Tunnut pitävän Seppälää lähes Jumalasta seuraavana, mutta etkö oikeasti näe Savon Sanomien ja MTV:n jutuissa Seppälän sanomisissa ristiriitaisuutta? Toivottavasti tähän ei tarvitse enää kommentoida.
Y T H S Anaboliset aineet - nimisestä tutkimuksesta:
"Kasvuhormonin aiheuttamista ulkoisista muutoksista merkittävimpiä ovat liikakasvuisuus pehmyt- ja rustokudoksissa. Muutokset näkyvät selvimmin käsien, varpaiden, nenäruston, otsan, leuan ja etuhampaiden välin liikakasvuna murrosiän pituuskasvuvaiheen ohittaneilla. Kasvuhormoni aiheuttaa lisäksi nivelissä turvotusta ja kiputiloja."
Otit aiemmin esille kolme kuvaa Crosbyn uran eri vaiheilta. Ensimmäinen kuva oli otettu pelaajan ollessa 20-vuotias. Luuletko, että tähän ikään mennessä ei roinan käyttöä ole vielä jääkiekon arvostetuimmassa ja rahakkaimmassa ammattilaisliigassa aloitettu? Pikajuoksija Ville Vakkuri aloitti valmentajansa suosituksesta jo 17-vuotiaana. Aloitti, vaikkei miljoonat silmissä siintäneetkään.
Ja mitä tulee noihin arvokisojen dopingtestien tuloksiin, niin ihan oikeasti hei?
En tiedä miksi edes vaivaudun vastaamaan, kun selvästikin suurin osa sanomisistani näköjään skipataan lukematta, ja väännetään samoista asioista, mihin olen jo kertaalleen tai useammin vastannut. Ei, en pidä Seppälää Jumalasta seuraavana. Pidän tyyppiä vain huomattavasti luotettavampana tietolähteenä, kuin Jatkoajan nimimerkkejä, jotka eivät edelleenkään ole pystyneet esittämään yhtän argumenttia sen puolesta, että miksi jääkiekkoilijat käyttäisivät järjestään niin hervottomia määriä anabolisia aineita, käytännössä ilman syytä, että se alkaisi muokata luustoakin. Luepa nuo kirjoittamani tekstit ihan rauhassa ja ajan kanssa, jos ne vaikka tällä kertaa iskostuisivat sinne ajukoppaan. Alla pari lainausta, josta löytyy myös vastaus tuohon pikajuoksuasiaan.
Totta kai osa jääkiekkoilijoista käyttää doping-aineita, se on minusta aivan selvää. Mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kehonrakennuksen tai pikajuoksun tapainen laji, jossa doping on elinehto pärjäämiseen. Jääkiekossa mahdolliset doping-aineet ovat ainoastaan helpottamassa ja tukemassa päivittäistä tekemistä, mutta mitään ratkaisevaa merkitystä en jaksa uskoa niillä olevan. Enkä todellakaan jaksa uskoa, että jääkiekkoilijat (ainakaan joka toinen nuori suomalainen NHL-kiekkoilija tämän palstan perusteella) olisivat niin kertakaikkisen lahjattomia tai laiskoja, että vetäisivät kesätreeneissä sellaisia määriä roinaa, että vaikutukset olisivat nähtävissä leukaperissä muutamassa kuukaudessa, vaikka voimatasot eivät olisikaan kummoisempia kuin vuoden salilla käyneellä jantterilla.
Dopingaineitahan on tosiaan pikkuisen muitakin, kuin pelkkä kasvuhormoni. Uskoisin itse asiassa jääkiekossa käytettävän enemmän hapenottokykyä parantavia lääkkeitä, sillä riittävät voimatasot ja lihasmassa on kuitenkin verrattain helppo saavuttaa, mutta kestävyyttä tai voimakestävyyttä voi tuskin koskaan olla liikaa. Ja kyseiset ominaisuudethan tosiaan aina kärsivät hankitusta lisämassasta. Mitä isommat lihakset, sitä enemmän ne syövät happea.
Ja vielä nyt rautalangasta tiivistettynä omat pointtini tästä roina-asiasta.
A) Kasvuhormoni on anabolinen aine, doping-mielessä tarkoitettu lähinnä massan ja voiman kasvattamiseen.
B) Kasvuhormoni on anabolinen aine, joka on terveydelle vaarallinen. Sen tuomat hyödyt eivät ole kuitenkaan esimerkiksi ulkoiseen testosteroniin verrattuna mitenkään erikoiset. Kehonrakennusskeneä pitkään seuranneena, edes useat kansallisen tason kehonrakentajat eivät käytä ainetta sen hinnan, saatavuuden ja terveysriskien takia.
C) Kasvuhormoni muokkaa isoina määrinä käytettynä ihmisen luustoa, kyllä.
D) Paremman hyötysuhteen omaava ulkoinen testosteroni tai anaboliset steroidit eivät muokkaa luustoa. Tosin näitä käyttäessä poskilihakset saattavat sivuvaikutuksena kasvaa salitreenin ollessa tarpeeksi intensiivistä ja kovavolyymistä kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Jääkiekkoilija taas ei hyödy kyseisenlaisista treeneistä yhtään mitään.
Näiden asioiden valossa en edelleenkään ymmärrä, että miksi ihmeessä jääkiekkoilijat käyttäisivät kasvuhormonia - ainakaan sellaisia hevosannoksia että leuka kasvaisi - kun kyseessä ei ole mitenkään kummoinen roina. Ja jos käyttäisivät, miksi ihmeessä suurin osa jääkiekkoilijoista on voimatasoiltaan samassa kuosissa kuin vuoden salilla kolme kertaa käynyt kaveri, joka suunnilleen tietää mitä tekee. Ammattilaisjääkiekkoilijat sentään treenaavat kesän ammatikseen, kauden aikana toki myös, vaikka silloin salitreeni on enemmän ylläpitävää.
Viimeksi muokattu: