(toki surkeahan tämä Nokian tilanne siltä osin on kun kyyti alas huipulta oli niin nopea ettei tietoliikennealan historia taida tuntea toista, perinteisellä savupiipputeollisuudellakin meni paljon pidempi aika Kiinan tuotannolle häviämiseen mutta menneeseen ei tule katsoa vaan keskittyä tulevaan).
Mielellään otan aina näitä kommentteja lukiessani esille IBM:n. IBM oli vielä 15 vuotta sitten vahva kulutuselektroniikkatuotteita tarjoava yritys, jolla oli myös oma kilpaileva käyttöjärjestelmä, OS2, PC-markkinoille. Kilpailu kuitenkin pc-puolella kiristyi ja Windows voitti os-kilvan. IBM päätti vetäytyä kulutuspuolen tuotteista ja siirtyä palvelin-businekseen sekä kehittelemään tietoliikennealan patentteja ja tarjoamaan konsultointipalveluja tietoliikenneratkaisuihin. Mikä on tulos? Firma ei ole seksikkäästi esillä mediassa tai kuluttajien jokapäiväisessä tekemisessä, mutta liikevaihto on 104 miljardia dollaria, nettotulos 17.6 miljardia, työntekijöitä 435 000. Huonompiakin esimerkkejä löytyy esim. Kodak, Motorola...
Onnenlykkyhän se nyt on, että Nokia ei myynyt, tai saanut myytyä verkkoliiketoimintaa 2000 -luvulla, kun puhelinbusiness tuotti rahaa ja verkkopuoli laahasi riippakivenä perässä. Verkkoliiketoiminta tulee kasvamaan maailmanlaajuisesti, se on fakta, mutta onko Intiaan pahasti kallellaan olevalla softayrityksellä rahkeita vallata markkinaosuuksia? Kokemuksesta voin sanoa, että vaikka idässä on halpaa, niin sieltä ei tule muuta kuin paskaa laatua ja huonoja ilmoja.
Patenttibusiness varmasti tuo Nokialle vielä pitkään rahaa, koska ei se määrä vaan laatu. Nokialla on paljon teknologioihin ja protokolliin liittyviä patentteja, joita joudutaan käyttämään laitteessa kuin laitteessa, joka on yhteydessä matkapuhelinverkkoihin. NSN taas tukeutuu OBSAI standardiin, johon liittyviä patentteja NSN omaa paljon ja tutkimustyön tuloksena niitä tulee jatkuvasti lisää patenttikoriin. Eli kasvava business sekin.
Tulevaisuudessa hyvinvointimme rakentavat yritysmaailmassa pienemmät yksiköt.
Dinosaurusten aika on ohi ja suuret & jäykät tulevat menettämään markkinoita.
Väärin. Suuria yrityksiä syntyy ja kuolee, sama tosin pätee PK-yrityksiinkin. Siitä vaan ei tehdä kansainvälistä uutista, jos Saijan parturikampaako tekee konkurssin. Kuka tiesi mitään Googlesta 15 vuotta sitten? Näkyykö Google jokapäiväisessä elämässä 15 vuoden kuluttua? Kuka tietää, mutta saksalaisilla autoilla ajetaan varmasti 15 vuoden kuluttuakin oli voimanlähde sitten mikä tahansa ja autoteollisuuteen suomalaisenkin elektroniikka- ja ohjelmisto-osaamisen pitäisi päästä entistä paremmin. Tiesitkö, että suomalainen Elektrobit on yksi suurimmista Audin softa-alihankkijoista?
Lukemisen arvoisia juttuja:
History of IBM - Wikipedia, the free encyclopedia
The Patent Research Experts IFI CLAIMS® Patent Services
Open Base Station Architecture Initiative - Wikipedia, the free encyclopedia