Mainos

Nuori Suomi ry

  • 1 001 415
  • 5 368

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Nyt täytyy eroittaa kaksi asiaa, pelaajan pituus ja voiman hankinta. Lehkonen puhui murrosikäisten nuorten voimanhankinnasta ja Kerttula taas pelaajatyypeistä. Olen Kerttulan samaa mieltä, juniorivalmentajat sysäävät isot pelaajat usein sivuun esim. heikon luistelutaidon takia. Mutta tällainen iso pelaaja voidaan pilata täysin vääränlaisen voimaharjoittelun avulla, tehdään pelaajasta vahva, mutta samalla iso ja kankea. Ässien Joel Armia (192/ 85) on loistava esimerkki pelaajasta, jolla hieno tulevaisuus edessä, mutta voi pilata sen punttisalilla.

Eli ammattitaitoisten juniorivalmentajien pitäisi kehittää näitä pitkiä honkkeleita kaukalossa ja ammattitaitoisten fysiikkavalmentajien pitäisi kehittää heitä salilla.
 

PJx

Jäsen
Nyt täytyy eroittaa kaksi asiaa, pelaajan pituus ja voiman hankinta. Lehkonen puhui murrosikäisten nuorten voimanhankinnasta ja Kerttula taas pelaajatyypeistä.
Ehkä kuitenkin olisi syytä katsoa asiaa vielä hiukan syvemmältä. Siitä olaan kai hyvin laajasti yksimielisiä, että se joukkue keskimäärin voittaa, joka pystyy ylläpitämään liikkeen kentällä.

"Ikan leirin" lähtökohta on, että isot lihakset syövät paljon happea/energiaa, joten kaverit väsyvät (esimerkiksi ammattipyöräilyssä maantie/mäkispesialistit, ratapyöräilijät käänteistä tyyppiä).

"Voimapuolueen" miehet väittävät, että heikot kaverit joutuvat liian lähelle maksimitehoja paineissa ja kuluttavat sitä kautta itsensä loppuun. Se missä totuus on, onkin sitten toinen juttu. "Ainoa" suoranainen hyöty (lihas)massasta syntyy kuitenkin tasapainon kautta (iso haitta tulikin mainittua). Välillisesti toki voiman/nopeuden kautta tulee iso hyöty.

Jos ajatellaan voimaharjoittelua, niin isoin riski liittyy paikkojen hajottamiseen tekniikkavirheiden/epätarkoituksenmukaisen harjoittelun kautta. Toinen fyysinen haitta saattaa tulla epätarkoituksenmukaisesta lihasmassasta. Pahin rasti on, että punttisaliharjoittelu on poissa muusta harjoittelusta ja pahassa tapauksesta liikkuvuusharjoitteista.

Väittäisin kuitenkin, että voimaharjoittelulla ja pelaajatyypeillä on vahva kytkentä toisiinsa. Hyvin iso osa isojen kavereiden liikkuvuuspuutteista selittyy puutteellisten voimatasojen kautta.Voima on suhteessa lihaksen poikkipinta-alaan ja massa suhteessa tilavuuteen. Pienen kaverin suhteelliset voimatasot ovat "automaattisesti" paremmat kuin ison.

Tästä seuraa aivan heti, että iso kaveri tarvitsee enemmän lihaa luittensa päälle saman liikkuvuuden aikaansaamiseksi. Se selittää Ikan leirin näkemyksen, että tulevaisuus on pienissä pelaajissa. Toisaalta tässä tehdään itsensä toteuttava ennuste: "turhaa" lihasmassaa vältettävä -> pitkät kaverit jäävät helposti liian heikoiksi -> näiden liikkuvuus kärsii -> eivät pysy liikkeessä mukana -> ei käyttöä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Puhut varmasti asiaa, mutta itse lähtisin analysoimaan asiaa lihaksiston, enkä lihaksen, tasolta. Eli kun kehitetään jääkiekkoilijaa ja hänen "luistelulihaksistoaan", harjoittelun pitää olla muutakin kuin kyykkyä ja pohkeita. Tällöin pitää olla lantion ja keskivartalon lihakset mukana ja tämä vaatii osaamista. Ei riitä enää se salikaveri, joka on joskus pelannut kiekkoa vaan valmentajalla pitää olla oikeaa tietämystä lihaksistosta ja kykyä soveltaa sitä jääkiekkoilijaan. Mielestäni tätä osaamista Lehkonen hakee tuossa kolumnissaan.
 

PJx

Jäsen
Käsittääkseni keskivartalon lihakset ovat jo ainakin jonkin aikaa ymmärretty tärkeimmiksi lihaksistoiksi. Se mitä hain takaa on, että Ika on puolensa valinnut (ainakin toistaiseksi) ja kirjoitusta on katsottava isommasta asiayhteydestä.

Toki jaoin osittain Ikan huolen kirjoittaessani: "Jos ajatellaan voimaharjoittelua, niin isoin riski liittyy paikkojen hajottamiseen tekniikkavirheiden/epätarkoituksenmukaisen harjoittelun kautta."

Tämä huoli syntyy taas sitä kautta, että osaavat ohjaajat taitavat puuttua näistä nuorten voima-sessioista (tarvittaisiin runsaasti ulkopuolista panosta) ja ryhmäpaine pahentaa tilannetta. Vastapainona kannattaa muistaa, että vahva lihas suojaa "heikkoja" niveliä.

Kirjoitus lähtee olemassa olevista käytännöistä, josta periaatteelliset kysymykset täytyisi pystyä irrottamaan, jotta tekemisen tasoa pystyttäisiin nostamaan. Niin ja tietysti pohtimaan todenteolla "oikeita" painotuksia.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Tässä taitaa mennä puurot ja vellit aavistuksen sekaisin, sillä lihasmassan hankinta ei lisää liikkuvuutta ( joka siis tarkoittaa suunnilleen samaa kuin notkeus ), vaan pikemminkin päinvastoin.

"Jumi on voimaa" - sanoi entinen kiekkoilija.

Lehkonen puhuu kolumnissaan liiallisen voimaharjoittelun haittavaikutuksista. Tässä kohtaa olen Lehkosen kanssa samaa mieltä, kun sanot B-junnulle, että 5 kiloa lihasmassaa kiitos, niin sitä lihasmassaa sieltä tulee ja kaikki muut ominaisuudet unohdetaan tyystin. Suomalainen nuori ei osaa harjoitella omatoimisesti ja monipuolisesti. Tässä kohtaa on valmentajalla vastuu pitää naamansa kiinni. Pitkässä juoksussa päästäisiin parempaan lopputulokseen jos kiekkojunnun saisi tekemään telinoimistelua puntin noston sijaan.

Teoriassa isompi määrä lihasmassaa pystyy tuottamaan suuremman määrän energiaa. Käytännössä tämä tuntuu toteutuvan harvoin puutteellisen liikkuvuusharjoittelun takia. Tilannetta voisi verrata kuminauhan ampumiseen sormenpäästä; Leveämpi (enemmän lihasmassaa) kuminauha kestää teoriassa enemmän repimistä, mutta ei lennä kauemmas jollei sitä voi venyttää kuten ohuempaa nauhaa.

Se on kuitenkin selvää, että suuren massan liikuttaminen vaatii enemmän energiaa kuin pienen massan liikuttaminen ja täten parempaa maksimaalista hapenottokykyä, jota mitataan yksiköllä litraa / minuutti, jotta suhteellinen hapenottokyky olisi samalla tasolla (millilitraa/ kilogramma / minuutti).

Oman näkemykseni mukaan sopiva määrä lihasmassaa jääkiekkoilijalla on silloin, kun paikat pysyvät ehjänä koko kauden. Mikäli pelaamista rajoittava tekijä on nimenomaan voimassa, tällöin mielestäni pitäisi parantaa lihaksen kykyä tuottaa energiaa siten, että lihasmassan kasvu ( = lihassoluvaurion ) minimoidaan. Lihasmassaltaan ja liikkuvuudeltaan - eli rakenteeltaan - telinevoimistelijat ovat varsin lähellä omaa käsitystäni ideaalisesta jääkiekkoilijan vartalosta.

Mitä tulee tuohon toiseen artikkeliin, niin erolla pelaajien koossa NHL:n ja euroopan sarjojen välissä taitaa olla lähinnä syy - seuraus suhde. Isot pelaajat pärjäävät NHL:n kaukalossa ja pienemmät sitten paremmin isoissa kaukaloissa euroopassa. Mikään ei sano, etteikö pieni pelaaja voisi pärjätä isossa liigassa ja pienessä kaukalossa, mutta isosta koosta on kuitenkin hyötyä.

Miksi suomalaisessa kiekossa ei sitten kasva isoja huippupelaajia? Hyvä kysymys ja kunhan joku keksii vastauksen, niin saadaan asiat kääntymään oikeaan suuntaan.

Sen olen kuitenkin huomannut, että pitkällä pelaajalla on koordinaation kanssa paljon enemmän tekemistä kuin lyhyellä pelaajalla - etenkin jos pitkä kaveri on kasvanut jossain kohtaa nopeasti. Tällaisen pelaajan kehittäminen vaatii valmentajalta kärsivällisyyttä, kun 15-v pelaaja yrittää opetella uudestaan luistelemaan, mutta yhtä lailla se vaatii pelaajalta kärsivällisyyttä ja nöyryyttä harjoitella itsensä takaisin muiden tasolle. Usein tuntuu siltä, että "Kaikki-mulle-heti" -sukupolven pelaajat eivät ole tässä kohtaa valmiita harjoittelemaan tarpeeksi ja ripustavat hokkarit naulaan. Pienellä asennekasvatuksella ja sarjajärjestelmien rukkaamisella tähän löydettäisiin kyllä keinot.
 

PJx

Jäsen
Täällä on puhuttu sekä pelaajan liikkuvuudesta että nivelten liikkuvuudesta ja saattaa olla, ettei termien käytölle ole riittävää erittelyä. Periaatteessa taidamme saarnata samasta asiasta...
Tässä taitaa mennä puurot ja vellit aavistuksen sekaisin, sillä lihasmassan hankinta ei lisää liikkuvuutta

Teoriassa isompi määrä lihasmassaa pystyy tuottamaan suuremman määrän energiaa. Käytännössä tämä tuntuu toteutuvan harvoin puutteellisen liikkuvuusharjoittelun takia.

Lihasmassaltaan ja liikkuvuudeltaan - eli rakenteeltaan - telinevoimistelijat ovat varsin lähellä omaa käsitystäni ideaalisesta jääkiekkoilijan vartalosta.

Mitä tulee tuohon toiseen artikkeliin, niin erolla pelaajien koossa NHL:n ja euroopan sarjojen välissä taitaa olla lähinnä syy - seuraus suhde. Isot pelaajat pärjäävät NHL:n kaukalossa ja pienemmät sitten paremmin isoissa kaukaloissa euroopassa.
Sen verran kommentoisin, että jos lihasta hankitaan liikkuvuuden kustannuksella niin vastakkainen lihas pistää aina hanttiin. Ei tarvitse olla suuri ajattelija, että ymmärtää energiaa menevän tolkuttomasti hukkaan turhaa "vastustustyötä" tehtäessä.

Itse pidän voimistelijan yläkroppaa aika haasteellisena tavoitteena. Junnupojat ovat suurimmaksi osaksi sen verran heinäkeppejä. Toki periaatteellisella tasolla saatan arvostaa voimaa liiaksikin, mutta käytännössä...

Isompi eurooppalainen kaukalo suosii etenkin junnuissa vikkeliä kavereita, sillä tilaa on "kohtuuttomasti". Luulisin, että tämä on selittävä tekijä kokoerolle. Liigassa isossakin kaukalossa saattaa tulla ahdasta, mutta valinta on tehty aiemmin.

Mutta oli tässä väärässä tai oikeassa on aina mukava vaihtaa mielipiteitä. Oppii ymmärtämään asioita uudelta kantilta, oli siitä hyötyä tai ei, onkin jo toinen juttu.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Ei minua kausimaksuja maksavana isänä kiinnosta lainkaan tuottaako lasteni harrastus kansallisista urheilumenestystä.

Reiluahan olisi, että nämä kaikki laadukasta 'junnutuotantoa' haluavat sitten rahoittaisivat sen tehotuotannon.

Tämän takia haluaisin itse nähdä enemmän hajontaa joukkueiden välillä. Varsinkin isommissa kaupungeissa/kaupunkikeskittymissä olisi mahdollista rakentaa joukkueet eri muottiin, toiset kilpakiekkoon panostaviksi (=ammattivalmentajat, parhaat pelaa, jne.) ja toiset mainitsemaasi harrastustoimintaan keskittyviksi.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tuo homma toimisi vallan mainiosti, siitä vain Jokereille, HIFK:lle ja jollekin/joillekin Espoon joukkueille (Blues muodostetaan vasta myöhemmässä vaiheessa muiden joukkueiden pohjalta) kilpakiekkostatus jo ennen SM-sarjoja. Silti löytyisi joukkueita myös niille, jotka tahtovat harrastustoimintaa, kehittymismahdollisuuksia ja vastaavaa.

Toki, pienemmillä paikkakunnilla sitten jouduttaisiin pelaamaan rajallisemmilla resursseilla. Jossain Pihtiputaalla tuskin riittää nuoria pitämään yllä kahta eri porukkaa, jolloin pitäisi mennä yleisen tavan mukaan: mikä on parasta lajille alueen resurssit huomioiden. Jos vanhemmilta ei löydy halua kilpakiekkoon pienillä paikoilla, silloin jo koko toiminnan kannalta mainitsemasi tapa vähentää kustannuksia vapaaehtoisvalmentajilla ja pitämällä pelaajat tyytyväisenä tasaisemmalla peluutuksella olisi realistinen vaihtoehto.

Pointtina on, että mielestäni mikään liitolta tuleva käsky tai kehotus ei saisi rajoittaa seurojen sisäistä toimintaa tällaisissa asioissa.

Suomessahan on pitkään ollut tämä juoksukulttuuri kunniassa ja sitten ihmetellään että miksi 72 kg Liigapelaajan laukaus on niin heikko...

Muistaakseni noin 6-9kk takaperin Jääkiekkolehdessä käsiteltiin tätä suomalaista juoksukulttuuria käyttäen termiä "hokihölkkä". Nyt en jaksa arkistoistani kaivaa juuri sitä numeroa, mutta tuossa taisi Ville Nieminenkin avautua asiasta.

Jutun pointtina oli, että aerobinen liikunta itsessään ei ole pahasta, mutta juoksu on melkoista myrkkyä sekä pääkopalle että ennen kaikkea elimistölle. Esimerkiksi palauttavan toiminnan voisi hyvin hoitaa muilla keinoin, kuten kuntopyörin. Voisi olla esimerkiksi selkä- tai polvivaivoista kärsineelle pelaajalel hiukan parempi vaihtoehto saada aerobista liikuntaa muulla tavoin rasittamalla näitä paikkoja syksyn loskasateessa.

Samoin on ollut juttua siitä, miten esimerkiksi Nieminen ja Bure tykkäsivät punttisalista. Mielestäni tuo ei ole millään tavalla ristiriidassa Ikan lausuntojen kanssa: punttisalilla voi myös treenata muutenkin kuin maksimeja vetäen tai lihasmassa (liikaa) kasvattaen. Laukaus vaatii tekniikan lisäksi myös voimaa, eikä voimaa saada lenkkipolulta tai kuntopyörän selästä.
 

msg

Jäsen
Tämän takia haluaisin itse nähdä enemmän hajontaa joukkueiden välillä. Varsinkin isommissa kaupungeissa/kaupunkikeskittymissä olisi mahdollista rakentaa joukkueet eri muottiin, toiset kilpakiekkoon panostaviksi (=ammattivalmentajat, parhaat pelaa, jne.) ja toiset mainitsemaasi harrastustoimintaan keskittyviksi.

Ei minulla ole todellakaan mitään sitä vastaan, että joku seura haluaa aloittaa tehostetumman valmennuksen ja treenauksen jo ala-asteikäisien kohdalla niin kuin taidetaan esimerkiksi FC Hongassa fudiksen puolella tehdä. Kuulemma on olemassa Honka-akatemia, johon on 8-vuotiailla tryoutit ja kuulemma kaverien synttärien ja treenien osuessa samaan aikaan, niin kaverien synttärien pitää väistää.

Sitä vain mietin, että kuka ne lisääntyneet jääajat ja ammattitaitoiset valmentajat maksaa? Ehkä sitten maksajina ovat ne vanhemmat, joiden lapset näissä tehovalmennusryhmissä ovat? Ei niitä ainakaan tulisi maksattaa näiden leikkimielisesti harrastavien lasten vanhemmilla, vaikka samassa seurassa olisivatkin.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Voisin väittää että pk-seudulla on isoimmilla seuroilla kilpajoukkueet jo D-junnuista lähtien. Eiköhän näiden tryout-ilmoitukset tarkoittane sitä.
Käsittääkseni osalla seuroista on jo F-junnuissa kilpajoukkueet. Tai ainakin pelurit jaettu taitotason mukaan eri joukkueisiin. Tuo on sinänsä ihan hyvä juttu, jos vielä vastustajiksi hankitaan saman tasoisia porukoita. Sisäisiä matseja toki vähän huonompi vetää tuolla tyylillä(tai ainakin hyödytöntä pelata).
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Isoimmilla seuroilla on kilpajoukkueet jo D-junnuista lähtien.

Noin 967:nnen kerran: NS-järjestelmää ei missään vaiheessa ole tarkoitettukaan muille kuin alle D-ikäisille (alle 13/11-vuotiaat), ja hyvä niin. Se, että kiekkoväki perseili ihan itse tämän ja monta muuta asiaa - kuten mm. Jukka Jalonen on useasti todennut - tunkemalla NS-toimintaa vanhempiin ikäluokkiin, joihin se ei tietenkään kuulu eikä sovi, on sitten oma moka.

Jos joku taas katsoo olevansa pätevä sanomaan 100-prosenttisella varmuudella 7-vuotiaista F-naperoista, kenestä tulee edes liigapelaaja, haluaisin todella tavata ko. fakiirin. Juttu on toinen, mikäli vetäjät ovat jalat maassa, osaavat asiansa ja joukkueiden välillä on mahdollista liikkua kehitysvaiheen, innostuksen, ajankäytön, fyysisen kasvun jne. muutosten mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Sitä vain mietin, että kuka ne lisääntyneet jääajat ja ammattitaitoiset valmentajat maksaa? Ehkä sitten maksajina ovat ne vanhemmat, joiden lapset näissä tehovalmennusryhmissä ovat? Ei niitä ainakaan tulisi maksattaa näiden leikkimielisesti harrastavien lasten vanhemmilla, vaikka samassa seurassa olisivatkin.

Juuri näin. Mielestäni vanhempien pitäisi vain maksaa saamastaan ja toki kääntäen, saada myös maksamaansa. Ei Petterin isän tarvitse maksaa siitä, että kilpakiekkoon keskittyvän Liisan joukkueen ylimääräinen harjoitusvuoro ja ammattivalmentaja nostavat kuukausi- tai kausimaksua X euroa.

Esimerkkinä tästä on muun muassa Espoossa ja Vantaalla toimivat kakkosjoukkueet, tosin vastaava toiminta voisi alkaa jo nuoremmista junnuista. Samoin tätä voi soveltaa seurarajojen yli: esimerkiksi Turussa TPS ja Tuto voisivat kilpailla "laadulla" (Joka taas maksaa) ja noiden joukkueiden kakkosporukat, TuKV+muut hinnalla. Tällöin löytyisi kukkarolle ja motiiville sopiva ratkaisu helpommin kuin nykyisestä NS-systeemin järjestelmästä.

Jos joku taas katsoo olevansa pätevä sanomaan 100-prosenttisella varmuudella 7-vuotiaista F-naperoista, kenestä tulee edes liigapelaaja, haluaisin todella tavata ko. fakiirin. Juttu on toinen, mikäli vetäjät ovat jalat maassa, osaavat asiansa ja joukkueiden välillä on mahdollista liikkua kehitysvaiheen, innostuksen, ajankäytön, fyysisen kasvun jne. muutosten mukaan.

Mielestäni tämä ei ole mitenkään riidassa vaikkapa 8-vuotiaiden kilpailuun liittyvän toiminnan kanssa. Jos lapsi on halukas kilpailemaan, huoltajat eivät näe asiassa ongelmaa ja lompakko&aikataulut antavat myöten, miksi NS-järjestelmällä estetään tällainen toiminta alle D-junioreilta?

Tehostetumpi harjoittelu ei tietenkään takaa lopulta yhtään mitään, mutta mielestäni se luo paremman perustan nuorten kehitykselle. Tällöin lapsi oppii jo ennen murrosikää kilpailpailulähtöistä urheilua, hänen lajitekniselle ja urheilulliselle kehitykselle annetaan paremmat mahdollisuudet kehittyä ja lahjakkuuksien mahdollisuuksia ei kahlita millään liiton linjauksella.
 

PJx

Jäsen
Junnujärjestelmä on rakennettu pitkälti sen varaan, että laajat massat (=nuoret ikäluokat) rahoittavat osin vanhempien junnujen (seurasta riippuen ehkä B-junnuihin asti) toimintaa. Samaten, "paras A-ryhmä" ei kata kaikkia kustannuksiaan. Näin se menee eikä systeemi toimi tällä rahoituspohjalla muuten (epäilisin niin).

Välttämättä suoranaista rahaa ei siirry, mutta "tulonsiirto" näkyy tukitoimien rahoituksen kautta. Osittain syynä on, ettei harrastustoimintaa ja urheilua ole erotettu riittävästi toisistaan avustuspolitiikassakaan.

Menee se kyllä osin toiseenkin suuntaan.Harrastustoiminta saa seurojen kautta subventoituja jäävuoroja Lisäksi vaihdossa tulee jossain määrin valmennusresursseja. Jos leikitään ajatuksella, että urheilu ja harrastetoiminta eritettäisiin toisistaan, täytyisi harrastustoiminnan vetäjät löytää muuta kautta. Silloin vetäjät haalisi/palkkaisi joku toinen taho kuin urheilu-väki. Onnistuisiko se talkoo hengessä, kuten nykyään? Jo tämä saattaisi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

Toisaalta harrastustoiminnan jääajat kilpailisivat rahoituksessa poliittisten nuorisojärjestöjen ja esim. partiotoiminnan kanssa. Saattaisi mennä melko omakustanteiseksi toiminnaksi, jossa hintalappu olisi ihan vertailukelpoinen nykysysteemin kanssa.

Vaikka mitä puhutaan, on urheilutoimintaan vakavasti suhtautuvien/osallistuvien yksi motiivi, että joku tutuista pojista saattaa vielä tehdä uraa. Aivan pikkujunnuilla se saattaa tarkoittaa SM-sarjaa ja jossain SM-sarjassa liigaa. Nämä kaverit vaihtavat vapaa-aikaansa siihen hyvänolon tunteeseen kun omat pojat pärjäävät. On se mukava katsottavaa kun tuttu poika vetää ylleen maajoukkue- tai liiga-paidan. Se on koukku, joka pitää osaltaan kustannukset kurissa.

Tämä kustannusvastaavuusajattelu menee kiville siinä, että vapaaehtoistyölle ai anneta sille kuuluvaa arvoa. Jos tämä työ "arvotettaisiin" kuten palkkatyö, niin kuva saattaisi muuttua oleellisesti. Ehkäpä huomattaisiin, ettei nettomaksajia ole juurikaan "asiakaspuolella" vaan pikemminkin toimihenkilöpuolella.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Kalervo Kummola otti tänään MTV3:n Studio55:ssä kantaa Jääkiekkoliiton viime vuosien pelaajatuotantoon. Kummola näytti jälleen kerran suuruutensa ja pystyi myöntämään ne virheet, mitä pelaajatuotannossa on tehty. Maajoukkueen vanhemmat vastuupelaajat ovat lopettelemassa ja heidän tilalleen on saatava korvaavat huippupelaajat. Kummola sanoi olleensa kolme vuotta sitten todella huolestunut juniorituotannosta. Kaikkipelaa- ja sosiaalikiekossa mentiin Kummolan mukaan liian pitkälle. Meillä oli Kummolan mukaan huonoja, tasapäistäviä vuosia välissä. Rautakorven johdolla kaivetaan nyt ne tulevat huiput esiin. Heidän on saatava riittävästi jääaikaa nuorena, koska henkilökohtaiset taidot on hankittava nuorena, koska myöhemmin se on mahdotonta. Kummolan mukaan tähän on nyt satsattava. Maalintekoon on paneuduttava jo pienestä lähtien aina, kun ollaan jäällä.

Kummola puhui asiaa ja uskon, että nyt vihdoin, Rautakorven johdolla, juniorituotanto saadaan taas oikeisiin uomiinsa, joissa on sijaa suurten massojen mukanaolon lisäksi myös huippujuniorituotannolle. Siinä on tosin Rautakorvella iso työmaa edessä, koska Nuori Suomeen tukeutunut Jääkiekkoliiton juniorijärjestelmä on muutettava radikaalisti. Rautakorpi sanoi jo lähes kaksi vuotta sitten Ottawan nuorten MM-kisojen jälkeen, että suomalaisen kiekkoväen on herättävä ja tehtävä isoja muutoksia juniorikiekkoiluun. Meni kuitenkin taas kaksi vuotta ennenkuin mitään konkreettista on tapahtunut. Odotetaan mielenkiinnolla Jukka Rautakorven aloittaman työn tuloksia, eli mitä tosiassa tullaan juniorikiekon huippujuniorituotannon eteen tekemään.
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Hyvä Kale!

Oho! Että Kalekin sitten vihdoin myöntää Nuori-Suomen vieneen kiekkoiluamme mönkään.

Iso käsi tästä Kalelle, Johtavalta!

Se harmittaa, että kirjoitin asiasta vakavasti ja julkisesti jo vuonna 2004. Nyt on menetetty suurinpiirtein yksi urheiluelämän sykli eli kuusi vuotta.

Sitä toki alleviivaan, ettei Nuori-Suomi järjestönä ole syypää. Ne liitot, jotka lähtivät mukaan Nuoren Suomen puuhasteluun, ovat syypäitä. Nuoren Suomen ideologialla ja sen toteuttamisella ei synny rakenteellista pohjaa huippu-urheilun tarpeiksi. Nuori Suomi on huippu-urheilun syöpä.

Olin kerran luoennoimassa Nuorelle Suomelle. Halusivat tyylikkäällä tavalla kuulla terävintä kriitikkoaan. No, ei siinä mitään. Oleellisin anti minulle tuossa tilasuudessa (elettiin ehkä vuotta 2005 tai 2006) oli huomata, että yksi porukka ei ollut langennut ollenkaan Nuoren Suomen loveen. Sillä tilaisuudessa kärvisteli joku hieno nainen (nimi on unohtunut) korvat luimussa mutta päättäväisenä. Hän edusti taitoluisteluliittoa. Nainen oli selvästi halveksuttu tyyppi siinä porukussa. Kerettiläinen. No, sittemmin tulokset ovat osoittaneet, että tuo sinnikäs nainen liittoineen oli oikeassa. Naistaitoluistelijamme ovat kiistattomalla tavalla osoittaneet erittäin kilpaillussa ja haasteellisessa lajissaan, että Nuori Suomi on huippu-urheilun vihollinen. Jos taitoluistelussa olisi toteutettu "kaikki luistelee -periaatetta", ei olisi suomalaiset pärjänneet lajissaan nykyiseen tapaansa.

Mutta siis nyt, niin uskon, myös Jääkiekkoliitossa on herätty todellisuuteen. Parasta olisi, jos jääkiekkoilu valitsisi taitoluistelijoiden tien.

Johtava
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Naistaitoluistelijamme ovat kiistattomalla tavalla osoittaneet erittäin kilpaillussa ja haasteellisessa lajissaan, että Nuori Suomi on huippu-urheilun vihollinen. Jos taitoluistelussa olisi toteutettu "kaikki luistelee -periaatetta", ei olisi suomalaiset pärjänneet lajissaan nykyiseen tapaansa.

Miten taitoluisteluharjoittelussa, siis yksilölajissa, toteutettaisiin erheellistä "kaikki luistelee" -periaatetta? Ja jos se on mahdollista yksilölajissa, onko jonkinlainen "kaikki juoksee" -periaate syyllinen siihen, ettei Suomella ole 100 metrin juoksun olympiamitalistia?
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Jako kilpa- ja harrastelijaryhmiin

Miten taitoluisteluharjoittelussa, siis yksilölajissa, toteutettaisiin erheellistä "kaikki luistelee" -periaatetta? Ja jos se on mahdollista yksilölajissa, onko jonkinlainen "kaikki juoksee" -periaate syyllinen siihen, ettei Suomella ole 100 metrin juoksun olympiamitalistia?


Outo kysymys!
Mutta täsmällinen vastaus: Taitoluistelussa karsitaan ja jaetaan jo hyvin nuoresta edistyneemmät luistelijat "kilparyhmiin" ja vähemmän edistyneet "harrastelijaryhmiin". Jako on raaka ja erittäin katergorinen. Kilparyhmät saavat huomattavasti enemmän jääaikaa harjoitteluun ja seurojen laadukkainta valmennusta.

Olen seurannut asiaa sanotaanko erittäin läheltä. Turussa, Kouvolassa, Lahdessa ja Hämeenlinnassa jakoa aletaan tehdä jopa 7-9-vuotiaina. Rakenteellisesti katsoen - ja poikkeuksia ei kannata ottaa luukuun - suomalaisessa jääkiekkoilussa jakoa aletaan tehdä vasta 13-vuotiaana. Tämä johtuu siitä, että seuroissa on omaksuttu Nuori Suomi -periaatteet.

Muualla johtavissa kiekkomaissa "luonnollinen" karsinta alkaa aiemmin. Eli toimitaan sillä samalla urheilulle luontaisella tavalla, jolla Suomessakin kaikki ennen vuotta 1983 syntyneet ehtivät pelata juniorivuotensa. Nuoren Suomen myrkkyvaikutus alkoi vasta 1995. Ei ole sattumaa - ellei halua poliittisesti ummistaa silmiään - ja on helppo tajuta, miksi junioripelaajatuotantomme on sittemmin hiipunut juuri siltä vedenjakajalta, joka alkaa 1983-ikäluokan jälkeen.

Joskus kuulee ja näkee sanottavan, että karsintaa ei saa aloittaa liian aikaisin, sillä se sulkee ulos niin sanotut "myöhäisheränneet". Väite on kestämätön. Ei kokonaista järjestelmää voida muokata tuolla perustelulla! Ei normaalisti ikänsä mukana kehittyviä - ja niistä massoistahan se lopullinen laatu tulee - saa jarruttaa harjoittelu- ja pelimäärissä sen takia, että joku vähemmistö puhkeaa kukkaan vasta myöhemmin. Myöhään herääville on sitä paitsi tyypillistä, ette he puskevat läpi kaikista systeemeistä riippumatta.

Alleviivaan vielä sitä, että Nuori Suomi ideologioineen ei ole syypää. Syyllisiä ovat ne tyhmät lajijohtajat, jotka hyväksyivät Nuoren Suomen linjaukset huoneentaulukseen. Mutta sitä ei kai kukaan täysipäinen itse edes liki huippua urheillut tai valmentanut tai jollakin tapaa huippu-urheilua ymmärtävä palstaveli tai -sisko väitä, että Nuori Suomi tukisi ja sopisi Huippu-urheilun kivijalaksi. Nuoren Suomen ideologia tuhoaa suomalaista huippu-urheilua, se on aivan selvää.

Ja mitä tuohon nimimerkin heittoon 100 metrin suomalaisen olympiamitalistin puutteesta tulee totean seuraavaa: Mielestäni ei kannata olla näsäviisas ja pisteliäs silloin, kun kompetenssi ei muutoin riitä aiheen tiimoilta. Nimimerkin
kysymys viitaten taitoluisteluun paljastaa, ettei komptenssia ainakaan liikaa ole päässyt siunaantumaan Nuoren Suomen ja huippu-urheilun suhteen ymmärtämiseen. Mutta oppia ikä kaikki!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minusta tässä paikoin hyvinkin asiantuntevassa ketjussa on tullut ihan selväksi, ettei NS ole mikään keskeinen tekijä juniorituotannon ongelmien suhteen. Valmennus ja valmentajien asenteet, tietty näköalattomuus ja lyhytnäköisyys ovat ylivoimaisesti olennaisempia tekijöitä. Toki NS muodostaa hyvän alibin sille, ettei tarvitse katsoa peiliin. Sitten jos vielä kärjistetään tyyliin, että Nuori Suomi olisi huippu-urheilun "syöpä" mennään jo ihan patologiselle huippu-urheilun ihailun linjalle. Huippu-urheiluhan niissä mediaseksikkäimmissä lajeissa (ja niiden ulkopuolellakin) alkaa olla kaukana alkuperäisestä olympialaisesta ideaalista (terve sielu terveessä ruumiissa, tärkeintä on kilpailu, ei voitto jne.) Monissa lajeissa huippu-urheilu on korostetun epätervettä toimintaa. Nuoren Suomen ihanne laajasta urheilevasta nuorten massasta on loistava, totaalisen kannatettava ajatus. Jos sitten on niin, että jossain lajissa sen kapean kärjen tuotannossa on ongelmia NS:n takia niin se kertoo lajin omasta kädettömyydestä, ei Nuoresta Suomesta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
NS ei muuten estä edes ideologialtaan erilaisiin tasoryhmiin jakamista. Nuohan juuri palvelevat nuoria ja heidän harrastamista. Tällöin nuoret saavat harrastaa omien tasoisten kanssa ja oman tasoisia vastaan. Eli tulee tappioita ja voittoja. Toki NS aiheuttaa tiettyjä ongelmia, kuten "puolen pelin takuut", jne. Mutta näissäkin saa soveltaa "koodistoa". Monessa lajissa/seurassa on menty vain tuon NS:n taakse ja unohdettu käyttää järkeä sekä jalostaa tuota.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Outo kysymys!
Mutta täsmällinen vastaus: Taitoluistelussa karsitaan ja jaetaan jo hyvin nuoresta edistyneemmät luistelijat "kilparyhmiin" ja vähemmän edistyneet "harrastelijaryhmiin". Jako on raaka ja erittäin katergorinen. Kilparyhmät saavat huomattavasti enemmän jääaikaa harjoitteluun ja seurojen laadukkainta valmennusta.

Toisin sanoen — jos leikkaa jääkiekkoon — nuorisovalmennuksen suurin ongelma on jääaika ja laadukas valmennus. Niiden puutteestahan ei oikein voi Nuorta Suomea syyllistää (paitsi tietenkin, välillisesti, siten että syyttää "lahjattomampien" saaman jääajan olevan pois "lahjakkailta"; silloin tosin todellinen ongelma on itse asiassa jääajan kaikinpuoleinen vähyys).

Ja mitä tuohon nimimerkin heittoon 100 metrin suomalaisen olympiamitalistin puutteesta tulee totean seuraavaa: Mielestäni ei kannata olla näsäviisas ja pisteliäs silloin, kun kompetenssi ei muutoin riitä aiheen tiimoilta.

Vastausta kysymykseen en kuitenkaan saanut, koska sellaista ei taida sieltä löytyä.

Nimimerkin kysymys viitaten taitoluisteluun paljastaa, ettei komptenssia ainakaan liikaa ole päässyt siunaantumaan Nuoren Suomen ja huippu-urheilun suhteen ymmärtämiseen. Mutta oppia ikä kaikki!

Ah, ivaa, jonka pyrkimys pistävyyteen on suorassa suhteessa tietämättömyydestä kumpuaviin oletuksiin! I'm deeply touched, kuten ulkomaalainen sanoisi. Mitä seuraavaksi? Suositteletko (oletetuille) lapsilleni hamekangasta? Se olisi niinku lätkäjätkämäistä, se.
 

Fordél

Jäsen
Mielestäni suomalaisilla seuroilla on täydet mahdollisuudet tehdä omia parhaakseen näkemiään ratkaisuja nuorten pelaajien kehittämisessä. NS ei varmastikaan edistänyt pelaajien kehittämistä, mutta en näe, että se on suuremmin estänytkään. Sen taakse on vain helppo mennä kun resurssit, ammattitaito, asenne ja halu eivät riitä. Lisäksi taustalla on monta muutakin selittävää tekijää, joten pelkän NS syyttäminen on hyvin kapea-alaista toimintaa.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, että miten eri lajien harrastajamäärät ovat kehittyneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Onko lätkä menettänyt massaa esimerkiksi futikselle ja voisiko tässä olla yksi syy miksi lahjakkaita urheilijoita ei ole ajautunut enää samalla tavalla lätkän pariin?
 

PJx

Jäsen
Väittäisin nyt kuitenkin, ettei Sihvonen ole kuin osin oikeassa. Siinä suhteessa jaa peruskäsityksen kanssasi täysimääräisesti, että harjoitusmailit ratkaisevat. Jos kaverilla ei ole jo esim. 10v harjoitushistoria kunnossa, ammattiurheilijan uran voi unohtaa jokaisessa todellisessa kilpaurheilulajissa. Se, miten monella tavalla tämän vaaditun harjoitushistorian voi kerätä, onkin jo toinen juttu. Tietyssä mielessä DDR:ssä oli perusasia oivallettu, joskin sairaalla tavalla.

Mitä taas NS:n ja pikkujunnujen kiekkoharjoittelun välisestä yhteydestä ajattelen, on ettei ruohonjuuritasolla NS ole onneksi ollut kuin sanahelinää taustalla. Kaikenlaisia "naurettavia" selittelyitä peliajan jakamisesta on tullut kuultua.

Toki NS on varmaakin vaikuttanut ylemmällä tasolla resurssointiin ja asenteeseen, mikä on valunut organisaatiossa alaspäin. Suurin kivi kengässä on kuitenkin nähdäkseni ollut niukat (valmennus)resurssit.

Tuntuu, että PS ajaa tässä asiassa yksinkertaisinta ratkaisua: suhteutetaan kehitettävien pelaajien massa olemassa oleviin resursseihin. Tämäkin varmaan kantaisi hedelmää. Olisiko toinen tie, (valmennus yms.) resurssien kasvattaminen aivan mahdotonta. Ilman varsinaista kovaa karsintaakin "paska putoaa rattailta" varsin tehokkaasti, kunhan vaatimustasosta pidetään kiinni. Niin ja juuri se vaatimustaso on nähdäkseni tie onneen.

Mitä näihin "myöhäisheränneisiin" tulee niin ei se mielestäni vaan mene niin. Nää kaverit kehittyvät koko ajan ehkä hieman hitaammin kuin kärki, mutta toisaalta kehitys jatkuu vielä kun muilla se alkaa hiipumaan. Silloin suhteellinen kilpailukyky kasvaa. Resurssien kasvattaminen yhdistettynä vaatimustason nostoon palvelisi näidenkin etua. Toki se vaatisi vielä enemmän sisua puskea alakolmanneksessa läpi lähes koko systeemin...

Varsinaisesti vauhdissa olevaan junaan hyppääminen on aina ollut liki mahdotonta. Jos vanhemmat eivät ole olleet hereillä tarpeeksi nuorena, niin vaikeaksi menee. Tämä on usein jäänyt ymmärtämättä ihan seuratasolla. Kun ihmettelin aikanaan erään suuren seuran (ei kiekossa) nihkeyttä pikkujunnujen toimintaan, vastus oli hämmentävä: Lapset viihtyvät keskimäärin x vuotta toiminnassa. Kun aloitetaan vähän myöhemmin, jatkavat lapset vanhemmiksi lajin parissa.

Kysymys 1: Mikähän tässä ajattelussa oli perustavaa laatua oleva taka-ajatus?
Kysymys 2: Miten jotain NS:ää voi oikeasti syyttää, lähtökohdat ovat nämä?

Ei tästä suosta päästä lakkauttamalla NS:ää. Koko kilpaurheilua täytyisi arvostaa ihan eri tavalla kuin nykyään on tapana.
 

Turisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Naisten lentopallomaajoukkue
Kysymys Johtavalle, muutkin saa vastata.

Oman näkemykseni ja laskelmien mukaan Suomi tuottaa mitä enemmässä määrin lyhyempää ja fyysisesti pienempää kiekkoilijaa junioriputkesta. Onhan nämä kaverit taitavia ja ehkä maalintekoonkin pystyviä.
Mutta edelleen pidän jääkiekkoa fyysisiä edellytyksiä vaativana lajina eli jos massat ja nopeudet kohtaa, niin isompi/painavampi vie voiton.
Miksi Ruotsi ja muut kiekon kärkimaat tuottavat vuosi vuodelta isoja/taitavia/fyysisiä puolustajia ja hyökkääjiä ?
Maalivahtituotantomme on huippuluokkaa koko ajan.

Tähän vielä toisen Johtavan analyysi Pihlmanista:
– Hän on juuri sellainen pelaaja, jota Jokerit etsii pitkällä tähtäimellä. Hän on tottunut voittamaan, hänellä on taitoa, kokoa ja luonnetta, Jokereiden SM-liigajoukkueen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen sanoo joukkueen verkkosivuilla.
 

PJx

Jäsen
Mutu tuntumalla mieleen tulee heti kaksi syytä:
-Ainakin joissain piireissä ihannepelaajan prototyyppi on kuvaamasi kaltainen.
-Isot kaverit vaativat enemmän laadukasta treeniä kehonsa hallintaan saamiseksi, sitä ei ole ollut riittävästi tarjolla.

Isommalla analyysillä syitä löytyisi varmaan lisääkin...
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ei tästä suosta päästä lakkauttamalla NS:ää. Koko kilpaurheilua täytyisi arvostaa ihan eri tavalla kuin nykyään on tapana.

Ja ennenkaikkea laadukasta valmennusta. Seuroilta pitäisi löytyä resursseja hyviin valmentajiin, jotka voisivat kunnolla panostaa valmentamiseen. Sama koskee olosuhteita.

Jääkiekkoon liittyen koen edelleen hyväksi auttajaksi kiekon suhteen muutkin lajit. Niin toki etteivät ne ole jääkiekolta(ainakaan merkittävästi) pois. Jääkiekossa kun kuitenkin valmentajien, varsinkin nykyisillä taidoilla ja resursseilla,valmentaessa pelkästään jääkiekon pelaajia ei tule välttämättä niin monipuolisia ja urheilullisia kavereita. Kuitenkin tämän hetken lähes kaikki NHL-huippumme, tai entiset huiput, ovat monilajiosaajia. Muut lajit tukevat nuoren, kasvavan lapsen kropan moninaista kehitystä ja samalla ehkä myös auttavat aivoja havainnoimaan asioita mitä pelkkää jääkiekkoa pelaamalla ei välttämättä opi.

Eri asia toki JOS jääkiekon resurssit ja valmennustaito sekä massa olisi Kanadan tasolla, mutta se tuskin ihan heti on...

-Isot kaverit vaativat enemmän laadukasta treeniä kehonsa hallintaan saamiseksi, sitä ei ole ollut riittävästi tarjolla

Tästä tuli muuten mieleen heti erään 9-vuotiaiden lätkäjengin valmentajan/valmentajien sanat "lopeta se jalkapallo ja keskity vain lätkään". Tämä Suomen tasolla merkittävässä jääkiekkoseurassa. Osoittaa sitä, että ei selvästikkään tiedosteta juuri omia ongelmia, puutteita ja sitä että koska tilanne on resurssien suhteen tämä, niin useammat lajit tukevat sitä "päälajia"(joka voi vaihtua matkalla useammankin kerran).

Mielestäni olisikin todella tärkeä, varsinkin juuri isoille ja nopeasti kasvupyrähdyksiä saaville pelaajille harrastaa muitakin kuin jääkiekkoa, kaikki lajit mitkä liittyvät kehon liikeratoihin ja motoriikkaan olisivat erinomaista lisää.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ja ennenkaikkea laadukasta valmennusta. Seuroilta pitäisi löytyä resursseja hyviin valmentajiin, jotka voisivat kunnolla panostaa valmentamiseen. Sama koskee olosuhteita.

Jep. Ensin pitäisi vaan, lajin perusKÄYTÄNTÖJEN ja -asioiden sekä niiden opettamisen järjellisten ajoitusten mieleen palauttamisen lisäksi, löytyä lisää koutseja joilla edes asennetasolla hommat olisivat kunnossa.
Oman (surkean) egon kohennusyritykset, Kärsämäen kevätturnauksen voiton jahtaaminen yksilöiden kehityksen kustannuksella, epätoivoinen pätemis- ja julkisuustyrkkyilyn tarve, sokea järjestelmä/auktoriteettiusko ja muut vastaavat pikku luonneviat kun harvemmin indikoivat menestyksekkään juniorivalmennuksen tai oikeastaan minkään toiminnan kanssa. (Toki tällaisia "valmentajia" on vähemmistö, mutta yksikin voi pilata tehokkaasti useampia ikäluokkia).

Jääkiekkoon liittyen koen edelleen hyväksi auttajaksi kiekon suhteen muutkin lajit. Jääkiekossa kun kuitenkin valmentajien, varsinkin nykyisillä taidoilla ja resursseilla, valmentaessa pelkästään jääkiekon pelaajia ei tule välttämättä niin monipuolisia ja urheilullisia kavereita. Kuitenkin tämän hetken lähes kaikki NHL-huippumme, ja entiset huiput, ovat monilajiosaajia. Muut lajit tukevat nuoren, kasvavan lapsen kropan moninaista kehitystä ja samalla ehkä myös auttavat aivoja havainnoimaan asioita mitä pelkkää jääkiekkoa pelaamalla ei opi.

Tästä tuli muuten mieleen heti erään 9-vuotiaiden lätkäjengin valmentajan/valmentajien sanat "lopeta se jalkapallo ja keskity vain lätkään". Tämä Suomen tasolla merkittävässä jääkiekkoseurassa. Osoittaa sitä, että ei selvästikään tiedosteta juuri omia ongelmia ja puutteita.

Varsinkin isoille ja nopeasti kasvupyrähdyksiä saaville pelaajille olisi tärkeää harrastaa muitakin kuin jääkiekkoa, kaikki lajit mitkä liittyvät kehon liikeratoihin ja motoriikkaan olisivat erinomaista lisää.

Niinhän ne ovat, kuten jokainen jotain juniorikiekosta ja kasvavan ihmisen motoriikasta tajuava tietää. Ikävä fakta vain on, että 9-vuotias ei voi yhtäaikaa vetää ddr-tahdin ohjattuja kiekkotreenejä toisella puolen kaupunkia JA harrastaa niitä muita lajeja, kuten joka ikinen suomalainen NHL-huippu ja nykyinen lupaus (mm. M. Granlund) on tehnyt. Kaikkea ei voi saada - reaalimaailmassa.

P.S. Taitoluistelun metodien tuominen suoraan jääkiekkoon voidaan aloittaa sinä päivänä, kun lätkänpelaajat ovat uransa ehdottomalla huipulla (esim. voittavat arvokisa- ja olympiamitalit) 16-20-vuotiaina ja lopettavat kokonaan/siirtyvät repimään rahaa showesityksissä 25-28-vuotiaina. Ai niin, tää oli sitä todellista elämää, ei fantasiamaailmaa. Sori.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös