Ja sitten sama faktoina:
"Ikävuodet 1–6 ovat parhaimpia yleistaitavuuden kehi-tyksen ja kehittämisen kannalta, kun taas ikävuodet 7–12yleistaitavuuden vakiinnuttamisen ja lajikohtaisten taito-jen oppimisen kannalta.Varsinainen lajitekniikan herkkyyskausi ajoittuu yleis-taitavuuden oppimis- ja vakiinnuttamisvaiheen jälkeen"
"Motoriset perustaidot ja lajitekniikka Ennen murrosikää tulee liikunnassa painottaa motorisia perus-taitoja, joiden varaan lajikohtaisten taitojen ja -tekniikan harjoit-telu murrosiässä ja sen jälkeen rakentuu."
Tätä mieltä on Harri Hakkarainen työryhmineen 2006 julkaistussa selvityksessä "urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu".
Harri Hakkaraisen työryhmän esityksiä käytiin läpi silloin, kun toin tänne keskusteluun Hannele Forsmanin ja Kyösti Lampisen uutuuskirjan, massiivisen yli 400-sivuisen opuksen "Laatua käytännön valmennukseen" ja jossa urheilu-ura oli jaettu ikäluokittain: lapsuus (0-12/15), nuoruus (12/15-17/20) ja aikuisikä. Jo silloin otettiin esille eri lajien vaatimukset. Jalkapallon, rytmisen voimistelun, telinevoimistelun, taitoluistelun, uinnin, tenniksen, golfin, koripallon, lentopallon, jääkiekon, kamppailulajien, keihäänheiton, moukarinheiton, kestävyysjuoksujen jne eri lajien vaatimukset ja herkkyysiät vaihtelevat. Kansainvälisen kilpailun taso on eri lajeissa vielä erilainen ja se on merkittävä vaikuttaja siihen, milloin oma laji on valittava, mikäli halu on nousta maailman huipulle.
Jääkiekko lähestyy taitoluistelua, jossa 10-vuotiaiden 2-vuotiaina luistelun aloittaneiden lajitaito on aivan eri luokkaa kuin esim. Tintti Wegeliuksen aikana. Wegelius menestyi erinomaisesti, vaikka ei oppinut enää myöhemmällä iällä 3-hyppyjen suorittamista. Olin joitakin vuosia sitten Tallinnassa kansainvälisissä nuorten taitoluistelukilpailuissa. Sain seurata japanilaisia, venäläisiä ja eestiläisiä junioriluistelijoita. Varsinkin japanilaiset 10-vuotiaat taitoluistelijatytöt tekivät minuun suuren vaikutuksen, kun he ohjelmissaan tekivät ongelmitta 3-hyppyjä eli lajitaitoa oli hankittu jo hyvin lapsesta lähtien.
Vic Arnadaz oli Vesa Rantasen tekemän erinomaisen reportaasin aikana 47-vuotias, entinen jääkiekon maalivahti ja pelannut koko ikänsä jääkiekkoa. Vic Arnadaz vei poikansa Nicolaksen luistelemaan, kun poika oli kahden vuoden ikäinen. Hän vei Nicolaksen luistelemaan 2-vuoden ikäisenä sen takia, että Nicolas pääsisi Kanadassa organisoidun huippujääkiekon seuraan, kun Kanadassa organisoitu jääkiekkotoiminta alkaa kuusivuotiaana. Nicolasilla oli niin hyvät luistelutaidot eli hän oli edistynyt jo niin paljon, että hän pääsi 4-vuotiaana huippuseuraan organisoituun jääkiekkotoimintaan mukaan. Kanadassa näiden huippujunioreiden jääkiekko- ja oheislajiharjoitukset on erittäin tarkasti mietitty palvelemaan jääkiekkoilijaksi kehittymistä.
Selänteet tekivät aikoinaan kaiken oikein ja oheisharjoittelulajeina oli mm. jalkapallo, yleisurheilu ja jääpallo. Ilmari Selänne tekee kirjassaan hienosti yhteenvedon siitä, miksi päätettiin Teemun osalta lopettaa jalkapallon, yleisurheilun ja jääpallon harrastaminen jääkiekon oheisharjoituksina. Ilmari Selänne kirjoittaa:"Jääkiekko oli kuitenkin Teemun päälaji ja rakkain asia. Hän halusi ennen kaikkea tulla hyväksi jääkiekkoilijaksi - parhaaksi, jos vain mahdollista." "Jääkiekkoilu oli ehdottomasti Teemun lempilaji, joten jalkapallo pitäisi lopettaa joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Niinpä nyt päätettiin keskittyä jääkiekkoon entistä määrätietoisemmin." "Muutaman vuoden jääkiekkoilijat menestyivät oikein hyvin myös jääpallokentillä, mutta sitten alkoivat jääpallon harrastajat vetää kaulaa. Poikien viimeisiä pelejä oli Vestaa vastaan pelattu ottelu, jossa Janne Hölttö piti palloa ja teki maaleja, miten tahtoi." Jääpallossa jääpallon päälajikseen valinneet näyttivät saman, mikä Teemulla oli tullut vastaan jalkapallossa. Lajitaito ei Teemulla enää riittänyt aivan huipulle noissa lajeissa, mikä on aivan ymmärrettävää, olihan Teemun päälaji ollut jääkiekko jo aivan pienestä pitäen. Teemun edelleen maailman aivan huippukärjessä jatkuva jääkiekkoilu-ura NHL:ssä on osoitus siitä, että Selänteet tiesivät jo 70-luvulla sen, mihin Kanadan jääkiekossa on menty voimallisesti laajalla rintamalla sen jälkeen, kun juniorijääkiekon menestys ei ollut riittävän hyvää lajin valtamaassa. Tim Preston on yksi jääkiekon erityistaitoja valmentama yksityisvalmentaja ja hän toteaa näin keväällä 2011:"Jos puhutaan 7-10 vuotiaista pojista ja tytöistä, heidän kaikki perustaitonsa ovat kehittyneet huomattavasti. Ero kymmenen vuoden takaiseen on kuin yöllä ja päivällä."
Viimeksi muokattu: