Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 545
  • 5 138

PJx

Jäsen
Onhan tämä syyllisten etsintä kieltämättä viihdyttävää, mutta ehkä syiden selvittäminen olisi vielä tärkeämpää. Perussyy romahdukselle oli varmaankin se, että markkinat katosivat Nokian alta hetkessä. Siis ne markkinat, jotka toivat rahat taloon. Sitten kun tilannetta lähdettiin paniikissa korjaamaan, tartuttiin epätoivoiseen ratkaisuun (MS) ja heitettiin hyvää rahaa huonon perään, kun ei ollut rohkeutta katsoa tilannetta suoraan silmiin.

Suuruuden ekonomialla laiva oli kasvanut mittoihin, joissa sen kääntäminen oli äärimmäisen haastavaa. Vallitsevien ismien ja kvarttaali-ajattelun nimissä rönsyt oli karsittu pois eikä riittävää puuhastelua "tulevaisuuden" toimialoilla ollut (vertaa "radiopuhelimet" "kumisaapasfirmassa").

Suunnilleen Kallasvuon aikana olisi johdolla yksinkertaisesti pitänyt olla palleja sanoa osakkeenomistajille, että nyt edessä on muutama vaikea ja tappiollinen vuosi, mutta onneksi kassa on vahva. Highend tarjonta ei tule tuomaan rahaa taloon odotetusti (Apple ja Anroid ehti varastaa hillopurkit). Koska tuotantorakenne on mitä on, niin uusi tarjonta tullaan rakentamaan lowend tuotteiden kautta "seuraavaan aaltoon".

Kaiken takana oli loppujen lopuksi kvartaalikapitalismin kääntöpuoli. Keskityttiin tekemään rahaa wanhoille omistajille ja unohdettiin nykysijoittajat (tosiasiassa loppupeleissä myös ne wanhat). Siinä kohtaa kun tappio oli jo osunut kohdalle tuplattiin ilman kunnon selkänojaa. Tuhlattiin järjettömästi resursseja siihen, että pysyttiin "samalla kierroksella" kilpailijoiden kanssa. Tosin näköyhteys oli jo kadonnut, joten turha vaiva.

Paha mennä sanomaan missä kohtaa se pallo putosi, mutta vaikka käyttöjärjestelmäpuoli ja kosketusnäytöt olisivat olleet kunnossa, niin kyyti olisi sittenkin saattanut olla kylmää. Loppujen lopuksi Nokiassa meni ohi se, mihin näitä päätelaitteita käytetään, ei niinkään se, mitä konepellin alta löytyy. Viimeistään MS-yhteistyö osoitti sen.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jälkiviisaasti voidaan todeta, että Nokian olisi viimeistään 2005 pitänyt alkaa petaamaan uudenlaista käyttäjäkokemusta mobiililaitteisiinsa. Tai no, yritettiinhän siellä N-gagea vuosina 2003-04, mutta...no niin, eiköhän unohdeta se. Mutta siis, vuosina 2005-06 kun muutosta olisi pitänyt isolla kädellä alkaa tekemään, Nokia oli tilanteessa missä näennäisesti mikään ei ollut rikki. Valtava markkinaosuus, kilpailu heikkoa, de facto -standardi näppäimistössä, rahaa tuli ovista ja ikkunoista yms. Nythän on helppo huudella, että käyttöjärjestelmä oli ihan paska eikä mistään tajuttu mitään, mutta harvassa olivat nuo huudot silloin.

Kuka pystyy nyt sanomaan, millainen on suosituin kommunikaatioväline vuonna 2021? Onko se kännykkä ensinkään? Onko tabletti vain välivaihe? Vai onko kaikilla kiinalaiset älylasit googlen tyyliin? Ovatko Apple ja Samsung enää millään tavalla relevantteja tekijöitä markkinoilla. Aika kertoo.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Nythän on helppo huudella, että käyttöjärjestelmä oli ihan paska eikä mistään tajuttu mitään, mutta harvassa olivat nuo huudot silloin.
Kyllä jo 2005 vuonna koodareitten keskuudessa pidettiin Symbiania jokseenkin kammottavan käyttiksenä. Softakehitys aika moninkertainen muihin alustoihin verrattuna. Sen sijaan ohjelmiston käyttäjän näkökulmasta se oli tuolloin vielä ok.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kyllä jo 2005 vuonna koodareitten keskuudessa pidettiin Symbiania jokseenkin kammottavan käyttiksenä. Softakehitys aika moninkertainen muihin alustoihin verrattuna. Sen sijaan ohjelmiston käyttäjän näkökulmasta se oli tuolloin vielä ok.

Pitää toki aina muistaa että symppari oli ja on yhä äärettömän tehokas käyttöjärjestelmä, osa Nokian menestystä oli juuri siinä että oli paljon halvempaa pistää 100 intialaista koodaamaan hieman enemmän koodia että puhelin voitiin tehdä dollarin halvemmilla komponenteilla. Kun puhelimia sitten myy sen 100 miljoonaa, siinä on jo tullut 100 intialaisen ja muutaman suomalaisen pikkupomonkin palkkakulut kuitattua. Se karmeus varmaan osittain sitten johtui juuri siitä että optimointi oli tehnyt softasta tilkkutäkin.

Nokia ehkä pystyi sinnittelemään sympparilla niinkin pitkään osittain juuri sen takia että se pystyi kilpailemaan hinnalla ts. vielä tuossa 2010 tienoilla 100 euron Noksussa (esim. 5230) saattoi olla markkinoitten tarkimpia näyttöjä, ok kamera ja toimivuuskin oli kohtalaista vs. samanhintaiset androidit jotka olivat aivan karmivia tekeleitä, vastaavat ominaisuudet vaativatkin Androidilla sitten jo kaksinkertaiset speksit ja sitä myöten myös hinnan. iOS oli sikäli helpossa tilanteessa että se voitiin rakentaa tavoiteltavan käyttökokemuksen kautta ja hinta määräytyi sen perusteella mitä se käyttökokemus sitten maksoikaan, muistettakoon että iphone oli aikanaan ällistyttävän kallis puhelin.

Yksi naula arkkuun tuli myös siinä että noksun virtapihit "japskikipot" eivät olleet kovinkaan houkuttelevia uusien V8-puhelinten rinnalla hinnasta huolimatta, kun markkinat huutivat SUV:ta (ts. speksihirviöt Galaxyjen johdolla alkoivat saada asiakkaita huolimatta korkeista hinnoista, jotka toki sitten mahdollistivat paljon laajemman käyttökokemuksen kuin nuhaisemmat mobiililaitteet, siirtymä rajoitetuista mobiililaitteista täysiverisiksi taskutietokoneiksi oli alkanut) niin sympparin edut olivat aika olemattomat ja sen jälkeen sitten ongelmaksi tulikin juuri se ettei 1,2 litraisesta koneesta saa revittyä kovinkaan paljoa tehoja ja suorituskyvyn parannus vaati todella paljon aikaa.
 

lihaani

Jäsen
iOS oli sikäli helpossa tilanteessa että se voitiin rakentaa tavoiteltavan käyttökokemuksen kautta ja hinta määräytyi sen perusteella mitä se käyttökokemus sitten maksoikaan, muistettakoon että iphone oli aikanaan ällistyttävän kallis puhelin.

Totta, että täysin sujuva ja nykimätön käyttökokemus vaatii raudalta aika lailla vääntöä ja se maksaa.

Mutta pakko palata vielä ehkä kamelin selän katkaisseeseen N97:aan. Nokian romahduksen syitä pohdittaesa se oli jos ei ratkaiseva, niin melkoisesti hyvää mainetta syövä episodi. Siinä, missä samanhintainen iPhone oli ennenkokemattoman sujuvakäyttöinen ja vielä monen mielestä kaunis laite, vastaavasti N97:n käyttökokemus oli niin surkea, että moni epäili puhelimen olevan jo uutuuttaan rikki. Siihen kun yhdistetään sen ajan Nokialle tyypillinen ankea rumuus niin samanhintainen iPhone meni menojaan ja Nokian osuus älypuhelimissa lähti vapaaseen pudotukseen.

Kaukoidän tyyliin Samsung kopioi kylmästi Applen tyylin ja maksoi pois jättisakot plagioinnista. Näkäjään se kannatti. Nokia alkoi olla oikeilla jäljillä N9:n ja Lumioiden kanssa liian myöhään. Matka vain loppui kesken.
 

PJx

Jäsen
Totta, että täysin sujuva ja nykimätön käyttökokemus vaatii raudalta aika lailla vääntöä ja se maksaa.

Mutta pakko palata vielä ehkä kamelin selän katkaisseeseen N97:aan. Nokian romahduksen syitä pohdittaesa se oli jos ei ratkaiseva, niin melkoisesti hyvää mainetta syövä episodi. Siinä, missä samanhintainen iPhone oli ennenkokemattoman sujuvakäyttöinen ja vielä monen mielestä kaunis laite, vastaavasti N97:n käyttökokemus oli niin surkea, että moni epäili puhelimen olevan jo uutuuttaan rikki.
Hienoja sanoja nämä vi...un käyttäjäkokemukset ja ekosysteemit. Yksi totuus on kuitenkin, että laite tehdään sen käyttötarkoituksen mukaan, johon se on profiloitu.

Kyllä Nokia tiehen olisi mahtunut N97-pomppu tai pari, jos fokus olisi ollut ajoissa kohdallaan. Vuodessa kahdessa pahimmat ongelmat olisi kyllä voitu voittaa ja jättää episodi taakse (ainakin, mikäli kassaa ei olisi pilattu jakamalla rahaa avokätisesti osakkeenomistajille, takaisinostot, osingot).

Taisi vaan käydä niin, että ihmiset alkoivat vaatia päätelaitteeltaan jotain muuta kuin sitä, missä Nokia oli hyvä. Se, että värkki oli hyvä luuri ja kohtuullinen kamera ei riittänyt enää mihinkään. Nokia yritti tuoda vaaditut ominaisuudet "olemassa olevaan" kännykkään, kun taas ohi mentiin tuomalla "kännykkä ominaisuudet" "muuhun tarjontaan". Ei siis mikään ihme, että Nokia lähti peliin melkoiselta takamatkalta.

Nokia oli sielultaan kännykkäfirma ja sen muuttaminen lyhyessä aikaa päätelaitefirmaksi oli näköjään käytettävissä olevilla resursseilla turhan haastavaa.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Kukaan ei voi kieltää etteikö Nokialla tehty virheitä ja isojakin sellaisia. Mutta loppujen lopuksi Nokialla oli aina se on ongelma, että se on suomalainen firma. Suomalainen firma ei koskaan oppinut amerikkalaista mobiilibisnestä (mm suhteet operaattoreihin) ja toisaalta ameriikkalaiset kuluttajat eivät koskaan ottaneet Nokiaa omakseen (ei edes Nokian kulta-aikoina).
 

lihaani

Jäsen
Hienoja sanoja nämä vi...un käyttäjäkokemukset ja ekosysteemit.

Hienoudesta en tiedä, mutta näiden sanojen sisällön ymmärtämättömyys tappoi Nokian puhelintuotannon. Ei enempää eikä vähempää.

Oli eri asia aivan ummikon ottaa käteensä puhelin, jonka peruskäytön oppi tuosta vaan hetkessä kuin toinen puhelin, jonka sekavaa käyttöohjetta joutui insinöörikin lunttaamaan vielä päivien opettelun jälkeen.

Tämä karrikoiden oli iPhonen ja Nokian muovirimpuloiden käyttäjäkokemuksen ero.

Mitä on käyttäjäkokemus? Sen ansiosta Apple on maailman toiseksi arvokkain yritys. Applen toiminta-alueella Nokiaa ei ole olemassa.
 

PJx

Jäsen
Hienoudesta en tiedä, mutta näiden sanojen sisällön ymmärtämättömyys tappoi Nokian puhelintuotannon. Ei enempää eikä vähempää.
Näin toki pääsi käymään, mutta uskon syyn olleen jossain muualla kuin osaamattomuudessa. Taisi käydä niin, että Nokia teki tuotteita tarkoitukseen, joka ei ollut enää mainstreamia. Nokian speksien näkökulmasta sanat saattoivat olla hyvinkin syvällisesti ymmärretty oikein. Luurien aika vaan alkoi olla ohi ja ennen kaikkea olisi pitänyt ymmärtää markkinoita. Väärä visio -> väärät tekniset valinnat.
 

lihaani

Jäsen
Luurien aika vaan alkoi olla ohi ja ennen kaikkea olisi pitänyt ymmärtää markkinoita. Väärä visio -> väärät tekniset valinnat.

Ikivanha viisaus, jonka unohtaminen tuhoaa vapaassa kilpailussa jokaisen yrityksen:

Asiakas äänestää lompakollaan. Ja ylimielisyydellä asiakkaita ei pidetä.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Taisi vaan käydä niin, että ihmiset alkoivat vaatia päätelaitteeltaan jotain muuta kuin sitä, missä Nokia oli hyvä. Se, että värkki oli hyvä luuri ja kohtuullinen kamera ei riittänyt enää mihinkään.
Niin siinä tosiaan kävi että Nokian suurimmat vahvuudet rautapuolella ja logistiikassa eivät enää olleetkaan niin merkittäviä, kun kännykät muuttuivat sulautetuista järjestelmistä lähemmäs tietokonetta. Softan tekeminen taas ei ole ollut perinteisistä Nokian vahvinta aluetta samalla tavalla kuin vaikka googlella tai microsoftilla. Jorma Ollila muotoili saman asian kerran siten että parhaan softaosaamisen painopiste on siirtynyt Euroopasta Piilaaksoon. Murroksesta olisi ollut mahdollista selvitä taitavalla johtamisella, mutta siihen ei Nokia kyennyt. Sääli vaan että aikanaan rahaa ja resursseja oli riittävästi mihin tahansa, mutta mahdollisuuksista suuri osa hukattiin päälekkäisten, sisäkkäisten ja muuten vaan solmussaolevien projektien kanssa. Pöytälaatikot on varmaan vieläkin täynnä käyttämätöntä koodia. Piilaaksosta muuten eräs Nokialainen totesi, että koodarit siellä on ihan samanlaisia mitä Suomessakin, ellei huonompiakin, mutta olosuhteet ovat erit: "Jos avaa ikkunan kohta lentää setelitukku sisään".

Sitä ei ole vieläkään kukaan mulle selvittänyt miten Nokia ei saanut tehtyä yhtä LITTEÄÄ puhelinta isolla näytöllä mitä Samsungin Galaksi sarja. Perustuuko se siihen että Samsung tekee itse myös näytöt? Litteys mahdollistaa sen että isonäytteinenkin luuri mahtuu hyvin taskuun.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Mutta pakko palata vielä ehkä kamelin selän katkaisseeseen N97:aan. Nokian romahduksen syitä pohdittaesa se oli jos ei ratkaiseva, niin melkoisesti hyvää mainetta syövä episodi.

N97:aa tosiaa odettiin pitkään ja hartaasti. Siihen oli ladattu toiveita aika paljon ja enää pahemmin niitä ei voinut pettää.

Seuraava episodi oli mielestäni N8, joka oli ensimmäinen puhelin ns. uudistetulla Symbian-alustalla. Imagomielessä N8:n nykivä tjsp. siirtyminen aloitusnäytöltä toiselle oli lähes itsemurha, ja mielestäni tämä lähes yksin pilasi puhelimen startin. Oli puhelimen softassa ihan oikeita käytöä hankaloittavia puutteitakin. Esimerkiksi selain oli täysin luokaton.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Seuraava episodi oli mielestäni N8, joka oli ensimmäinen puhelin ns. uudistetulla Symbian-alustalla. Imagomielessä N8:n nykivä tjsp. siirtyminen aloitusnäytöltä toiselle oli lähes itsemurha, ja mielestäni tämä lähes yksin pilasi puhelimen startin. Oli puhelimen softassa ihan oikeita käytöä hankaloittavia puutteitakin. Esimerkiksi selain oli täysin luokaton.

Tuokin siirtymä aloitusnäytöltä toiselle on juuri hauska esimerkki pienistä asioista joilla käyttöjärjestelmä saadaan näyttämään hitaalta vaikkei se todellisuudessa olekaan sitä. Kinemaattinen dynaaminen scrollaus on loppupeleissä yhtä nopea (näytöstä näyttöön) kuin se vanha sympparin steppi-scrollaus, eivät ne ikonit ole yhtään sen nopeammin käytössä mutta tosiaan se imago siitä vaihdosta on paljon parempi. Ei ketään loppukädessä kiinnosta mitata sekuntikellolla sitä vaihdon nopeutta jos imago on se että vaihto on hidas.
 

Fordél

Jäsen
Mikä on jengin näkemys Nokian osakkeen tulevasta kehityksestä? Nythän ollaan jo kohta hätyyttelemässä viiden euron rajaa.

Entä minkälaista osinkoa per osake voi olla luvassa ensi keväänä?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kunhan nyt short squeeze on lopussa niin hintataso realisoituu, lisöksi toki tällä hetkellä iso osa odottaa kieli pitkällä NSN:n Q3-tulosta.

Kuitenkin, NSN:n 10% liikevoittoprosentilla, n. miljardin patenttituloilla ja Heren jonkinlaisilla tuloilla pulju tehnee voittoa vuodessa sen pari miljardia ihan jo nykytasolla. Kun osakkeita toistaiseksi (MS:n VVK on sitten musta hevonen) on se nelisen miljardia niin aikalailla yleisesti ennustellaan 20-60c EPS:ejä ja kyllä ihan jo sillä pohjalla 20-30c osinko pitäisi olla selviö keväällä, ylimääräinen osinko on sitten paljolti riippuvainen yrityksen suunnitelmista ja oletan kyllä että yhtiökokous tulee sellaista vaatimaan ellei yrityksellä ole parempia vaihtoehtoja myyntitulojen käyttämiselle.
Esim. Alcatel-Lucentin ostamisella spekuloidaan mutta vähän veikkaan että siinä tulisi vain ostettua kasa ulostetta ja taas mentäisiin pari vuotta tappiolla.

Summa summarum, osakekurssi noussee viiteen tässä ihan lähiaikoina vaikka jossain vaiheessa tuleekin pieni myyntirekyyli. Q3-osaria odotellessa kyttäillään tilannetta 5-6 euron välissä ja sen jälkeen peli on auki, kuitenkaan kauhean paljoa yli 7 euroa ei ole rahkeita ihan heti. Kuitenkin pitää huomioida että about samankokoisen Ericssonin markkina-arvo on n. tuplat Noksuun nähden joten siltä osin nousuvaraa on jonkin verran.

Jos taas NSN ilmoittaakin huonosta tuloksesta niin ensin mennään alas kovaa ja sitten taas ihmetellään missä ollaan, tuskin enää tuonne kolmen euron hintoihin mennään "koskaan" mutta markkinoitten reaktiot ovat tutkimattomia.
 
Viimeksi muokattu:

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Kuten on niin usein nähty, osakekurssia on turha lähteä ennustamaan, mutta kyllähän se Nokian osalta on nyt selvässä nousutrendissä.

Kuten sanottu hyvin paljon on nyt kiinni Networksin tuloksessa, ja se tulee ohjaamaan kurssia seuraavaksi. Jos Nworks alkaisi syystä tai toisesta pettämään niin alas tullaan ja lujaa, mutta henkkoht en tähän juuri nyt usko, koska nettikone on viritetty hyvää vetoon.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Ihan mielenkiinnosta: estäsikö mikään Nokiaan tekemästä Android-puhelimia vaikkapa nimellä "Rockia"?
Tämä siis täysins hypoteettinen kysymys (brändiasiantuntijat, älkää pillastuko)
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Ihan mielenkiinnosta: estäsikö mikään Nokiaan tekemästä Android-puhelimia vaikkapa nimellä "Rockia"?
Tämä siis täysins hypoteettinen kysymys (brändiasiantuntijat, älkää pillastuko)

Tai Nokia investoimassa reilulla ködellä Jollaan... Se olisikin varsin koomista!
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tuossa tulee esille se kääntöpuoli suuryritysten johtajasoppareista, vaikka firman omistaja-arvo romahti Elopin aikakaudella vaivaiset 30% niin silti jonkinlaisia tulospalkkioita pitäisi maksaa. No, toki siis ehkä tästä lopulta silti jäädään jotenkin voitolle mutta kysymys onkin että oltaisiinko samaan tulokseen päästy ilman Elopia ts. juuri MS:n omaa myyrää. Voi aina nimittäin spekuloida että olisiko kukaan muu saanut vastaavia diilejä MS:ltä eli oliko koko homma suunniteltu alusta asti.

Mutta sikäli kyllä en mitenkään hyväksy itse Elopille palkkioita palkan lisukkeeksi kun hän ei pystynyt johtajakaudellaan kasvattamaan firman omistaja-arvoa (puhumattakaan osinkovirran katoamisesta) mutta jos ne soppariin on neuvoteltu, sitten ne on maksettava, ei siinä mitään. Olisiko homman voinut hoitaa huonommin, ehkä, mutta paremmin aika varmasti.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Nyt Nokia on julkaissut myös rätingit paljonko esim. Googlen pitäisi iskeä pöytään, jotta osakkeenomistajilla olisi harkittavanaan kilpaileva tarjous Microsoft-diilin rinnalla. Google voisi mutkistaa Microsoftin mobiillipuolen operaatioita melkoisesti, jos se tekisi "vihamielisen" tarjouksen Nokian mobiiliyksiköstä ja liittäisi sen Motorola-ostoksen jatkeeksi Android-valmistajaksi. Microsoft jäisi käytännössä tyhjän päälle käyttiksensä kanssa. Toki vaatihan se euron jos toisenkin, että sopimussakot tulevat kuitatuiksi - ja en usko, että uusia tarjouksia ilmaantuu.

Elopille on tarjolla tosiaan yllättävän iso potti. Arvelen, että Elop tuskin on nousemassa Microsoftin johtoon (kuten mediassa on arvailtu), vaan Microsoftin mobiilipuoli tarvitsee häntä johtajakseen siirtymäkauden aikana. Mutta ihmetyttää silti: onko pelko Elopin "menetyksestä" niin iso, että hänestä halutaan pitää kynsin hampain kiinni tällä sitouttamispalkkiolla?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös