Uskallan kyllä väittää hyvin vahvoin perustein, ettei Euroopasta jonain kollektiivisena yhteisönä ole mitään apua Suomelle kriisin hetkellä. Eurooppaa repivät kansalliset intressit suuntaan jos toiseenkin, itse näen Euroopan Unionin yhtä merkityksettömänä ulko- ja turvallisuuspoliittisena päätöksentekijänä, kuin nykyisen YK:nkin.
Käytännössä Suomen joutuminen aseelliseen konfliktiin Venäjän federaation ja sen liittolaisten kanssa pitää mielestäni sisällään sen olettaman, että Euroopassa tämä konflikti on levinnyt laajemminkin. Siihen en usko, että Venäjä yksistään Suomeen hyökkäisi, vaan vähintään puhuttaisiin sitten P-Euroopan ja Baltian geopoliittisista asetelmista. Oli miten oli, Euroopan kansakuntien intressit olisivat varmaankin toisaalla, kuin Suomen aseellisessa auttamisessa.
Erittäin hyvä keskustelu EU:n täydellisestä kyvyttömyydestä sotilaallisiin operaatioihin käytiin muuten pari päivää sitten myös Eduskunnassa, liittyen täydelliseksi farssiksi muuttuneeseen K-Afrikan rauhan- ja kriisinhallintaoperaatioon. Jopa ministeri Erkki Tuomioja päivitteli Euroopan kyvyttömyyttä yhteiseen päätöksentekoon.
Mitä NATOon tulee, niin toistan vielä kerran, että en odota heidän lähettävän suuria mies- ja maavoimia mahdollisen kriisin hetkellä, mutta en myöskään näe tälle mitään tarvetta. Suomen maavoimat ovat hyvässä kunnossa, vaikka toki vaativat asioiden uudelleenarvioimista, miinakysymystä ei ole vieläkään ratkaistu, vaikka Ottawan sopimukseen tyhmästi jo liityttiinkin.
Sen sijaan ilma-aseemme ja ilmatorjuntamme vahvuuteen NATO pystyisi varmasti tuomaan valtavan materiaalisen hyödyn, joka on Suomen PV:n toimintakyvyn kannalta kriittinen asia ja "akilleen kantapää".
Ruotsilta tätä apua - siis ilma-aseen suhteen - ei ole realistisesti mahdollista odottaa. Kuten ketjussa on jo käyty läpi, seisoo suurin osa Jas Gripeneistä operoimattomina varastoissaan ja toisaalta Ruotsin it-järjestelmät pohjautuvat osin jopa kymmeniä vuosia vanhaan teknologiaan, asia mikä Suomessa on huomattavasti paremmissa kantimissa.