Viestin lähetti Siirappi
Satuinpa eksymään sitten minäkin tähän topiciin ja annan oman analyysini.
En usko, että nhl alkaisi tällä kaudella ja tämä johtuu siitä, että tuota palkkakattoa ajetaan nyt kunnolla sisään. NHL seurojen pitäisi kaikkien nyt näyttää punaista tälle nhlpa:n tekemälle tarjoukselle. Tuo 24% on kerrassaan naurettava. Mitä järkeä tuossa edes on? palkat pienenee nyt, mutta annas olla kun sopimuksia aletaan uusimaan niin tuo 24% on nopeasti taas vaadittu takaisin. Palkka katto on ainoa vaihtoehto mielestäni tässä tilanteessa muuten nhl tulee loppumaan 10 vuoden kuluessa.
Näinhän asia on. Ei tuo viimeksi esitetty sopimustarjous tule menemään millään läpi. Lyhytkestoinen voitto, pitkäkestoinen tappio.
Yksi perustason asia, mikä tässä koko pelaajayhdistyksen hommassa tökki pitkällä tähtäimellä, on NHLPA:n omille jäsenilleen ajama "työpaikan menetystaistelu". On selvää, että nykyisellä menolla liiga ei kauaa jaksa taistella omassa mahdottomuudessaan - siis vuodesta toiseen yhä suurempia tappioita tuottavana organisaationa. Jos toiminta jatkuu nykyisellä hengellä, joukkueita alkaa jossain vaiheessa putoamaan pois kelkasta. Pelin taso voi nousta, mutta entä muuten?
Suomalaisille faneille tämä nyt ei tekisi mitään muuta kuin sen, että NHL:ssa pelasi vähemmän pelaajia ja ehkä SM-liigassa puolestaan enemmän näitä "nyt NHL pelaajia", mutta entä tulevaisuuden NHL pelaajat? Siis ne, joita NHLPA sanoo koko ajan puolustavansa ja nimenomaan näiden etuja ajavan tyyliin "eihän me olla ahneita, vaan meidän pitää vain ottaa huomioon tulevat pelaajat"...just... Onko oikein tulevaisuuden pelaajia kohtaan, että kun tämän hetken pelaajille ei riitä 10 miljoonan sijaan viisi tai seitsemän miljoonaa dollaria, tulevaisuudessa koko työpaikkoja ei enää ole? Tätäkö se huomioon ottaminen tarkoittaa?
Entä talousalueet ja näillä asuvat ihmiset? Mitä jos esimerkiksi Calgary- tai Vancouverfaneilta viedään näiden joukkue pois? Entä Phoenix- tai vaikkapa Buffalofaneilta? Ihmiset, jotka ovat olleet kiinnostuneet kiekosta ja antaneet näin pelaajille ja näiden perheille oman panoksensa, eivät saisi elää enää joukkueensa mukana. Entä mitä tämä tekee pitkällä tähtäimellä organisaatiolle ja näiden työntekijöille? Tai näiden perheille? Kun palkkakatto on kuitenkin asia, mikä tässä koko touhussa mättää, niin miksi sitä ei voida suoda? Onko yksi 'markkinatalouden periaate' todellakin näin arvokas asia?
Asiahan pyörii perusperiaatteiltaan siten, että omistajat haluavat kiivaammin muutosta, koska he sitä tarvitsevat. Joukkueet tekevät tappiot, eivät pelaajat. Pelaajat tulevat omistajien tappioiden (ja tietysti oman tilinsä) vuoksi vastaan, mutta tulevat huonoilla ehdoilla. Vaikka hommassa ollaankin alunperin kustu omille housuille, ei se tarkoita sitä, että tätä näkyä pitää katsella jatkossa tai lopettaa koko touhu. Kyllä Pohjois-Amerikassa talousalueita riittää pyörittämään 30 joukkuetta ja maailmassa pelaajia, mutta kilpailu on saatava sellaiseksi, että talousalueen merkitys on mahdollisimman pieni ja urheilullinen panos mahdollisimman suuri.
Tähtipelaajien jakaantuminen mahdollisimman monelle joukkueelle tasapuolisesti olisi pelkästään liigan ja seurojen etu. Nykytyyli, jossa rikkaimmat ostavat heinäkuun ensimmäinen parhaat päältä, muiden tyytyessä Tony Hrkaceihin, ei ole kenellekään pitkällä tähtäimella hyväksi. Kun tämä tyyli on koko ajan vain kasvanut ja yleistynyt, niin suunta on pelottava nykyisellä sopimuksella. Otetaan yksi esimerkki; Markus Näslundista tulee vapaa-agentti tämän kauden jälkeen. Jos mitään mullistavaa tässä asiassa ei saataisi, Detroit, Rangers, Toronto, Philadelphia tai vaikkapa Colorado ostaisi Näslundin suurella summalla kesällä. Yritä siinä nyt sitten leikkiä järkevää taloutta. Aina voidaan hokea, että yrittäisivät hoitaa hommansa talouspuolella kunnolla, mutta entä jos rahat eivät riitä supertähtien pitämiseen. Tai jos riittäisivätkin, niin se ei olisi missään nimessä järkevää.
Koko toiminta oli menossa siihen suuntaan, että rikkaiden ja köyhempien joukkueiden erot kasvoivat. NHL on aina painottanut tasapuolista kilpailua, jolla kaikilla olisi mahdollisuudet menestyä. Pelkästään Draft toiminta oli aikanaan juuri tätä varten kehitetty. Viime vuosina pieneillä budjeteilla toimineet joukkueet ovat onnistuneet saamaan menestystä, mutta kuinka kauan tämä jatkuu jos erot tulopuolella ja pelaajaliikenteen laadussa koko ajan kasvavat? Siksi jotain on pakko tehdä ja tässä tilanteessa se olisi palkkakatto (tai sitten joku toinen viisas viritelmä, jota ainakaan minun silmäni eivät ole nähneet).