Tuuli Petäjä oli vesillä jo vauvana. Purjehdus oli Tuuli Petäjälle ja isosisko Tytille tuttua jo lapsuudesta. Jollakisoissa 8-vuotiaana purjehdusuransa aloittanut Tuuli Petäjä voitti jo lapsena isompiaan.Tuuli on isä Juha Petäjän mukaan ollut hyvin kilpailuhenkinen jo pikkutyttönä. Petäjien perhe on vuonna 1889 perustetun purjehdusseuran kantajäseniä jo kolmannessa polvessa ja hartaita purjehtimisen harrastajia kaikki tyynni. Isä Juha Petäjä kertoo, että kipinä Tuulin purjehdusharrastukselle on tullut vanhemmilta. Tuuli Petäjä on treenannut olympiapurjejelautailua aktiivisesti vasta vuodesta 2005, mutta purjehtimisen parissa hän on viettänyt koko elämänsä. Kisapurjehtiminen alkoi jo pikkulapsena jollakisoissa. Pitkä tausta purjehduslajien parissa onkin vanhempien mukaan se tekijä, mikä nosti Tuulin mitalisijoille. Hänellä on niin vankka tausta purjehtijana, että hän osaa lukea tuulen vaihtelua.
Varmasti hyvin yleinen tapaus tämäkin eli pienestä pitäen on ollut intohimo yhteen juttuun eli purjehtimiseen. Intohimo on tullut luonnollisesti vanhemmilta. Muitakin lajeja on ollut ilmeisesti taustalla, mutta purjehdus on ollut koko ajan se selkeä ykkösjuttu ja sieltä on sitten haettu sitä omaa lajia. Tällä hetkellä on päädytty purjelautailuun, mutta kenties tulevaisuudessa (riippuen pysyykö olympialajina) sekin tulee vielä vaihtumaan.
Vielä yleisempi tapaus lienee se, että pienestä pitäen on harrastattu eri urheilulajeja ja iän karttuessa löytyy se oma laji. Monesti harrastatetaan eri pallopelejä ja joskus taas on pikkasen ihmeellisiäkin yhdistelmiä, kuten vaikka käsipallo ja keihäänheitto, baletti ja karate tai uinti ja melonta, mutta lajit tukevat kuitenkin toisiaan.
Tärkeintä kaikessa on niin yhteiskunnan kuin huippu-urheilun kannalta, että lapset alkavat liikkumaan pienestä pitäen ja omaksuvat liikunnallisen elämäntavan. Kun paljon liikkuvien ja eri lajeja harrastavien määrä on suuri ja
lapset harrastavat paljon liikuntaa omalla ajalla ohjatun liikunnan ulkopuolella, saa huippu-urheilukin yhä laadukkaampaa massaa. Kaiken a ja o on omatoimisen liikunnan selkeä lisääminen. Myöskään mitään yhtä tietä ei pidä lukita eikä lapsien harrastamista pidä rajoittaa yhteen lajiin vaan olla avoin eri lajeja kohtaan.
Ja urheilun lisäksi pitää olla avoin myös muita harrastuksia kohtaan, kuten vaikka musiikkia tai muita taideharrastuksia kohtaan. Tärkeintä on, että
lapsi löytää oman tavan toteuttaa itseään ja pääsee tätäkin kautta osaksi erilaisia yhteisöjä eikä jää yhteiskunnan ulkopuolelle.
Tottakai jos lapsella on suuri intohimo vain purjehdusta kohtaan niin ilman muuta sitten purjehditaan, mutta silti on pidettävä huoli, että liikuntaa tulee varmasti riittävästi (varsinkin jos halutaan jossain vaiheessa huipulle). Sitä virhettä ei kuitenkaan pidä tehdä, että lähdetään lapselta kieltämään vaikka lätkän pelaamisen lisäksi muita lajeja. Tähän törmää valitettevasti vieläkin.
Kilpailuelementtiäkään ei pidä missään nimessä kieltää, koska se on luonnollinen osa urheilua ja koko yhteiskuntaa. Urheilu ja liikunta ovat mitä turvallisin paikka lapselle kokea onnistumisten lisäksi myös pettymyksiä ja nähdä omia rajojaan. Tärkeää on toki pitää kilpailuelementinkin suhteen jonkinlainen tolkku ja tarjota kaikentasoisille harrastajille mahdollisuuksia harrastaa laadukkaasti erilaista liikuntaa. Näin varmistetaan,
ettemme tuota tahtomattamme lisää drop-outeja eli lapsia, jotka haluaisivat harrastaa liikuntaa, mutta heille ei ole tarjota siihen mahdollisuuksia ja näin lopettavat liikkumisen.