Pahoittelen taas...
Voi jumalauta, pitääkö tästäkin kina saada aikaan? Peli ja laji...joopa joo...
Kai sä nyt itsekin tajuat, että jääkiekko, siis laji tai peli tai what ever, tässä tapauksessa peli (pelaaminen), se ei pidä yllä aerobista kestävyyttä, joten se kestävyys on hankittava harjoittelemalla aerobisesti riittävästi (suomeksi rautalangasta=on käytävä riittävän usein pitkällä lenkillä)
Enkä nyt todellakaan siteeraa HH:n tutkimusta ja sen kirjallisen tuotoksen virkkeitä. HH sanoi ääneen selvällä suomen kielellä, että "jääkiekko on aerobinen laji". Jos se sinun mielestäsi ei sitä ole niin ihan ok mun puolesta.
... ettei tämäkään viesti varsinaisesti tähän ketjuun kuulu.
Mutta mielestäni on puututtava tähän keskusteluun, koska nyt puhutaan ilmeisesti asioista niiden väärillä nimillä.
On mielestäni kaksi eri asiaa, jos väittää että: "Jääkiekko on aerobinen laji" ja todeta "Jääkiekon pelaajalla pitää olla hyvä aerobinen kestävyys".
Jääkiekko on nimenomaan anaerobinen laji. Eli suorituksen aikana syke nousee niin korkealle, että lihakset menevät ns. maitohapoille ja mitä pidempään kuormitus jatkuu, sitä pidemmäksi muodostuu palautumisaika. Teoriassa näin ja yksilölliset erot ihmisillä pitää muistaa. Tuskin Hakkarainen on koskaan väittänyt, että jääkiekko on aerobinen laji. Haluaisin kyllä kuulla, missä yhteydessä se on sanottu.
Asioilla on useita näkökulmia, jotka riippuvat lajista ja koulukunnista. Samoja termejä käytetään mielestäni väärin, mikä aiheuttaa sekaannusta.
Oma esimerkki: kuntotesti, jossa mitattiin peruskestävyys, vauhtikestävyys ja maksimikestävyys polkupyörätestillä, jossa vastusta kevyesti nostettiin.
Tavoite: selvittää kuinka nopeasti palaudun, eli kääntäen kuinka nopeasti sykkeeni nousee pois peruskestävyys alueelta. Tulos oli, että peruskestävyyttä ei käytännössä ollut, vauhtikestävyyttä ja maksimikestävyyttä oli riittävästi. Toisin sanoen: palautumiskykyni oli surkealla tasolla.
Testin teettäjä sanoi seuraavat sanat: "Olet tyypillinen pallopelin harrastaja, jolla on huono peruskestävyys. Tähän auttaa aerobinen liikunta matalalla sykkeellä (, omassa tapauksessani välillä 90-120 lyöntiä minuutissa). Teette ilmeisesti lajiharjoittelussa paljon toistoja, jotka kestävät n. 30 sekuntia ja täydellä teholla, mutta olette unohtaneet palautumisen merkityksen." Näin siis asia referoituna.
Olin koko pienen ikäni uskonut, että hiki+oksennus = fyysinen kunto. Tällainen on varsin yleistä lajeissa, joissa mitataan myös miehisyyttä ja testataan kuka on äijä. Yht'äkkiä lajin ulkopuolinen taho kertoi minulle, miksi en kovasta treenistä huolimatta pystynyt juoksemaan cooperissa yli 3000m vaikka ruumiinrakenteeni sen salli. Lisäsin viikko-ohjelmaani palauttavan, matalalla sykkeellä tapahtuvan n. tunnin-puolentoista kävelyn ja joskus jopa juoksin kevyesti ja kas: kestävyystulokseni paranivat kummasti! Ennätyksekseni kirjasin parhaimmillaan 3100m entisen 2800 sijaan.
Noh, "valitettavasti" jääkiekko on myös taitopeli, joten en sitten selvinnyt alasarjoja pidemmälle. :) Mutta siirtyminen muihin liikuntamuotoihin on ollut helppoa, koska pohjat olivat jokseenkin hyvät.
Laitan tähän nyt vielä lainauksia eräästä Hakkaraisen tekstistä:
http://www.suomenvalmentajat.fi/mp/...oittelujaakiekossa_hakkarainen_kuortane04.pdf
Mielestäni näistä ei kyllä ilmene, että jääkiekko olisi aerobinen laji, vaan pikemminkin anaerobinen.
"Koska pelejä huipputasolla on paljon, palautumiskyvyn kehittämiseksi on tehtävä riittävästi lihaskestävyys- sekä aerobista kuntopohjaa kehittäviä harjoitteita, vaikka pelitilanteessa tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nousevatkin maksimivoima, nopeusvoima sekä nopeuskestävyys. Tehokas maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelu muodostuvat helposti liian kuormittaviksi mikäli lihaskestävyys ja aerobinen kuntopohja eivät ole riittävän korkealla tasolla."
"Otteluruuhkien aikana tulee maksimi- ja nopeusvoimaharjoitusten määrää ja kuormittavuutta miettiä huolellisesti. Aerobian ja helpon lihaskestävyyden tulee olla painotetusti mukana otteluruuhkien aikaan, ja sitten kun pelejä on vähemmän voi maksimivoimaharjoittelua toteuttaa enemmän."