Kaikenkaikkiaan valinta on niin moniportainen, ettei mitenkään voi kuvitella, että Pohjola-leiri olisi Suomen top 100 tietystä ikäluokasta. Se on pikemminkin otos ikäluokan parhaista pelaajista. Toki jos toinen puoli parhaista C-junnuissa pelaavista pojista jää matkalle, niin kysymys kuuluu: onko valintaprosessi asianmukainen.
Asianmukainen tai ei, mielummin lukisin listaa, jossa on laitettu ko. ikäluokista leirille valitut ja vielä nykyään vähintään Mestikseen yltäneet pelaajat ja näissä ylemmissä sarjoissa täysiä kausia pelanneet. Ehkä tuosta listasta voisi sitten vetää johtopäätöksiä, oliko prosessi noin nuorille raakileille ylipäätään järkevä. Toki he oppivat maajoukkue- ja leirirutiineja, mutta vielä toistaiseksi Suomi on tuottanut vain kaksi kansainvälisesti arvostettua maalintekijää: Kurrin ja Selänteen.
Onko noihin rutiineihin tottuminen niin tärkeää vai voisiko tuonkin ajan käyttää esimerkiksi vanerilta laukomiseen? Näin niinkuin kärjistettynä. Tiedän kyllä että aikaisella kartoituksella on yleviä tavoitteita, mutta enemmän tuntuu siltä että koko touhulla on työllistämistavoitteet eikä niinkään pelaajien kehittäminen. Paljon tärkeämpää olisi viedä viestiä ja harjoitusmalleja suoraan seuroihin, jotta nekin jotka eivät tule valituksi, oppisivat mitä mahdollinen huippu-urheilu vaatii. Toki Suomi hurraa jokaisesta uudesta Selänteestä ja aina voidaan sanoa, että hänetkin "löydettiin" Pohjola-leirille, mutta niin kovin pitkä on se unohdettujenkin lista.
Itse näen koko junnumaajoukkuetoiminnan noin nuorilla enemmänkin rasitteena, koska se luo myös valitettavan monille illuusion siitä, että koulunkäynnin voi jättää, minusta tulee jääkiekkoilija. Muistan kyllä hyvin, miten eräs juniorivalmentaja aikanaan motivoi koulunkäyntiin: "Mestikseen ehkä 10%, liigatasolle 1% ja maajoukkueeseen 0,1% per ikäluokka. Jääkiekko on kivaa, mutta muistakaa käydä koulut!"
Tiedä sitten, onko suuruusluokat muuttuneet, mutta lyhyen aikavälin tuijottamiset tyyliin Pohjola leri --> C-SM:n pistepörssi ei kyllä ratkaise nykyjunnujen puutteita, vaikka valittaisiin kaikki sieltä kärjestä. Ja näistä puutteista ja niiden korjaamisista pitäisi kai enemmän keskustella?
Eli jos joku kertoisi mitkä ovat ne tavoitteet ja esittää tavoitteisiin pääsyn sekä tulokset esim. yllä mainittuina listoina, niin tämänkin murehtimisen voi unohtaa. Eli onko Pohjola-leiri --> "huipputaso" minkäänlaisessa korrelaatiossa keskenään?