Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 972 871
  • 5 153

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Sen lisäksi, että Nokian Advanced Technologies -yksikkö hallinnoi ja rahastaa nykyisiä patentteja, käsittääkseni myös kehittää uutta teknologiaa ja luo uusia patentteja sen myötä. Tämän yksikön koko idea perustuu pitkälti patentti-rahastukseen joten itse odottaisin nimenomaan selvää kasvua jo lyhyelläkin mutta etenkin pitkällä tähtäimellä.
Jep. Tämä on Nokian vastine äänentoistopuolelta tunnetulle Dolby Technologies -firmalle, joka ei itse tee tuotteita vaan lisensoi ratkaisujaan/patentteja laitevalmistajille. Nokia itse on väläyttänyt että se olisi materiaaliosaamisessa hyvissä asemissa.
 

Kece

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa
Mielenkiintoista, mielenkiintoista.
Huomenissa siis saavutetaan tämä merkittävä virstanpylväs lopullisesti, kun puhelinosaston myyminen Microsoftille varmistunee ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Uutta johtajaa tuuraja-Siilasmaan tilalle haetaan myös.
Osakekurssikin on noussut mukavasti. Tänään paukkui jo 6 euron raja ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, ja tämä itseni kaltaista sijoittajaa miellyttää. Veikkaisin, että osakkeen arvo ei huomenissa hirveästi heilu, mutta sepä selviää.
Lisäksi yhdysvaltalainen miljardööri Daniel Loeb on ostanut ison siivun Nokiaa, mikä tuo mielenkiintoa tulevaisuutta ajatellen. Hän on aiemmin tehnyt saman mm. Sonyn ja Yahoon kanssa ja tällä tavoin vaikuttanut yhtiöiden johtoportaaseen päätöksenteon suhteen. Tällä odotan olevan pörssikurssia korottava vaikutus.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
No, sinnehän se Noksu sitten meni. Yhtiökokous oli siitä hauska että heti alkuun pj (juristi nimeltä Manne...luottamuspula heti alkuun ;)) totesi että hallintarekisterissä olevista omistuksista on paikalla edustettuna 78% kokouksen äänivallasta ja 99,7% äänesti kyllää. Eli sikäli sen jälkeen itse kokous oli vain muodollisuus.

Mitään uutta ei oikeastaan tullut ilmi, pieniä täsmennyksiä patenttiasioihin ja heren liiketoimintakonseptiin. Surin esitys NSN:stä oli aika rautainen, tuollaista poweria ei ole juurikaan nähty Nokian johtajien esityksissä vuosiin mutta mainittakoon että ei Siilasmaakaan huonosti esiintynyt.

Se mikä tässä yhä jää kaivertamaan on se että Suomi on nyt taas osaltaan pyyhitty pois globaaleilta kuluttajamarkkinoilta ja tämän vaikutusta Suomen imagoon on käsitelty yllättävän vähän esim. suurihymyisen eurooppaministerimme toimesta. Siinä missä Nokia ennen oli ison osan ihmisten silmissä päivittäin ja siten loi Suomi-kuvaa, nyt suomalaiset tuotteet menevät taustalle ja maan imago tietyllä lailla rapautuu olemattomiin, tekno-Suomesta tulee entistä enemmän HMV-Suomi ja kännykät korvaantuvat jääkarhuilla ja igluilla ulkomaalaisten mielikuvissa.
Suuntohan toki yhä jatkaa soihdun kuljettamista mutta kuinka kauan?

Änkyröinti oli kyllä hauskaa kuunneltavaa ja olivat tarjoilutkin varsin runsaat, sikäli siis ihan positiivinen kokemus.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Siinä missä Nokia ennen oli ison osan ihmisten silmissä päivittäin ja siten loi Suomi-kuvaa, nyt suomalaiset tuotteet menevät taustalle ja maan imago tietyllä lailla rapautuu olemattomiin, tekno-Suomesta tulee entistä enemmän HMV-Suomi ja kännykät korvaantuvat jääkarhuilla ja igluilla ulkomaalaisten mielikuvissa.

"Mitähän ne muut meistä ajattelee?!!!"

Eipä siinä, ihan aiheellisia huolia tuo Nokian teknosukellus sinänsä aiheuttaa, mutta en ole ihan vakuuttunut tuosta maineaspektista. Nokia ei esim. koskaan kv-tasolla mainostanut suomalaisuuttaan kännykkäaikoina, enkä ole erityisen vakuuttunut, että keskimääräinen kuluttaja (Suomen ulkopuolella) on koskaan assosioinut Nokiabrändin aina Suomeen, vaan yhtä hyvin Japaniin tai Saksaan.

Ehkä jos brändäämisen kohteena ajatellaan pelkästään valistuneempaa väkeä, eikä globaalisti randomkuluttajaa kadulta, niin silloin tuossa mainehuolessa voi olla pointtia.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Rovio, Supercell, Remedy...

Ja Kone.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Pelit koskettavat kuitenkin vain murto-osaa ihmisistä vaikka mobiilipelit ovatkin laajentaneet pelaajakuntaa toki merkittävästi PC-niiloista. Toisaalta kääntäen, miten moni Angry Birdsiä pelaava nyt oikeasti tietää/välittää että peli tulee Suomesta. Ja minkälaista merkitystä sillä on että Suomessa osataan tehdä koukuttavia mobiilipelejä vs. "koko maailman kännykät" mikä kuitenkin oli tilanne vielä viitisen vuotta sitten.

Itse kuitenkin nyt olen kohtalaisen aktiivinen pelaaja mutta lukuunottamatta jotain tiettyjä spesiaalipeliä niin en osaisi sanoa minkään pelin kotimaata. Sen sijaan isosta osasta materiaalista omaisuuttani pystyn sanomaan mistä päin brändi on kotoisin, tiedä onko kyse vain itsestäni mutta itselleni softalla ei varsinaisesti ole kotimaata.

Koneenkin kohdalla pitää muistaa että vaikka kuluttajat käyttävät Koneen hissejä, kuluttajat eivät varsinaisesti juurikaan ole tekemisissä yrityksen kanssa ja hisseistä ei jää sellaista käsinkosketeltavaa mielikuvaa kuten mistä tahansa kuluttajatuotteesta. Esim. Vaisala on myös markkinajohtaja mutta alalla missä kuluttajarajapinta on käytännössä olematon, ei kyse ole siis siitä että suomalaista teknologiaa ei olisi vaan että kuluttajille suunnattua teknologiaa on nyt taas vähän vähemmän.

Esim. tuleeko Norjasta mieleen ensimmäisenä huipputeknologian kärkimaa, entä Tanskasta? Kun globaalissa kilpailussa länsimaitten valtti kehittyviä maita kohtaan on kuitenkin tietotaidon myyminen niin on selvää että tekno-brändillä on merkitystä markkinoinnissa. Joka toisin väittää voi miettiä ovatko termit "saksalainen insinöörityö" ja "italialainen insinöörityö" ihan samanarvoisia. Ja jos Nokian kohtalo on jotain opettanut, niin sen pitäisi olla se että mielikuvamarkkinoinnin roolia ei tule vähätellä, muuten helposti käy niin ettei mitään oikeasti ole opittu.
 

Tuamas

Jäsen
Tulevaisuudessa hyvinvointimme rakentavat yritysmaailmassa pienemmät yksiköt.

Dinosaurusten aika on ohi ja suuret & jäykät tulevat menettämään markkinoita.

Sen sijaan että viiden vuoden päästä meillä olisi yhtä Nokiaa tai vastaavaa mammuttia, meillä on kymmeniä Supercellejä, Rovioita, Rolls Royceja ja Steerproppeja.

Ei ole sattumaa, että käytännössä kaikki uudet työpaikat syntyvät PK-yrityksiin.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Samsung oli viisas ja kopioi Applen tuotteiden muotoilun sekä maksoi miljardisakot ja tekee huipputulosta.

Nokia kuvitteli, että susirumilla ja epävakailla tuotteilla mennään maailman tappiin. Älypuhelinten markkinaosuus tippui ennätysajasa maailman ykkösestä marginaaliin. Onnea Nokialle ennätyksestä!

Tänään lyötiin sinetti maailman nopeimmalle yritystuholle. Suomi on ennätyshullu maa. Hei, hei, hei!!
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään lyötiin sinetti maailman nopeimmalle yritystuholle. Suomi on ennätyshullu maa. Hei, hei, hei!!
Jos kyseessä on yritystuho, niin minkä takia sijoittajat arvostavat Nokian nyt kaksi kertaa arvokkaammaksi kuin ennen Microsoft-uutisia? Nyt taasen järki käteen ja vähän happea elimistöön.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Tänään lyötiin sinetti maailman nopeimmalle yritystuholle. Suomi on ennätyshullu maa. Hei, hei, hei!!

Ei Nokia tähän kuollut, kännyköiden osalta tämä oli loppu mutta kaukana tämä oli koko yrityksen tuhoutumisesta. Hip hei! Nokian kännyköiden loppuminen on näin suomalaisittain surullista ja se on nyt yhden aikakauden loppu ja kohta Nokia kuolee brändinä puhelinmarkkinoilta. Omalta osalta Lumia 920 todennäköisesti jää viimeiseksi Nokiaksi jonka ostin vaikka tuo Lumia 1020 megakamerallaan jonkin verran houkutteleekin. Se onko seuraava kännykkä Microsoftin tekele vai joku muu jää nähtäväksi, ainakaan mitään tunnesidettä ei enää ole kännyköiden osalta mitään valmistajaa kohtaan, entisenä nokialaisena kun sellainen oli 10 vuoden yhteisen työhistorian aikana kerinnyt muodostua.

Käsittääkseni jäljelle jäänyt Nokia on varsin vahva ja se on kaukana kuolemasta, joten ainakaan vielä ei tarvitse poltella kynttilöitä Nokian muistolle.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
(toki surkeahan tämä Nokian tilanne siltä osin on kun kyyti alas huipulta oli niin nopea ettei tietoliikennealan historia taida tuntea toista, perinteisellä savupiipputeollisuudellakin meni paljon pidempi aika Kiinan tuotannolle häviämiseen mutta menneeseen ei tule katsoa vaan keskittyä tulevaan).
Mielellään otan aina näitä kommentteja lukiessani esille IBM:n. IBM oli vielä 15 vuotta sitten vahva kulutuselektroniikkatuotteita tarjoava yritys, jolla oli myös oma kilpaileva käyttöjärjestelmä, OS2, PC-markkinoille. Kilpailu kuitenkin pc-puolella kiristyi ja Windows voitti os-kilvan. IBM päätti vetäytyä kulutuspuolen tuotteista ja siirtyä palvelin-businekseen sekä kehittelemään tietoliikennealan patentteja ja tarjoamaan konsultointipalveluja tietoliikenneratkaisuihin. Mikä on tulos? Firma ei ole seksikkäästi esillä mediassa tai kuluttajien jokapäiväisessä tekemisessä, mutta liikevaihto on 104 miljardia dollaria, nettotulos 17.6 miljardia, työntekijöitä 435 000. Huonompiakin esimerkkejä löytyy esim. Kodak, Motorola...

Onnenlykkyhän se nyt on, että Nokia ei myynyt, tai saanut myytyä verkkoliiketoimintaa 2000 -luvulla, kun puhelinbusiness tuotti rahaa ja verkkopuoli laahasi riippakivenä perässä. Verkkoliiketoiminta tulee kasvamaan maailmanlaajuisesti, se on fakta, mutta onko Intiaan pahasti kallellaan olevalla softayrityksellä rahkeita vallata markkinaosuuksia? Kokemuksesta voin sanoa, että vaikka idässä on halpaa, niin sieltä ei tule muuta kuin paskaa laatua ja huonoja ilmoja.

Patenttibusiness varmasti tuo Nokialle vielä pitkään rahaa, koska ei se määrä vaan laatu. Nokialla on paljon teknologioihin ja protokolliin liittyviä patentteja, joita joudutaan käyttämään laitteessa kuin laitteessa, joka on yhteydessä matkapuhelinverkkoihin. NSN taas tukeutuu OBSAI standardiin, johon liittyviä patentteja NSN omaa paljon ja tutkimustyön tuloksena niitä tulee jatkuvasti lisää patenttikoriin. Eli kasvava business sekin.

Tulevaisuudessa hyvinvointimme rakentavat yritysmaailmassa pienemmät yksiköt.

Dinosaurusten aika on ohi ja suuret & jäykät tulevat menettämään markkinoita.
Väärin. Suuria yrityksiä syntyy ja kuolee, sama tosin pätee PK-yrityksiinkin. Siitä vaan ei tehdä kansainvälistä uutista, jos Saijan parturikampaako tekee konkurssin. Kuka tiesi mitään Googlesta 15 vuotta sitten? Näkyykö Google jokapäiväisessä elämässä 15 vuoden kuluttua? Kuka tietää, mutta saksalaisilla autoilla ajetaan varmasti 15 vuoden kuluttuakin oli voimanlähde sitten mikä tahansa ja autoteollisuuteen suomalaisenkin elektroniikka- ja ohjelmisto-osaamisen pitäisi päästä entistä paremmin. Tiesitkö, että suomalainen Elektrobit on yksi suurimmista Audin softa-alihankkijoista?

Lukemisen arvoisia juttuja:
History of IBM - Wikipedia, the free encyclopedia
The Patent Research Experts IFI CLAIMS® Patent Services
Open Base Station Architecture Initiative - Wikipedia, the free encyclopedia
 
Viimeksi muokattu:

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Minä taas olen kerrankin Vanjoen kanssa samaa mieltä että viimeistään parin kolmen vuoden päästä ei enää puhuta erillisistä ekosysteemeistä vaan kaikki tärkeät palvelut tarjotaan nettipohjaisina HTML5 sivuina alustariippumattomasti. No Apple varmaan pitää oman ekosysteeminsä toiminnassa silloinkin.

Tätähän on jo toitotettu muutama vuosi, mutta edistysaskeleet eivät ole olleet kummoisia. HTML5 (joka on käsitteenä aika lailla hämärä) voi ottaa edistysaskeleita, jos toteutus saadaan kaikissa laitteissa yhtenäiseksi. Ilman tätä palveluntarjoajille ei juurikaan ole hyötyä sen käyttöönotosta jos verrataan sovelluksiin. Joka tapauksessa pelit ym. vaativammat ohjelmat tulevat pysymään app storeissa ja toisaalta Applella on myös iCloud, joka on kyllä hieno palvelu, eli ekosysteemi ei tarkoita pelkästään sovellustarjontaa.

Itse asiassa olen Vanjoen kanssa vahvasti eri mieltä. 2-3 vuoden päästä ei olla nähty mitään HTML5 -ryntäystä puhelimissa, vaan sovellukset porskuttavat edelleen vahvasti. Niin paljon etumatkaa niillä on. Palataan siis viimeistän silloin asiaan, laitan googlen kalenteriin muistutuksen ;)

Huh! Olin tosiaan laittanut kalenteriini muistutuksen. Onkos puhelimissa nähty jotain HTML5 -villitystä? Ei ole, eikä nähdä vielä kahden vuoden päästäkään. Laitan googlen kalenteriin muistutuksen...
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Ei herätä tämäkään firma enää mitään mielenkiintoa, kun puhelinpuoli myydään pois.

Osari siis tuli tänään. Aika odotusten mukainen. Ei-ifrs liikevoitto hieman yli ennusteen. Osinkoa ei jostain syystä haluttu kommentoida vielä. NSN:n näkymät Q1:lle vaisut, kuten odottaa sopiikin kausiluontoisuuden takia.

Lappu on nyt 8 % laskussa. En mä tiedä mitä tämän todellisuudessa pitäisi maksaa, mutta ainakin tällaiseen hmv-osariin aika raju reaktio.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Seuraavassa postissani oikeat luvut, kiitokset Myyrälle tämän huomaamisesta.
 
Viimeksi muokattu:

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
No tulosta 0.08€/osake, kassassa taisi olla 1.7€ rahaa per osake. M$ ilmeisesti maksaa n. 1.5€ per osake tuosta matkapuhelin-yksiköstä. Jos laskee vaikkapa p/e 10, niin kohtuullinen hinta osakkeesta on tasan 4 euroa, p/e 15 ja 4.4€. Ilman mitään tulevaisuuden kuvia, puhtaasti tämän hetken arvon mukaan. Tulevaisuuden näkymien mukaan on mielestäni silti hankala päästä tuonne 6€ nurkille eilisen jälkeen. Tietysti jos patenttivoittoja oikeudesta alkaa sadella, niin nousupainetta kurssissa on jonkin verran. Tietysti jokainen saa ostaa lappua sillä hintaa mitä haluaa, mutta jos jätetään tuo osinko pois (jos se oikeasti tulee olemaan iso), niin eipä oikeastaan mikään tukenut sitä vajaa 6€ kurssia.

Olen nyt vähän klapilla päähän lyöty. Lasketko siis p/e-luvulla osakkeelle arvoa yhden kvartaalin tuloksen perusteella ja lisäät tähän lukuun käteisen rahan? Oudohko lähestymistapa. Hintasi voi olla oikea ihan yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin arvaus, mutta tapa millä siihen päästään on lähes ennennäkemätön. Vedetään nyt itsekin jotain hinta-arvausta.

Jos tässä jotain hintaa pitäisi lähteä haarukoimaan, niin koska viime vuoden jatkuvien toimintojen ei-ifrs eps oli 0,21 euroa, niin siitä p/e kympillä liiketoimintojen arvo olisi 2,10 euroa ja p/e 15:llä 3,15 euroa. Kassa näyttää olevan noin 0,62 e/osake ja mikki maksaa 1,47 e/osake. Jos lasketaan karkeasti liiketoiminnan arvo+raha, niin osakkeen arvoksi saadaan 4,2-5,2 euroa. Eli nykykurssi on tuon haarukan yläpäässä.

Tämä siinä tapauksessa, että tulos pysyy tasaisena tästä eteenpäin. Tosin ainakin inderesin eps-arvailu täksi vuodeksi on 0,26 ja seuraavaksi 0,3, jolloin näillä samoilla p/e-luvuilla hinta olisi aivan jotain muuta. Tosin osakkeen arvottaminen pelkästään jollain p/e-luvulla on aivan sama kuin sammakoista ennustaminen.

Katsotaan mitä tapahtuu. Mun mielestä nykyisillä näkymillä kaikki alle 5 euron on halpaa.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Katoppas vaan, olin heittänyt tuon kvartaalin tuloksen exceliin sen kummemmin pohtimatta asiaa.

Eli oikeat luvut ovat:
p/e 10 5.3€
p/e 15 6.35€

Laskettu siis tulos x p/e + oma pääoma + mikkisoftalta tuleva 1.5€ (en muista tarkkaa lukua)

Hyvä kun korjasit tuon että olin laskenut kvartaalilla enkä koko vuoden osakekohtaisella tuloksella.

Jos itse ostaisin Nokiaa, niin käyttäisin 20% turvamarginaalia (p/e 10 hintaan nähden), eli ostoja tekisin 4.25€ kieppeillä, ehkä 4.5€ suostuisin myös ostamaan.

Mielenkiintoisen asiasta tekee tuleva osinko, jos maksetaan vaikka 1€, niin kurssi hyppää melkoisesti. Jos siis maksetaan. Suurin haitta Nokiassa on mielestäni tuo kassan koko, sitä pitäisi saada pienennettyä ja tulosta kasvatettua.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Nähdäkseni toisaalta on vähän kaksipiippuinen juttu tuo ettei rahan käyttöä ole vieläkään päätetty, toisaalta siis parempi oikeasti funtsia asia läpi kuin pakotetusti tehdä joku päätös sikäli mielivaltaiseen DL:ään. Mutta toisaalta sitten taas se ettei mitään päätöstä ole saatu aikaiseksi ei ainakaan anna vahvaa kuvaa päätöksentekokyvystä, olisivat nyt vaikka heittäneet jonkun pikkuhilun osingoksi ja sitten maininneet myöhemmin päätettävästä pääomanpalautuksesta niin homma olisi vaikuttanut paljon lupaavammalta.

Erinäisistä nettilähteistä heitellään lumiamyynneiksi n. 8 miljoonaa, tiedä ovatko totta vai ei mutta aika surkea tulos kyllä ja siinä määrin puhelintoimintojen myynti on ihan ok päätös, oletan kyllä että MS saa myynnit vähintään tuplaantumaan parissa kvartaalissa kun asialle pistetään osaava markkinointikoneisto.

Saas nähdä mihin asti paniikkikyykky vie, mitään varsinaista katastrofaalista infoa ei ole annettu ja moni asia on vielä epävarmaa mutta kaitpa moni tahtoo rahastaa osakkeensa. Ehkä pitää itsekin kyllä pohtia osakotiutuksia jos lasku jatkuu alle viiden.
 

Astna One

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid, Barcelona
Nähdäkseni toisaalta on vähän kaksipiippuinen juttu tuo ettei rahan käyttöä ole vieläkään päätetty, toisaalta siis parempi oikeasti funtsia asia läpi kuin pakotetusti tehdä joku päätös sikäli mielivaltaiseen DL:ään.

Nokia ei voi maksaa isoja osinkoja tai mainita julkisesti uudesta yrityskaupasta ennenkuin MS-diili on viety loppuun. Vielä tarvitaan ainakin Kiinalaisten kilpailuviranomaisten hyväksyntä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
olisivat nyt vaikka heittäneet jonkun pikkuhilun osingoksi ja sitten maininneet myöhemmin päätettävästä pääomanpalautuksesta niin homma olisi vaikuttanut paljon lupaavammalta.

Ainakaan Suomen verotuksen osalta ei enää ole eroa pääomanpalautuksella ja osingolla. Tiedä sitten miten jenkeissä tuohon suhdaututaan.
 

Astna One

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid, Barcelona
Ainakaan Suomen verotuksen osalta ei enää ole eroa pääomanpalautuksella ja osingolla. Tiedä sitten miten jenkeissä tuohon suhdaututaan.

PO-palautuksesta menee sama vero kuin myyntivoitosta, laki tuli voimaan tälle vuodella. Osingosta menee veroa noin 25%.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
PO-palautuksesta menee sama vero kuin myyntivoitosta, laki tuli voimaan tälle vuodella. Osingosta menee veroa noin 25%.

Ei, listayhtiöstä PO-palautus verotetaan osinkona, ei myyntivoittona vuonna 2014. Ja verotus on 25.5% ja 27.2% (40 000 € ylittävältä osalta)

edit. Vai tarkoititko siis että jenkeissä menee PO-palautuksesta sama vero kuin myyntivoitosta ja osingoista n.25%? Käsitin että tarkoitit tuota Suomen verotusta
 
Viimeksi muokattu:

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Laitetaan vaikka tanne etta ei tullut Elopista MS:n uutta CEO:ta.
Uus mies loyty talon sisalta: Satya Nadella - Microsoft's CEO
Ei ollut yllätys - paitsi ehkä troijan heppa -teoriaan uskoville.

Nokialta arvaillaan tulevan Asha-luokan halpisluurien tilalle/rinnalle Googlen palveluista karsittu Android-luuri - luonnollisesti Microsoft-Nokian omilla palveluilla höystettynä. Ajankohta esittelylle voisi olla jopa alkuvuoden aikana.

Olisi melkoinen paukku, jos Nokia Microsoftin alaisuudessa (ja käytännössä luvalla) laittaisi Android-luurin kehiin. Microsoftin logiikka voikin olla hajoita ja hallitse. Jos halpisluuri tarjoaakin Microsoft-Nokian ekosysteemin Googlen värkkien tilalla, on se tyhjää parempi ja laittaisi kännymarkkinoiden palikoita uuteen järjestykseen.

Päätöksellä Microsoft "astuisi ulos kaapista" ja tunnustaisi faktat. Lienee tärkeintä, että Office-tuotteet ja pilvipalvelut tavoittavat mahdollisimman monta käyttäjää kuin antaa Aasian markkinat Googlen käsiin. Nokiaa ja Suomea tämä koskettaa sikäli, että Ashan ja halpismalliston käyttisten koodausta tehdään paljon esimerkiksi Oulussa. Saapa nähdä olisiko Android-kapula Oulun Nokialle uusi mahdollisuus vai YT-kierroksen paikka.

KnowYourMobile on koonnut huhuja ja arvailuja Android-julkaisusta yhteen artikkeliin. Jonne linkki myös viepi.

Ja tarkennuksena, Nokialla tarkoitan siis sitä Nokian kännykkäpuolta, joka on toistaiseksi Nokia-nimisen yrityksen osa.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Olisi melkoinen paukku, jos Nokia Microsoftin alaisuudessa (ja käytännössä luvalla) laittaisi Android-luurin kehiin.
Minusta se on enemmänkin loogista kustannusten karsimista ja valmistautumista MS:n alaiseen puhelinbisnekseen. MS tuskin haluaa kehittää omaa halpakäyttistä halvemmille puhelimille vaan panostaa Nokialta tulevan osaamisen WP:een, joten Androidin päälle rakennettu halpapuhelin on järkevämpää kuin Ashan käyttiksen jatkokehittäminen. Toisaalta on mielenkiintoista on nähdä, näkeekö MS lopulta ollenkaan sijaa liiketoiminnassaan halpapuhelimilla.

ComScoren viimeisten mittausten mukaan WP ei ole pystynyt kasvattamaan osuuttaan yhtään jenkkimarkkinoilla joulukuuhun päättyvällä neljänneksellä. Luulisin että myös Euroopan markkinaosuuksien kasvu on tullut osittain Nokian vahvan brandin ansiosta, joten on myös samalla tavalla mielenkiintoista nähdä, miten Euroopan markkinaosuuden käy, kun puhelinbisneksen puikoissa on MS.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös