NHL Entry Draft 2009

  • 186 037
  • 545

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Alkukautta on nyt takana reilut 20 ottelua, joten tässä kohdin voi alkaa tehdä jo jonkunlaisia johtöpäätöksiä tulevan draftin osalta. Joskin täytyy muistaa, että tärkeimmät näytönpaikat ovat vielä edessäpäin, joten tilanne ehtii vielä muuttua moneen kertaan ennen ensi kesän draftia.

Tällä hetkellä kuitenkin tosiaan näyttää vahvasti siltä, että Victor Hedmanista tulee varaustilaisuuden ykkösnimi, niin huikea alkukausi hänellä on takana. Hedman on pelannut MoDo:ssa keskimäärin yli 21 minuuttia ottelussa ja tulosta syntyy, 21 ottelun jälkeen tilillä on 8 pistettä ja teholukemakin näyttää +15.

Huikeita lukemia vasta 17-vuotiaalla puolustajalle Elitserienissä ja tilastoista ei vielä käy ilmi, kuinka kokonaisvaltainen pakki on kyseessä. Hedmanilta ei oikeastaan heikkouksia löydy, vaan samassa paketissa on kaikki, mitä pakilta voi toivoa.

John Tavares ei ole aloittanut odotetulla tasolla kauttaan OHL:ssä ja kasassa on 22 ottelun jälkeen tehot 16+18=34. Kovat tehothan nuokin ovat, mutta kaukana ollaan siitä 2 pistettä / ottelu tahdista, jolla hän on kaksi viime kautta pelannut. Itse en kuitenkaan olisi nostamassa Jared Cownia tässä vaiheessa Tavaresin edelle, kuten jollain listoilla näyttää olevan.

Siinä missä Tavaresista odotettaan johtavaa kiekollista hyökkääjä NHL:ään, Cowenista voi kehittyä erinomainen peruspakki NHL:ään. Cowenistä ei kuitenkaan ole odotettavissa sellaista Hedmanin kaltaista kokonaisvaltaista pakkia, jossa yhdistyy kiekollinen osaaminen ja vahva puolustuspelaaminen.
Cowenilla on siis hyvin rajallinen potentiaali verrattuna Tavaresiin, joka voi nousta NHL:ssä jopa 50 maalin mieheksi. Tietysti pelkällä potentiaalilla ei tee vielä mitään, vaan se potentiaali täytyy pystyä myös todellisuudessa saavuttamaan.

Tavaresin ja Cowenin potentiaalissa on kuitenkin niin valtava ero, että Tavares olisi ”vain” 40 maalin miehenäkin parempi valinta kuin erinomaiseksi peruspakiksi kehittynyt Cowen. Sekin on mahdollista, että Cowenista ei koskaan kasva odotetunlaisesti erinomaista peruspakkia. Voi olla, että Cowen jää Bergin tavoin pelkäksi peruspakiksi, joka on ainoastaan varattu korkealla varausnumerolla NHL:ään.

Kyllähän Cowen on tällä hetkellä TOP-5 joukossa, mutta kärjessä Hedman ja Tavares ovat aivan omassa kastissaan. Tämän kaksikon kehityksessä onkin tapahduttava jotain mullistavaa ennen kuin joku muu kiilaa aivan kärkeen. Tavaresin alkukautta voi kutsua vaisuksi tai jopa heikoksi, mutta tällaisenkin alkukauden jälkeen hän OHL:n pistepörssissä kolmantena. Tämä kertookin jo kaiken oleellisen Tavaresin taidoista ja eiköhän tahti tuosta kauden mittaan parane.

Tavaresin edellä OHL:n pistepörssin kärjessä on muuten todella mielenkiintoinen kaksikko, kun joukkuekaverit Taylor Hall ja Ryan Ellis ovat molemmat keränneet 22 ottelussa 38 pistettä. Erityisesti pienikokoinen pakki Ellis on syytä nostaa tässä esille, sillä hänet tullaan varaamaan hyvin korkealla ensi kesänä. Taylor Hall on loppuvuodesta syntynyt, joten hänet varataan tosiaan vasta 2010 kesällä.

Ellis johtaa siis käsittämättömästi puolustajan tontilta OHL:n pistepörssiä ja tehoilla 13+25=38 jätettään puolustajien sisäisessä pistepörsissä muut todella kauas, seuraavalla pakilla on ainoastaan 24 pistettä. Itse asiassa Ellis teki OHL:ssä jo viime kaudella 63 ottelussa yhtä monta pistettä ja jätti puolustajien pistepörssissä taaksen Bogosianin, Pietrangelon ja Doughtyn. Ellis on kiekollisesti loistava, omaa erinomaisen laukauksen ja on hyvä luistelemaan. Heikkoudet liittyvätkin sitten omaan päähän, jossa pienikokoinen Ellis on ajoittain ongelmissa isojen hyökkääjien kanssa. Koko voi tiputtaa jonkun verran varausnumeroa, mutta Ellis on ehdottomasti TOP-10 joukossa ensi kesänä.

Milloinkohan muuten NHL Central Scouting mahtaa julkaista ensimmäiset listansa, jossa pelaajat on laitettu vasta liigoittain järjestykseen? Muistaakseni aikaisempina vuosina ensimmäiset listat on tullut tässä marraskuussa, mutta ainakaan vielä ei ole mitään näkynyt.
 

Schadowan

Jäsen
Ei taida kyllä liittyä kovin paljoa tämän vuoden Entry Draftiin. Mutta jos olisi mahdollisuus nyt valita niin kumman pelaajan ottaisittte johtamaan joukkueenne hyökkäystä tulevaisuudessa. Taylor Hallin vai John Tavaresin? Molemmat ovat "super-lahjakkaita" hyökkääjiä ja varmasti tulevaisuuden tähtiä NHL:ssä joka tapauksessa.

Pistetään tähän vertailuun miesten/poikien otteet tällä kaudella.

Koodi:
Taylor Hall                           John Tavares
GP  G   A PTS                         GP  G  A PTS
21 16 22 38                           20 16 14 30

Pisteiden valossa Hallilla(lausutaan hool, ei sukua ajoneuvos-Jussi Hallille) on menossa parempi alkukausi, kuin Tavaresilla.Pelejä en ole nähnyt, mutta joku joka on, niin voi varmaan valaista millaista miesten tekeminen näyttää kentällä. Hall tullaan varamaan 2010 top-5ssä ja oma veikkaukseni on, että hän menee ensimmäisenä. Tavares siis varataan 2009 ja hänkin on suht varma draftissa ensimmäisenä varattava hyökkääjä.

Itse ottaisin Taylor Hallin, koska hänen kehityskäyränsä on kumminkin ehkä menossa parempaan suuntaan, kuin Tavaresin. Mutta voi Tavaresille NHL olla semmoinen motivaattori treenaukseen ym. pelaamiseen , että kun mies pääsee "Showhun" niin mies lyö ällikällä ne jotka on häntä "kritisoinut".

Miten muuten suomen seuraavat "supertähdet" Granlund ja Pulkkinen pärjäisivät Hallia ja Tavaresia vastaan verrattaessa? Granlund ollut ainakin tällä kaudella A-juniorien SM-Liigassa lennossa ikäänsä nähden(16). Pulkkinen on ilmeisesti ollut rikki(?). Tavaresille ja Hallille voi tulla ehkä kansalaisuuden ja liigansa johdosta jonkinlaista "yli-hypettämistä". Kyllä siittä huolimatta OHL on kovempi liiga kuin A-SM-liiga, sitä en lähde kiistämään. Mutta tavallisesti siellä on scoutti-toimistojen ennakoissa enemmän Pohjois-Ameriikkalaista väriä kärkipaikoilla. Toki kovia pelureita sieltä Kanadasta ja USA:sta tulee, ei siinä mitään :)

Yhtä kaikki, kovia pelureita ovat tulevaisuudessa kaikki neljä. Hall, Tavares, Granlund ja Pulkkinen. Jokaisen varaan voi lähteä lähes huoletta hyökkäystään rakentamaan.

Ja tais olla aika kovaa Off-Topicia.. anteeksipyyntöni siitä

Kyllähän Pulkkista ollaan Hallin ja Venäjän Kabanovin kanssa top 3:seen kaavailtu. Tällä hetkellä Hall on varmasti houkuttelevin näistä kolmesta. Granlundista on lähes mahdotonta sanoa mitään. Taitojensa puolesta voisi mennä vaikka kuinka korkealla, mutta koko varmasti arveluttaa scoutteja. Granlund on jäänyt Pulkkisen ja Rajalan varjoon näissä foorumikeskusteluissa (HFboards), joten häntä ei kovinkaan korkealle ole rankattu. Mutta kyllä ulkomaiset scoutit varmasti huomasivat hänen otteensa Lake Placidissa.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Eikö tämä ole hyvä ikäluokka venäläsittäin, vai onko itätoverit jätetty listalta pois jostain syystä? Eikö ainakin Andrei Kuchin ja Dimitri Orlov olleet todella lupaavia?

Venäläisten osalta tämä seuraava drafti näyttää melko vaisulta verrattuna edellisvuosiin. Ensi vuonna mennään taantumaan tästä vuodesta ja ehkä viime vuodestakin.
Kuchin oli vielä vuosi sitten menossa top10 joukkoon "varmasti", mutta sittemin status on laskenut etenkin siksi, ettei mahtunut kevään u-18 kokoonpanoon. Tällä kaudella on myös jäänyt Vitayzin kakkosjoukkueeseen, vaikka olisikin taidoiltaan organisaation paras pelaaja. Kuchinia ollaan veikkailtu toiselle kierrokselle.
Hän voi kuitenkin parantaa osakkeitaan aika paljon, jos menestyy(ja valitaan) nuorten kisoissa tavella ja keväällä.
Toisena venäläisenä varauksen saa luultavasti viime kesänä ohitettu Ostapchuk. Orlov ja Li taitavat olla 3-5 kierroksen varauksia. Näiden lisäksi Hfboardsilla uskotaan varattavan kaksi hyökkääjää ja neljä pakkia.


Kyllähän Pulkkista ollaan Hallin ja Venäjän Kabanovin kanssa top 3:seen kaavailtu. Tällä hetkellä Hall on varmasti houkuttelevin näistä kolmesta. Granlundista on lähes mahdotonta sanoa mitään. Taitojensa puolesta voisi mennä vaikka kuinka korkealla, mutta koko varmasti arveluttaa scoutteja. Granlund on jäänyt Pulkkisen ja Rajalan varjoon näissä foorumikeskusteluissa (HFboards), joten häntä ei kovinkaan korkealle ole rankattu. Mutta kyllä ulkomaiset scoutit varmasti huomasivat hänen otteensa Lake Placidissa.

Hfboardsilla ollaan unohdettu Maxim Kitsyn aika pahasti. Tulee olemaan top5 2010.

edit. Onko muuten tietoa, että millainen pelaaja tämä Kabanov on? Minkä kokoinen ja tyylinen pelaaja. Mitä paikkaa pelaa ja onko left, vai right?
 
Viimeksi muokattu:

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
http://www.tsn.ca/nhl/feature/?id=11679

ISS Top30-rankingit tällä hetkellä.
Suomalaisista Kivistö 19., Nättinen 27., Haula 29.. Eli Rajala tippunut Top30:sta kokonaan, mikä on aika huvittavaa, ainakin omasta mielestäni. Haula ja Nättinen nousseet "ykköskierrokselle", mitä vähän ounastelinkin.

Tuo Rajalan tippuminen johtuu ihan siitä, että ei ole saanut miesten pelejä alle toivotulla tavalla. Jos taas U-20 kisat sujuvat hyvin niin Rajala nousee takaisin top-30.
Haulan veikkaan varattavan viidentoista ensimmäisen joukossa. Kivistö tippuu päälle kahdenkymmenen ja Nättinen yllättää sijalla 17.
 

Schadowan

Jäsen
Tuo Rajalan tippuminen johtuu ihan siitä, että ei ole saanut miesten pelejä alle toivotulla tavalla. Jos taas U-20 kisat sujuvat hyvin niin Rajala nousee takaisin top-30.
Haulan veikkaan varattavan viidentoista ensimmäisen joukossa. Kivistö tippuu päälle kahdenkymmenen ja Nättinen yllättää sijalla 17.

Niin, jos Rajala ylipäätään mahtuu 20-vuotiaiden kisajengiin. Uskoisin, että enemmän on ollut vaikutusta sillä, että Rajala ei ole pelannut juuri noita 20-vuotiaiden matseja juuri ollenkaan. Nättisellä taas on pelejä jo miesten sarjasta ja 20-vuotiaiden mj:stä. Ihan selväähän on, että molempien pitäisi olla kisoissa mukana.
Haula saattaakin olla ykköskierroksella menevä varaus, koska tuolla Jenkeissä pelaamisella näyttää olevan niin suuri vaikutus, ja onhan hän hyvin pelannutkin. Missäköhän Manelius on noissa rankingeissa, omasta mielestäni minimi 2. kierroksen varaus.

Hedman edelleen ykkösenä, Tavares kakkosena. Itse laittaisin USA:n huipputaitavan Jordan Schroederin ja Ruotsin Pääjärven seuraavaksi. Hemmetin kova top10 kyllä tänä vuonna, verrattavissa 2003 vuoden draftiin.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Hedmanin kärkisija ISS:n listalla ei yllätä varmaan ketään hänen pelejään seurannutta. Mutta muuten tuolta ISS:n listalta kannattaa poimia jo nimimerkki Kilonkingin aikaisemmin esiin ottama ja tasaista nousua listalla tekevä Windsorin puolustaja Ryan Ellis. Ensimmäisessä listassa hänet oli rankattu 21. sijalle ja nyt toisessa listassa hän on noussut 16. sijalle. Ehkä hän kiilaa itsensä kauden aikana vielä TOP10 joukkoon. Tätä pitää seurata.

Ellisin heikkoutena on hänen puolustajalle pieni kokonsa, mutta kun kiekollisia pakkeja etsitään nykyisin kissojen ja koirien kanssa vielä aikaisempaa enemmän, niin aivan varmasti Ellis saa kiinnostusta monelta seuralta. Jo viime kaudella hän teki 63 pistettä 63 pelissä ja tällä hetkellä hän on menossa tasaisen vauhdin taulukolla peräti 112 pisteeseen. Lokakuussa tuli jo valinta kuukauden OHL-puolustajaksi, ja lisää on varmasti tulossa kauden mittaan.

Ellis pelaa vielä erittäin laadukkaassa hyökkäävässä joukkueessa yhdessä Taylor Hallin, Dale Mitchellin (varaus: TOR 3:rd'07), Greg Nemisz'in (CGY 1:st'08), Austin Watsonin (jenkkihyökkääjä on yksi -92 syntyneiden ikäluokan tähtipelaajista), Adam Henriquen (NJ 3:rd'08), Andrei Loktionovin (LA 5:th'08) ja kumppaneiden kanssa. Entiset NHL-pelaajat Bob Boughner ja Warren Rychel tekevät selvästi Windsorissa (tällä kaudella 23 peliä ja 21 voittoa) loistotyötä nuorten parissa ja tässä joukossa on Ellisinkin hyvä olla.

Tässä yksi arvio Ellisista.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Central Scouting on listanut suomessa pelaavista pelaajista myös JYPin juniorin Sami Vatasen Rajalan yläpuolelle. Osaako joku valottaa, että mikäs tämä Vatanen on miehiään. Central Scoutingin EURO-ranking

Enpä ole vielä nähnyt Vatasen pelaavan, mutta kokonsa, tehopisteidensä ja kaiken lukemani perusteella Vatasesta odotetaan (ainakin Jyväskylässä) uutta Nummelinia. Ilmeisesti erittäin hyvin liikkuva ja laukova, pienikokoinen pakki. Rajala ja Granlund ovat toki yhtä pieniä (jääkiekkoilijoiksi, normaalielämässähän nuo sentit menisivät ihan täydestä), mutta yleensä pienikokoisena hyökkääjänä saa helpommin korkean varauksen kuin lyhyenä pakkina.

Suomalaisittain ensi vuonna on tulossa vaihteeksi paljon pirteämpi drafti, kuin pari edellistä vuotta ovat olleet, ja hyvältä näyttää myös vuosikerrat 2010-2011 tässä vaiheessa. Sanoisin, että peräti neljän kaverin on mahdollista mahtua eka kiekalle ensi vuonna: Ja näin aikaisena veikkauksena sanoisin, että Haula ja Rajala myös eka kierroksella varataan. Nättinen ja Kivistö sitten toisen rundin alkupuolella ja Vatanen vielä ennen kolmannen kierroksen päätöstä. Kenttäpelaajista sitten ainakin vielä 1-2 Sallista pitäisi varatuksi tulla.

Maalivahtien osalta on yllättäen yli-ikäinen Mikko Koskinen rankattu ykköseksi. Näytöt SM-liigasta ovat toki todella hyvät, mutta siinä ja siinä, uhraako mikään joukkue näillä nykyisillä siirtosäännöillä varausvuoroaan 21-vuotiaaseen pelaajaan. Joni Ortio lienee melko varma varattava maalivahti, jos 18-vuotiaiden kisat menevät hyvin.
 

Grub

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuo Rajalan tippuminen johtuu ihan siitä, että ei ole saanut miesten pelejä alle toivotulla tavalla. Jos taas U-20 kisat sujuvat hyvin niin Rajala nousee takaisin top-30.
Haulan veikkaan varattavan viidentoista ensimmäisen joukossa. Kivistö tippuu päälle kahdenkymmenen ja Nättinen yllättää sijalla 17.

Ja tästäkin voi lähettää suoraan kiitoksen Ilveksen valmennusjohdolle. On suoraan sanottuna anteeksiantamatonta, ettei Tonia ole liigassa edes kokeiltu, vaikka joukkue rämpii ja a-nuorissa Rajala on kuitenkin ottelussa kuin ottelussa joukkueensa parhaita. Harjoituspeleissä Rajala oli kuitenkin Ilveksen parhaita pelaajia. Itse elättelen pieniä toiveita, että tulevana lauantaina Rajala saisi näyttöpaikkansa... noh, taitaa olla Pietilän aikakaudella turha toive. Itse kuitenkin vielä viime kaudella odotin, että Rajala menisi hyvällä tuurilla jopa Top 10:ssä.
 

Museoesine

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja muut keskisuomalaiset
Central Scouting on listanut suomessa pelaavista pelaajista myös JYPin juniorin Sami Vatasen Rajalan yläpuolelle. Osaako joku valottaa, että mikäs tämä Vatanen on miehiään. Central Scoutingin EURO-ranking
Viikonvaihteessa nuorukainen pelasi U20-maajoukkueen kanssa D Teamia ja HeKiä vastaan. Sunnuntaina kotikaukalossaan Vatanen oli maajoukkueen parhaimmistoa ja ilmeisesti myös Heinolan ottelu sujui hyvin, koska poika palkittiin pronssisella kiekkovakiomitalilla. Muut palkitut olivat hekiläisiä. Alkukauden Vatanen oli sivussa loukkaantumisen takia ja hän on päässyt pelaamaan vasta muutama viikko sitten. Ennen loukkaantumistaan hän oli ollut JYPin riveissä Vaasa Cupin Ässät-ottelussa ja voi olla (toivottavasti) että Vatanen pääsee kokeilemaan kauden aikana D Teamissa.

Tämän ketjun alkupäästä kannattaa muuten etsiä nimim. kilokingin viestejä, joissa hän käy läpi Suomen 1991-ikäluokan kärkeä varsin ansiokkaasti. Myös Vatanen on näiden pelaajien joukossa.
 
Vaikka Rajala nyt onkin tippunut tasaiseen tahtiin näillä 'ammattiscouttien' tekemillä listoilla, ei se poista sitä tosiasiaa, että hän on lahjakkain suomalaiskiekkoilija aikoihin. Potentiaalia on vaikka mihin. Olisi järjetöntä jos tuonkaltaiset pelitaidot omaava kaveri tippuisi kokonaan ensimmäiseltä kierrokselta. Toki mahdollisuudet flopata ovat suuremmat kuin peruspelaajilla (Kivistö, Nättinen).
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Sportsnet.ca huhuilee Oshawa Generalsin pistäneen John Tavaresin myyntiin. Mitenköhän Tavaresin mahdollinen joukkeen ja ympäristön vaihto vaikuttaisi miehen esitykseen ja tätä kautta miehen varausnumeroon? En tiä miten Tavares on viihtynyt Oshawassa, mutta veikkaisin seuravaihdon voivan olla jopa pienoinen piristeruiske.
Nopeasti ajateltuna treidillä voisi olla pelkästään positiivinen vaikutus Tavaresin draftnäkymiin. Pohjaan ajatukseni siihen, että jos hän Oshawassa huonossa joukkueessa pystyy tekemään 1,5 peliä kohti, niin jos hän pääsisi hyvään joukkueeseen niin loogisesti ajateltuna pisteitä syntyisi luultavasti enemmän. Toki sitten kentän ulkopuolisia kuvioita ja niiden sujumista on täältä käsin mahdotonta lähteä veikkailemaan.

Toisaalta sitten kyllähän joku ilkeämieli voisi myös kysyä, että mitä se kertoo Tavaresista jos hänen seuransa oikein omaehtoisesti kauppaa häntä? No tuskinpa se tarkoittaa, että Tavares olisi paska jätkä kentän ulkopuolella. Onhan hän Oshawan kapteenikin tällä hetkellä. Varmaankin enemmän olisi kyse siitä, että he tiedostavat, etteivät tule tällä kaudella menestymään ja tahtovat sekä antaa Tavaresille mahdollisuuden nostaa pudonneita osakkeitaan kuin myös samalla tehdä seuran kannalta hyvä kauppa. Kuitenkin tämän tason starasta luulisi aika hyvän korvauksen saavan.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
MTL
Toisaalta sitten kyllähän joku ilkeämieli voisi myös kysyä, että mitä se kertoo Tavaresista jos hänen seuransa oikein omaehtoisesti kauppaa häntä? No tuskinpa se tarkoittaa, että Tavares olisi paska jätkä kentän ulkopuolella. Onhan hän Oshawan kapteenikin tällä hetkellä. Varmaankin enemmän olisi kyse siitä, että he tiedostavat, etteivät tule tällä kaudella menestymään ja tahtovat sekä antaa Tavaresille mahdollisuuden nostaa pudonneita osakkeitaan kuin myös samalla tehdä seuran kannalta hyvä kauppa. Kuitenkin tämän tason starasta luulisi aika hyvän korvauksen saavan.
Yhtään tietämättä CHL:n organisaatiosta sen enempää, voisin veikata, että kattojärjestelmältä on lähtenyt jotain viestejä Oshawaan päin, että laittakaas poika myyntiin. Kanadalaiselle ylpeydelle tuskin olisi hyväksi, että heidän oma "generation talent" jää kakkoseksi jollekin ruotsalaispakille. Paremmassa joukkueessa parempien ketjukavereiden kanssa varmasti tulisi enemmän pisteitä, mikä edesauttaisi parempia draftiasetelmia.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
NHL Central Scouting julkaisi tosiaan listansa viime viikolla ja suoraan sanottuna aika erikoisia listauksia Göran Stubbin porukka on tehnyt. Suomalaiset kenttäpelaajat ja maalivahdit oli laitettu seuravanlaiseen järjestykseen:

1. Joonas Nättinen
2. Sami Vatanen
3. Toni Rajala
4. Kristian Näkyvä
5. Pekka Jormakka
6. Tomi Sallinen
7. Jere Sallinen
8. Rasmus Rissanen
9. Joonas Rask
10. Teemu Eronen
11. Jani Helenius
12. Sami Blomqvist
13. Tony Vidgren
14. Jesse Jyrkkiö
15. Iiro Pakarinen
16. Nico Manelius
17. Joni Karjalainen
18. Jere Laaksonen
19. Teemu Tallberg
20. Antti Roppo
21. Ilmari Pitkänen
22. Sami Tervonen
23. Veli-Matti Vittasmäki
24. Janne Kumpulainen
25. Matias Myttynen


1. Mikko Koskinen
2. Joni Ortio
3. Antti Raanta
4. Frans Tuohimaa
5. Matti Hakonen

Ensimmäisenä tuossa pistää silmään Rajalan sijoittuminen vasta kolmanneksi Nättisen ja Vatasen taakse. Rajalaa on oltu tiputtamassa viime aikoina muillakin listoilla ensimmäisen kierroksen ulkopuolelle, mikä on hiukan erikoista, sillä Rajala on pelannut kuitenkin ihan hyvän syksyn. Rajala on tehnyt A-junnuissa 20 ottelussa 22 pistettä ja tehotilastokin näyttää mukavasti +12. Lisäksi alle 18-vuotiaiden maajoukkueturnauksessa 4 ottelussa syntyi tehot 4+2, jolla sijoituttiin Granlundin jälkeen turnauksen pistepörssin kakkoseksi, taakse jäivät mm. listoilla korkealla keikkuvat Jeremy Morin ja Drew Shore.

Pelillisesti Rajala karkaa näkemäni perusteella ehkä hiukan liikaa viisikkopelaamsien ulkopuolelle ja ei sitä kautta saa riittävästi kiekkoja lapaan. Toisaalta maajoukkueessa homma kulki mainiosti, kun Granlund pystyi tarjoamaan kiekkoa. Suurin syy tippumiseen löytyneekin siitä, että Rajala ei ole päässyt pelaamaan vielä liigassa ja näin esimerkiksi Nättinen on ajannut scouttien silmissä ohi.

Ja onhan Nättinen pelannut hienon syksyn, A-junnuissa 19 ottelussa 20 pistettä ja ollut jo 5 ottelussa liigajoukkueen mukana. Lisäksi nuorukainen on murtautunut vahvasti alle 20-vuotiaiden maajoukkueseen. Nuorten Mestis otteluissa on syntynyt 5 ottelussa tehot 2+2 ja Ruotsin U20-turnauksen 3 ottelussa Nättinen keräsi 3 syöttöpistettä ja oli Suomen joukkueen tehokkain hyökkääjä.

Vatanen oli pitkään syksyllä loukkaantuneena, mutta on tehnyt vahvan paluun takaisin kaukaloihin. Vatanen oli heti loukkaantumisen jälkeen avainpelaajia alle 18-vuotiaiden turnauksessa ja kirjautti 4 ottelussa tehot 1+1. A-junnuissa tilillä on loukkaantumisen vuoksi vasta 8 ottelua, joissa on syntynyt tehot 1+2. Hienoa, että Vatasen taidot on noteerattu, mutta en kyllä itse lähtisi nostamaan Vatasta sentään Rajalan edelle.
Se on kuitenkin pientä siihden nähden, että Manelius ja Karjalainen löytyvät suomalaisten listalla vasta sijoilta 16 ja 17. Täysin käsittämätöntä, että Manelius ja Karjalainen löytyvät näiltä sijoilta, varsinkin kun katsoo keitä on tämän kaksikon edellä.

Mitenköhän ihmeessä esimerkiksi Jere Sallinen on saatu listalla sijalle 7, vaikka hän ei ole pelannut tällä kaudella yhtään ottelua. Loukkaantumishuolet jo itsessään jättävät suuren kysymysmerkin, eikä nuorempi Sallinen näyttänyt viime kaudella mitään sellaista, mikä oikeuttaisi tässä tilanteessa nykyisen listasijoituksen.

Neljäntenä oleva Näkyvänkin sijoitusta sopii ihmetellä. Ainakin meikäläiselle varsin tuntematon pakki, joka on onnistunut tällä kaudella A-junnuissa kerämään 21 ottelussa ihan hyvät tehot 4+9 ja omaa nähdyn perusteella hyvän laukauksen. Mutta jotain kertokoon se, että Näkyvä ei mahtunut viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, siinä missä Manelius valittiin kisoihin vuotta nuorempana.

Viidentenä listalla on Pekka Jormakka on pelannut tällä kaudella 10 ottelua SM-liigassa mukavin tehoin 1+2. Jormakka olisi ollut kuitenkin varattavissa jo viime kesänä, mutta varausta ei kuulunut. Joten pienikokoisena ja yli-ikäisenä Jormakan pitäisi tehdä käytännössä ihmeitä ennen kuin seurat olisivat valmiita varaamaan hänet.

Samat sanat pätevät kuudentena olevaan Tomi Salliseen, joka on ollut varattavissa jo kaksi kertaa. Viime kevään näyttöjen perusteella odotin, että varaus tulisi, mutta eipä tullut. Joten vaikea nähdä, miksi Sallinen varattaisiin tälläkään kertaa?

Ylipäätään nykyään on turha käyttää varausvuoroa 20-vuotiaaseen pelaajaan, kun hänet saa parin vuoden päästä vapaana agenttina, jos riittävää kehitystä on ylipäätään tapahtunut. Listalla onkin suhteettoman paljon yli-ikäisiä pelaajia, joihin NHL-seurat eivät käytä varausvuoroja kuin Lehterän kaltaisissa poikkeustapauksissa.

Yksi esimerkki lisää yli-ikäisten osalta löytyy veskareiden listalta, jonka kärjessä heiluu kaksimetrinen Mikko Koskinen, joka olisi ollut varattavissa kolme kertaa, mutta herättää vasta tässä vaiheessa kiinnostusta. Koskinen on toki pelannut hienon alkukauden Bluesissa, mutta hiukan järjetöntä laittaa pelkästään näiden pelien perusteella listan ykköseksi. Koskinen ei ole kuitenkaan tähän mennessä kuulunut omassa ikäluokassaan huippuveskareiden joukkoon, vaan on jäännyt aikaisemmin selvästi Riku Heleniuksen, Niko Hovisen ja Mika Järvisen varjoon, joten turha häntä vielä yhden syksyn perusteella on nostaa maalivahtien listan kärkeen.

Varsinkin kun itse varausikäistäkin löytyy esimerkiksi Joni Ortio, joka on pelannut hienosti TPS:n A-junnujen ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueen maalilla. Ainakin minun silmissä Ortio on huomattavasti potentiaalisempi maalivahti kuin Koskinen, kun otettaan kolmen vuoden ikäero huomioon.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aika taas nostaa tämä ketju ylös, kun ISS:n joulukuun lista on julkaistu. Eipä tuossa kovin suuria muutoksia ole tapahtunut kuukauden takaiseen nähden, TOP-10:ssä ainoastaan Duchene on noussut Cowenin ohi kolmanneksi sekä Kane ja Kadri ovat vaihtaneet paikkoja sijoilla 7. ja 8. Suurimmat nousijat taitavat olla Kulikov sekä Despres ja listan ulkopuolelta TOP-20:een noussut Glennie.

Yhdeksäntenä listalla oleva Panik on ainakin omaan silmään vähän turhan korkealla. Panikin ei ole ainakaan tilastojen perusteella näyttänyt yhtään sen ihmeellisempää kuin Rajala, joka ei mahdu listalle ollenkaan.

Vastaavasti Ryan Ellis keikkuu edelleen aivan liian heikoilla sijoituksilla. Ellis on edelleen varsin pienikokoinen puolustaja, mutta pojan kiekkolliset taidot ovat täysin poikkeukselliset. Tällä hetkellä OHL:n pistepörssissä peräti neljäntenä 48 pisteellä 30 ottelussa. Jotain vertailupohjaa antakoon se, että Tavaresilla on ainoastaan kolme pistettä enemmän ja vielä ottelu enemmän pelattuna.

Ellis valittiin vielä kaiken lisäksi juuri Kanadan alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueseen. Ellis on muuten samalla ensimmäinen häkkipää sitten Bouwmeesterin, joka mahtuu Kanadan puolustukseen Nuorten MM-kisoissa. Aikamoinen saavutus ja ihme on, jos kukaan ei huuda häntä TOP-10:ssä.

Listalta löytyy edelleen kolme suomalaista, Kivistö, Nättinen ja Haula, joskin kaikki ovat tippuneet hiukan. Suomalaisista siis Toni Rajala puuttu edelleen listalta, mikä kyllä ihmetyttää suuresti, varsinkin kun viimeisen kuukauden aikana Rajala on murtautunut onnistuneesti SM-liigaan ja nyt tuli myös valinta alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

Näiden listojen perusteella voisi helposti tehdä sellaisen johtopäätöksen, ettei ISS pahemmin scouttaa Euroopassa/Suomessa, vaikka koko nimi onkin International Scouting Services.

Noh, nyt Rajalalla on hyvä mahdollisuus laittaa omalta osaltaan nämä listat uuten uskoon vuoden vaihteen alle 20-vuotiaiden kisoissa. Nopeasti katsottuna tuolta listalta Nuorten kisoihin mahtui ainoastaan Hedman, Tavares, Svensson-Pääjärvi, Schroeder, Panik, Kulikov, Ellis, Josefson, Kivistö ja Nättinen. Eli siinä on hieno tilaisuus suomalaisilla nostaa asemiaan ensi kesän varaustilaisuutta ajatellen. Tietysti pelkkä kisoihin valitseminen ei vielä paljon auta, mutta hyvillä näytöillä itse kisoissa nostaa varmasti asemiaan scouttien silmissä.

Täytyykin nyt toivoa, että Rajala, Kivistö, Nättinen ja vielä Näkyvä (loppuvuonna -90 syntyneenä on vasta nyt varausikäinen) pelaavat kaikki onnistuneet kisat. Näkyvä ei muuten mahtunut viime vuonna omanikäisten eli 18-vuotiaiden MM-kisoihin, varmasti osittain sen takia, että antoi vielä tasoitusta fyysisessä kehityksessä aivan loppuvuonna syntyneenä. Mutta tänä Näkyvä on ottanut suuren harppauksen eteenpäin ja on noussut siis suoraan alle 20-vuotiaiden maajoukkueseen mukaan. Näkyvällä on päässyt jo liigaotteluidenkin makuun, Bluesissa neljässä ottelussa on kertynyt 2 syöttöpistettäkin. Eiköhän Näkyvällä ole mahdollisuuksia näiden otteiden jatkuesssa tulla varatuksi viimeisillä kierroksilla ensi kesänä.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Yhdeksäntenä listalla oleva Panik on ainakin omaan silmään vähän turhan korkealla. Panikin ei ole ainakaan tilastojen perusteella näyttänyt yhtään sen ihmeellisempää kuin Rajala, joka ei mahdu listalle ollenkaan.
Joo ei ole kovin ihmeelliset tilastot. Itse olin koko ajan luullut, että Panik pelaa Tshekin Vincourin tavoin noissa Kanadan junnusarjoissa, mutta hän pelaakin näköjään ihan kotimaassaan. Mutta sielläkin pelannut lähinnä junnuissa, joten tosiaan aika outoa, että hän on listalla näin korkealla. Tosin täytyy myös myöntää, että mulle hän on hyvin tuntematon nimi, koskaan en ole nähnyt pelaavan edes highlighteissa. Hän on myös 186 cm pitkä joten hänen draft statuksensa ei ole varmaan ihan niin sidonnainen tehopisteisiin kuin Rajalalla.

Tommi Kivistön keikkuminen näin korkealla jaksaa ihmetyttää. Suomessa pelatessaan hän ei ollut mikään kovinkaan hehkutettu kaveri. Siirryttyään Kanadaan, hänen nimensä jotenkin yhtäkkiä nousi ykköskierrokselle ja säilyy siellä edelleen. Ilmeisesti hän on sitten pelannut hemmetin hyvin WHL:ssä. Olen nähnyt hänet vain kerran livenä pelaamassa, jossain junnupelissä kun pelasi vielä Jokereissa. Silloin ei ainakaan erottunut kentältä millään tavalla. En edes tuolloin tiennyt kuka hän oli, vasta jälkikäteen olen tajunnut että kyllähän Kivistökin siellä kentällä silloin on ollut. Nuorten MM-kisat tulevat siis tältäkin osin hyvään kohtaan, Kivistö on tarkkailulistallani korkealla.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Tommi Kivistön keikkuminen näin korkealla jaksaa ihmetyttää. Suomessa pelatessaan hän ei ollut mikään kovinkaan hehkutettu kaveri.
Hehkutuksesta en tiedä, mutta kyllä Kivistö ainakin minuun ehti vaikutuksen tehdä jo Jokereissa. Aika harva 16-vuotias on A-junnujoukkueensa ykköspakki, Kivistö kuitenkin viime keväänä oli. Toki puolustuspelaamisessa on vielä tekemistä, mutta oikea-aikainen hyökkäysten tukeminen, kiekolliset taidot ja sulava luistelu olivat sitä luokkaa, että rahkeita on todella pitkälle. Puolustajien kehityskäyrät tosin ovat sen verran vaikeasti ennustettavia, että tiedä sitä sitten.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse olin koko ajan luullut, että Panik pelaa Tshekin Vincourin tavoin noissa Kanadan junnusarjoissa, mutta hän pelaakin näköjään ihan kotimaassaan. [...] Hän on myös 186 cm pitkä joten hänen draft statuksensa ei ole varmaan ihan niin sidonnainen tehopisteisiin kuin Rajalalla.

Itse asiassa Panik kyllä varattiin CHL:n Import draftissa, mutta vielä täksi kaudeksi hän ei lähtenyt rapakon taakse pelaamaan. Mutta käsittääkseni ensi kaudeksi Panik siirtyy Windsor Spitfiersin joukkueseen, jossa muuten pelaavat jo sellaiset nimet kuin Taylor Hall, Ryan Ellis ja Greg Nemisz. Lisäksi Josh Bailey olisi pelannut vielä tällä kaudella joukkueessa, mutta Islanders halusi hänet NHL-kaukaloihin jo nyt.

Panikin ja Rajalan väliltä löytyy tosiaan kokoeroa, Panik on n. 10 senttiä pidempi ja se kyllä näkyy näillä listoilla. Mutta pelkän kokoeron ei pitäisi selittäää tuollaista yli 20 sijan eroa näiden lupauksien väillä. Mutta Rajalan täytyy nyt pelata vain hyvät Nuorten MM-kisat, niin joku joukkue kyllä tarttuu häneen koosta huolimatta ensimmäisen kierroksena aikana.


Hehkutuksesta en tiedä, mutta kyllä Kivistö ainakin minuun ehti vaikutuksen tehdä jo Jokereissa. Aika harva 16-vuotias on A-junnujoukkueensa ykköspakki, Kivistö kuitenkin viime keväänä oli. Toki puolustuspelaamisessa on vielä tekemistä, mutta oikea-aikainen hyökkäysten tukeminen, kiekolliset taidot ja sulava luistelu olivat sitä luokkaa, että rahkeita on todella pitkälle. Puolustajien kehityskäyrät tosin ovat sen verran vaikeasti ennustettavia, että tiedä sitä sitten.

Viime kevään Jokereiden A-junnupelejä en nähnyt, mutta mitä useampia B-junnujen pleijaripelejä olin katsomassa, niin meikäläisen silmissä Manelius oli kokonaisvaltaisesti Kivistöä edelle. Eipä sillä, varsin erityylisiä pakkeja, mutta oli mukava vertailla, kun kerran pelasivat samassa pakkiparissa.

Kivistön hyökkäyspotentiaali, etenkin luistelu ja laukaus on toista luokkaa kuin Maneliuksella. Mutta vastaavasti Maneliuksen puolustuspelaaminen oli huomattavasti paremmalla tasolla. Itse asiassa aika hyvin täydensivät toisiaan pakkiparina.

Maneliusta kun tässä sivuttiin, niin Jokerien A-junnu -ketjusta kävi ilmi, että Manelius on loukannut polvensa ja koko kausi on mahdollisesti ohi. Todella suuri takaisku pojalle itselleen varausvuonna, mutta tämä jättää todella suuren aukon myös alle 18-vuotiaiden maajoukkueen puolustukseen. Täytyy elätellä pieniä toiveita, että toipuisi kevään 18-vuotiaiden kisoihin, joihin on kuitenkin vielä 5 kuukautta aikaa. Mutta polvivammoista kuntoutuminen vie kyllä valitettavan pitkään.

Jos ei ehdi kuntoutua kisoihin menneessä, niin äkkiä tippuu pari kierrosta, koska tärkein näyttöpaika jää väliin. Eiköhän varaus ole kuitenkin varma, Manelius pelasi kuitenkin viime vuonna onnistuneen kauden ja oli myös alle 18-vuotiaiden joukkueessa alaikäisenä mukana. Siinä joku joukkue saa kovan pakin myöhäisemmillä kierroksilla. Manelius nimittäin pelaa todella varmaa ja uhrautuvaa puolustupeliä sekä eleettömästi kiekollisena, pelaajatyyppinä hyvin samanalainen kuin Toni Lydman.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Viime kevään Jokereiden A-junnupelejä en nähnyt, mutta mitä useampia B-junnujen pleijaripelejä olin katsomassa, niin meikäläisen silmissä Manelius oli kokonaisvaltaisesti Kivistöä edelle. Eipä sillä, varsin erityylisiä pakkeja, mutta oli mukava vertailla, kun kerran pelasivat samassa pakkiparissa.

Kivistön hyökkäyspotentiaali, etenkin luistelu ja laukaus on toista luokkaa kuin Maneliuksella. Mutta vastaavasti Maneliuksen puolustuspelaaminen oli huomattavasti paremmalla tasolla. Itse asiassa aika hyvin täydensivät toisiaan pakkiparina.
Aivan samaa mieltä näistä havainnoista. Maneliuksesta tulee varmemmin jotain (siis vähintään liigatason runkopuolustaja), mutta Kivistön kohdalla katto on korkeammalla. Maneliusta en itse varaisi ykköskierroksella, Kivistön kohdalla voisin ottaa riskin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Aivan samaa mieltä näistä havainnoista. Maneliuksesta tulee varmemmin jotain (siis vähintään liigatason runkopuolustaja), mutta Kivistön kohdalla katto on korkeammalla. Maneliusta en itse varaisi ykköskierroksella, Kivistön kohdalla voisin ottaa riskin.

Tuskinpa noilla listoilla kuitenkaan Kivistökään olisi noin korkealla, ellei olisi lähtenyt CHL:n pelailemaan. Muuten tuollainen 30+ sijaa nousu ei selittyisi.

Itseäni ihmetyttää eniten Rajalan sijoituksissa listoilla se, että kaveri oli vielä syksyllä 10-15 sijoilla, jolloin pelasi heikommin, mutta kun peli, haaste ja vastuu on kasvanut, niin Rajala on tippunut listoilla.

Tosin Rajalaan pätee sama kuin Kivistöön, selvästi suurempi potentiaali kuin esim. Nättisellä(kuten Kivistöllä taas selvästi suurempi kuin Maneliuksella), mutta mahdollista että jäädään kauas siitä potentiaalista. Itse ottaisin sekä Kivistön että Rajalan kohdalla pienen riskin ja varaisin ensimmäisellä kierroksella, mutten kyllä ihan alkuvaiheessa, vaan siellä 15+ sijoilla, varsinkin jos pystyisi Rajalan kohdalla olettamaan etteivät muut ole heti alussa varaamassa voisi kokeilla varata vasta toisella kierroksella.

Jokeri-puolella tuli todettuakin, että todella harmi tuo Maneliuksen loukkaantuminen. Kaveri olisi ollut kuitenkin potentiaalinen nimi johonkin 4-6 kierroksille ainakin, nyt ehkä ei ollenkaan? Ja sitten vielä toki loukkaantuminen vaikuttaa siihen tärkeimpään, eli itse kehitykseen.

Mukavaa kuitenkin sekä 2009 että 2010 draftit, kun oikeasti näitä vähän voi seuratakkin suomalaisestakin näkökulmasta. Sen lisäksi muistakin maista omissa silmissäni mielenkiintoisempia pelaajia kuin parina viime vuonna.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös