Tämä on tämän ketjun rajuimpia ehdotusia. Ihan eri luokassa kuin jokut muka "kiinalaiset" touhut. Sanon ihan suoraan, että tästä seuraisi itku ja hammasten kiristely. Sitäpaitsi jääkiekko on niin monipuolinen peli, että siinä voi eri ominaisuuksilla kompensoida toisia puutteita. Näyttääkö ovea - siis suositella muuta lajia - fyysisesti vahvalle taitoniekalle vai heikkojalkaiselle pelisilmäpelaajalle!?
Ja kamalin on tuo ilmaisu: "Joilla peliäly on luontaisesti..."
Ei ole niin suuria eroja "luontaisissa" pelisilmissä, että sillä olisi mitään merkitystä. "Luontaisuuksien" tutkiminen urheilussa on suorastaan rasismia ja deedeeärräläistä touhua.
Useimmiten peliälyn puute on sitä, että pelaaja ei ole saanut virikkeitä pelaamisen opetteluun.
Ja usein hyvä pelisilmä on kompensaatiota vaikkapa hitaudelle. Jokaisen syntyvän suomalaisen lapsen "synnynäinen" pelisilmä riittää SM-liigaan asti. Samoin "synnynnäinen" nopeus.
Huomaan myös sen paradoksin, että ne, jotka kiivaimmin puolustavat Nuori Suomi -ajattelua, ovat - vastoin Nuoren Suomen eetosta - näkemässä lahjakkuutta siellä ja täällä.
Minä tahtosin, että urheilusta keskusteltaessa järjen käyttö olisi sallittua. Täytyy olla edes jossain määrin looginen.
(Kaksi viimeistä kappaletta eivät tarkoittaneet sinua, St_Patrick.)
Johtava
Varmaan tiedätkin, kun tyttäresi harrastaa viulunsoittoa, että musiikin saralla karsinta on vieläkin julmempaa. Jos haluat musiikkiopistoon, sinun pitää olla luontaisesti musikaalinen. Asetetaan tietty lähtötaso, että kannattaa edes alkaa kunnolla harjoittelemaan.
Missään nimessä en halua vastaavaa järjestelmää palloiluun, ainoastaan sitä, että peliälyn merkitystä tulisi korostaa, osata arvostaa ja valmentajien ymmärtää kehittää. Mielestäni Suomen pelaajatuotanto osoittaa sen, että peliälyä ei joko tunnisteta tai sitä ei arvosteta. Verrattuna esim. Ruotsiin ero on hyvin selkeä monessa lajissa. Hyvän peliälyn pelaajat mahdollistavat myös kehittyneemmät pelitavat. Mutta senkään takia tämän tyyppinen karsinta ei sovi laajemmassa mittakaavassa joukkueurheiluun, sillä erityyppisiä pelaajia tarvitaan monenlaisiin rooleihin. NHL:ssäkin pelaa lukuisia pelaajia hyvin rajallisella peliälyllä ja he ovat löytäneet sen oman ruutunsa.
Ymmärrän hyvin sen, että olemme tässä asiassa hyvin eri linjoilla. Olet järjestelmän mies, niin pelisysteemeissä kuin harjoittelussa. Ensin kirjoitetaan pelikirja, jossa lukee kaikki se mitä tarvitaan pelin pelaamiseen, sitten otetaan summassa 25 motivoituneen 4-vuotiaan pelaajan massa, treenautetaan heitä pelikirjan mukaan 15 vuotta ja sitten pelataan täydellistä pelikirjalätkää. Ainoastaan valmentajan täytyy olla briljantti nero, että homma toimii.
Itselleni myös joukkueurheilun, etenkin jääkiekon, hienous kumpua lopulta yksilöstä, hänen ominaisuuksistaan ja siitä että yksi pelaaja, tutkapari, ketju tai viisikko pystyy murtamaan kaavan ja kusettamaan huippuunsa viritettyä vastustajan systeemiä ajoittain aivan 6-0. Parhaimmillaan urheilu on taidetta, jossa yksilö pääsee toteuttamaan ominta itseään. Pahimmillaan se on varmaan järjestelmään pakottamista yhteiskunnan menestyspaineissa.
On täysin selvää, ettei pelisilmää saa äidinmaidossa. Aina löytyy jokin selittävä syy, miksi jollain on, jollain ei ole pelisilmää.
Perustelepa tämä itsestäänselvyys? Varmasti peliälyyn vaikuttavat lukuisat asiat jo varhaisesta lapsuudesta lähtien, mutta yhtä selvää on, että erot pelisilmässä ovat aivan valtavia lähes kaikilla tasoilla. Onko itselläsi huono pelisilmä kun tästä pitää vängätä:)?