-NATO ei joudu aseelliseen kofliktiin Venäjän kanssa Ukrainan takia, se ei ole JÄSEN.
Ei, mutta Ukraina on ilmaissut varsin selkeästi halun liittyä länteen. Kuinka suuri vaikutus tällä on ollut Venäjän toimissa? Emme ehkä koskaan saa tarkkaan tietää, mutta ainakaan se ei ole parantanut Ukrainan asemaa. Vielä tässä vaiheessa Ukraina oli "valmis poimittavaksi" ja samalla Venäjä esti sotilasliiton leviämisen taas uudelle maarajalle ja lähelle sen laivaston tukikohtia.
Tästä päästäänkin yhteen mun peloista. Jos Suomi ilmaisee selkeästi halun liittyä sotilasliittoon, lisää se Venäjälle uuden sotilaallisen uhan. Tuota kautta esimerkiksi Pietarin satama olisi vaarassa jäädä saartoon, Pietariin kohdistuisi uhka ja turvattavan rajan määrä kasvaisi merkittävästi. Olisiko Venäjälle edullisempaa toimia ennen tämän riskin realisoitumista (Suomen jäsenyys) vai antaa vain sotilaallisten uhkatekijöiden lisääntyä länsirajoillaan?
-Suomi ei jää mahdollisen NATOn ja Venäjän väliusen kofliktin ulkopuolelle, sillä olemme liitossa EU:n kautta iseimpien NATO-maiden kautta.
Suomi ei EU:n takia ole Venäjälle sotilaallinen uhka. NATO-jäsenenä se tätä olisi. EU:n sotilaalliset velvoitteet ovat aivan toista luokkaa kuin NATOlla puolustuksellisten seikkojen takia Venäjällä ei olisi vastaavaa tarvetta ryhmittyä näille main. Taloudellisestikin rintama tähän suuntaan olisi varmasti kalliimpi kuin hetkellisten pakotteiden kestäminen.
Lisäksi vilkaisu karttaan auttaa poistamaan lapsenuskoa siitä, että ei natoon->venäjä hyvä naapuri.
Venäjä ei ole hyvä naapuri. Se on varmaan yksi pahimmista mahdollisista, sillä sen valtarakenteet ovat historian saatossa usein murentuneet, se on sotilaallisesti supervalta (tai ainakin hyvin suuri peluri) ja sillä on omat intressinsä esimerkiksi puolustuksen osalta. Taloudellisesti Venäjä on toki Suomelle tärkeä ja potentiaalinen kumppani, mutta se ei poista riskitekijöitä.
Sen sijaan tuo karttaan vilkaisu kannattaa tehdä myös venäläisten näkökulmasta. Heillä on suurkaupungin ja tärkeän sataman vieressä maa, jonka asukasluku on tämän suurkaupungin luokkaa. Tuon maan kanssa yhteistä rajaa on se 1300km ja risat ja tuon maan etelänaapuri meren toiselta puolelta kuuluu jo sotilasliittoon. Venäjän kannalta sotilasliiton leviäminen tuohon maahan olisi kova juttu ja vaatisi satsausta.
Suomi ei ole Venäjälle sotilaallinen uhka. Sen sijaan NATO on ja tämä on mielestäni hyvä pitää mielessä. Venäjän etuna olisi toimia ennen kuin NATO leviää tuolle alueelle. Vastaavaa toimintaa on nähty nyt lyhyen ajan sisällä Georgiassa ja Ukrainassa. Lähdetäänkö tässä nyt pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää katsomalla ehtiikö viides artikla ikinä tavoittamaan Suomea?
-Suomi on jo yhdessä valtablogissa ja sitä länneksi kutsutaan. Sitä se EU-jäsenyys tuottaa.
Venäjä nyt valvoo blogeja ihan lainsäädännönkin kautta. Mutta vaikka Suomi kuuluu lännen blokkiin, ei se automaattisesti tarkoita Suomen olevan sotilaallinen uhka Venäjälle.
Vaan nyt pitäisi varmaan siirtää Venäjän rajaa turvallisemmaksi, jos johonkin sen kaupungeista voi yltää mannertenvälisellä ohjuksella?
Maajoukot eivät ole kuolleet yhtään mihinkään. Vaikka Yhdysvallat on viimeisimmissä sodissaan ollut suvereeni ilmaherruuden osalta ja sen kapasiteetti ICBM:ien osalta on hurja, on maajoukoilla ollut tärkeä rooli. Samoin Venäjän viimeisimmät sodat ovat aktivoineet maajoukkoja.
Lisäksi jos asiaa mietitään strategian kannalta, niin onko lännelle edullisempaa tuhota Pietarin kokoinen kaupunki vai vallata se rähinän ollessa käynnissä? Toki ensimmäinen vaihtoehto vaatisi vähemmän lännen sotilaiden henkilöitä, olisi nopeampi ja vaikeuttaisi esimerkiksi sissitoimintaa. Sen sijaan olisi poliittisesti aikamoinen itsemurha lähteä tuota paikkaa kunnolla tuhoamaan siviileistä välittämättä.
Mä itse lähden siitä, että niin kauan kun sota pysyy rajoittuneena, on Suomen etu pysyä poissa pelistä ja Venäjän etu pystyä keskittämään joukkonsa pienemmälle alueelle. Sen sijaan jos sodan rajoitteet katoavat, on aivan se ja sama onko Suomi missään liitossa tai liittoutumattomana. Tuon jälkeen elämä on paskaa lopputulemasta huolimatta ja voimasuhteisiin Suomi ei vaikuta suuntaan tahi toiseen.
Pidätkö miten realistisena sitä, että erittäin röyhkeästi ja aggressiivisesti NATOn leviämiseen viime aikoina suhtautunut Venäjä suhtautuisi jotenkin leppoisasti Suomen jäsenyyteen? Noin viiden vuoden aikana Venäjä on ollut kaksi kertaa mukana konfliktissa ja molemmilla kerroilla yhdistävinä tekijöinä on ollut hidas valuminen kohti länttä ja yhteinen raja. EU on molemmilla kerroilla toiminut loppujen lopuksi sen verran munattomasti, että tuota nyt Venäjä tuskin liikaa pelkää.
Ja kyllä, mä näkisin mielelläni Suomen osana sotilasliittoa viimeaikaisten kokemusten perusteella. Näiltä osin mulla on rotsi kääntynyt ja sen myönnän avoimesti. Nykyisessä tilanteessa näkisin kuitenkin liittymishalut riskinä, jota ei mielestäni kannata ottaa. Mun mielestä kertoimet ovat liian korkeana sille, että viidenteen artiklaan päin suuntautuminen johtaisi vain levottomuuksiin ennen kuin tämä artikla sitoo muita.