Lihavoitu kohta lainauksesta on suhteellisen kova väite ja mielestäni se ei kylläkään pidä paikkaansa... Kuten aiemmin kirjoitin, tuota "päätöstä" ei ole tehty JKL:ssa vaan tuota tulkintaa toteutettiin seuroissa päivittäisessä juniorityössä toimineiden henkilöiden toimesta. Ja tämä, kohtuu vahvaan kokemukseen perustuva mielipide ei muutu ennen kuin lyöt eteen konkreettiset todisteet siitä, että JKL olisi näin päättänyt ja seurat siihen pakottanut!
Nyt on tuotu jo muutama esimerkki tänne siitä, että jääaikaa tasattiin Jääkiekkoliiton Nuori Suomi-seuroissa. Ne ovat erittäin arvokkaita kokemuksia tänne Nuori Suomi-viestiketjuun siitä, miten monissa seuroissa toimittiin. Kerroin aiemmin 28.1.-96 olevasta Vekkari-ohjelmasta, jossa Jääkiekkoliiton Nuori Suomi-toiminnasta vastuun kantaneen Eero Lehden kanssa oli jääkiekkopelaajan äiti keskustelemassa jääkiekon junioritoiminnasta. Äiti valitti tuossa ohjelmassa, että tuhannet vanhemmat tekevät vapaaehtoista työtä jääkiekkoseuroissa ja hän vaati Lehdeltä, että raameja ja toimintatapoja on muutettava. Tähän Eero Lehti vastasi:"Pyritään siihen, että poikia tullaan peluuttamaan tasapuolisesti (vuoden 1984 jälkeen syntyneitä)". Onhan siinä tuo sanonta, että PYRITÄÄN tasapuoliseen peluuttamiseen. Täällä on sitten käsitelty paljon Nuori Suomi-ohjeita ja sääntöjä mm. Nuori Suomi-Sinettiseuraksi pääsemiseksi. Niitä ei liene enää syytä kerrata, koska ne löytyvät tästä viestiketjusta.
Tuota Selänteiden kirjaa lukiessani tuli Teemu Selänteen kehityksen kannalta tärkeän valmentajan, Jorma Ikosen nimi esille. Teemu oli selvittänyt testin päästäkseen 10-vuotiaana EJK:n 1970-syntyneiden eliittijoukkueeseen. Espoossa siihen aikaan jääkiekkopojat jaettiin jääolosuhteista johtuen hallisarjaa pelaaviin eliittijoukkueisiin ja luonnonjääsarjaa pelaaviin harrastajajoukkueisiin. Valmentajaksi Teemu sai Jorma Ikosen, jonka merkitys oli tärkeä Teemun uran kannalta. Jorma-isä valmensi tuolloin myös poikaansa Juha Ikosta, Teemun kanssa samana vuonna ei 1970-syntynyttä poikaansa.
Tänä vuonna oli Veikkaaja (8/2012) kirjoitus muutamasta tämän hetken huippujunioristamme otsikolla "POJASTA POLVI PARANEE". Yhtenä kertomuksena on Juuso Ikosen (s. 1995) tarina huipulle. Juuson isä Juha Ikonen kertoo jutussa mm. näin:"Täällä (Espoossa) tehtiin jo vuosia sitten asioita, jotka olivat siihen aikaan melko poikkeuksellisia, eli muodostettiin mm. tasoryhmiä. Parhaat pelaajat tuotiin yhteen, minkä ansiosta pojat ja koko joukkue kehittyivät. Tämä toiminta oli mahdollista, koska Blues ja sen sateenvarjon alla toimivat kasvattajaseurat eivät olleet Nuori-Suomi-seuroja". Juuso ikosen valmentajana on toiminut Bluesin ex-hyökkääjä, Timo Hirvonen. Kysynkin suoraan, että valmensitko sinä, Salama 15, pitkän urasi jääkiekkojunioreita Nuori Suomi-seurassa, vai mahdollisesti Espoon Bluesissa tai sen sateenvarjon alla toimivassa kasvattajaseurassa, jotka eivät olleet Nuori Suomi-seuroja?
Artturi Lehkonen (s. 1995) korostaa samassa artikkelissa kilpailun sallimisen merkitystä:"On se vaikuttanut, että nämä ikäluokat ovat välttäneet Nuori Suomen. Toiminta on ollut kilpailuhenkistä, mikä on auttanut tosi paljon". Kasperi Kapasen tarina onkin sitten minulle tuttuakin tutumpaa kolmen polven kertomusta siitä, miten huipulle mennään. Isoisä Hannes Kapanen näkee, että Kasperista tulee vielä parempi kiekkoilija kuin isänsä Sami. Kaikki on Hanneksen mielestä kiinni siitä, miten paljon Kasperi on valmis tekemään töitä.