Olympiakulmaa
Voi sitä aloittaa myöhemminkin:
BBC News - Helen Glovers Olympic gold first for UK talent scheme
Tämä esimerkki on tytöstä, joka viisi vuotta sitten ei päässyt veneellään jaardiakaan kaatumatta. Lahjakkuuksia valittaessa näinkin tarkoilla menetelmillä ja kriteereillä löydetään potentiaalia, jos maalla riittää resursseja testata. Nämä lajit (käsipallo, lentopallo ja soutu) eivät ole tietysti hokiin rinnastettavia, koska vaadittava tekninen osaaminen on ehkä kuitenkin toisella tasolla, mutta se vanha 10,000 tuntia pitää jyystää lajia kun lajia päästääkseen huipulle on nyt ainakin haastettu. Tässä ohjelmassa testataan geneettisiä kestävyysominaisuuksia osana valikointia, mikä myös osittain kumoaa senkin väitteen että kestävyyttä pitää juuri yhdellä tavalla kehittää pitkän ajan kuluessa. Kestävyys näyttäisi olevan oma lahjakkuuden laji, sen voi korvata kovalla työllä, mutta näinkin raju laji kuin soutu onnistuu myöhemminkin aloitettuna.
Huomatkaa myös taustalla löytyvä monipuolisuus tämän urheilijan kohdalla.
Ihmeellinen on tämä keskustelun suunta, että jääkiekko veisi lahjakkuudet, joita se ei käytä tai käyttää loppuun liian nopeasti. Ikään kuin suuntaa pitäisi luoda kiekosta muihin lajeihin jollakin tavalla. Ajatellaanko, että joku viisas sitten keksii nämä kiekkoilijat keihäänheittäjiksi tai kiekontyöntäjiksi, ja sanoo että tässä voisit menestyä paremmin, pääsisit Olympialaisiin, tai jopa menestyisit siellä.
Nuori Suomi -idean avulla on jääkiekossa huikea harrastajamäärä, ja kantavana periaatteena on terveen harrastamisen tukeminen. Jossain vaiheessa harrastaminen tulee mahdottomaksi (esim. lukioikäinen tai opiskeleva alemman sarjan pelaaja jolla on 300 euron budjetti per kuukausi) hyvin monelle. Onko siis niin, että Suomalaisen urheilun menestyksen kannalta tätä pelaajakarsintaa pitäisi tehdä paljon aikaisemmin, vaikka edes positiivisesti niin että tarjotaan hyviä uusia vaihtoehtoja. Silloin kuitenkin mennään tietoisesti hakemaan menestystä jostakin muualta - menestys ei kuitenkaan ole ollut sen talentteja keräävän lajin tarkoitus tämän Nuori Suomi -ideologian puitteissa (tai sitten en ymmärrä lainkaan).
Urheilu ja urheilijat ovat kiinnostavia kun menestystä tulee. Piste. Kaikki kansalliset ohjelmat jotka menestystä luovat käyttävät siihen valtavan määrän resursseja - maailman parhaita sellaisia. Se nyt vaan on selvä, että tässä maassa ne resurssit ovat rajalliset. Menestykseen ei voi tähdätä kaikissa lajeissa, ei millään. Melkein kaikkia lajeja voi silti harrastaa. Mutta se, että lajeissa joissa olemme perinteisesti menestyneet, vähäiset resurssit tuhlataan, on iso ongelma.
Tämä on keskustelu, jossa tunteet käyvät aika kuumana, mutta olisi kiva kuulla dialogi jossa menestyneet urheilijat keskustelevat anlyyttisesti siitä, miten, missä ja kenen toimesta se iso päätös tehdään, ja millä resursseilla. Nimittäin se iso päätös, että haetaan menestystä. Olympialiike elää selvästi uutta renessanssia ja tämä laaja innostuneisuus Lontoon kisoista panee ajattelemaan. En mitenkään osoita sormella, enkä haasta, mutta tarkoittaako Bryggare kenties sitä, että kiekon parista pitäisi aikaisemmin irrota muiden lajien menestyjiä, ja onko silloin niin että Nuori Suomi -kuva jollakin tasolla jarruttaa tätä kehitystä. Kannattaisi ainakin kuunnella. Aloite on hyvä, jos se luo tasokasta pohdintaa. Mutta jätetään se kaljan tarjoaminen sikseen, ei kiekkoa kukaan mene katsomaan muusta syystä, kun siitä että siellä näkee hyvää sporttia, vakiintuneita staroja ja tulevaisuden lupauksia.
Nuori Suomi on jotenkin niin pyhä, että varmasti moni ei uskalla edes siihen sohaista, mutta jos kerrankin keskusteltaisiin ns. puhtaalta pöydältä ja niin että sitä vievät ne joilla on tieteellistä, urheilullista ja taloudellista osaamista vaadittavassa laajuudessa, jotta päästään edes alkuun. Voihan se olla niinkin, että se tulppa ei olekaan Nuori Suomi, vaan joku muu, kuten esimerkiksi lajin tai lajien välinen sulkeutuneisuus. Puhutaan Leijonatiestä, joka vie maajoukkeeseen ja mestaruuksiin. Jos avataan kerralla tämä Nuori Suomi -mökäle, niin perataan tämä Leijonatiekin sitten.
Vielä lopuksi, jos satutte tietämään: montako Kanadalaista valmentajaa on koutsannut nuorten sarjoissa, sanotaanko edes I-div tasolta ylöspäin, tai vielä paremmin, vielä nuoremmista alkaen?
Muuten, tuo juokseminen on hauska juttu: luistelussa ja pikajuoksussa on elementtejä, jotka yhdistävät - miten olisi jos systemaattisesti yhdistetään nuorissa yleishurheilu ja kiekko - näillä lajeilla on aika kiva kausirytmi. Kaikenlaista loikkaa ja pomppua sekä heittelyä yhdistämällä saadaan paljon uutta ja arvokasta. Vein asiaa kerran eteenpäin innolla, mutta vastaukseksi tuli että 'kyllä Petteri, Osku ja Tero saavat joskus ihan olla ongellakin, ei tämä sovi meidän mökkiohjelmaan' noin geneerisesti yleistäen. Mutta jos liitot pelaisivat yhteen, niin stadilainen voisi treenata yu:ta missä tahansa Suomessa eikä muiden lomat mene solmuun, mikä on sekin aika tärkeä asia. Noin käytännössä.