoittelun/kehittymisen rajoitteissa, liian nuorena voittamisen ylitavoittelemisessa, virheiden pelon istuttamisessa jo ihan nuoriin pelaajiin, jne.
Jos laskee sen 1-2 lisäharjoituksen huonot ja hyvät puolet, niin pitäisi älytä tämä yhtälö. 1-2 harjoitusta lisää tarkoittaa vuodessa luokkaa 50-60h lisää harjoittelua. Tuohon ei käytännössä ole mitään jos vertaa siihen millaisiin määriin innokkaat pelaajat pääsevät omalla ajalla harjotitelussa. Puhutaan sadoista tunneista. Sen sijaan se 1-2 lisäharjoitusta voi rajoittaa juuri sitä omaa harjoittelua. Aiheuttaa enemmän väsymistä, aiheuttaa ajan kanssa ongelmia, rasittaa kehoa, jne.
edit:Suosittelen tutustumaan alan kirjallisuuteen, siis vaikkapa kasvatustieteeseen ja valmentamiseen/harjoitteluun liittyvään, jos ei hahmota miksi 10-vuotiaan ei pidä yhtään tuota 3-4 kertaa enempää viikossa harjoitella joukkueensa harjoituksissa. Edelleen eri asia jos tuon lisäksi saa harjoitella eri muodoissa itsekseen, muissa lajeissa tai esim. vapaasti seuran järjestämissä "vapaajää" tapahtumissa(näissäkin voidaan hyvin järjestää tilanne jossa paikalla on valmentaja, mutta vain niin että häneltä voi kysyä apua/neuvoja, eikä niin että hän on siellä ohjaamassa ns. väkisin pelaajia). Oma ehtoinen harjoittelu tulee olemaan jatkossakin ratkaisevassa asemassa ja joukkueharjoitusmäärien lisääminen ei tule auttamaan kehitystä. Päinvastoin. Paljon tärkeämpää olisi puuttua oikeisiin ongelmiin, niihin mistä tuossa ylempänä puhuinkin.
Mutta sepäs siitä. Jokainen voi toki mielellään uskoa mihin tahtoo. Kannattaa vain vähän syvemmälle mennä pohdinnoissa, kun siitä mistä aita on matalin.