Suhteellisuudentajua, kiitos
Niin suurin ongelma mielestäni on se että Ormokin menee siitä mistä aita on matalin. Eli miettii vain sitä että nostetaan määriä&aloitetaan nuorena->se riittää. Ei noin esimerkkinä jossain FC Barcelonassa harjoitella sen enempää kuin FC Hongassa(Akatemiassa). Ero tulee valmennuksen laadusta, pelaajien suhtautumisesta valmennukseen, pelaajien omasta duunista ja intensiteetista miten se tehdään.
Jos lähdetään vain linjalle että harjoitellaan todella paljon, ilman kunnollista suunnitelmaa tai tajua miten se suuri määrä pitäisi käyttää ongelmat vain kasvavat. Mutta vaikka se suunnitelma olisi, niin silti ongelmia tulee juuri esim. miten aina se ~2h harjoituksissa käytetään.
Missä Ormo on väittänyt, että "vain -- nostetaan määriä&aloitetaan nuorena --"? Ei Ormo ole sanonut, että "vain".
Ja tohdin olla aivan varma, että barcelonalainen junnu on pallon kanssa ainakin 33% - ja varmaan ylikin - enemmän ikävuosina 4-12 kuin honkalainen junnu. Yksin jo sääolosuhteet johtavat tuohon eroon. Kosketus palloon on saatava tietylle tasolle kuntoon ennen 12. ikävuotta. Se sanelee sitten reunaehtoja, mihin asti vaikkapa aivan huippuvalmennuksella jossain akatemia-iässä voidaan päästä.
Suomessa voi tulla hyväksi jalkapalloilijaksi niin, että pelaa kesällä jalkapalloa ja talvella vaikkapa jääkiekkoa. Mutta kun katson sitä, mitä vauhtia maailman jalkapalloilu kehittyy - pelaajien henkilökohtainen taito alkaa olla peruspelaamisen osalta sitä luokkaa -, eivät suomalaiset kestä kelkassa, jos talvi menee toisen lajin (vaikkapa jääkiekon) parissa. Kyse on aivan puhtaasta matematiikasta ja niistä toistomääristä ja vietetyistä tunneista, joita pallon kanssa pitää viettää. Sanoisin, että jalkapallo on tässä suhteessa ehkä kaikkein herkin taitolaji - koska pallo on pyöreä ja kilpailu niin maailmanlaajuisesti kovaa. Eli lajin totuus on ARMOTON. Ei ole mitään muuta konstia kuin kerätä ne toistot ja tunnit, lapsesta lähtien.
Niin paljon kuin toivoisinkin, että jalkapallo haastaa hieman pöhöttyneen lätkän Suomessa, ei se valitettavasti ole näköpiirissä, koska kaikki mitataan armotta kansainvälisellä menestyksellä.
Pointtini on, että "akatemia-iässä" ollaan jo myöhässä suomalaisessa jalkapalloilussa, tasoitus on jo annettu Hongan akatemiassa Barcelonan akatemialle. Uskon toki, että jatkossakin Suomesta putkahtelee yksittäisiä huippuja futikseen, mutta silloin ei vielä ole kyse rakenteesta. Ja kun puhutaan kansainvälisestä kilpailusta, silloin kilpailuun voi vastata kilpailulla vain rakenteen kautta.
Sitähän suomalainen huippu-urheilu nyt oirehtii, ettei rakenne ole kunnossa. Ja heikoin on se aivan perusta, 4-12-vuotiaat. Sanoisin, että 12-vuotiasta eteenpäin Suomessa tehdään jopa huikeaa, täyden vertailun kestävää valmennus- ja urheilutyötä. Esimerkiksi jääkiekkoilussa suomalainen valmennus on maailman parasta 12-vuotiasta eteenpäin. Ja jääkiekko on niin erikoinen laji, että voimme erilaisilla kompensaatioilla ottaa osin kiinni sen etumatkan, jonka annamme 4-12-vuotiaissa. Voimme pelata muun muassa edistyksellistä yhteistyön jääkiekkoa (Meidän peli, tai mikä se kulloinkin on) ja paikata sillä yksilöiden taitovajetta. Jalkapallossa ei minkään valtakunnan pelikirjalla voida kuroa eroa kiinni, koska kuten sanoin, se pallo on niin himskatin pyöreä ja vaikea hallita.
Ja monille nimimerkeillä tässä keskustelussa toivottelen edes pientä suhteellisuudentajua. Se, että kiistelty nimimerkki siffa linkkaa tänne jutun Kari Ormon myöntämästä haastattelusta, ei saisi johtaa siihen, että Ormon ansiot suorastaan kiistetään ja mollataan alas. Ormo on kuitenkin Ormo, vahvuuksineen ja puutteineen. Kyllä minä välittömästi mietin, että minkähän valtakunnan keisareita tänne kirjoittelee, kun Ormon kimppuun käydään näin. Millä kompetenssilla se tehdään!? Ei ole nimimerkiltä välttämätöntä olla itse kokenut tyvestä latvaan huippu-urheilua, mutta arkiajattelu ja kohtuulliset hoksottimet ovat sallittuja ottaa käyttöön.
Johtava