NHL-työsulku

  • 406 464
  • 2 608

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Viestin lähetti Maple Leaf
Toisin sanoen syypää ei ole se, joka suostuu maksamaan, vaan se, joka ymmärtää vaatia?

Eikä ainoastaan kuka tahansa joka ymmärtää vaatia, vaan nimenomaan Teemu Selänne, jonka syytä koko NHL-työsulku edellisen kirjoittajan mukaan on. Onhan juuri Teemu se joka julkisesti eniten on korkeita palkkoja päivitellyt ja käyttänyt nimenomaan sanontaa "ei se hullu ole joka pyytää, vaan se joka maksaa".

Eihän tätä ongelmaa tietenkään saa vain yhden osapuolen niskaan, koska NHLPA:n tehtävä on yksiselitteisesti vaalia pelaajien etuja ja toisaalta yhtä selvää on, että NHL-joukkueilla on taloudellisia vaikeuksia, kuinka paljon ja kuinka monella, se ei kuitenkaan ainakaan NHLPA:n mielestä ole täysin selvää. Joka tapauksessa parannettavaa on varmasti NHL-organisaatiossa ja seuroissa, talouden parantamiseksi ja liigan ylläpitämiseksi. Tässä herää monia kysymyksiä myös NHL-organisaation kyvyistä myydä ja markkinoida lajia jne. Varsinkin pääkomissaari Bettmanin asenne jotenkin saa minut epäilemään että tässä pannaan omistajat ja pelaajat sotimaan, suojellakseen omia epäonnistumisia liigan johdossa.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Maple Leaf
En oikein ymmärrä, kuinka "markkinataloudesta saarnaaminen" on lätkäsivustolla naurettavaa, etenkin, kun koko NHL:n kriisi on syntyisin nimenomaan markkinataloudesta itsestään, siis taloudellisen voiton tavoittelemisesta.

Kyllä, mutta puhdas markkinatalousjärjestelmä järkkyy aina, kun sitä heiluttaa ammattiyhdistysliike (NHLPA) ja sen joukkovoimalla läpi ajetut vaatimukset. Seurojen kuluautomaatti ei perimmältään merkittävästi kasva siksi, että huiput (tai kakkostason huiput) hieman hinaavat palkkojaan ylöspäin. Näitä seurat pystyvät kontrolloimaan. Suurimmat automaattiset vuosittaiset kulukasvut aiheutuvat tuosta "alle keskipalkan omaavien pelaajien automaattisesta 10% vuotuisesta korotuksesta".
Tätä ei voi enää pitää puhtaana markkinataloutena. Eikä se ole itseasiassa enää täysin seurojen hallinnassakaan. Yhden seuran kuluihin vaikuttaa oleellisesti se, mitä muut maksavat. Tuosta automaatista aiheutuu keskimäärin noin 50 miljoonan kulukasvu joka vuosi ja kasvu on joka vuosi suurempi ja suurempi, kun keskipalkka edellisen korotuksen myötä nousee. Tuo on automaatti parhaimmillaan.

Edit: en ole ihan tarkkaan perillä noista keskipalkkojen suuruuksista ja pelaajien koko määrästä, joten korjatkaa, jos on tarkempia lukuja, mutta tuo automaatti on varmasti eniten seurojen talouksia rassaava.
 

Siirappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Tampabay Lightning, Kotiteollisuus
Satuinpa eksymään sitten minäkin tähän topiciin ja annan oman analyysini.

En usko, että nhl alkaisi tällä kaudella ja tämä johtuu siitä, että tuota palkkakattoa ajetaan nyt kunnolla sisään. NHL seurojen pitäisi kaikkien nyt näyttää punaista tälle nhlpa:n tekemälle tarjoukselle. Tuo 24% on kerrassaan naurettava. Mitä järkeä tuossa edes on? palkat pienenee nyt, mutta annas olla kun sopimuksia aletaan uusimaan niin tuo 24% on nopeasti taas vaadittu takaisin. Palkka katto on ainoa vaihtoehto mielestäni tässä tilanteessa muuten nhl tulee loppumaan 10 vuoden kuluessa.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Minusta tämä on yksinkertaista, omistajat kilpailevat tähtien nimikirjoituksesta maksamalla, kun taas pelaajat pyrkivät pitämään huolta siitä että saavat oikeudenmukaisen palkan, oli se sitten, 1- 10- tai 100 miljoonaa dollaria.

NHL on bisness siinä missä kaikki muutkin valtavien rahojen kera toimivat, joten kyllä markkinatalous kuuluu myös vahvasti siihen. NHL toimi kai joskus ammoisina aikoina urheilupohjalta. Lieneekö keskuudessamme ketään, joka muistaa tai olisi tietoinen tästä ajasta...

Joku mainitsi vajaan kauden, jossa pelattaisiin vain Stanley Cupista. Minkä arvoinen on tällainen voitto? Siis jos puhutaan siitä urheilullisesta saavutuksesta? Minusta ei minkään arvoinen! Sen sangon eteen on tehty aina kovasti töitä, ensin pitkä runkosarja ja sitten ankarat ja veriset loppupelit. Lopussa on vain yksi joukkue jäällä juhlimassa. Tämä on koko NHL:n pelisysteemi, kaikki muu on turhaa ja naurettavaa rahastusta.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti clayman
Varsinaista takarajaa ei ole asetettu, mutta luulisi, että se olisi siinä tammikuun ja helmikuun vaihteessa. Muuten kausi jäisi liian lyhyeksi.

Mun käsittääkseni se on ihan mainittu NHL:n säännöissä.
Nyt pitäisi vaan kaivaa se jostain esiin.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Viestin lähetti Siirappi
Satuinpa eksymään sitten minäkin tähän topiciin ja annan oman analyysini.

En usko, että nhl alkaisi tällä kaudella ja tämä johtuu siitä, että tuota palkkakattoa ajetaan nyt kunnolla sisään. NHL seurojen pitäisi kaikkien nyt näyttää punaista tälle nhlpa:n tekemälle tarjoukselle. Tuo 24% on kerrassaan naurettava. Mitä järkeä tuossa edes on? palkat pienenee nyt, mutta annas olla kun sopimuksia aletaan uusimaan niin tuo 24% on nopeasti taas vaadittu takaisin. Palkka katto on ainoa vaihtoehto mielestäni tässä tilanteessa muuten nhl tulee loppumaan 10 vuoden kuluessa.

Näinhän asia on. Ei tuo viimeksi esitetty sopimustarjous tule menemään millään läpi. Lyhytkestoinen voitto, pitkäkestoinen tappio.

Yksi perustason asia, mikä tässä koko pelaajayhdistyksen hommassa tökki pitkällä tähtäimellä, on NHLPA:n omille jäsenilleen ajama "työpaikan menetystaistelu". On selvää, että nykyisellä menolla liiga ei kauaa jaksa taistella omassa mahdottomuudessaan - siis vuodesta toiseen yhä suurempia tappioita tuottavana organisaationa. Jos toiminta jatkuu nykyisellä hengellä, joukkueita alkaa jossain vaiheessa putoamaan pois kelkasta. Pelin taso voi nousta, mutta entä muuten?

Suomalaisille faneille tämä nyt ei tekisi mitään muuta kuin sen, että NHL:ssa pelasi vähemmän pelaajia ja ehkä SM-liigassa puolestaan enemmän näitä "nyt NHL pelaajia", mutta entä tulevaisuuden NHL pelaajat? Siis ne, joita NHLPA sanoo koko ajan puolustavansa ja nimenomaan näiden etuja ajavan tyyliin "eihän me olla ahneita, vaan meidän pitää vain ottaa huomioon tulevat pelaajat"...just... Onko oikein tulevaisuuden pelaajia kohtaan, että kun tämän hetken pelaajille ei riitä 10 miljoonan sijaan viisi tai seitsemän miljoonaa dollaria, tulevaisuudessa koko työpaikkoja ei enää ole? Tätäkö se huomioon ottaminen tarkoittaa?

Entä talousalueet ja näillä asuvat ihmiset? Mitä jos esimerkiksi Calgary- tai Vancouverfaneilta viedään näiden joukkue pois? Entä Phoenix- tai vaikkapa Buffalofaneilta? Ihmiset, jotka ovat olleet kiinnostuneet kiekosta ja antaneet näin pelaajille ja näiden perheille oman panoksensa, eivät saisi elää enää joukkueensa mukana. Entä mitä tämä tekee pitkällä tähtäimellä organisaatiolle ja näiden työntekijöille? Tai näiden perheille? Kun palkkakatto on kuitenkin asia, mikä tässä koko touhussa mättää, niin miksi sitä ei voida suoda? Onko yksi 'markkinatalouden periaate' todellakin näin arvokas asia?

Asiahan pyörii perusperiaatteiltaan siten, että omistajat haluavat kiivaammin muutosta, koska he sitä tarvitsevat. Joukkueet tekevät tappiot, eivät pelaajat. Pelaajat tulevat omistajien tappioiden (ja tietysti oman tilinsä) vuoksi vastaan, mutta tulevat huonoilla ehdoilla. Vaikka hommassa ollaankin alunperin kustu omille housuille, ei se tarkoita sitä, että tätä näkyä pitää katsella jatkossa tai lopettaa koko touhu. Kyllä Pohjois-Amerikassa talousalueita riittää pyörittämään 30 joukkuetta ja maailmassa pelaajia, mutta kilpailu on saatava sellaiseksi, että talousalueen merkitys on mahdollisimman pieni ja urheilullinen panos mahdollisimman suuri.

Tähtipelaajien jakaantuminen mahdollisimman monelle joukkueelle tasapuolisesti olisi pelkästään liigan ja seurojen etu. Nykytyyli, jossa rikkaimmat ostavat heinäkuun ensimmäinen parhaat päältä, muiden tyytyessä Tony Hrkaceihin, ei ole kenellekään pitkällä tähtäimella hyväksi. Kun tämä tyyli on koko ajan vain kasvanut ja yleistynyt, niin suunta on pelottava nykyisellä sopimuksella. Otetaan yksi esimerkki; Markus Näslundista tulee vapaa-agentti tämän kauden jälkeen. Jos mitään mullistavaa tässä asiassa ei saataisi, Detroit, Rangers, Toronto, Philadelphia tai vaikkapa Colorado ostaisi Näslundin suurella summalla kesällä. Yritä siinä nyt sitten leikkiä järkevää taloutta. Aina voidaan hokea, että yrittäisivät hoitaa hommansa talouspuolella kunnolla, mutta entä jos rahat eivät riitä supertähtien pitämiseen. Tai jos riittäisivätkin, niin se ei olisi missään nimessä järkevää.

Koko toiminta oli menossa siihen suuntaan, että rikkaiden ja köyhempien joukkueiden erot kasvoivat. NHL on aina painottanut tasapuolista kilpailua, jolla kaikilla olisi mahdollisuudet menestyä. Pelkästään Draft toiminta oli aikanaan juuri tätä varten kehitetty. Viime vuosina pieneillä budjeteilla toimineet joukkueet ovat onnistuneet saamaan menestystä, mutta kuinka kauan tämä jatkuu jos erot tulopuolella ja pelaajaliikenteen laadussa koko ajan kasvavat? Siksi jotain on pakko tehdä ja tässä tilanteessa se olisi palkkakatto (tai sitten joku toinen viisas viritelmä, jota ainakaan minun silmäni eivät ole nähneet).
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Voi olla, että on mainittu tässä ketjussa jo, mutta en viitsi kahlata tuota sivuviidakkoa läpi, joten kysytään nyt, että mihin aikaan (Suomen aikaa) tuolla rapakon toisella puolella alkaa tapahtua jotain? Ensi yönä ilmeisesti, mutta mihin kellon aikaan suurinpiirtein?
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Isaksson
Seurojen kuluautomaatti ei perimmältään merkittävästi kasva siksi, että huiput (tai kakkostason huiput) hieman hinaavat palkkojaan ylöspäin. Näitä seurat pystyvät kontrolloimaan. Suurimmat automaattiset vuosittaiset kulukasvut aiheutuvat tuosta "alle keskipalkan omaavien pelaajien automaattisesta 10% vuotuisesta korotuksesta".

Lasketaan raa'asti, hienosäätö unohtaen. Olettakaamme NHL-pelaajien keskipalkaksi noin 1,9 miljoonaa dollaria (1 123 391 657 dollaria jaettuna 592:lla). Joukkueessa on siis oltava vähintään kymmenen pelaajaa (melkein puolet jengistä), joiden palkka nousee 10 prosentilla, jotta saavutetaan 1,9 miljoonan dollarin menolisäys. (Tuokin putoaisi vajaaseen 1,5 miljoonaan dollariin, mikäli NHLPA:n esitys palkkojen 24 prosentin leikkauksesta hyväksytään).

En usko, että tämä 1-2 miljoonan dollarin menoerä on NHL-seurojen talouden kannalta kaikkein ongelmallisin.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Viestin lähetti Mahtiankka
Voi olla, että on mainittu tässä ketjussa jo, mutta en viitsi kahlata tuota sivuviidakkoa läpi, joten kysytään nyt, että mihin aikaan (Suomen aikaa) tuolla rapakon toisella puolella alkaa tapahtua jotain? Ensi yönä ilmeisesti, mutta mihin kellon aikaan suurinpiirtein?

Kokous alkaa 1 pm eli varmaankin 20.00 Suomen aikaa. Tiedä sitten milloin tuolta tietoa alkaa tulemaan.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti Kiekoton
Varmaankin tuo NHLPA:n 235-sivuinen ehdotus oli perusteellisuudessaan jopa yllättävä NHL:lle. Sillä perusteella olisi odotettavissa seuraava marssijärjestys: Nhl ilmoittaa, ettei voi hyväksyä NHLPA:n esitystä ja tekee oman esityksensä vaikkapa 31.12. mennessä.

Eikös ne tee sen oman esityksensä tänään?
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Viestin lähetti Master Chief
Eikös ne tee sen oman esityksensä tänään?
Joo. Laativat esityksen CBA:ksi viikossa.

Kunhan nyt ehtivät lukemaan tuon NHLPA:n esityksen

Missähän muuten on se NHL:n ehdottama palkkakatto tarkemmin mainittu? En ole konkreettista ehdotusta onnistunut näkemään, vaikka siitä on kai jo syksyllä jotain puhuttu.
Mielestäni on melkoinen ero, onko katto esimerkiksi 30 M$/joukkue vai x% tuloista vai x% tuloista, mutta vähintään 30 M

EDIT: Bettman: We will fully review the Union's proposal and respond next Tuesday. It is our present intention to make a counter-proposal.
Siis tarkoitus on vastata tiistaina. Vastaehdotuksen teon ajankohdan ainakin tämä sanamuoto jättää aika avoimeksi. Olisihan se suuri voitto, jos olisi kaksi paperia, joista lähteä neuvottelemaan. Vaikka ne sitten eroaisivat kuin yö ja päivä.
 
Viimeksi muokattu:

The Hawks

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz, SBS Masku
Niin minäkin asian olen käsittänyt että NHL:n ehdotus tehdään tänään. Mielenkiintoisia aikoja eletään, pitää toivoa että neuvottelut etenevät rakentavassa hengessä ja kausi saadaan vielä käyntiin.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Maple Leaf

En usko, että tämä 1-2 miljoonan dollarin menoerä on NHL-seurojen talouden kannalta kaikkein ongelmallisin.

Cobol mainitsi tuossa, että seurat tekevät n. 200 miljoonaa tappiota vuosittain. Niin kyllä minusta 30-60 miljoonaa on tuosta ihan merkittävä osa.
 

Pegu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, New York Rangers, HJK, Arsenal, 1. FC Köln
Viestin lähetti Isaksson
Yhden seuran kuluihin vaikuttaa oleellisesti se, mitä muut maksavat.

Naulan kantaan. Ja kun isot maksavat huikeita summia, pienet seuraavat perässä. Loppujen lopuksi ollaan liiketoiminnan kannattavuuden suhteen kuilun partaalla, kuten nyt. Palkkakatto on nykytilanteessa ainoa pitkän aikavälin ratkaisu, joka leikkaa palkkakustannuksia. NHLPA:n palkanalennus on "nothing" tai "peanuts".

Jos palkkakatto toimii muissa P-Amerikan ammattilaissarjoissa, miksei se kelpaa NHL:n primadonnille??
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Isaksson
Cobol mainitsi tuossa, että seurat tekevät n. 200 miljoonaa tappiota vuosittain. Niin kyllä minusta 30-60 miljoonaa on tuosta ihan merkittävä osa.

Jos NHL:n tappioita katsotaan vain yhtenä möykkynä, merkitsee se myös sitä, että tuon 200 miljoonan dollarin tappion myötä jokainen NHL-seura tekee tappiota vain 6,6 miljoonaa dollaria. Niin vähän!

Jostain syystä asiaa ei kuitenkaan lasketa näin, vaikka kokonaistappiosummasta omistajataho puhuu mielellään kovaan ääneen. Tosiasia kai kuitenkin on, että osa joukkueista tekee voittoa, ja eräiden laskelmien mukaan tuosta NHL:n kokonaistappioiden määrästä on 75-prosenttisesti vastuussa kuusi joukkuetta.

Näin on turvallista päätellä, ettei suurimmalle osalle NHL-joukkueista 1-2 miljoonan dollarin menoerä ole se olennaisin.
 

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
jahans,

huhujen mukaan NHL on korottamassa palkkakattoaan 31 miljoonasta 41 miljoonaan dollariin....

Sana "palkkakatto" saa jo pelaajayhdistyksen pelaajat poistumaan pöydästä pakkaamaan laukkuja.


Leinonen ! Faksi laulamaan !

http://expressen.se/index.jsp?a=218406
 

aika epeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin urheiluyhdistyksen toverit
Eikös tuo nyt ole aika selvä vastaantulo NHL:n puolelta? Enemminkin veikkaan työsulun loppuvan tuon tarjouksen pohjalta, kuin jatkuvan.
 

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
Minun mielestä NHL ei puhu edes samaa kieltä NHLPA:n kanssa. Tuo 41 millin palkkakatto olisi siis mitä todennäköisimmin ehdoton ilman minkäännäkösiä mahdollisuuksia sen ylitykseen millään luksusveroilla.
NHLPA on sanonut että ehdottomaan palkkakattoon ei suostuta.

Kyllä tää NHL kausi oli nyt tässä jos ei Bettman luovu katostaan...
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti nuckhead
Mitä jos esimerkiksi Calgary- tai Vancouverfaneilta viedään näiden joukkue pois? Entä Phoenix- tai vaikkapa Buffalofaneilta? Ihmiset, jotka ovat olleet kiinnostuneet kiekosta ja antaneet näin pelaajille ja näiden perheille oman panoksensa, eivät saisi elää enää joukkueensa mukana.

nuckhead nosti esiin mielestäni tärkeän asian, jonka pohtiminen saattaisi vaatia jopa oman ketjunsa.

NHL:n tilanteesta puhutaan (ja itsekin olen tähän sortunut) kuin yksinomaan tämä sarja merkitsisi jääkiekkoa kaikkinensa. Oli NHL-sarjaa tai ei, niin eihän jääkiekko lajina mihinkään katoa. Pohjois-Amerikassa riittää pelaajia ja sarjoja moneen makuun, ja ovatpa jotkut kanadalaiset ystäväni kertoneet jopa innoissaan "löytäneensä" lätkäkuumeeseensa NHL:n työsulun aikana uusia fanitettavia pelaajia ja joukkueita eri sarjoista. Se, että NHL on statukseltaan suurin, ei merkitse sitä, että sen hoipertelu olisi jääkiekolle lajina kuolemaksi.

Tälläkin hetkellä, kun miljonäärit ja miljardöörit kiistelevät NHL:n tulonjaosta, Calgaryssa, Vancouverissa (ja ehkä jopa Buffalossa) ottavat ensimmäisiä horjuvia luistimenpotkujaan muutaman vuoden ikäiset tulevaisuuden tähtipelaajat. Pelaavat he sitten vajaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua minkänimistä sarjaa hyvänsä, he silti pelaavat.
 

aika epeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin urheiluyhdistyksen toverit
Viestin lähetti keigykedy
Tuo 41 millin palkkakatto olisi siis mitä todennäköisimmin ehdoton ilman minkäännäkösiä mahdollisuuksia sen ylitykseen millään luksusveroilla.
Mistäs me tuo tiedetään?
 

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
No käyttämällä maalaisjärkeä.
41 miljoonan dollarin palkkakatto jonka ylityksestä seurat maksavat sitten luksusveroa ja yhtäkkiä ollaan taas samassa tilanteessa. Ei edes jenkit oo noin pässejä.

edit: valuutta vaihdettu €-> $
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös