MItäs tuossa nyt on dopingin käyttöä?
Onhan se nyt selvää, että kun pleijareita pelataan niin siellä käytetään 100% varmasti kipulääkkeitä ja paljon sehän tuossa oli se tärkein juttu eikä niitä nyt varmasti kysellä paljonko sattuu vaan otatko vai et.
Piristeitä ja kipulääkkeitä on tarjolla sitä ei kukaan ole varmaan missään vaiheessa kieltänyt mutta ei vastaavaa Dopingia kuin esim. Venäjällä.
Averyn tapauksessa ei nyt yllätä, että ADHD lääkkeitä tarvitaan kun herran menneisyyteen kuuluu yhtä ja toista.
Tämä kipulääkecocktaileiden tarjoaminen loukkaantuneille pelaajille on ennemminkin merkki piittaamattomuudesta, seuroille (omistajille) tärkeää on se, että palkolliset (pelaajat) ovat hyödynnettävissä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvittaessa terveyden kustannuksella. (Pelaajakohtaisia eroja on varmuudella, etenkin roolipelaajien kohdalla tilanne on pelaajan kannalta karu - tulos tai ulos).
Tästä piittaamattomuudesta päästään sitten jo siihen, mitä kaikkea nämä cocktailit ovat pitävät sisällään, ja seuraava ajatus on sitten se, että mitä muita - joko harmaalla alueella olevia keinoja tai suoranaisia kiellettyjä keinoja - käytetään hyödyksi, jotta pelaajat ovat mahdollisimman hyvin hyödynnettävissä ts. pelikunnossa. Tai harjoittelusta saadaan mahdollisimman optimaalista.
En ole seurannut niinkään kiekkoilijoiden harjoittelua, sen sijaan 90-luvulta tämän vuosituhannen alkuun seurailin hiukan paremmin (lähempää) suomalaisten yleisurheilijoiden ja uimareiden valmentautumista, tuolloin joitain lahjakkaita yleisurheilijoita lähti Yhdysvaltoihin yliopistoihin opiskelemaan, mitä olen heidän kommentointia jälkikäteen seuraillut, niin niille lahjakkaimmille valmentaja tai muu tiimissä oleva henkilö, jossain vaiheessa ehdotti apukeinoja (eli kiellettyjä aineita), joiden avulla palautuminen helpottuu, treenaamisesta saadaan enemmän irti etc. Kyse oli siitä, että saadaan ne muutamat sekunnin osat pois, tai saadaan palautumista ja/tai vammoista parantumista nopeutettua -> treenaamaan aikaisemmin, tai, että saadaan jotain muuta (pientä) hyötyä, jollainen pitkässä juoksussa tuottaa apua.
Tarkoituksena ei ollut luoda mitään "yli-ihmistä" vaan nostaa urheilija seuraavalle portaalle ja mahdollistaa nopeampi kehittyminen. Kyseessä olivat pääsääntöisesti alle parikymppiset tai hiukan yli parikymppiset nuoret lahjakkaat ja suomalaista huippua lähellä olevat urheilijat, tai huipulla olevat urheilijat, joille Yhdysvalloissa hyvin pian tarjottiin kiellettyjä aineita, jotta koko paketista saadaan hiukan enemmän irti.
Esimerkkini on yu:n ja uinnin saralta, mutta sama manner, kilpailukulttuuri hyvin pitkälle samansuuntainen, urheilijat usein pelinappuloita, urheilijoihin kohdistuvat vaatimukset ovat usein aivan toiset kuin Suomessa, ja kilpailukulttuuriin liittyy se, että epäonnistuminen muodossa tai toisessa voi tarkoittaa sitä, että ura on siinä.
Yu ja uinti ovat yksilölajeja, kiekko joukkuelaji, kilpailu on erilaista, toisaalta etenkin Kanadassa massat ovat kooltaan erilaiset ja vaikka nyt ei puhuttaisi valtiojohtoisesta dopingista tyyliin Venäjä, uskallan kyllä esittää väitteen, että kokonaisuus huomioiden, Yhdysvalloissa ja Kanadassa kynnys erilaisten kiellyttjen aineiden hyödyntämiseen on olennaisesti matalammalla kuin Suomessa. Enkä nyt Suomeakaan pidä minään mallimaana, esim. uinnissa liikuttiin jo 90-luvulla hyvin syvällä harmaalla vyöhykkeellä uimareiden saadessa astmadiagnooseja, jonka jälkeen heidän oli sallittua käyttää kiellettyjen aineiden listoilla olevia lääkkeitä. Uskallan sanoa, että ainakin osa näistä diagnooseista oli täysin tuulesta temmattuja (nimim. kilpaiuintia lähes koko 80-luvun harrastanut).