Siffa on kaukaa viisas
Mihin perustuu väite, että ikävuodet kahdesta kuuteen olisivat lajitaidon kannalta ratkaisevat?
Ymmärrän, että tuolloin lapsen motorinen kehitys on herkkyysvaiheessa, mutta miten se vaikuttaa lajitaitoon?? Motoristataitoa voi harjoittaa monilla eri tavoilla, tähän ei tarvita mitään tiettyä lajia.
Siffa on tässä asiassa hieman kuin kertojan mukaan Jumala Tuntemattomassa sotilaassa: "Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas." Etenkin siffa on kaukaa viisas, ja se taitaa perustua siihen, että hänen myllystään on tullut yksi monikertainen Suomenmestari ja kolminkertainen MM-mitalisti. Eli siffa on ollut siellä ytimessä katsomassa, miten homma menee.Ja siffa on selvästi vilkuillut myös sivuilleen, mitä muut kalstaisensa tekivät ja tekevät. Siksi siffan argumentointi on niin vahvaa. Vain PJx:n puheenvuorot ovat yhtä painavia.
Siffa tuntuu olevan sillä oikealla kannalla, että vaikka lajitaitojen kehittämisen primääri herkkyyskausi on noin 8-12-vuotiaana, niin 2-6-vuotiaana on mahdollista oppia myös kosolti lajitaitoja, ja mikä tärkeää, 2-6-vuotiaana tehty työ nostaa lähtötason 8-12-vuotiaaksi mennessä niin korkeaksi, että siitä on sitten hyvä jatkaa eteenpäin lajitaitaidon herkkyyskaudella.
Näyttäisi, että maailmalla trendi on, että on pakko tehdä lajitaidonkin suhteen tätä alustavaa työtä ja nostaa tasoa riittävästi lajitaidon suhteen ennen kuin siirrytään 8-12-vuotiaisiin. Tässä on se avainkohta, jossa suomalainen huippu-urheilu antaa nyt tasoitusta. Ainastaan se on yhtä vahva avainkohta, että suomalaiset antavat tasoitusta siinä, että meillä on kenties maailman paras antidopingtyö.
Korostan, että lajitaidot kehittyvät monta vuotta myös yli 12-vuotiaana. Ja heti perään lisään toki, että ne kehittyvät myös 2-6-vuotiaana, eli iässä, jota siffa aivan oikein korostaa.
Oma keskustelunsa jääkiekossa on se, että pitääkö jäällä olla taitoa hankkimassa ympäri vuoden. Etenkin Kanadassa tätä keskustelua käydään juuri nyt. Osa ammattilaisista on sitä mieltä, että kesä tai ainakin osa kesästä pitäisi pyhittää kesälajeille. Että vaikkapa vain yksi tai kaksi viikkoleiriä jäällä kesällä riittäisi. Tämä asetelma on rantautumassa myös Suomeen. Viime viikolla kuulin, kun eräs 10-vuotias juniori sanoi tänä kesänä käyneensä kolmella eri jääleirillä.
Minä olen hieman vanhanaikainen, kun ajattelen, että yksi viikon jääleiri riittää kesässä 6-12-vuotiaille. Mutta vasta aika näyttää, että olenko väärässä. Intuitioni sanoo, että olen väärässä. Urheilu on aavistukseni mukaan menossa siihen suuntaan, että tulevaisuus on mahdollismman varhaisen lajivalinnan ja eniten omassa lajissaan toistoja saaneiden urheilijoiden.
Eli taitaa olla niin, TosiFani, että siffa on varsinainen tietäjä ja meedio näissä asioissa.
Johtava