Jos vertaa fudikseen ja suomen menestykseen lajissa kansainvälisillä kentillä, niin fudiksesta ei kannata ottaa mitään oppia.
Fudisjunnuja suomessa on edelleenkin enemmän kuin mitään muita junnuja, näin on ollut jo vaikka kuinka pitkään. Valmennusta on kehitetty vaikka kuinka helvetisti, mutta silti huippuja ála Litmanen ei ole ollut kuin yksi. Forsell, joka oli poikkeuksellinen yksilö fudiksessa oli aivan käsittämättömän kova treenaaja, nimenomaan taitopuolen treenaaja siis on ainoa seuraava esimerkki siitä, millä huipputaitavia pelaajia tulee.
Jos noita treenimääriä miettii, on kyse sitten ala-asteikäisestä tai ylä-asteikäisestä, niin 3-4 treenit viikossa on ihan riittävästi. Lätkässä tulee fyrkkakysymykset esiin niin nopeasti, ettei niitä junnuja voida tuottaa. Lopun treenin pelaajat hoitaa itse, eikä nyt puhuta siis kunnosta. Vaan taitopuolen treenaamisesta, kuntoa saa aina lisää eikä niitä tarvitse alkaa ennen yläastetta treenaamaankaan systemaattisesti.
Jos joku vielä kuvittelee, että Selänteitä, Koivuja, Leinoja tai Granlundeja tehdään junioriseuroissa, niin käsitys on aivan väärä. Näitä miehiä tekee käsittämätön lahjakkuus ja into treenata ihan itse. Nykyjunnuhan käyttää sen oto-treeniajan pleikkariin, mopoiluun ja syljeskelyyn.
Suurin ongelma koko lajia ajatellen on se, että junnut ovat niin yksipuolisia ja urheilullisesti lahjattomia, ettei sukupolvesta voi syntyä noita helmiä jos liikunta ja urheilu ei ole elämäntapa. Urheilullisesti huippulahjakas pelaaja pelaa lähestulkoon mitä tahansa lajia, koska on vaan monipuolisesti niin vitun hyvä.
Niin tosiaan siis tiedän faktana että alle kouluikäinen jengi treenaa 4-5 krt/viikko lätkää. Hyvin valitettavaa mielestäni tuossa iässä lähteä tuolle linjalle. Kuten sanottua niin se 3krt olisi jo ihan maksimi tuossa iässä. Että into ja energia/aika riittää omaan treenaamiseen sekä voi tehdä vähän muutakin, mitä nyt lapset tahtoo.
En sanonut missään että fudiksesta pitäisi ottaa mallia, vaan ainoastaan miten fudiksessa toimitaan. Ja tahdoin tietää että onko lätkässä yleisesti tasojoukkueita kuinka nuorilla.
Samalla myös se kertoo siitä miten Nuoren Suomen kautta suhtaudutaan asioihin, koska Jalkapallossa on ihan samat NS-säännöt olleet.
Sen sijaan se että "fudiksesta turha ottaa mallia, kun sieltä ei ole tullut Litmasen lisäksi huippuja", niin aivan turha lähteä vertailemaan lajeja. Fudiksessa on toki eniten harrastajia, mutta suurin osa kirjaimellisesti harrastaa lajia. Tämän lisäksi resurssit ovat aivan toisella tasolla jääkiekossa. Jääkiekossa rahaa on jopa kymmenkertaisia määriä. Olosuhteet vrt. jäähallit vs jalkapallohallit sekä ammattifudisvalmentajat vs ammattijääkiekkovalmentajat ovat aivan toista tasoa. Sen lisäksi jääkiekon imago imee Suomessa paremmin lahjakkuuksia ja kilpailu maailmalla on aivan toiselta planeetalta näissä lajeissa.
Mielestäni on tyhmää kyllä ajtella ettei lajista x voisi ottaa mitään oppia tai mallia sen takia ettei siinä ei ole maailman tasolla samassa pisteessä kuin "omassa" lajissa. Esim. jalkapallovalmentajana ihan mielelläni kuuntelen huomioita/asioita muista lajeista ja otan esim. valmennusapua vaikkapa voimistelusta tai yleisurheilusta, vaikka jalkapallossa olisikin "jarilitmasia" ja yleisurheilu jatkaisi nykyisellä tasollaan. Sehän on sitten täysin eri asia miten käyttää tuota tietoa ja mallia sieltä toisen lajin parista.
Pahinta mitä jääkiekon puolella juuri voi tehdä on se, että ollaan tyytyväisiä siihen omaan tekemiseen ja omaan erinomaisuuteen ja tyydytään siihen. Monessa SM-liigaseurassa se tuntuu olevan valloillaan. Eli riittää että ollaan päästy tiettyyn asemaan, turha lähteä toimintaa siitä enempää kehittämään. Koska jääkiekko on Suomen ykkösurheilu mediatuloissa, resursseissa, jne. niin sitä suurempi syy on silloin kehittää sitä toimintaa tuon kautta paremmaksi.
Tällä hetkellä muutenkaan kauheasti Suomi voi jääkiekossakaan ylpeillä maailman huipuilla. Suomen tämän hetken huiput(pl. maalivahdit) ovat suhteessa melkeinpä yhtä kaukana maailman huipuista kuin joku R.Eremenko jalkapallon puolella. Tämä siis siitä huolimatta että resurssit ovat aivan toista, varsinkin suhteessa muihin kyseisten lajien maihin.
Jostain ollaan samaa mieltäkin, siitä että kaiken ydin on yksilö ja hänen oma harjoituksensa. Mikael Granlund on Mikael Granlund sen takia että on Mikael Granlund, eikä sen takia että pelasi Laserissa tai Kärpissä tai IFK:ssa. Samoin kuin Teemu Selänne on Teemu Selänne itsensä, eikä esim. Jokereiden ansiosta. Seura voi tukea kehitystä, vielä enemmän kyllä haitatakkin sitä(huono valmennus, huonot olosuhteet, jne.), mutta ei tehdä pelaajia.
Sen totean jälleen kerran, että miksi Suomessa piti päästää tilanne näin huonoksi, vaikka asiantuntijat näkivät sen todistettavasti vuonna 2004 ja varmaankin monet jo paljon aikaisemmin. Sehän tiedetään, että odoteltiin vuosikausia sitä, että Kummolalle joku uskaltaisi kertoa todellisen tilanteen. Nyt ollaan junioritoiminnassa julkisuudessa näkyneiden viestien perusteella jo paremmassa tilanteessa. Toivottavasti Urama jaksaa jatkaa Westerlundin ja Rautakorven aloittamaa huippujunioritoiminnan kehittämistä.
Ainakin yksi merkittävä syy on jo tuo minkä mainitsen yllä. Eli on ns. maha täynnä, kun ollaan Suomen ykkösurheilu. Riittää että näkyvyys mediassa on iso, taloudellisesti ollaan isoin laji, sitten vielä kun MM-kisoissa pärjätään ainakin kohtuullisesti, niin se riittää liitollekkin. Joku Kummola katsoo tilannetta norsunluutornistaan ja hänelle se riittää että status on mikä on. Ei hän tilannetta katso ruohonjuuritasolta ja tahdokkaan katsoa. Sama pätee varmasti meneen muuhunkin ns. päättätason toimijaan.
Ns. omahyväisyys ja tyytyväisyys saavutettuihin "etuihin" riittää, turha toimintaa siitä kehittää. Jatketaan sillä millä menty ja päästy samaan tilanteeseen.