Eilisen paikallispelin kannatuslippufarssi on herättänyt paljon keskustelua useammassakin ketjussa.
Ongelmat juontavat tosiaan aika paljon siitä, että kaikkien kompromissien äiti, Nokia Arena kiiltävine led-pintoineen ja kannattajaryhmiä kuuntelemattomineen halliyhtiöineen on valitettavasti osoittautunut enemmän konserttisaliksi, jossa voi pelata jääkiekkoa, eikä monipuoliseksi jäähalliksi, jossa voi järjestää laadukkaasti muitakin viihdetapahtumia. Tämä siitäkin huolimatta, että jo pelkästään liigajoukkueiden pelejä kertyy karkeasti noin 100 vuodessa. Määrä tietysti riippuu myös joukkueiden pudotuspelimenestyksestä. Päälle sitten MM-kisat, muut maaottelut, NHL-pelit jne.
Käsittämätöntähän tuo on Tampereen kaltaisessa jääkiekkokaupungissa ja käsittämättömän vaikealle tuntuu halliyhtiöllä ottaa huomioon jääkiekko-otteluiden tarpeita. Varsinkin Suomessa harvinaisessa tilanteessa, että samassa hallissa pelaa kaksi liigajoukkuetta. Hakametsästä on melkein 60 vuoden kokemus parhaimmillaan jopa kolmen liigajoukkueen, muiden sarjojen, muiden lajien ja muiden tapahtumien pyörittämisestä, mutta jotenkin tuo osaaminen on hukkunut muutaman kilometrin matkalla keskustaan. Toki etenkin muiden tapahtumien osalta laadullinen harppaus moderneihin puitteisiin on valtava Nokia Arenan eduksi.
Hakametsässä kehittyi 2010-luvulla katsomot tukemaan kannattajatoiminnan kasvua europpalaistyyliseksi näyttäväksi ja äänekkääksi kannustamiseksi. Sitä edelsi 2000-luvun alussa ilmeisesti NHL:stä apinoitu kehitys, jossa seisomakatsomoista yritettiin pikemminkin päästä eroon. Hakametsän molemmissa päädyissä oli (ja on edelleen) kooltaan identtiset seisomakatsomot, jotka palvelivat kaikkien joukkueiden kannattajaryhmiä tasapuolisesti. Niin tamperelaisten joukkueiden kannattajia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin.
Jostain syystä Nokia Arenassa on lähdetty kuitenkin keksimään pyörää uusiksi. Halliyhtiön suurin älynväläys kannattajaryhmien sijoittamisesta samaan päätyyn on sentään saatu torjuttua ajoissa, mutta muuten älyttömyydet jatkuvat nyt jo toista kautta.
Keskusteluissa on viitattu paljon siihen, että Osasto rikkoi syksyllä edellisessä Tapparan järjestämässä paikallisottelussa sääntöjä. En ole ollut paikalla, kun Tappara on ilmoittanut Osaston vetäjille asiasta. En siis osaa sanoa, onko kysessä ollut vain sanelutyylinen ilmoitusasia vai onko asiassa oikeasti neuvoteltu ja otettu huomioon myös kannattajaryhmän tarpeet.
Osasto on ihan saman pohjoispäädyn seisomakatsomossa (A1-B1) runkosarjan 30 kotiottelua. Jostain syystä kolmessa Tapparan järjestämässä paikallispelissä säännöt ovat kuitenkin erilaiset, vaikka halli on ihan sama. Toisin kuin Hakametsässä, seisomakatsomot ovat erikokoisia eri joukkueiden otteluissa. Se on tietysti muokattavan monitoimihallin tarjoama mahdollisuus, mutta asiassa puuttuu selvästi yhteistyö halliyhtiön, seurojen ja kannattajaryhmien välillä.
Kannattajaryhmien seisomakatsomo- ja pyörätuolipaikkajärjestelyt joukkueiden liopukarttojen perusteella
A1-B1
-Ilves: rivit 2-23 Osasto41 (ei pyörätuolipaikkoja A10 & B10 oviaukkojen välissä)
-Tappara: rivit 2-9 vieraskannattajat (yläpuolella yhteensä 8 riviä istumapaikkoja myynnissä, tyhjiä rivejä 3+1 ja 11 pyörätuolipaikkaa A10 & B10 oviaukkojen välissä)
A10-B10
-Tappara: rivit 2-20 (vai 23?) Sinioranssit
-Ilves: rivit 2-16 vieraskannattajat +Ilves-junnut monessa pelissä (yläpuolella neljä riviä istumapaikkoja myynnissä)
Pyörätuolipaikat yhteensä
-Ilves: 20 (oikea lukema on ilmeisesti sittenkin 17)
-Tappara: 31
Sääntöjen noudattamista ihmetteleville muiden paikkakuntien kannattajille voisi kuvata tilannetta vaikka seuraavanlaisella enemmän tai vähemmän vertauskelpoisella esimerkillä. Porin Ässät joutuisi jossain rinnakkaisessa ulottuvuudessa pelaamaan kotipelinsä Raumalla ja Ässien järjestämissä paikallispeleissä Lukon kannattajaryhmän seisomakatsomon kapasiteetti puolitettaisiin, jotta Ässät saisi myytyä seisomakatsomon yläpuolelle kausareita istumapaikoille. Lukon kannattajaryhmä saattaisi myös protestoida asiaa, kun saavatkin kotihallissaan yhtäkkiä erilaista kohtelua kuin kotipeleissään.
Jostain kumman syystä hallin olosuhteet ja turvallisuuspuitteet muuttuvat eri järjestäjän mukana niin tuossa rinnakkaisulottuvuudessa kuin tämänkin ulottuvuuden Nokia Arenassa.
Jos ja kun Osasto onkin rikkonut jotain sovittua tai saneltua sääntöä, niin näkisin melko ylimieliseksi myös Tapparan toiminnan heidän pelien katsomojärjestelyjen osalta, joissa ei ole otettu riittävästi huomioon ensisijaisesti Ilveksen kannattajia, mutta myös muita isoja vieraskannatajaryhmiä. Tapparan ratkaisun vuoksi on sitten jouduttu keksimään noita sääntöjä, joita Osasto rikkoi. Suurimmassa osassa otteluita noilla yhteensä 8 rivin istumapaikoilla (yhteensä 160 paikkaa) ei ole käytännön merkitystä, koska yläkatsomoitakaan ei myydä niissä loppuun. Kapasiteetti ei ole siis ongelma. Käytännössä lähinnä vain paikallisotteluissa noiden istumapaikkojen myyminen tuottaa ekstraa Tapparalle, kun ne voidaan myydä kannattajakatsomon seisomapaikkoja kalliimmalla.
Tietyllä tavalla siis näen oikeutetuksi Osaston hieman anarkistisen tavan ajaa tilanne konfliktiin, että Nokia Arenan kohdalla oikeasti pakotetaan eri osapuolet tekemään yhteistyötä ja etenkin halliyhtiötä ratkaisemaan mm. pyörätuolipaikkoihin liittyvä ongelma. Kun kannattajaryhmiä ei kuunneltu hallia rakennettaessa, niin nyt olisi aika kuunnella, vaikka asioiden korjaaminen onkin kalliimpaa jälkikäteen.
Pyörätuolikatsomoiden nykyinen paikka on perusteltu konserteissa, joissa esiintymislava rakennetaan salin eteläpäätyyn. Sen sijaan monitoimihallissa on unohdettu, että jääkiekko-otteluissa pyörätuolien kanssa liikkuvien katsojien tarpeet ovat erilaiset. Muutenkin on jopa vähän halventavaa, että heidän paikat on lykätty päädyn halvempiin katsomoihin, että pitkän sivun kalliimpia paikkoja ei vaan tarvisi uhrata pyörätuolikatsomoiden vuoksi.
Halliyhtiön kuvitelmista huolimatta yksi kiinteä pyörätuolikatsomo ei ole riittävä ratkaisu palvelemaan erilaisissa tapahtumissa ja kahden jääkiekkojoukkueen peleissä. Jostain syystä hallin muokattavuus ja joustavuus ei sitten enää ulotukaan kattamaan pyörätuolikatsomoita, vaan jää enemmän katteettomaksi mainoslupaukseksi.
Toivottavasti seurat, kannattajaryhmät ja etenkin halliyhtiötä saadaan nyt vihdoinkin tekemään parempaa yhteistyötä. Katson tässä etenkin halliyhtiön suuntaan, jolle jääkiekkokansan palveleminen tuntuu olevan pakollinen paha hienompien tapahtumien järjestämisen välissä.
PS.
Myös mestaruusviirien tilanne on häpeällisesti vielä ratkaisematta halliyhtiöltä. Kun tuollainenkin asia on osoittautunut ylipääsemättömän vaikeaksi, niin en jaksa elätellä kovin suuria toiveita, että sama yhtiö saisi ratkaistua kovinkaan pian pyörätuolikatsomon siirtoa tai vaihtoehtoista paikkaa sille.