NHL Entry Draft 2009

  • 185 679
  • 545
En tiedä miksi et jaksa ottaa kantaa, mutta on huomattavaa, että vaikka Rajala olikin liekeissä U18 kisoissa niin kisoissa ei ollut kuin pari sekundahurria TOP-15:sta.

En ole ihan varma miten tuo yo. lainaus pitäisi tulkita. Yritätkö vähätellä Rajalan mahtavia otteita U18-kisoissa sillä, että draftin parhaat pelaajat loistivat poissaolollaan? No oli miten oli, tartun täkyyn ja vastaan samalla mitalla.

Jos nyt peilataan tuohon ISS:n tuoreimpaan listaukseen. Rajalan edelle on rankattu 29 pelaajaa. Näistä 11 oli mukana vastikaan päättyneissä U18-kisoissa. En nyt nopeasti ajateltuna keksi yhtäkään näistä yhdestätoista, jotka olisivat jättäneet paremman kuvan itsestään scouteille kuin Rajala. Enkä silti sano, että Rajala olisi tämän joukon paras pelaaja, tällä hetkellä tai tulevaisuudessa. Kyllä minä Ruotsin Pääjärvi-Svenssonin laitan suoralta kädeltä edelle, mutta en osaa sanoa valitsisinko ennen Rajalaa tällä hetkellä Peter Hollandin, Zack Kassianin, Ethan Werekin, Drew Shoren, Jacob Josefsonin...jne.
 

Mounir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Kyllä tämä on se miten scoutit näkevät nämä pelaajat ja jos haluavat pelata varmanpäälle, niin he katsovat sitä mitä kaikkea näistä pelaajista voi tulla. Eli sinänsä täälläkin haukutaan tuota varausjärjestelmää monesti turhaan, sillä joissain tapauksissa joukkue varaa pelkästään "top end" potentiaalia katsoen kun taas toisessa tapauksessa varataan varmasti ajatellen, että pelaaja voi parhaimmillaan olla 1. kentän hyökkääjä, mutta jo tällä hetkellä on tasolla 3. kentän hyökkääjä NHL:ssä.

Näistä pelaajatyyppi arvioinneista on vieläpä monia variaatioita ja joukkueen omat tarpeet, käytännöt jne. siihen päälle.

Itse näen, että Rajala on yksi kovimmista pelaajista taidollisesti koko draftissa ja uskon siksi, että joku joukkue haluaa ottaa riskin välillä 10-15. Tällainen joukkue voisi olla joku, jolla on 2 tai enemmän varauksia 1. kierrokselta, hyvä prospekti-roosteri jo ennestään tai Rajalan pelityylin sopivuus tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Oilershan on tuosta varsin hyvä esimerkki. Parina "bustina" mainittakoon Schremp ja Niinimäki, kummatkin taidollisesti loistavia pelaajia. Mutta jos eivät pääse 1-2 ketjuun niin sitten aivan turhia varauksia, koska avut ovat pelkästään hyökkäyspäässä.

Joten toivon että tänä vuonna ei mennä enää tuohon samaan malliin ja otetaan sitten joku "safe-pick" rymistelijä ja jos ei päästä draftissa ylöspäin niin Kassian olisi juuri sopiva ja varmasti tarve tälläiselle on suuri.

Ja kun ny on menty tähän Rajala keskusteluun, niin ihan pointtina Schroeder on aivan samassa tilanteessa Rajalan kanssa, jos kokoa olisi 185/85 niin mies olisi varmasti top-5 pick. Kummatkin ovaavat loistavan hyökkäyspotentiaalin, mutta koko ei riitä sinne top-10 varaukseksi.
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Kyllähän se Rajalakin pelasi n. 30 peliä itseään pari vuotta vanhempia vastaan ja 23 peliä minimiroolissa ihan aikuisia vastaan. Sitten vielä Mestis-ottelut ja WJC, josta hyvin usealla on sellainen kuva, että Rajala jotenkin epäonnistui siellä, mitä ihmettelen, no ei siitä sen enempää. Kuten olen maininnut, niin Rajala teki 10 viimeisessä mj-pelissä 28 pistettä, ettei se nyt ihan vaan se kuusi peliä ollut. Liigassahan Rajala oli ehdottomasti Ilveksen parhaimmistoa, sillä about 7-10 minuutin peliajalla.

Ei toki ollut tarkoitus aliarvioida Rajalan saavutusta, tosin näin uudelleen luettuna tekstini niin varmasti voi ymmärtää. Yritin vain selventää, että tuollaisia listoissa ja arvioissa voi painottaa niin eri asioita. Toisesta kulmasta Rajalan alhainen sijoitus on pöyristyttävä, toisten mielestä taas voi olla järkyttävää, ettei U20-kisoissa Jordan Schroederin kanssa yhtä paljon tehopisteitä tehnyt slovakki Tomas Tatar ole olleenkaan listoilla!

Tottakai minäkin toivon, että Rajala menisi korkealla. Kun noita varausjärjestyksiä katsoo, niin näkisin Tonilla olevan mahdollisuuksia sijalle 13, jossa varaava Buffalo on aikaisempina vuosina profiloitunut pienempien taitopelaajien varaamiseen.
 
Kysyn nyt täältä kun en muualta semmoisia alternative veikkauksia ole löytänyt että kenet todennäköisesti Chicago draftaa ensimmeisellä pickillään ? Tallonin suusta päässyt viitteitä siihen että todennäköisesti etsitään (kookasta?) Centteriä ja tuo "mock drafteissa" liikkuva nimi on Ethan Werek mutta itsellä semmonen kutina että hän ei ole se mies ketä etsimme sen takia täällä huutelenkin...
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Toisesta kulmasta Rajalan alhainen sijoitus on pöyristyttävä, toisten mielestä taas voi olla järkyttävää, ettei U20-kisoissa Jordan Schroederin kanssa yhtä paljon tehopisteitä tehnyt slovakki Tomas Tatar ole olleenkaan listoilla!
Niin, tai että mm. OHL:ssa 89 pistettä puolustajana tehnyt, ja häkkipäänä Kanadan ylivoimaa nuorten MM-kisoissa pyörittänyt (1+6=7 pts) Ryan Ellis on vasta ensimmäisen kierroksen puolivälissä. Eihän Ellista tehokkaampaa kiekollista pakkia tuossa ikäluokassa olla nähty ihan hetkeen. Kyllä tuo koko näyttäytyy siis myös Pohjois-Amerikkalaisten pelaajien kohdalla.

Pohjois-Amerikkalaisilla pelaajilla voi olla se etu, että scoutit ovat nähneet heidän pystyvän pelaamaan enemmän fyysisessä paineessa esimerkiksi Kanadan juniorikiekkoa. Lisäksi scoutit ovat nähneet heidän kestävyytensä ja energiansa jääkiekkoon, kun joukkueet ovat kiertäneet raskaita ja pitkiä matkoja pitkän kauden keskellä. Lisäksi heitä on saatettu seurata jo pidempään kuin eurooppalaisia 'kilpailijoitaan'.

Mutta siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, tietyt lahjakkaat pelaajat herättävät kysymyksiä. Ellisista on sanottu, että hänen pelityylinsä ei sovellu niin hyvin korkeimmalle ammattilaistasolle kuin nuoriin. Lisäksi hän on "liian pieni" (5-10, 173) NHL-puolustajaksi. Schroederissa pelottaa enemmän pelkkä koko ammattilaiseksi, sillä yliopistosarjassa (tosin "vain" yliopistosarjassa...) hän on menestynyt oikein hyvin selvästi vanhempiaan ja voimakkaampiaan vastaan.

Rajalan kohdalla kiekolliset lahjat ovat eittämättä olemassa samalla tavalla kuin Ellisin tai Schroederin kohdalla. Mutta totta kai pelaaja tuo mukanaan tietyn riskin tulevaisuuden avainhyökkääjäksi NHL-tasolle, jos hän on Rajalan (Ellisin/Schroederin) kokoinen. Lisäksi vaikka Rajala on pelannut paljon pelejä, liigassa hänellä oli harmittavan pieni rooli ja nuorissa otteet eivät olleet aina ihan parasta Tonia. Maajoukkueessa pelit menivät erinomaisesti, mutta silti... tasainen, pitkäkestoinen suoritustaso on vielä kysymysmerkki, ja siksi tuo testaaminen on vielä hieman auki.

Ykköskierroksen käyttäminen johonkin pelaajaan on aina hyvin tärkeä investointi seuralta (vaikka ei välttämättä uskoisi, kun katsoo joitakin ykköskierroksen varauksia..), sillä se voi rakentaa tulevaisuutta hyvinkin pitkälle. Rajalassa on omat riskinsä, eivätkä kaikki seurat ole välttämättä valmiita kääntämään korttia. Toki minä olisin valmis ottamaan tuon riskin. En varaisi Rajalaa kuitenkaan jos saisin varata TOP10 joukossa, mutta varaisin hänet varmasti TOP10-TOP20 joukossa.

Schadowan kirjoitti:
Peter Holland, Nick Leddy, John Moore, Ehan Werek, Chris Kreider, Landon Ferraro, Scott Glennie, Jordan Caron, Dimitri Orlov.
Kerroit, että nuo ovat tusinavarauksia. Samalla kuitenkin kerroit, että et ole katsonut heidän taustojaan ja on sellainen fiilis. Ok, ehkä osa tuosta porukasta voi osoittautua tusinavarauksiksi. Mutta ehkä ei ole vielä tuomion julistamisen hetki heidän kohdallaan, ei edes fiilis-pohjalta. Orlov ja Glennie tulikin jo täällä lyhyesti käsiteltyä, joten voin kertoa parilla sanalla Hollandista ja Ferrarosta.

Holland on melko isokokoinen (188cm, 85kg) kahden suunnan sentteri Guelphista (OHL). Hän oli runkosarjassa Guelphin toiseksi paras pistemies tehtyään 68 pelissä 67 pistettä. Playoffeissa hän teki neljässä pelissä neljä maalia.

Hollandia kuvataan kovaksi työntekijäksi sekä monipuoliseksi ja älykkääksi pelaajaksi, jolla ei ole pelissä suuria heikkouksia. Hänen tehonsa nousivat viime vuodesta päälle 40 pisteellä. Jos pistekehitys jatkuu, hänet voidaan nähdä NHL:ssä paljon töitä tekevänä kahden suunnan sentterinä kakkos- tai kolmosketjussa.

Peter Hollandia käsittelevän jutun voi lukea täältä

Landon Ferraron isä Ray pelasi NHL:ssä päälle 1300 peliä kolmella eri vuosikymmenellä (1980-luvulta 2000-luvulle) ja teki yli 900 pistettä. Poika Landon pelasi WHL:n Red Deerissa tällä kaudella 68 peliä ja teki 55 pistettä. Huomion arvoista Landonin pisteissä oli kuitenkin maalit, joita tuli peräti 37 kappaletta, kun seuraavaksi paras "Rebel" teki 20 maalia. Landonin maalimäärä oli koko joukkueesta melkein 30% kaikista maaleista - ja tuo kertoo paitsi Landonin maalintekotaidoista, mutta valitettavasti myös Red Deerin tasosta.

Ferraro on hyvin luisteleva maalintekijä, joka pystyy pelaamaan myös kovaa. Hänestä sanottiin kauden aikana, että jos hänellä olisi ollut vähän paremmat ketjukaverit, edes 50 maalia ei olisi ollut mahdottomuus. Hän on oppinut huonossa joukkueessa myös puolustuspeliä ja häntä käytettiin kauden aikana aika paljon myös alivoimilla (omiaan tappamaan energiaa hyökkäyspäästä).

Kokonaisuutena Ferraro on prospecti, jolla voi olla kykyjä korkealle maalintekijänä. Hän jäi tietysti selvästi Rajalan taakse 18-vuotisten kisoissa, mutta hän on kuitenkin hyvä lupaus. Hän pelaa melko yksinkertaista, mutta tehokasta peliä. Hän on näyttänyt pystyvänsä pelaamaan junioriliigan raskaan kauden läpi hienosti ja hänen rannelaukauksensa ja vaistonsa voisi kuvitella tekevän tuhoa myös NHL:ssä.

Landon Ferraron maalikoostevideo.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Sehän Rajalan varaamisesta juuri nimenomaan tekee kinkkisen. Potentiaalia hänellä on olla seuraava Martin St. Louis, ja naputella kaudesta toiseen reilua pistettä per peli oikean sentterin rinnalla. Mikään joukkue ei haluaisi päästää tälläistä miestä lipumaan käsistään.

Mutta kolikon toisella puolella on aivan yhtä mahdollista, ettei Toni sopeudukaan rapakon takaiseen pelityyliin. Pelaa pari kautta AHL:ssä kokeillen muutaman kerran ylhäällä läpimurtoa siinä kuitenkaan onnistumatta, ja lopulta palaa Eurooppaan dominoimaan jotain hieman heikompaa sarjaa. Tällaiseen mieheen ykköskierroksen varaus taas olisi hukkaan heitetty.

Näistä paljon puhutuista "tusinamiehistä" suurin osa on kuitenkin siinä mielessä varmempia tapauksia, että heidän tulevaisuutensa on suuremmalla todennäköisyydellä joka tapauksessa NHL:ssä. Oli se sitten alempien ketjujen työmyyränä tai hyvän tason kahdensuunnan pelaajana.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Onko Rajala oikeasti noin kevyt vielä nykyäänkin? ISS:n listan mukaan yli 7 kiloa kevyempi kuin seuraavaksi kevein Nick Leddy tuolla top-30 listalla. Rajalan paino muutettuna kiloiksi 74kg ja Leddy yli 81kg. Varmaan tuossa iso syy miksi Rajala on noin alhaalla.
 

Miksu00

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko Rajala oikeasti noin kevyt vielä nykyäänkin? ISS:n listan mukaan yli 7 kiloa kevyempi kuin seuraavaksi kevein Nick Leddy tuolla top-30 listalla. Rajalan paino muutettuna kiloiksi 74kg ja Leddy yli 81kg. Varmaan tuossa iso syy miksi Rajala on noin alhaalla.

Äkkiäkös nuori kaveri saa massaa kerättyä. 74kg on kyllä vähän turhan pieni paino, jos mielii NHL:ssä joskus pelata. Mutta eiköhän Rajala ole tuon tiedostanut, että lihaa pitäisi luiden ympärille saada.
 
Sehän Rajalan varaamisesta juuri nimenomaan tekee kinkkisen. Potentiaalia hänellä on olla seuraava Martin St. Louis, ja naputella kaudesta toiseen reilua pistettä per peli oikean sentterin rinnalla. Mikään joukkue ei haluaisi päästää tälläistä miestä lipumaan käsistään.

Mutta kolikon toisella puolella on aivan yhtä mahdollista, ettei Toni sopeudukaan rapakon takaiseen pelityyliin. Pelaa pari kautta AHL:ssä kokeillen muutaman kerran ylhäällä läpimurtoa siinä kuitenkaan onnistumatta, ja lopulta palaa Eurooppaan dominoimaan jotain hieman heikompaa sarjaa. Tällaiseen mieheen ykköskierroksen varaus taas olisi hukkaan heitetty.

Näistä paljon puhutuista "tusinamiehistä" suurin osa on kuitenkin siinä mielessä varmempia tapauksia, että heidän tulevaisuutensa on suuremmalla todennäköisyydellä joka tapauksessa NHL:ssä. Oli se sitten alempien ketjujen työmyyränä tai hyvän tason kahdensuunnan pelaajana.

Näinhän se on. Mahdollisuudet olla seuraava suomalainen supertähti NHL:ssa, mutta pahimassa tapauksessa vain tähti Euroopassa.

Toivotaan nyt, että Rajala onnistuisi breikkaamaan liigassa kunnolla seuraavilla kausilla, jonka jälkeen hyppy isoon liigaan valmiina pelaajana. Toivottavasti epäilyksille pehmeydestä käy samoin kuin aikoinaan Selänteen kohdalla siirtymisessä Amerikkaan.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Toistellaan nyt tätä samaa mitä moni tänne on jo kirjoittanutkin, mutta Rajala on kyllä melkoinen riskivalinta jos hänet ykköskierroksen kärkipäässä ottaa. Nämä kanukkihyökkääjät (Ferraro, Holland, Kassian, Glennie) ovat juuri sen takia paljon varmempia tapauksia, koska heistä voi NHL-joukkue saada itselleen hyvän power forwardin tai muuten vaan yleispelaajan, vaikkeivat kaverit koskaan huippumaalintekijöiksi kehittyisikään. Joten en minä ainakaan yhtään ihmettele, sitä miksi näitä tämäntyylisiä kanadalais- ja amerikkalaispelaajia ovat nämä draftlistat vuodesta toiseen pullollaan. Se mikä sen sijaan on aika käsittämätöntä, on se miksi noin moni ruotsalainen on Rajalan edellä. Heillä kuitenkin on jossain määrin sama tilanne kuin Rajalalla, eli myös he ovat pieniä kysymysmerkkejä NHL-sopeutumisen suhteen. Esim. tämä Josefson, joka on sinnikkäästi roikkunut tuolla top 15-sisällä koko kauden. Mitä hän on tehnyt paremmin kuin Rajala? U20-kisoissa ihan täysi lapanen, pääsikö edes kunnolla pelaamaan? Ja U18-kisoissa niin ikään täysin Rajalan varjossa. Toki hän taitaa olla sentteri ja vähän isompi kuin Rajala, joten sinänsä hän ei ole täysin verrattavissa Rajalaan. Mutta kyllä Josefsoninkin tulevaisuus mielestäni P-Amerikassa on hyökkäävässä roolissa. Joten sinänsä hän kyllä on samanlainen riski kuin Rajalakin. Ainakin siis minun mielestä. Kovin paljoa en häneltäkään ole pelejä nähnyt, joten sinänsä voin olla jossain asioissa väärässäkin.

Eli siis yhteenvetona sekavan viestin loppuun: ehdottomasti Rajala kuuluisi tuonne top 15-20 sijoille, mutta ei välttämättä sitä korkeammalle. Tästä nyt taidetaan olla aika hyvässä yhteisymmärryksessä keskenämme.
 

Schadowan

Jäsen
Onko Rajala oikeasti noin kevyt vielä nykyäänkin? ISS:n listan mukaan yli 7 kiloa kevyempi kuin seuraavaksi kevein Nick Leddy tuolla top-30 listalla. Rajalan paino muutettuna kiloiksi 74kg ja Leddy yli 81kg. Varmaan tuossa iso syy miksi Rajala on noin alhaalla.

Ei tuolla painolla ole mitään sen kummempaa merkitystä, muuta kuin ehkä se, että scoutit saattavat saada sellaisen kuvan, että pelaajaa ei kiinnosta painojen nostaminen. Rajalan tapauksessa on varmasti tehty niin, että voimaharjoittelu on aloiteltu pikkuhiljaa, ettei sitten muuta ominaisuudet kärsi. Toivottavasti kesän aikana pidetään malttia sen suhteen, ettei Rajala nyt mitään 10kg hanki lisämassaa parissa kuukaudessa. Rapakon taakse ei ole mitään kiirettä, kaksi kautta vielä SM-liigassa olisi mielestäni ideaali.

Kyllähän tuolla varmasti katsotaan tuota pituutta enemmän, massaa saa hankittua helposti lisää. Alle 5´10" pelaajat ovat aina vähän niin ja näin. Heillä pitää olla jotain todella spesiaalia, että ykköskierrokselle mahtuvat.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Ei tuolla painolla ole mitään sen kummempaa merkitystä, muuta kuin ehkä se, että scoutit saattavat saada sellaisen kuvan, että pelaajaa ei kiinnosta painojen nostaminen.
Eivätköhän nuo paino- ja voima-asiatkin selviä toukokuun lopun testaus- ja haastattelusessioissa Torontossa, nämä listoissa nyt näkyvät mitat lienevät vähän mitä sattuu.

Ihan mielenkiintoista kyllä nähdä, miten korkealle Rajala ja Vatanen nousevat ja kuinka kauas toisaalta Nättinen ja Kivistö putoavat. Kivistöähän ei edes tuonne testitilaisuuteen kutsuttu.

Tuota kutsuttujen listaa lukiessa tulee muuten väistämättä vanha olo. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni niin Ryan Bourque, Landon Ferraro kuin Philip Samuelssonkin ovat juuri niiden pelaajien poikia, joiden poikia heidän voisi olettaakin olevan. Matt Hackett taas taitaa olla Jeff Hackettin veljenpoika.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tuota kutsuttujen listaa lukiessa tulee muuten väistämättä vanha olo. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni niin Ryan Bourque, Landon Ferraro kuin Philip Samuelssonkin ovat juuri niiden pelaajien poikia, joiden poikia heidän voisi olettaakin olevan. Matt Hackett taas taitaa olla Jeff Hackettin veljenpoika.

Kyllä vain, juurikin näiden poikia.

Onkos kellään tietoa tuosta, että millaisia testejä tuolla draft-testeissä on? Ihan mielenkiintoista olisi tietää vain.
 

Mounir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Kyllä vain, juurikin näiden poikia.

Onkos kellään tietoa tuosta, että millaisia testejä tuolla draft-testeissä on? Ihan mielenkiintoista olisi tietää vain.

No tuo lähinnä tarkoittaa eri testejä, kuntotestit, lääkärin tarkastukset ja tsekataan onko koppa kunnossa. Tietenkin samalla on seurojen haastattelut, joissa tutustutaan lähemmin pelaajiin jotka aiotaan varata, sinänsä piinallinen tilanne istua yksinään samassa huoneessa jonkun seurajohdon kanssa.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
No tuo lähinnä tarkoittaa eri testejä, kuntotestit, lääkärin tarkastukset ja tsekataan onko koppa kunnossa. Tietenkin samalla on seurojen haastattelut, joissa tutustutaan lähemmin pelaajiin jotka aiotaan varata, sinänsä piinallinen tilanne istua yksinään samassa huoneessa jonkun seurajohdon kanssa.

Tiesin juurikin noin "pintapuolisesti" nuo, mutta mietin jos jollain olisi ihan faktaa millaisia ovat esim. fyysiset testit, jne. Niin sitä mietin. Olisi nimittäin mielenkiintoista tietää miten kavereita testataan.
 
Tiesin juurikin noin "pintapuolisesti" nuo, mutta mietin jos jollain olisi ihan faktaa millaisia ovat esim. fyysiset testit, jne. Niin sitä mietin. Olisi nimittäin mielenkiintoista tietää miten kavereita testataan.
Tämä linkki löytyi googlesta ensimmäisenä. Siitä näkee tarkasti ja yksityiskohtaisesti kaikki mitä siellä ainakin vuonna 2007 testattiin.

Tuossa kun klikkaa noita videoita, niin tuli vaan mieleen, että olisi hyvin mielenkiintoista tietää miten Stefan Legein pärjäsi niissä mentaalipuolen testeissä.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tämä linkki löytyi googlesta ensimmäisenä. Siitä näkee tarkasti ja yksityiskohtaisesti kaikki mitä siellä ainakin vuonna 2007 testattiin.

Tuossa kun klikkaa noita videoita, niin tuli vaan mieleen, että olisi hyvin mielenkiintoista tietää miten Stefan Legein pärjäsi niissä mentaalipuolen testeissä.

Kiitoksia kovasti. Tähän pitääkin nyt keskittyä ennen Suomen peliä. Olisi hauskaa tietää kuinka suuren painoarvon antavat noille testeille seuroissa. Varmaankin tämä tietenkin riippuu tapauksesta, itse pelaamisesta kentällä ja esim. siitä löytyykö "vastaavaa" pelaajaa suunnilleen samalta kiekkotasolta/potentiaalilta, mutta huonommin/paremmin testituloksin.
 

Olpa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Vaasan Sport & Eric Lindros
Kiitoksia kovasti. Tähän pitääkin nyt keskittyä ennen Suomen peliä. Olisi hauskaa tietää kuinka suuren painoarvon antavat noille testeille seuroissa. Varmaankin tämä tietenkin riippuu tapauksesta, itse pelaamisesta kentällä ja esim. siitä löytyykö "vastaavaa" pelaajaa suunnilleen samalta kiekkotasolta/potentiaalilta, mutta huonommin/paremmin testituloksin.

Kun katsoo tuota NHLVideosta löytyvää 50min juttua Bluesin vuoden 2007 draftista, niin sellaisen vaikutuksen saa että tuolla ratkaistaan paljon ketä varataan ja missä paikassa. Pintaraapasuhan tuossa jutussa vaan on, mutta kyllähän siinä tulee esiin minkälaisen paikkaan klopit joutuu. Tuossa draftissa Ian Cole varataan Bluesiin numerolla 18 (hieman off the board), mutta ainakin tuosta jutusta saa sen käsityksen, että mies teki juurikin noissa testeissä/haastatteluissa niin ison vaikutuksen taustamiehiin (etenkin Jarmoon), että mies haluttiin varmasti organisaatioon.

Ja lienee sanomattakin selvää, että se mitä tuolla puhuu niin saa paljon isomman painoarvon kuin se, mitä sanoo jonkun yksittäisen pelin loputtua medialle. Siellä on sellainen piinapenkki että varmasti kaivetaan kaikki esiin : )
 

anatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thrashers
Paljon on puhuttu draftin kärkikaksikosta, mutta miten te arvon draft-tietäjät, Fawkes, Schadowan, Lecavalier, näette draftin menevän tuon kaksikon jälkeen? Tavares&Hedman kaksikon jälkeen siis valitaan todennäköisesti kvartetti Duchene, MSP, Kane, Schenn. Onko miehissä mihin potenttiaalia? Ovatko suoraan valmiita hyppäämään NHL:n? Omasta mielestäni nuo kaikki neljä pelaaja ovat kovin lähellä toisiaan, ehkä Duchene hieman edellä. HFboardseilla nelikon NHL-vertaukset ovat yleensä olleet seuraavat: Duchene=Sakic, Kane=Iginla, MSP=Gaborik ja Schenn=Forsberg. Nämähän tosin ovat keskustelijoiden mielipiteitä, mutta ovat he varmaan nähneet pelaajien pelaavan ja tietävät suurinpiirtein, mihin verrata pelaajia.

Itse, jos suoritan pikaisen Mock Draftin top-10:stä, niin se menisi näin:

1st Overall: Tavares
2nd Overall: Hedman
3rd Overall: Duchene
4th Overall: Kane
5th Overall: MSP
6th Overall: Schenn
7th: Overall: Cowen
8th Overall: Kadri
9th Overall: Ekman-Larsson
10th Overall: Schroeder

Kanadan junioriliigan play-offeissa Kane on vähän hiipunut ja Schenn on taas ollut aivan Tavaresin tasolla, jos katsotaan pisteitä ja piste per peli tilastoa. Schenn on tehnyt 1.5 pistettä per peli play-offeissa ja Kane 0.87. Scott Glennie ja Nazem Kadri ovat myös olleet samassa 1.5 keskiarvon tehokkuudessa play-offeissa. Yhtään peliä en ole nähnyt, mutta pitäisikö tässä huolestua Kanen otteista, kun hänet Atlanta todennäköisesti varaa? Itse ehkä tekisin valinnan Kanen ja Schennin välillä. Schenn jakelee sen luokan syöttöjä, että voisi muodostaa Kovalchukin kanssa kovankin tutkaparin. Tässä tulee vähän taas pelko, että tekeekö Atlanta päätöksen liian hätiköiden, jos he Kanen nappaavat, no kovia pelaajia toivottavasti tulee molemmista.

PS. Pitäisiköhän jonkun virittää joku Mock Draft-ketju ennen draftia?
 

Schadowan

Jäsen
Paljon on puhuttu draftin kärkikaksikosta, mutta miten te arvon draft-tietäjät, Fawkes, Schadowan, Lecavalier, näette draftin menevän tuon kaksikon jälkeen?

PS. Pitäisiköhän jonkun virittää joku Mock Draft-ketju ennen draftia?

Mun mielestä on ihme juttu, miten esim. HFboardseilla jengi voi tehdä noita rankingeja, koska harva on nähnyt kaikkien pelaavan. Itsekin voin ehkä joidenkin tilastojen valossa tehdä johtopäätöksiä ja joidenkin videopätkien avulla, mutta vaikeaa se on. Mutta onhan se selvää, että CHL-liigat ovat kovatasoisimpia junnujen sarjoja, joten siellä on helpompi vertailla pelaajia keskenään. Olisi hienoa, jos joku Pulkkinen vaikka suuntaisi sinne, niinkuin joku huhuili.
Mutta jos nyt heitetään näitä nimiä, niin:
1. Hedman
2. Tavares
3. Duchene
4. Schenn
5. Cowen
6. MSP
7. Ellis
Nuo on ehkä ne selvimmät, sen jälkeen alkaa arpapeli. Schroeder on mielestäni top10 kamaa, mutta kuten ollaan jo monta kertaa täälläkin puhuttu, niin koko verottaa. Itseasiassa en osaa sanoa sen enempää, kun en ole nähnyt näiden jannujen pelaavan. Mutta kyllä Schroeder mut enemmän vakuutti WJC:ssä kuin vaikka MSP. Ellis on myös sellainen pelaaja, josta itse pidän, mutta taitaapa tippua pois top10:sta. Mock-draftia vaan pystyyn joo.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mun mielestä on ihme juttu, miten esim. HFboardseilla jengi voi tehdä noita rankingeja, koska harva on nähnyt kaikkien pelaavan.

Tätä on kyllä ihmetellyt allekirjoittanutkin useasti. Luontevasti arvostellaan pelaajat näkemättä näitä ollenkaan tai esim. pari youtube-pätkää. Ehkä sitten on jonkunlaista pätemisen tarvetta tehdä jotain rankingeja top-60, pelaajista joista on nähnyt 5(muutaman kerran).

Tämän takia itsekkään en lähtisi kauheasti tekemään listoja, ainoastaan toteaisin, että näkemäni perusteella ottaisin Hedmanin ensimmäisenä ja näkemäni perusteella en ottaisi MSP:tä top-5:ssa(verrokit ovat tosin vain ~5 ottelun kartoituksella ja MSP:stäkään nähnyt kuin ~10 ottelua), niinpä ei tosiaan voi kovasti sanoa mitään.

Niinpä itse pitäydynkin(siis oikeasti arvioimaan, muutenhan voi noin muutamien otteluiden perusteella heittää juuri tuollaista veikkailua kuten itsekkin jo tein, painottaen lähtökohtia) vain pelaajissa joita nähnyt vähän enemmän ja nehän ovat oikeastaan vain suomalaisia.
 
Viimeksi muokattu:

Puukallo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Calgary Flames
Eiköhän täällä myös oteta vähän tarpeiden mukaan. Hedman päätyy suurella todennäköisyydellä tampaan sillä Stamkos/Lecavalier on sellainen sentterikaksikko ettei varmaankaan heti tarvitse sitä paikkaa parantaa. Toisaalta Tampasta puuttuu selvä pakiston johtajatyyppi ja Hedmanilla on potentiaalia nousta uudeksi Lidströmiksi tosin Prongerin kokoluokalla. Atlanta ja Colorado molemmat hakevat uskoakseni sentteriä joukosta Duchene, Schenn ja Kane. Tämän jälkeen tilanne menee kiharaisemmaksi esim. Burke jossei saa treidattua ylöspäin tuskin on kovin innokas ottamaan MSP:tä vaan nappaa jonkun pohjoisamerikkalaisen. Mustana hevosena leikissä vielä Ellis, josta odotetaan uutta Rafalskia joissain piireissä.

Niin ja Islanders draftaa Tavaresin.
 

anatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thrashers
Osaisiko joku täällä kertoa pelaajasta nimeltä Zach Budish? En löytänyt HFboardseilta ketjua tästä kaverista. Oli ilmeisesti koko vuoden poissa ja siksi on tipahtanut rankingeissa. Ilmeisesti olisi muuten selkeä ykköskiekan varaus. Parin "asiantuntijan" mock drafteissa kaveri on tullut Atlantaan 34. vuorolla. Onko miehessä minkälainen potenttiaali?
 

JP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Osaisiko joku täällä kertoa pelaajasta nimeltä Zach Budish? En löytänyt HFboardseilta ketjua tästä kaverista. Oli ilmeisesti koko vuoden poissa ja siksi on tipahtanut rankingeissa. Ilmeisesti olisi muuten selkeä ykköskiekan varaus. Parin "asiantuntijan" mock drafteissa kaveri on tullut Atlantaan 34. vuorolla. Onko miehessä minkälainen potenttiaali?

Vähän myöhässä, mutta vastataan jotain. Zach Budish on siitä riskaabeli pelaaja, että hän loukkasi polvensa lokakuussa ja on ollut koko kauden sivussa. Budishia povattiin ensimmäiselle kierrokselle kauden alkaessa, sillä hän on todella lahjakas urheilullisesti. Tuo polvivamma tuli muistaakseni baseballin parissa, sillä Budish harjoittaa myös tuota lajia. Ja siinäkin lajissa hänellä olisi mahdollisuus yltää korkealle. Budishilla on sitoumus Minnesotan yliopistoon ensi kaudeksi.

Atlantan GM Don Waddell on yliopistopelaajien suhteen erittäin kärsivällinen. Hän yleensä haluaa pelaajien olevan yliopistossa täydet neljä kautta. Tämän vuoksi juuri Atlanta olisikin looginen Budishin varaaja. Olemalla yliopistossa maksimiajan, Budish pystynee kuromaan kiinni sen menetetyn kehitysajan, joka tällä kaudella on mennyt ohi. Monet muut joukkueet ovat kärsimättömiä yliopistopelaajiensa suhteen. Tällä kaudellahan New York Islanders oli niin jäniksen selässä, että heidän piti saada Kyle Okposo pois Minnesotan yliopistosta kesken kauden. Islanders luultavasti murehti sitä, kun valmentaja Don Lucia ei peluuta huippupelaajia ylettömiä määriä. Vaan peluutus on tasaisempaa.

Zach Budish saattaa hyvinkin olla Bostonin Blake Wheelerin kaltainen pelaaja. Iso (6'4 215) ukko, jolla kehityksessä saattaa mennä muutama tovi. Tasaiseen peluutukseen viittaa se, että hyvän NHL-tulokaskauden pelannut Wheeler ei kerännyt kolmannella Minnesota-kaudellaan 21-vuotiaana kuin tällaiset tehot: 44 15+20=35. Mutta hyvä pelimies Wheeleristäkin on lopulta urkenemassa.

Se taas on oman aikansa murhe, saako Waddell lopulta sainattua Budishin. Mahdollisen huippupelaajan, joka loukkaantumisen johdosta putosi ensimmäisen kierroksen ulkopuolelle. Ettei kävisi kuin Phoenixille Blake Wheelerin kanssa. Tässä nyt mentiin jo asioiden edelle, mutta mikäs sen mukavampaa kuin spekulointi.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös