Ei, mutta Ukraina on ilmaissut varsin selkeästi halun liittyä länteen. Kuinka suuri vaikutus tällä on ollut Venäjän toimissa? Emme ehkä koskaan saa tarkkaan tietää, mutta ainakaan se ei ole parantanut Ukrainan asemaa. Vielä tässä vaiheessa Ukraina oli "valmis poimittavaksi" ja samalla Venäjä esti sotilasliiton leviämisen taas uudelle maarajalle ja lähelle sen laivaston tukikohtia.
Venäjä on hyökännyt Ukrainaan EU:Ntakia ja Gergiaan NATOn takia. Ei kai tässä mitään epäselvää ole?
Tästä päästäänkin yhteen mun peloista. Jos Suomi ilmaisee selkeästi halun liittyä sotilasliittoon, lisää se Venäjälle uuden sotilaallisen uhan. Tuota kautta esimerkiksi Pietarin satama olisi vaarassa jäädä saartoon, Pietariin kohdistuisi uhka ja turvattavan rajan määrä kasvaisi merkittävästi. Olisiko Venäjälle edullisempaa toimia ennen tämän riskin realisoitumista (Suomen jäsenyys) vai antaa vain sotilaallisten uhkatekijöiden lisääntyä länsirajoillaan?
Pietarin satama on saarrossa kaupallisessa mielessä jo Tanskan takia -ne salmet on helppo tukkia- kriisin sattuessa. Lisäksi baltit on jo meitä älykkäämpinä liittyneet NATOon ja se tekee Itämerestä puolittain NATOn sisäjärven. Muutos ei ole noin dramaattinen kuin esitätä.
Suomi ei EU:n takia ole Venäjälle sotilaallinen uhka. NATO-jäsenenä se tätä olisi. EU:n sotilaalliset velvoitteet ovat aivan toista luokkaa kuin NATOlla puolustuksellisten seikkojen takia Venäjällä ei olisi vastaavaa tarvetta ryhmittyä näille main. Taloudellisestikin rintama tähän suuntaan olisi varmasti kalliimpi kuin hetkellisten pakotteiden kestäminen.
NATO tai EU ei ole Venäjälle todellinen sotilaallinen uhka, vaikka russakat niin väittävätkin. Miksi Venäjä kirkuen vastustaa länsilaajentumaa (jota kohdemaat itse voimakaasti haluavat) on sen sotilaallisen toimintaympäristön kaventuminen liittyen etupiireihin. Tämä koskee myös Suomea.
Sen sijaan tuo karttaan vilkaisu kannattaa tehdä myös venäläisten näkökulmasta. Heillä on suurkaupungin ja tärkeän sataman vieressä maa, jonka asukasluku on tämän suurkaupungin luokkaa. Tuon maan kanssa yhteistä rajaa on se 1300km ja risat ja tuon maan etelänaapuri meren toiselta puolelta kuuluu jo sotilasliittoon. Venäjän kannalta sotilasliiton leviäminen tuohon maahan olisi kova juttu ja vaatisi satsausta.
Ei vaadi satsausta ellei ole höökimässä länteen. Toki he sen satsauksen tekisivät...
Milloin Venäjälle on annettu etuoikeus, että sillä saa olla rajojensa läheisyydessä vain etupiirivaltioita? Suomen etujen mukaista ei ole kuulua etupiiriin (siitä on paskaa kokemusta yllin kyllin), joten liittyminen on Suomen kannalta välttämätöntä nyt, kun naapuri on muuttunut diktatuuriksi. Ja vaikka Putin lähtisi eläkkeelle, niin KGB/FSB jää silti valtaan. Sillä on hallussaan valtio sekä politiikan että virkamiesten kautta ja muutos on mahdollinen vain vallankumouksen (lue sisällisodan) kautta.
Vastaavaa toimintaa on nähty nyt lyhyen ajan sisällä Georgiassa ja Ukrainassa. Lähdetäänkö tässä nyt pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää katsomalla ehtiikö viides artikla ikinä tavoittamaan Suomea?
Meillä on puolustusvoimat vielä siinä kunnossa, että kynnys on korkea. Lisäksi Venäjän on nyt sidottuna Ukrainaan, tässä on etsikkoaika. Sanoisin että vähintään 1-2 vuotta menee ennen kuin Venäjä voi suunnata varastelevan kouransa muualle...
Venäjä nyt valvoo blogeja ihan lainsäädännönkin kautta. Mutta vaikka Suomi kuuluu lännen blokkiin, ei se automaattisesti tarkoita Suomen olevan sotilaallinen uhka Venäjälle.
Ihan oikeesti, koita nyt vähän miettiä. Venäläisen sanonnan mukaan puolueeton on vihollinen, mites sitten EU:hun kuuluva? Nyt, valot päälle.
Lisäksi jos asiaa mietitään strategian kannalta, niin onko lännelle edullisempaa tuhota Pietarin kokoinen kaupunki vai vallata se rähinän ollessa käynnissä?
Ketä kiinnostaa Pietarin valtaus? Vaikka Venäjä haluaisi lahjoittaa sen parilla miljardilla taalalla höystettynä, niin ainoastaan Valko-Venäjä voisi olla kiinnostusta...5 miljoonaa pietrilaista tekisi esim Ruotsista venäläisen maan.
Eikä kukaan ole tuhoamassa Pietaria -vaikka se tekisikin hyvää Itämeren tilanteelle- sillä tuhoaminen aiheuttaisi vastatoimia joukkotuhoaseilla. Lisäsi sen tuhoaminen ei edistäisi mitään järkevää sotilaallisia tavoitteita. Eu tai NATO ei ole laajentumassa sillä tavoin.
Pietari on tietysti uhka Suomelle, mutta me kykenemme elämään sen naapurissa.
Mä itse lähden siitä, että niin kauan kun sota pysyy rajoittuneena, on Suomen etu pysyä poissa pelistä ja Venäjän etu pystyä keskittämään joukkonsa pienemmälle alueelle. Sen sijaan jos sodan rajoitteet katoavat, on aivan se ja sama onko Suomi missään liitossa tai liittoutumattomana. Tuon jälkeen elämä on paskaa lopputulemasta huolimatta ja voimasuhteisiin Suomi ei vaikuta suuntaan tahi toiseen.
Lännen ja Venäjän välinen mahdollinen sota ei pysy rajoitettuna esim vain yhtä maata koskevana. Tämä vetää Suomen sotaan mukaan ja nyt meidän valinta on olemmeko mahdollisessa rähäkässä yksin vai seurassa.
Pidätkö miten realistisena sitä, että erittäin röyhkeästi ja aggressiivisesti NATOn leviämiseen viime aikoina suhtautunut Venäjä suhtautuisi jotenkin leppoisasti Suomen jäsenyyteen?
Kuinka hulluja Putin ja hänen kaverinsa ovat?
Ei ne leppoisasti suhtaudu, mutta Gergia ja Ukraina on rampoja verrattuna Suomeen. Kynnys aseelliseen väliintulooon on selkeästi korkeampi + poliittinen puoli.
Nykyisessä tilanteessa näkisin kuitenkin liittymishalut riskinä, jota ei mielestäni kannata ottaa. Mun mielestä kertoimet ovat liian korkeana sille, että viidenteen artiklaan päin suuntautuminen johtaisi vain levottomuuksiin ennen kuin tämä artikla sitoo muita.
Liittyminen on ainoa älykäs liike mitä voidaan tehdä. Ja se pitää tehdä heti vaalien jälkeen eikä odotella, että Venäjä saa itsensä irti Ukrainasta. Laajentumishaluisen ja fasistisen valtion liikkeet on niin ennakoimattomia, että yksinäisyyden riski on suurempi kuin NATOon liittyminen.
Edit
Kommentti MK pistämään linkkiin: Olisiko Niinistö saanut herätyksen todellisuuteen viimeisellä reissullaan? Jotenkin vaikuttaa paljon NATO-myönteisemmältä kuin aikaisemmin.