Keskustelumme koski pääosin järjestelmää, jossa sinun kertomuksesi perusteella talvi- ja kesälajin harrastaminen on kymmenvuotiaana mahdotonta. Minusta tuollainen järjestelmä on huono ja mielestäni sen muuttaminen on kiinni ainoastaan aikuisten (valmentajat, junnupäälliköt) halusta. Kesälaji voi antaa talvilajille hyvin tilaa talvella ja päinvastoin, kysymys on pelkästä halusta.
Huomaa, että olet täysin pihalla eri lajien problematiikasta ja valmentamisen arjesta. Ja luultavasti olet aina ennenkin ollut ulkona ytimestä.
Kerron nykytilanteen rautalangalla, että sinäkin tajuaisit: Ei ongelma ole siinä, etteivätkö esimerkiksi jääkiekkovalmentajat sallisi talvella futistreeneissä käymistä. Ongelma on siinä, että jos esimerkiksi 12-vuotias käy vaikkapa vain 3 kertaa jäällä treeneissä ja kaksi kertaa futiksessa treeneissä talvella, hän jää jälkeen sekä lätkässä että futiksessa. Futista pitää käydä talvellakin pelaamassa liki joka päivä, jos mieli kehittyä huipulle. Ja lätkää pitää tahkota 4-6 jäätreeniä, jos mielii kehittyä huipulle.
Kuten tuossa jotkut sinua viisaammat nimimerkit kertovat, yksinkertaisesti aika ja aikataulut loppuvat kesken kahden lajin harrastamiselle talvella. Kahta lajia saa harrastaa toki, mutta trendi on se, etteivät pojat halua harrastaa täysipainoisesti kahta lajia talvella. Ja edelleen, trendi on myös se, että talvi keskitytään jääkiekkoon ja jääkiekkoilun EIRITTÄIN MONIPUOLISEEN oheisharjoitteluun ja sitten kesällä höntsätään futista jos höntsätään.
Ja sitä ymmärrän täysin, että futista pitää treenata kesät ja talvet. Futis on niin vaativa laji, ettei voi antaa tasoitusta talvellakaan 12-vuotiaissa. Hallit ovat tehneet, onneksi, futiksesta ympärivuotisen lajin Suomessakin.
Se on hienoa, että näin post-Nuori Suomi -aikana perheissä tajutaan kirkkaasti se, miten ja mihin pitää satsata. Kaikkea ei voi saada. Monien lajien kokeilijat ja puuhastelijat vähenevät vähenemistään - ja monipuolisuus tuotetaan yhden lajin oheisharjoittelussa.