Turisti kirjoitti:
Jalonen jatkaa kommenttien antamista juniori-jääkiekosta. Huoli on aitoa ja eiköhän sen verran vaikutusta JK:n sanoilla ole, että muutoksia tullaan näkemään.
http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/200705156068305_jk.shtml
Se on hyvä, että asiasta keskustellaan, ja muutoksia varmaan tarvitaan. Itse olen seurannut 7 vuotta läheltä juniorikiekkoilua mm. jojon roolissa, joten ajatuksia on herännyt. Paljonkin, mutta kommentoin nyt vain Jalosen puheiden pohjalta.
[
- Kilpailu lajien kesken nuorista lahjakkuuksista kiristyy kovenevalla vauhdilla.]
Tämä on tosiasia, joka usein unohtuu. Tilanne on aivan eri kuin esim. 1980-luvulla ennen tietokoneaikaa. Ja mm. salibandyä. Skeittailukaan ei ollut laajaa, ja laskettelu ja lumilautailu olivat vielä harvojen huvia. Nyt vaihtoehtoja riittää, ja kohta kiekkoa pelaavat vain hyvin toimeen tulevien perheiden vesat, kun kustannukset kohoavat varsinkin C-iässä radikaalisti. Murrosiässä lopettavien osuus on suurin. Sen jälkeen jatkavilla motivaatiota vielä riittää, kun ovat selviytyneet ensimmäisistä try out -leireistä, mutta innostus voidaan amatöörimäisellä valmennuksella lopettaa lyhyeen.
[
- Toiminta seuroissa täytyy kehittää sellaiseksi, että nimenomaan varhaisimmista ikäluokista - E- ja D-junioreista - lähtien pelaajien into säilyy ja harjoittelun sekä peluuttamisen kehittävyys on etusijalla. Ydinasia on valmentajien taso, sen puutteet ja kirjavuus.]
Leikin ja hauskuuden varjollahan tässä vaiheessa pitäisi edetä... Pikkuseuroissa asia usein näin onkin, eikä homma ole liian vakavaa. Mutta mistä pikkuseurat saavat niitä lasta ymmärtäviä ja lajia osaavia valmentajia? Ellei oma lapsi ole pelaamassa. Talkootyötä on yhä harvempi halukas tekemään muuten kuin oman lapsensa vuoksi. Isot seurat kalastavat parhaat nappulat jo 10-vuotiaina riveihinsä ja 12-vuotiaina nämä painavat kuin koneet kiekon perässä. Hauskuus ei välity ainakaan helposti ulospäin, kun tuimailmeiset jääkiekkovakavikot ärjyvät vaihtoaitiossa tai jäällä.
Iso kysymys kuuluu: miksi lähes kaikki työkseen tai edes vakavissaan pelanneet jättävät koko lajin lopetettuaan? Monet vielä kehuvat julkisesti, etten ole juuri halleilla liikkunut uran jälkeen... Mikä sen innon tappaa noin totaalisesti?
[
- Suuremmissa jääkiekkomaissa, ainakin Kanadassa, Venäjällä, Tsekissä, juniorit harjoittelevat jäällä huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Ja kun meillä ei enää harrasteta pihapelejä ja harvat treenailevat omatoimisesti ulkojäillä, on ohjattua jääharjoittelua lisättävä. 10-vuotiaille ei enää riitä 2-3 jääkertaa viikossa, vaan pitää mennä neljä kertaa.]
Valmennus (ja ohjaus) on Suomessa yksipuolista. Se mielletään liiaksi vain punttien nostoksi ja juoksuksi kesällä, jäällä oloksi talvella. Jäällä oloa rajoittavat treeniaikojen puute ja jääajan kalleus. Jokainen tunti lisää hallin jäällä lisää muutaman euron kustannuksia kuussa. Pikkujunnuissa (ja -seuroissa) päästään pääkaupunkiseudulla vielä alle 100 euron kuukausimaksulla, isoissa seuroissa ei. Mutta mitä monipuolisempaa harjoittelun tulisi olla, sitä vaikeampaa on löytää ohjaajia. Tai ainakin se vaatii runsaasti viitseliäisyyttä ja hyviä suhteita joukkueen vetäjiltä.
[
- Pitää päästä pois suurista ryhmistä, joissa on suuria tasoeroja. Eikä saisi peluuttaa vastakkain liian epätasaisia joukkueita. Kehittymisen edistämiseksi ja turhautumisten välttämiseksi olisi pienestä pitäen harjoiteltava tasoryhminä ja pelattava tasosarjoja. Ei kehitä ketään, kun vastakkain on ikäluokan paras ja huonoin.]
Niin pitäisi. Mutta mitäs teet, jos lapsia on ryhmässä 20-25 ja taso kirjava. Alle 10-vuotiaita ei oikein voi lopullisesti rankata, mutta pienryhmissä voi harjoittaa. Ajatus on hyvä, mutta se taas vaatii lisää osaavia opettajia, jotta touhu olisi tehokasta ja mielekästä. Taas ollaan resurssien kanssa vastakkain. Useimmissa seuroissa touhu on vapaaehtoisella pohjalla, eikä ketään vanhemmista voi jäälle pakottaa harkkoja vetämään. Kritiikkiä ollaan kuitenkin helposti valmiita antamaan. Jos touhu ei miellytä, monet vaihtavat seuraa, mutta huomaavat myöhemmin, ettei se ruoho toisella puolellakaan niin vihreää ole. Asioilla on puolensa.
[
- Ainakaan neljän kentällisen peluuttamisessa ei ole järjen häivää, jos halutaan oikeasti kehittää lajiominaisuuksia ja -taitoja. On päästävä jäälle enintään parin minuutin välein. Kolme kentällistä on maksimi.]
Tässä kulminoituu koko touhun raadollisuus: Jos maksat samat maksut kuin muutkin, pitää oman lapsen päästä pelaamaan yhtä lailla. Olit sitten millä tasolla tahansa. Tämä peluuttamisasia on ehkä Nuori-Suomessa eniten korjausta vaativa asia. D-junnuihin asti valmentaja on aika sidottu koko paletin pyörittämiseen myös peleissä. Yksi ratkaisu on, mitä monet toteuttavatkin, että nimetään peleihin vain 15 pelaajaa + veskari ja osa huilaa, mutta sekään ei kelpaa kaikille vanhemmille. Peluuttaminen on asia, joka viimeistään rikkoo joukkueen harmonian, jos muusta saadaankin sovittua. Mutta junnusääntöjen porsaanreikiä käytetään kyllä surutta hyväksikin, kun tahdotaan voittaa. Ja joskus tehdä vain kiusaa toiselle seuralle. Ikävä tosiasia tämäkin. Tässä liitolla on vielä mietittävää ja tarkennettavaa.
Summa summarum. Yhtälö on vaikea toteuttaa, kun eri kulmissa ovat resurssit, vanhemmat, kilpailu ja peluutus sekä muut, usein halvemmat vaihtoehdot. Helppoja keinoja ei ole, mutta jotain pitäisi yrittää.