"Rahat otetaan riistäjäin pussista", kirjoitti Sulo Wuolijoki jo autonomian aikana. Eli todellakin vanha tuttu kuningasajatus. Mutta tosissaan. Eivät varmasti luule, että hyvin menestyneet ovat kaikki syntyneet kultalusikka suussa. Eiköhän vasemmistolainen aate mene siihen suuntaan, että liiasta omaisuudesta pitää jakaa. Kukaan ei tarvitse sataa miljoonaa, kun miljoonallakin pärjää ihan riittävän hyvin. Valtiohan tarvitsee vähemmän verotuloja perustulomallissa, kuten lihaani tuossa selittää. "Itsensä toteuttaminen" on muuten aika pirun tärkeä juttu, jos halutaan pitää ihmiset tyytyväisinä. Kyse on paljolti myös siitä, antaako nykyjärjestelmä tuohon kaikille mahdollisuutta.JimmyMac kirjoitti:Eli käytännössä kuningasajatus on taas se tuttu, että rahat pois rikkailta porvareilta. Luuleeko nämä vasurit, että kaikki rikkaat porvarit ovat syntyneet rikkaiksi porvareiksi ja että heille rahaa tulee automaattisesti ovista ja ikkunoista? Entäs jos muutama näistä rikkaista porvareista on hankkinut/hankkii omaisuutensa kovalla työnteolla/yrittämisellä, johon on kannustanut se, että kovasta työnteosta/yrittämisesta on tiedossa suuremmat tulot. Kansalaispalkkahan kannustaa juuri päinvastaiseen, eli "itsensä toteuttamiseen", josta todella harvoin valtio saa mitään verotuloja.
Kun sanot, 'ettei tee töitä', niin tarkoitatko, että makaa kotona, vai että tekee jotain, jota ei perinteisessä mielessä pidetä 'työnä'? Tämä on nimittäin oleellinen kysymys, kun tätä asiaa nyt tässä pähkäillään. Nimittäin se työ, mitä Eetu Joku selitti eilen, ja jota minä yritin tuossa aiemmin selittää, on hemmetin tärkeää yhteiskunnalle, vaikka ei olekaan rahassa mitattavaa. Seuraukset tällaisesta työstä voivat jopa säästää valtion (yhteiskunnan) rahoja. Pointtina nimenomaan se, että myös sellainen työ, joka ei ole yhteismitallista 'perinteisen' työn kanssa, saadaan kannattavaksi.JimmyMac kirjoitti:Ja vielä sen verran, että jos on pienituloinen sen takia, ettei tee töitä, vaan elää tuilla, on hän valtiolle pelkkä menoerä. Siinä ei auta, vaikka hän laittaisi kuinka ison osan tuloistaan kiertoon. Jokaista suomalaista ihmistä kohden tarvitaan joka tapauksessa tietty määrä työntekoa. Ja mitä suurempi määrä jättää oman osuutensa tekemättä, niin sitä suurempi määrä siitä jää muiden tehtäväksi. Mielestäni erittäin itsekästä näiltä piipittäjiltä vaatia, että juuri he saisivat olla niitä, jotka voisivat elää muiden rahoilla, eli muiden työnteolla.
Ja kyllä se tulojen kiertoon laittaminen muuten auttaa. Jollei me tässä sitten kumota ihan täysin keynesiläistä talousnäkemystä. Siirtämällä suurituloisten rahoja pienituloisille saadaan aina enemmän rahaa kulutukseen ja siten koko yhteiskunnan eduksi.
Niin, en tiedä, onko sitä totuttu näkemään, mutta olemassa se on. 1990-luvulla niiden ihmisten määrä, jotka ovat samanaikaisesti työttömiä, sairaita ja köyhiä, on kasvanut. Toki USA:n ihannemalliin meillä on vielä matkaa, mutta saavuttamassa ollaan, kuten sanoit.lihaani kirjoitti:Köyhyyden ja sairauden yhdistelmää on tavattu sanoa kurjuudeksi. Täällä Pohjolassa sitä ei olla totuttu vuosikymmeniin näkemään. USA:ssa kerjäläiset ja tuulilasien putsaajat ovat niin tavallinen osa katukuvaa, ettei siihen osata kiinnittää huomiota. Näin on ollut ja tulee olemaan.
Tähän ei tarvitse lisätä mitään. Niin samaa mieltä kuin olla voi.lihaani kirjoitti:Täälläkin on kovasti ollut suosiossa köyhien kurmoottamien. Ei kun luusereilta kaikki vastikkeeton raha pois, niin jo alkaa työ ehdoilla millä hyvänsä maistumaan. Hyppää kuli hyppää! Kokemukset kaikkialla maailmassa ovat yhtenevästi osoittaneet, että köyhien köyhtyminen samanaikaisen rikkaiden rikastumisen kanssa on varmin tie tuhota yhteiskuntarauha. Aina.