No, eipä tämä nykyinen kevyiden rangaistusten sivistynyt linjakaan kovin hääppöisesti vörki. Kyllä mää oon sitä mieltä, että rangaistuksen pitää olla rangaistus; ei se saa olla kivaa. For example Kerava: Nuorimies haluaa laitoshoitoon -> ei pääse -> tappaa viattoman tytön -> tuomitaan laitoshoitoon. WTF?!
Onkin syytä miettiä, että miksi jonot laitoshoitoon ovat niin pitkät tai miksi nuorten (usein miesten) avunhuutoihin ei vastata riittävän varhain vaan pahimmassa tapauksessa seurauksena on väkivaltarikos? Vastaus näihin ei ole pitkät tuomiot tai paljusellit, koska tällainen nuori ei ajattele seurausta vaan omaa hätäänsä - karkeasti ajatellen, ts. on tehtävä jotain, jotta hän ei ehdi ajautua tielle, joka johtaa väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Tämä taas vaatii th-sektorille lisää panostusta ja oikeaa kohdentamista (byrokratiaa vähennettävä), jotta esim. mt-ongelmaiset eivät joudu jonottamaan kohtuuttomia aikoja. Mt-ongelmainen yksin ilman riittävää ja konkreettista apua, jokainen voi päätellä mihin tällainen yhtälö voi johtaa pahimmillaan.
Noin niinkuin ennakkotapauksena mikä sitten paremmin estäisi vastaavia? Kivat olot vankilassa ("Hei, ei saa laittaa kaltereita näkyville, ettei vankiparka ahdistu") telkkareineen, netteineen, päivärahoineen ja 'mää vaadin sitä ja mää vaadin tätä' -oikeuksineen manifestejään kirjoitellen, vai?
ks. yllä. Tietyssä tapauksessa panostaminen ennaltaehkäisyyn ja mielenterveystyöhön tuo helpotusta hyvin monelle ja vähentää omalta osaltaan väkivaltarikollisuutta.
Ei vankilasta tarvitse hotellia tehdä mutta jos siellä "kasvatetaan" henkilöitä, jotka eivät vapauduttuaan osaa sopeutua ympäröivään yhteiskuntaan ollaan tiellä mikä lisää entisestään väkivaltarikollisuutta.
Tarinankertoja viittasi jo moneen tärkeään seikkaan. Toisaalta juuri alhainen puuttumiskynnys saa aikaan sen, että moni otetaan pois kadulta riittävän varhain. Tuomion ei tarvitse olla pitkä mutta oikeaan osuessaan signaali voi olla vahva. Toki parannettavaa on esim. taparikollisten kohdalla ehdollinen tuomio ei käytännössä merkitse mitään, mutta nuorella ensikertalaisella sakkojen ohella sellainen voi olla jo varsin vahva signaali. Ja vielä kun mukaan saataisi vanhemmat aidosti ottamaan vastuuta (lapsen)/nuoren kasvattamisesta.
Tietty erityispiirre Suomessa väkivaltarikollisuuden kohdalla on Tarinankertojankin mainitsema ryyppyporukassa tapahtuneet väkivallanteot - pahoinpitelyt ja tapot. Näitä on varsin vaikea ehkäistä millään tavalla, koska näihin syyllistyneet henkilöt ovat jo valmiiksi pudonneet yhteiskunnan tarjoamien turvaverkkojen ulkopuolelle.
vlad.
P.S. Viimeksi kun keskustelin vankeinhoitoviranomaisen kanssa, vangit eivät saaneet käyttää nettiä opiskellessaan tietokoneen käyttöä. Enkä usko, että tilanne on muuttunut sitten viimenäkemän, voin toki olla väärässäkin.