Mainos

Nuori Suomi ry

  • 999 667
  • 5 368

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Hyvä, kun tunnustat syyllistäneesi Nuorta Suomea siitä, että kaikki juniorit ovat saaneet tasaisen peliajan.

Kerro sinä, mitä junioreita tämä ohjeistus koskee ja mitä otteluita tämä koskee?

Kerro vielä kielletäänkö Nuori Suomen kautta nk tasoryhmät ja kerro vielä sekin miten Nuori Suomi estää hyvää valmentamista harjoituksissa tai estää pelaajan omaa harjoittelua.

Nuori Suomi-ideologia on Jääkiekkoliiton valinta juniorijärjestelmäksi.

Tämähän ei pidä paikkaansa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Nuori Suomi-ideologia on Jääkiekkoliiton valinta juniorijärjestelmäksi. Jääkiekkoliitto on kuulunut Nuori Suomen lajiliitoksi 1990-luvun puolestävälistä alkaen...

Uskomatonta miten vähän tunnet urheilua, kun puhut toistuvasti Nuori Suomesta juniorijärjestelmänä. Suomen jääkiekkoliitto luo oman juniorijärjestelmän, ei kukaan muu.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Kaiken rehellisyyden nimissä pitäisi vertailla myös niitä pelaajia, jotka ovat jo palanneet NHL:stä ainakin väliaikaisesti Eurooppaan tai pelaa vielä AHL:n puolella, joista tulee mieleen aiankin Jesse Joensuu, Oskar Osala, Jani Lajunen, Petteri Wirtanen ja Karri Rämö, ehkä joku muukin suomalainen huippupelaaja, jolle ura ei vielä ole avautunut NHL-vakiopelaajaksi, mutta lopullista sanaa ei ole vielä sanottu kaikista nuorehkoista pelaajista, jotka syntyneet -86 tai sen jälkeisinä vuosina.

Laitan nämä mainitsemasi pelaajat välittömästi NHL-pelaajalistaani sinä vuonna, kun he pelaavat NHL:ssä. Sama tilanne on myös kaikkien muiden maiden pelaajien suhteen. KHL-pelaajathan sinä jo kehoititkin listaamaan ja pidit NHL+KHL tilannetta Suomen osalta heikkona. Minusta se on katastrofaalisen heikko. Tilanne vain pahenee Suomen kannalta, kun alamme verrata ko. pelaajien laatutasoa maittain.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Totta, mutta Jani Lajunen voitti MM-kultaa keväällä 2011, joka on jonkinlainen työnäyte osaamisesta jääkiekkoilijana, vaikka on nyt AHL:ssä. Jesse Joensuukin oli Jalosen ryhmässä mukana, vaikka ei muistaakseni pelannut peliäkään MM-kisoissa 2011. NHL:ssä pelaa ehkä 80% maailman parhaista jääkiekkoilijoista, ei ainakaan enempää, kun esim. Radulov ja Mikael Granlund pelaavat Euroopassa, joista ainakin Radulov olisi top 10-pelaaja NHL:ssä. Tanska on huono esimerkki siksi, kun pelaajat ovat Slovenian Kopitarin tapaan ruotsalaisen juoniorityön ja Elitserien-pelaamisen viimeistelemiä pelaajia kai suurin osa, vaikka en ole tarkistanut asiaa muiden kuin Kopitarin osalta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/An%C5%BEe_Kopitar
 

Colisee Pepsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, CCCP
Nuori Suomen tulkinnasta

Hyvä, kun tunnustat syyllistäneesi Nuorta Suomea siitä, että kaikki juniorit ovat saaneet tasaisen peliajan. Sen lisäksi syyllistit Nuorta Suomea siitä, että junioreilla oli liian vähän peliaikaa, tosin et syyllistänyt yksin Nuorta Suomea vaan myöskin Jääkiekkoliiton syyksi laitoit tämän.

Olet tulkinnut kirjoittamaani väärin. Olen "syyllistänyt" Nuorta Suomea siitä, että samassa joukkueessa pelaavat saavat saman verran peliaikaa. Ei A-tason tai harrastejoukkueen pelaajien tule saada yhtä paljon peliaikaa kuin AAA-tason huipulle tähtäävät pelaajat. Ei ole Nuoren Suomen vika, että pikkujunnut pelaavat neljällä kentällisellä läpi 45 min pelejä. Enkä usko, että AAA-joukkueen pelaaminen kahdella ketjulla tasaisella peliajalla estäisi lahjakkuuksia syntymästä.
Ei tasainen peluutus varmaan edesauta huippujen puhkeamista, mutta ei se myöskään estä sitä. Oikeat virheet on tehty liiton ja sen valmentajien toimesta.


Nuori Suomi-ideologia on Jääkiekkoliiton valinta juniorijärjestelmäksi. Jääkiekkoliitto on kuulunut Nuori Suomen lajiliitoksi 1990-luvun puolestävälistä alkaen. Itse törmäsin Kouvolassa ensi kertaa Nuori Suomeen jääkiekon puitteissa, kun lappeenrantalainen työkaverini syyllisti KooKoo vuonna 1986 syntyneiden valmentajat Nuori Suomen vastaisesta peluuttamisesta. Sen takia tutkin vuonna 1986 ja sen jälkeen syntyneet tämän kauden NHL-pelaajat.

Miksi olet valinnut vertailuikäluokaksi 1986->? Jääkiekkoliiton oman ilmoituksen mukaan "Nuori Suomi -ohjelma käynnistettiin syksyllä 1986 nostamaan lajin nuorisotoiminnan laatua ja kehittämään seurojen elinvoimaisuutta" http://www.finhockey.fi/taustasivut/artikkeliarkisto/?num=263030 (linkki johtaa liiton tiedotteeseen).
Eikö tällöin tulisi vertailla ikäluokkia esim. jostain v.1977-1979 eteenpäin?


Sinä olet kirjoittanut vuonna 2007, että Nuori Suomi on osaksi syyllinen noihin epäkohtiin.

Oman kantani tiedän, mutta kysyinkin sinun mielipidettäsi? Eli yksinkertaistan hieman vielä kysymysasettelua: voisitko vastata parlamentaariseen tyyliin JAA/EI seuraaviin kysymyksiin:
- Onko Nuori Suomi/Eero Lehti kieltänyt pikkujunnujen lämärit? JAA / EI
- Onko NS/EL kieltänyt pikkujunnujen taklaukset? JAA/EI
- Onko NS/EL määrännyt pelaamaan poikittaisella kentällä? JAA/EI
- Onko NS/EL rajoittanut sarjapelien määrän esim. 10? JAA/EI
- Onko NS/EL vaatinut joukkueisiin vähintään 22 pelaajaa? JAA/EI
- Onko NS/EL kieltänyt kiekollisen pelaamisen, omatoimisen harjoittelun, monipuolisen liikunnan, höntsäjäät jne.? JAA/EI


Jääkiekkoliiton valinta liittyä Nuori Suomen lajiliitoksi ja sen tulkinta valitsemastaan Nuori-Suomi-ideologiasta on luonnollisesti se suurin syy siihen, että ollaan huippujuniorien tuottamisessa jääty pahasti jälkeen kilpailijamaistamme.


Pitäisikö SJL:n mielestäsi erota Nuori Suomi ry:stä? Vai riittäisikö, että SJL ja sen toimihenkilöt/valmentajat ryhtyisivät "tulkitsemaan" oikein ja keskittyisivät kehittämään päivittäistä tekemistä, harjoitusten laatua, olosuhteita jne.? Onko sinulla esittää jotain konkreettista esimerkkiä, että NS:n suoranaiset vaikutukset olisivat haitallisempia kuin SJL:n väärät tulkinnat ja toimenpiteet?
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Pitää myös muistaa, että EHT:lla pelataan kovempitasoista jääkiekkoa kuin NHL:ssä ja siellähän on ollut lukemattomia vuoden -86 jälkeen syntyneitä pelaajia, joten tilanne ei ole tältäkään kantilta toivoton.

Joka tapauksessa kun puhutaan "pelaajatuotannon romahtamisesta", niin pitäisi tilastoida esim. kustakin ikäluokasta nousseet NHL-pelaajat ja heidän pelaamansa ottelut. Tämän voisi tehdä vaikkapa jostain Vellu Ketolasta ja hänen ikäluokastaan lähtien. Sitten vasta voisi tehdä jotain vertailua ikäluokkien välillä ja miettiä mistä mahdolliset erot ikäluokkien välillä johtuvat. Onko Suomi taantunut verrattuna muihin maihin vai ollaanko Suomessa menty valmennuksessa ja pelaajien kehittämisessä eteen- vai taaksepäin ja mistä syistä jne.

Joka tapauksessa tuskinpa tästä mitään yksinkertaista analyysiä saadaan aikaan, tyyliin, että kappas tuossa Eero Lehti on ottanut ohjat haltuun ja sen takia 10 vuotta myöhemmin pelaajat ovatkin täysiä lapasia.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Sinä olet kirjoittanut vuonna 2007, että Nuori Suomi on osaksi syyllinen noihin epäkohtiin. Jääkiekkoliiton valinta liittyä Nuori Suomen lajiliitoksi ja sen tulkinta valitsemastaan Nuori-Suomi-ideologiasta on luonnollisesti se suurin syy siihen, että ollaan huippujuniorien tuottamisessa jääty pahasti jälkeen kilpailijamaistamme.

Mutta onko se Nuori Suomen ansiota sitten, että meiltä on tullut monia huippumaalivahteja tässä muutamien vuosien aikana?
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Joka tapauksessa kun puhutaan "pelaajatuotannon romahtamisesta", niin pitäisi tilastoida esim. kustakin ikäluokasta nousseet NHL-pelaajat ja heidän pelaamansa ottelut. Tämän voisi tehdä vaikkapa jostain Vellu Ketolasta ja hänen ikäluokastaan lähtien. Sitten vasta voisi tehdä jotain vertailua ikäluokkien välillä ja miettiä mistä mahdolliset erot ikäluokkien välillä johtuvat. Onko Suomi taantunut verrattuna muihin maihin vai ollaanko Suomessa menty valmennuksessa ja pelaajien kehittämisessä eteen- vai taaksepäin ja mistä syistä jne.

Jatkoajan keskustelupalsta - Yksittäisen viestin lukeminen - Nuori Suomi-myytti

Tällaisen listan joskus olen kasannut tähän ketjuun. On jo vanhentunutta tietoa osittain, 1988 ikäluokasta nuorempiin lista on päivittämättä. Sitten on näitä myöhäisherännäisiä tyyliin Petrell, jotka ovat vartuneemmalla iällä päässeet NHL:ään. Ja jos joku on onnistunut alkuvuoden 2009 jälkeen tekemään piste-ennätyksiä, niin ne puuttuvat jne, jne...

Jos jollakulla virtaa riittää, niin voi mun puolestani päivitellä listan ja korjata virheet.
 

Colisee Pepsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, CCCP
...Siitä huolimatta juniorijääkiekon huippujuniorituotanto on alennustilassa, se on suorastaan romahtanut tänä aikana, kun Nuori Suomi on ollut vaikuttamassa Jääkiekkoliiton päätöksiin juniorijääkiekon suhteen

Voisitko sinä perustella ylläolevan väittämäsi? Faktat pöytään, ja mikäli niistä löytyy katetta ylläolevaan väitteeseesi niin minä olen valmis muuttamaan kantaani NS:n suhteen. Kuten olen jo aiemminkin maininnut, niin en pidä Nuorta Suomea mitenkään välttämättömänä ideologina SJL:n toiminnassa, mutta en ole vielä nähnyt todistetuksi sen syyllisyyttä Suomen "heikkoon" juniorituotantoon.

Väität, että Nuori Suomen vaikutusaikana juniorijääkiekon huippujuniorituotanto on suorastaan romahtanut. Voisitko esittää faktatietoa tästä sen sijaan, että Sihvosmaisesti väität sen olevan näin, sitä perustelematta.
Korjaan, olethan sinä perustellut tätä vertaamalla 1986-> syntyneitä ikäluokkia muihin maihin, mutta jos puhutaan pelaajatuotannon suoranaisesta romahtamisesta Nuoren Suomen vaikutusaikana niin vertailukohta pitäisi olla esim. ikäluokat A) ennen v.1977 syntyneet ja B) v.1977 jälkeen syntyneet.

Onko ensimmäisestä ikäryhmästä oikeasti syntynyt moninkertaisesti enemmän huippujunioreita verrattuna jälkimmäiseen, Nuoren Suomen aikana pelanneiden ikäryhmään? (HUOM! On mahdollista, että jälkimmäiseen ryhmään saadaan lisää listattavia, kunhan Vatanen, MG, Pulkkinen, Armia, MaG, Salomäki, Ristolainen, Määttä, Pokka, Ikonen, Barkov, Kapanen jr., Saarela, Hälli jne. saavat lihasta luiden ympärille...)


...Nuorten ja 18-vuotiaiden MM-kisamenestys niinä vuosina, kun Nuori Suomi-ideologia ja sen Jääkiekkoliiton tulkinta ovat vaikuttaneet juniorituotantoomme, on ollut yksi mittari siitä, miten hyvä juniorijärjestelmämme on tuottanut maailman huippujunioreita. Suomen menestys niin nuorten kuin 18-vuotiaiden MM-kisoissa on hiipunut hälyttävästi viime vuosina.

Tällä kertaa väität, että nuorten ja alle 18v. MM-kisamenestys on NS:n vaikutusaikana hiipunut hälyttävästi. Tätä väitettä ei tosin mitalitaulukot tue.

Alle 18-v. kisoja on järjestetty v. 1999 alkaen, joten kaikissa kisoissa pelanneet suomalaiskiekkoilijat ovat pelanneet NS:n "saatanallisen ikeen alla". Mitalitaulukossa Suomi on kolmantena, USA:n ja Venäjän takana, mutta Ruotsin, Kanadan ja Tsekin edellä.

Nuorten MM-kisoja on pelattu vuodesta 1974 alkaen. Suomi on mitalitaulukossa kolmantena, Kanadan ja N-Liiton/Venäjän takana, mutta USA:n, Tsekin ja Ruotsin edellä.
Ennen v. 1998 eli ennen Nuorta Suomea, Suomi sai 24 kisoissa 7 mitalia (1K + 4H + 2P). Tämän jälkeisissä 15 kisoissa Suomi on saavuttanut 6 mitalia (1K + 1 H + 4P). Eli hieman ollaan jäljessä, mutta aikajaksokin on huomattavasti lyhyempi (24 kisat ennen Nuorta Suomea vs. 15 kisat Nuoren Suomen aikana), joten seuraavissa 9 kisoissa on mahdollisuus nousta tasoihin tai mennä jopa ohikin. Ainoan kultamitalinkin vanhan järjestelmän pelaajat saivat ikäänkuin lahjaksi, Kanadan ja Venäjän tultua diskatuksi joukkotappelun takia.

Se on totta, että aivan viime vuosina Suomen mitalitili on tyrehtynyt. Tästä ei kuitenkaan voi tehdä sitä johtopäätöstä, että se johtuisi Nuori Suomesta, koska NS:n aikana saavutetut mitalit ovat täysin linjassa aiempiin saavutuksiin verrattuna.

(alla olevissa liitetiedostoissa mitalitaulukot)
 

Liitteet

  • Jääkiekon alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut.png
    Jääkiekon alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut.png
    11,1 KB · kertaa luettu: 290
  • Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailut.png
    Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailut.png
    13,5 KB · kertaa luettu: 281
Viimeksi muokattu:

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Joo, eiköhän tämä(kin) ketju jouda jo lukkoon. Kun on lusikalla annettu, ei todellakaan voi kauhalla vaatia.


"Iso tekijä näissä perheissä lienee lajin ja urheilun itsensä kunnioittaminen. Ei ole tullut vastaan huippupelaajaa, joka roikottaisi lastaan väkisin mukana jonkin aseman saavuttamisen takia. Ei ole iso juttu, että poika pelaa jossain ykkösjoukkueessa, eikä sillä tarvitse kehuskella työpaikalla. Realiteetit ja vaatimukset ovat tiedossa." (Juha Ikonen)
"Näkemykseni mukaan näiden poikien kyky käsitellä vastoinkäymisiä on pikkuisen trimmatumpi." (Jukka Holtari)
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Keltainen Jaffa, tätä tarkoitin, kun sinä kirjoitit, että kaikkihan myöntävät tilanteen olevan Suomessa heikon. Eivät myönnä kaikki eivätkä tule myöntämään koskaan ja se on heidän oikeutensa.

On epärealistista odottaa, että Suomi tuottaisi yhtä paljon huippuja kuin aiemmin mainitsemasi Kanada, USA, Venäjä tai Ruotsikaan. Näin on aina ollut, ennen Nuorta Suomea, NS:n aikana kuin myös tulevaisuudessa. Tilanne on monien mielestä heikko, mutta se ei johdu Nuori Suomesta.
Itse antaisin arvosanaksi jotain välillä välttävä-tyydyttävä verrattuna em. maihin, kuten se on ollut jo 70-luvulta lähtien.

Niin siis mitä tarkoitit? Että jos joku puolustaa Nuorta Suomea, niin hänen mielestään kaikki on hyvin?

Lueppas hieman tarkemmin, niin ei tuosta (ja lopuistakin teksteistä) kyllä äärimmäinen tyytyväisyys paista läpi. Kun puhutaan näin tärkeistä asioista, välttävä-tyydyttävä on nimenomaan heikko arvosana.

Edit. Virkistävää, Pepsi, että jollakulla on oikeasti kunnon perustelut kannastaan, vaikkemme ihan kaikesta olekaan samaa mieltä.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Joo, eiköhän tämä(kin) ketju jouda jo lukkoon.

Itse en ainakaan enää järin paljon jaksa tätä "keskustelua", jossa nimimerkki siffa vuodesta toiseen keksii omasta päästään kommentteja toisten nimiin, tulkitsee (tarkoituksellisesti?) väärin toisten tekstejä ja jättää vastaamatta itselleen hankaliin kysymyksiin. Se on harmillista, koska aihe on tärkeä ja mielenkiintoinen.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Kaikkien mielestä tilanne on vähintään huono. Mikä siinä on vaikeaa tajuta?

Tein tänne tilaston maittain vuonna 1986 ja sen jälkeen syntyneistä jääkiekonpelaajista, jotka tällä kaudella ovat pelanneet NHL:ssä: Kanada 140, USA 62, Ruotsi 27, Tshekki 17, Venäjä 14, Tanska 5, Suomi 4, Itävalta ja Slovenia 2, Slovakia, Latvia, Valko-Venäjä, Italia ja Puola 1. Kysyin mielipidettä, että onko tilanne hyvä. Tähän sinä vastasit niinkuin lainauksesta näkyy. Minä sitten kirjoitin, että älä kirjoita kaikkien puolesta, sillä tilannetta hyvänä pitäviä on täällä JA:ssa paljon tai eivät ainakaan yhdy minun käsitykseen siitä, että tilanne on huono.

Sain sitten tiedon, että Eero Lehden valtakautena Jääkiekkoliiton Nuori Suomi-päällikkönä 1995-2009 vuonna 1988 syntyneet juniorit olivat alusta alkaen Jääkiekkoliiton Nuori Suomi-ohjelman alaisina. Tein tilaston vuonna 1988 ja sen jälkeen syntyneistä jääkiekkoilijoista, jotka ovat tällä kaudella pelanneet NHL:ssä: Kanada 86, USA 30, Ruotsi 18, Venäjä 10, Tshekki 9, Tanska 3; Suomi, Italia, Slovenia ja Latvia 1. Suomen osalta tilanne on vain huonontunut, mitä tiukemmin juniorimme ovat olleet Nuori Suomi ohjelmassa mukana.

Nuori Suomi-ohjelma käynnistettiin Jääkiekkoliitossa 1986. Sinettiseura-projekti kehitettiin 90-luvun alussa vauhdittamaan Nuori Suomi-ohjelmaa ja nostamaan seurojen toiminnan laatua entisestään. Vuonna 1995 lähetti Nuori Suomi-päällikkö Eero Lehti seuroille "SJL:n mallin seuran sisäisiksi pelisäännöiksi". Jääkiekkoliiton sivuilta saattoi sitten etusivulta kohdasta "junnut" lukea "SJL:n mallin seuran sisäisiksi pelisäännöiksi" ja tämän alaotsikkona mm. "Juniorijääkiekon ideologia" ja "Suositukset ja säännöt", minkä alla otsikko "Urheilutoiminta", jossa olivat tarkat ohjeet eri ikäluokkien toiminnan, harjoitusten ja pelien suhteen ja näistä olen poiminut otteita aiemmissa viesteissäni.

Montakos 1986 ja myöhemmin syntyneistä pelaa KHL:ssä? Entä montako tanskalaista?

Nämä tiedot selvitin, mutta et reagoinut niihin mitenkään, koska juniorijärjestelmämme heikkous näkyy myös KHL:n osalta. KHL:ssä meillä on 4 1987 syntynyttä ja 2 1988 syntynyttä pelaajaa,

Tutustuin Jääkiekkoliiton sivuihin ja sieltä on poistettu etusivun "junnut"-kohdan Nuori Suomi-ohjelman aikaiset otsikot ja sisältö pois ja aloitettu kirjoittaa uutta junioriohjelmaa otsikon "Jääkiekon ideologia" alle, sivujen sisältö on keskeneräinen ja niitä päivitetään parhaillaan. Yhteystiedoista ei löydy mainintaa enää Nuori Suomi-päälliköstä eikä muista Nuori Suomi-henkilöistä. Nyt oli sopiva hetki katsoa huippujuniorituotannon mittareilla Jääkiekkoliiton Nuori Suomi-ohjelman tulokset huippujuniorien kehittämisessä.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Minä sitten kirjoitin, että älä kirjoita kaikkien puolesta, sillä tilannetta hyvänä pitäviä on täällä JA:ssa paljon tai eivät ainakaan yhdy minun käsitykseen siitä, että tilanne on huono.

Nimeä yksi tyytyväinen nimimerkki.

Nämä tiedot selvitin, mutta et reagoinut niihin mitenkään, koska juniorijärjestelmämme heikkous näkyy myös KHL:n osalta. KHL:ssä meillä on 4 1987 syntynyttä ja 2 1988 syntynyttä pelaajaa.

Kiva, että selvitit. Eipä minulla ole lisättävää näihin tietoihin, muiden lisäyksiin AHL:n pelaajista, kevään maailmanmestareista sekä junnuikäisten ja SM-liigan nykyisistä tulevaisuuden superlupauksista. Kaikki tukee sitä yleisesti tunnustettua faktaa, että mikään järkyttävän suunnaton katastrofi ei ole kyseessä.

Edit: No eipä sieltä tule yhtään nimeä. Ei kyllä yllättänyt yhtään.
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tässä tekstissä kiteytyy ihan täsmälleen mistä oikeasti on ollut kysymys. Ja sen voisikin ajoittain aina copy-peistata vastaukseksi tälle sihvoslaiselle ikiliikkujalle. Jotkin lehtimyyntikampanjat ovat asia erikseen, mutta jos haluaa vakavasti, ihan oikeasti pohtia sitä mitä suomalaisessa pelaajatuotannossa on mennyt vikaan "Nuori Suomi" -aikana niin Nuori Suomi on siihen jotakuinkin täysin viaton. Se - itsessään erittäin hienoja päämääriä omaava kampanja, joskaan ei erityisesti huippu-urheilua suosiva - ei ole pakottanut suomalaista juniorivalmennusta tuottamaan nöyrien kolmoskenttä-pelaajien vikkelästi luistelevaa kurinalaista massaa vaan ihan toiset tekijät.

Kun aina silloin tällöin käyt täällä puolustamassa Nuori Suomi-ideologiaa, niin lienee syytä käydä läpi Nuori Suomen vaikutus huippujuniorituotantoon jääkiekossa ja miksei myös eaglen, jota lainaat, valmentamassa jalkapallossa. Nuori Suomi on tehnyt työtä päiväkotien, koulujen ja urheilun parissa. Sehän on erinomainen asia. Minä olen kirjoittanut Nuori Suomi-ideologian vaikutuksista huippujuniorien kehittymiseen Suomessa. Nuori Suomi aloitti sinettiseura-projektin 1993, Jääkiekkoliitto liittyi lajiliittona Nuori Suomi sinettiseuraprojektiin 1995 ja organisoi junioritoimintansa Nuori Suomi-ohjelmaksi ja kehitti sitä aina vuoteen 2009, jolloin Jääkiekkoliitto muutti tulkintaansa Nuori Suomesta. 1990-luvun keskivaiheilla Nuori Suomen ohjenuora siihen liittyneille lajiliitoille oli mm. seuraava:" Edistämme liikunta- ja urheiluseuratoimintaa , jossa jokainen lapsi ja nuori voi kokea onnistuvansa, saa yhtä paljon peliaikaa ja nauttii liikkumisesta". Tuo ohje, jonka Jääkiekkoliitto tulkitsi juuri niinkuin sen Nuori Suomi oli siihen liittyneille lajiliitoille kirjoittanut, merkitsi 14 vuoden ajan kilpailun poistumista harjoitus- ja peliajoista junioreiden osalta herkimmässä taidon kehittymisiässä. Jääkiekkoliitto teki sitten tasan jaettavan peliajan lisäksi omat sääntönsä sinettiseuroille. Vuonna 2009 alkoi Suomen jääkiekon pelastustalkoot sen takia, että olimme jääneet junioreiden kehittämisessä pahasti jälkeen kovimmista kilpaijamaista. Myös Nuori Suomi on tehnyt muutoksia suosituksiinsa. Kilpailu nostettiin takaisin tärkeäksi osaksi lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Otsikon "Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus iloita kilpailemisesta" alle on kirjoitettu mm. :"Kilpailutoiminnan suositusten tavoitteena on linjata eri ikäryhmien kilpailutoiminta tukemaan lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Kilpailusuosituksilla halutaan tarjota turvallinen ilmapiiri yrittämiseen ja oppimiseen sekä nostaa henkilökohtaisen edistymisen arvostamista". Jääkiekkoliitto on päivittämässä uusia junioritoimintansa ohjeita, mutta jo nyt kirjoitetut "Juniorikiekon ideologia" ja "Suositukset ja säännöt" poikkeavat vuosien 1995-2009 aikana annetuista urheilutoiminnan pelisäännöistä.

Toistan vielä, että olen arvostellut Jääkiekkoliiton toimia huippujuniorituotannossa vuosien 1995-2009 aikana. Arvosteluni mittarina olen käyttänyt Nuorten ja 18-vuotiaiden MM-kisamenestystä sekä sitä, että suomalaisia vuonna 1986 ja sen jälkeen syntyneitä jääkiekkolijoita on pelannut tällä kaudella vain neljä (Lauri Korpikoski, Petteri Nokelainen, Teemu Hartikainen ja Tuukka Rask) NHL:ssä. Tutkin myös KHL:ssä pelaavat vastaavien ikäluokkien pelaajat ja tilanne on heikko myös sen suhteen. Ei ihme, kun vihdoin Kalervo Kummolakin joutui myöntämään uransa suurimman virheen ja käynnistämään jääkiekkomme pelastustalkoot.
 

Fordél

Jäsen
Minä olen kirjoittanut Nuori Suomi-ideologian vaikutuksista huippujuniorien kehittymiseen Suomessa. Nuori Suomi aloitti sinettiseura-projektin 1993, Jääkiekkoliitto liittyi lajiliittona Nuori Suomi sinettiseuraprojektiin 1995 ja organisoi junioritoimintansa Nuori Suomi-ohjelmaksi ja kehitti sitä aina vuoteen 2009, jolloin Jääkiekkoliitto muutti tulkintaansa Nuori Suomesta. 1990-luvun keskivaiheilla Nuori Suomen ohjenuora siihen liittyneille lajiliitoille oli mm. seuraava:" Edistämme liikunta- ja urheiluseuratoimintaa , jossa jokainen lapsi ja nuori voi kokea onnistuvansa, saa yhtä paljon peliaikaa ja nauttii liikkumisesta". Tuo ohje, jonka Jääkiekkoliitto tulkitsi juuri niinkuin sen Nuori Suomi oli siihen liittyneille lajiliitoille kirjoittanut, merkitsi 14 vuoden ajan kilpailun poistumista harjoitus- ja peliajoista junioreiden osalta herkimmässä taidon kehittymisiässä. Jääkiekkoliitto teki sitten tasan jaettavan peliajan lisäksi omat sääntönsä sinettiseuroille.

Tätä ns. kaikki pelaa- järjestelmää on muuten aloitettu kehittämään Jääkiekkoliitossa jo 1980-luvun alusta alkaen. Esimerkiksi junnujen Fazer-turnauksen, johon osallistuivat silloiset kovimmat junnuseurat F-junnuista alkaen, säännöissä luki jo vuonna 1981, että joukkueiden on käytettävä kolme kentällistä siten että pelaajat vaihdetaan viimeistään minuutin kenällä olom jälkeen. Näin kaikki pojat pääsevät pelaamaan.

Keskustelu kaikki pelaa-järjestelmästä ja sen vaikutuksista on siis kestänyt 1980-luvun alusta alkaen eikä se ole alunperin edes Nuoren Suomen aikaansaamaa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tätä ns. kaikki pelaa- järjestelmää on muuten aloitettu kehittämään Jääkiekkoliitossa jo 1980-luvun alusta alkaen. Esimerkiksi junnujen Fazer-turnauksen, johon osallistuivat silloiset kovimmat junnuseurat F-junnuista alkaen, säännöissä luki jo vuonna 1981, että joukkueiden on käytettävä kolme kentällistä siten että pelaajat vaihdetaan viimeistään minuutin kenällä olom jälkeen. Näin kaikki pojat pääsevät pelaamaan.
Keskustelu kaikki pelaa-järjestelmästä ja sen vaikutuksista on siis kestänyt 1980-luvun alusta alkaen eikä se ole alunperin edes Nuoren Suomen aikaansaamaa.

1980-luvulla juniorijoukkueiden kovimmissa turnauksissa ja jopa harjoitusotteluissakin sai peluuttaa parhaita poikia ääritapauksissa koko ottelun ajan. Yleensä näitä pelit ratkaisseita tulevia huippupelaajia oli joukkuetta kohti 1 tai korkeintaan kaksi ja, kun kilpailu oli silloin aivan olennainen seikka junioreiden kehittämisessä, niin huonommat pojat tyytyivät osaansa ja nauttivat joukkueidensa menestyksestä. Vanhemmat eivät ole muuttuneet noista ajoista mitenkään, vaan katkerat pulinat sai kuunnella ympärillään, kun tuota yhtä ja/tai kahta poikaa peluutettiin voiton varmistamiseksi niin paljon. Oli myös joukkueita, joissa oli 2-3 tulevaa, vähintään Mestis-pelaajaa, joten sen parhaan pojan peluuttaminen jäi johonkin puoleen koko otteluajasta. Näistä minulla on esimerkkejä paljon. Eräs entisen pelimanni-isän valmentamista pojista aloittaa SM-liigavalmentajauransa tulevalla kaudella ja hänen pelikaverinsa, joka nousi peräti poikien B-maajoukkueeseen saakka tuon huippupojan imussa ja ansiosta jatkaa menestyksellistä valmentajan uraansa Mestiksessä. Toki oli silloinkin paljon pelejä, joissa kaikki joukkueen vahvuuteen valitut pelaajat pääsivät kentälle. Pääosin junioripelaajat tyytyivät kukin osaansa, mutta luonnollisesti vanhemmat, joiden pojat pääsivät pelaamaan vähän, olivat siitä hyvinkin katkeria. Se oli paljolti valmentajista kiinni, miten he saivat kaikki juniorit tyytyväisiksi ja harrastamaan jääkiekkoa ja tulemaan aina innolla hyvin vedettyihin harjoituksiin. Niihin joukkueisiin, joissa olin eri tehtävissä, viimeiset vuodet joukkueiden johtajana, oli aina tulossa enemmän poikia kuin, mitä voitiin ottaa mukaan.
 

Fordél

Jäsen
1980-luvulla juniorijoukkueiden kovimmissa turnauksissa ja jopa harjoitusotteluissakin sai peluuttaa parhaita poikia ääritapauksissa koko ottelun ajan.

Ei pidä paikkaansa ainakaan Fazer-turnauksen, joka kokosi 1970- ja 1980-luvulla maan parhaimmiston pelaamaan yhteen, sääntöjen mukaan. Toki vielä 1970-luvulla Fazer-turnauksessakin sai peluuttaa huiput puhki, mutta vuodesta 1981 lähtien sääntöjä muutettiin ns. kaikki pelaa-suuntaan.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ei pidä paikkaansa ainakaan Fazer-turnauksen, joka kokosi 1970- ja 1980-luvulla maan parhaimmiston pelaamaan yhteen, sääntöjen mukaan. Toki vielä 1970-luvulla Fazer-turnauksessakin sai peluuttaa huiput puhki, mutta vuodesta 1981 lähtien sääntöjä muutettiin ns. kaikki pelaa-suuntaan.

Muistan tarkkaan nuo ajat. Koskaan ei ollut mitään sääntöjä peluuttamisten suhteen. Kiersin 1968- ja 1971-syntyneiden joukkueiden kanssa turnauksissa Suomessa ja ulkomailla. Silloin pelattiin Suomen mestaruuksista nykyistä nuoremmissa ikäluokissa. Toimin toimitsijapöydän takana myös nuorempien joukkueiden eri toimitsijatehtävissä. Silloin, kun minä olin jääkiekon junioritoiminnassa mukana, ei ollut koskaan mitään käsivarsinauhoja tai vastaavia peliaikaseurantaan liittyviä asioita rajoittamassa parhaiden poikien kehittymistä. Niinkuin aiemmin kirjoitin, niin oli joukkueita, joissa parhaat pojat pelasivat tärkeissä peleissä niin paljon kuin jaksoivat. Muistan myös vielä aiemmalta ajalta B-juniorijoukkueen, jossa oli 7 kenttäpelaajaa ja maalivahti ja se joukkue saavutti 4. sijan Suomen mestaruudesta kilpailtaessa. Noista pojista tulivat sitten runkopelaajat seuraan, kun se nousi I divisioonaan.

Mistä olet, Fordél, tietosi saanut? Minun muistoni jonkin pelaajan pelaamisesta isänsä valmentamassa joukkueessa niin paljon kuin vain jaksoi on juuri 1980-luvun alusta sen puoliväliin saakka.
 

Fordél

Jäsen
Mistä olet, Fordél, tietosi saanut? Minun muistoni jonkin pelaajan pelaamisesta isänsä valmentamassa joukkueessa niin paljon kuin vain jaksoi on juuri 1980-luvun alusta sen puoliväliin saakka.

Esa Tikkasen elämänkerrasta. Teosta varten on tehty hyvin laaja selvitystyö tutustuen eri lähteisiin ja haastateltu lukuisia henkilöitä, joten luotan siihen enemmän kuin Jatkoajan nimimerkkiin.

Kyseisen teoksen sivulla 30 todetaan, että Jääkiekkoliitto aloitti kaikki pelaa -järjestelmän kehittämisen 1980-luvun alussa. Vuoden 1981 Fazer-turnauksen (johon siis kaikki "huiput" osallistuivat) säännöissä mainittiin jo, että joukkueiden on käytettävä kolmea kentällistä siten, että pelaajat vaihdetaan viimeistään minuutin kentällä olon jälkeen, näin pääsevät kaikki pojat pelaamaan.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Kyseisen teoksen sivulla 30 todetaan, että Jääkiekkoliitto aloitti kaikki pelaa -järjestelmän kehittämisen 1980-luvun alussa. Vuoden 1981 Fazer-turnauksen (johon siis kaikki "huiput" osallistuivat) säännöissä mainittiin jo, että joukkueiden on käytettävä kolmea kentällistä siten, että pelaajat vaihdetaan viimeistään minuutin kentällä olon jälkeen, näin pääsevät kaikki pojat pelaamaan.

Minulle, joka olin juuri tuolloin junioritoiminnassa mukana, jäi huomaamatta tuo sääntö. Niin se jäi monien joukkueiden valmentajiltakin, kun peluuttivat parhaita poikia tärkeissä otteluissa maksimissaan koko ottelun ja huonoimmat jäivät pienelle peliajalle, koska kilpailu ja voittaminen kuuluivat silloin olennaisina elementteinä peleihin. Onko Tikkasesta kertovassa kirjassa määritelty se, minkä ikäisiä junioreita tuo Fazer-turnauksen sääntö koski?
 

Fordél

Jäsen
Onko Tikkasesta kertovassa kirjassa määritelty se, minkä ikäisiä junioreita tuo Fazer-turnauksen sääntö koski?

Ei. Se tiedetään, että turnaukseen osallistui junnuja F-junnuista alkaen.

Hyvä kuitenkin, että nyt tiedämme kaikki pelaa -järjestelmän kehittelyn alkaneen Jääkiekkoliitossa jo 1980-luvun alusta alkaen eli hyvissä ajoin ennen Nuoren Suomen perustamista.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Hyvä kuitenkin, että nyt tiedämme kaikki pelaa -järjestelmän kehittelyn alkaneen Jääkiekkoliitossa jo 1980-luvun alusta alkaen eli hyvissä ajoin ennen Nuoren Suomen perustamista.

Kaikki pelaa-järjestelmän mukaan alettiin pelata vasta sitten, kun Jääkiekkoliitto liittyi Nuori Suomen sinettiseura-projektiin vuodesta 1995 alkaen. Vuodet 1995-2007 mentiin sinettiseurasäännöillä+Jääkiekkoliiton Nuori Suomi päällikön toimesta tehdyillä erityissäännöillä ja tuloksena siitä meillä on tällä kaudella pelannut 1986 ja sen jälkeen syntyneitä jääkiekkoilijoita vain neljä NHL:ssä eli yksi vähemmän kuin Tanskalla. Niin kuin kirjoitin, niin 80-luvulla parhaat pelasivat tärkeissä otteluissa paljon ja huonommat vähän. Kilpailu peliajasta oli kovaa ja se kehitti niitä pelaajia, jotka halusivat sitä peliaikaa valmentajilta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kaikki pelaa-järjestelmän mukaan alettiin pelata vasta sitten, kun Jääkiekkoliitto liittyi Nuori Suomen sinettiseura-projektiin vuodesta 1995 alkaen...

Hihanauhat tulivat 80-luvulla, tarkkaa vuotta en muista. Keskustellin tuosta sääntöuudistuksesta silloisen huipputuomari Juholan kanssa, jonka mielestä on hullua, että säännöillä joudutaan puuttumaan seurojen kyvyttömyyteen.

Mainitsemasi ikäluokat (68 ja 71) olivat ohittaneet hihanauha ikäluokan 80-luvun alussa, joten heidän kanssa et olekaan välttämättä törmännyt hihanauhoihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös