En tiedä onko liigan peräpään joukkueet koskaan olleet kovin houkuttelevia siinä vaiheessa. Ei Tampa Bay ollut sama joukkue, kun Stamkos sinne "joutui" tai Tavares Islandersiin tai Barkov Floridaan. NHL on palkkakattonsa ja draftin takia syklinen liiga, eli sellaista selkeää huippujoukkuetta on mahdotonta ylläpitää pitkiä aikoja. Chicago ja Los Angeles ovat uhmanneet tätä, mutta se vaatii jatkuvaa onnistumista varaustilaisuudessa. Detroit on ollut 25 vuotta peräkkäin playoffeissa, mutta montako kertaa viimeisen viiden aikana joukkue on ollut selkeä suosikki? Canucks on vuorollaan menossa alaspäin, kun runko on vanhentunut ja huippupelaajat eivät enää pysty kannattelemaan joukkuetta. Detroit olisi tässä samassa syklissä, mutta joukkueella on selkeä identiteetti ja rakenne pelissään. NHL on taktisesti suhteellisen köyhä liiga edelleen, vaikka valmennuksen taso parantuu jatkuvasti.
Toronto on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä minkä vaikutuksen Babcock on tehnyt joukkueen peliin. Ero on kuin yöllä ja päivällä, jos palikat olisivat kohdallaan, niin joukkue ei olisi liigan pohjilla. Käytännössä runkopelaajista jokainen oli vuorollaan rikki tai kaupattiin muualle. Rielly ja Gardiner taisivat olla harvoja pelaajia, jotka pelasivat koko kauden. Alussa oli vaikeaa, kun joukkue vielä etsi pelitapaa, mutta peli oli välissä hyvin erinäköistä. Joukkueella oli käytännössä pari gamebreaker pelaajaa eli JVR ja Kadri. JVR:n kausi katkesi aikaisessa vaiheessa ja Kadrilla oli vaikeuksia maalinteon kanssa, eikä kumpaakaan voi pitää roolissaan aivan liigan kärkipelaajina, mutta esim. JVR olisi kääntänyt maalin pelejä Torontolle pelkästään yksilötaidollaan. Paikkoja kun aletaan laskemaan, niin joukkue oli esim. YV maalipaikoissa liigassa toisena ja myös 5v5 pelissä pystyi luomaan maalipaikkoja. Samalla puolustus parani merkittävästi. Jos kaikki olisi tehty voittamisen eteen ja peluutettu parhaita pelaajia ylhäällä koko kausi, niin Toronto olisi todennäköisesti tuolla "ei kenenkään maalla", eli ulkona WC kilpailusta, mutta liian ylhäällä draftia ajatellen.
Torontolla on tarjota esim. Laineelle parhaat mahdolliset taitovalmentajat mitä rahalla saa ja kaikki mahdollinen ohjaus esim. urheilijan elämäntapaan. Loistava valmennus niin farmissa, kuin NHL:n puolella, mutta hintana siitä on myös kova vaatimustaso. Lisäksi kilpailu esim. laitahyökkääjillä on veristä, koska potentiaalisia pelaajia on paljon. Siellä on esim. oikeassa laidassa aikamoinen "log jam" ja kokeneilla pelaajilla sopimusta jäljellä. Milan Michalek jos halutaan laittaa lihoiksi, niin se vaatii peliaikaa top6:ssa. Voi olla että Laine laitettaisiin ajelemaan bussilla ympäri amerikan mannerta. Tosin farmijoukkue on Torontossa ja siellä on samat resurssit kuin emoseuralla. Huono diili? Uskon että ainoastaan Auston Matthews pääsisi aloittamaan varmuudella ylhäällä. Ihan sen takia, että sentterilupauksia ei ole samalla tavalla edessä ja esim. Bozakin suhteen pitää tehdä ratkaisuja tänä kesänä. Nyt olisi hyvä hetki tehdä kauppaa miehellä.
Torontolla esimerkiksi on viimeisistä drafteista Rielly, Marner, Nylander ja tämän vuoden top4 pick. Lisäksi erittäin hyvä AHL joukkue ja yksi NHL:n parhaista prospect pooleista. Suurin ongelma Torontoon "joutumisessa" on se, että NHL:n ei ole oikotietä ja kilpailu on varmasti veristä, vaikka olisit minkälainen huippulupaus. Ei se kuitenkaan se suurin kaatopaikka NHL:ssä enää ole. Toimisto on yksi NHL:n parhaista ja resurssit esim. kehittymisen kannalta rajattomat. Haluatko parantaa luistelua, laukausta tai mikä se heikkous/vahvuus sitten onkaan? Valmentaja ja apu siihen löytyy. Jos haluat olla maailman paras, niin Toronto ei välttämättä ole kovin huono paikka siihen.
Toki yhtään varmaa mestarikandidaattia tuolla pohjalla ei ole, mutta hyvällä tuurilla top3 varaus päätyy esim. Coloradoon, joka on rebuildissaan suhteellisen pitkällä. Toisaalta voi joutua esim. Bostoniin, joka on vähän hyytynyt, mutta ollut pitkään contender. Kyllähän tämä on hieno tilanne top3 pelaajien kannalta. Viime vuonna McDavid olisi saattanut joutua esim. Buffaloon, joka kaupunkina on hieman eri luokkaa kuin Toronto. Päätyi sitten Edmontoniin. Siihen ainoaan organisaatioon, joka on osoittautunut NHL:n viimeiseksi jättömaaksi. Sielläkin on toki miehet puikoissa vaihtuneet, mutta suuri kysymys on se pystyykö Chiarelli hankkimaan sinne NHL puolustajia. Viime draftissa Chiarelli meni maksamaan järkyttävää ylihintaa Griffin Reinhartista. Martin Marincin myytiin 4. kierroksen varauksella Torontoon ja Marincin pelasi paljon paremman kauden Torontossa kuin Reinhart Edmontonissa.