Ramchester
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Turun Puuhasteluseura
Kyllä Scholz vaan taitaa valitettavasti olla putinin käsinukke. Uskomatonta missä jamassa meidän isoimmat EU-maat ovat:
Kyllä Scholz vaan taitaa valitettavasti olla putinin käsinukke. Uskomatonta missä jamassa meidän isoimmat EU-maat ovat:
Kyllä Scholz vaan taitaa valitettavasti olla putinin käsinukke. Uskomatonta missä jamassa meidän isoimmat EU-maat ovat:
Tuohan on jo ihan maalaisjärjellä ajatellen hyvin looginen ja järkevä sijoittelu, myös ko puolustushaarojen strategisten sijoittelujen osalta. Tokihan se ei liene siinä mikään kysymys, mutta noinhan se loogista olisi.En huomannut täällä linkattuna tätä juttua liittyen tuohon aiemmin linkkaamaani juttuun siitä, että Häkkäsen mukaan Suomi tavoittelee tänne Naton alaesikuntaa. Millainen se on:
Tällainen olisi Suomen havittelema Naton alaesikunta – Suomesta pystyttäisiin johtamaan laajoja joukkokokonaisuuksia
Käytännössä kyse olisi muutaman kymmenen upseerin alajohtoportaasta.www.is.fi
Ennustelin tosiaan keväällä 2022, kun Suomi ja Ruotsi olivat kovasti matkalla Natoon, että Pohjoismaat todennäköisesti haluavat toimia yhtenä yksikkönä eli AFNORTH perustettaisiin uudestaan, ja että kun tätä komentorakennetta sitten suunnitellaan, niin Suomen, Ruotsin ja Norjan välille tulee kova kiista esim. lentotukikohdista ja esikunnista.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että jossain kulisseissa on käyty maiden välillä neuvottelua eikä riitaa saadakaan aikaan:
"Hänen [Pesu] mukaansa vaikuttaa siltä, että Suomi, Ruotsi ja Norja ovat keskustelleet keskenään ja saavuttaneet yhteisymmärryksen työnjaosta.
– Norja on tullut aktiivisesti jo ulos pian puolentoista tai kahden vuoden ajan ilmavoimien ja ilmajohtoportaan saralla. Nyt Ruotsi on puhunut enemmän merellisistä toiminnoista ja merivoimien johtamisesta, ja Suomi tuli nyt ulos tämän maavoimapuolen kanssa, sanoo Pesu."
On kyllä, ja minusta onkin hyvä, että Suomella on länsipuolella sen verran hyviä naapureita, ettei järkiasioista tarvitse riidellä :D Mutta se toinen kehityskulku mitä hahmottelin keväällä 2022 oli sellainen, missä perustetaan Pohjoismaihin esimerkiksi kaksi operatiivista esikuntaa: toinen Arktista aluetta varten, toinen Itämeren aluetta varten. Eli niin maa-, meri- kuin ilmavoimatkin ikään kuin "korvamerkataan" jompaan kumpaan tehtävään. Molemmissa Ruotsi olisi järkiperustein katsottuna todella vahvoilla sijoituspaikaksi.Tuohan on jo ihan maalaisjärjellä ajatellen hyvin looginen ja järkevä sijoittelu, myös ko puolustushaarojen strategisten sijoittelujen osalta.
Mulla itsellä on ollut kauan kova luottamus siihen, että Pohjoismaat saavat keskinäisiin asioihin järkeen nojaavat ratkaisut :)Tokihan se ei liene siinä mikään kysymys, mutta noinhan se loogista olisi.
On kyllä. Tästä puhuttiin silloin, kun Nato-Suomi oli vasta pilke Niinistön ja hallituksen silmäkulmassa. Oli sellaisia kannanottoja, että eihän Suomea kukaan Natoon halua, sellaisia, että mitä Suomi Natolla edes tekisi, ja sellaisia, ettei Suomelle ole mitään isompaa iloa Ruotsista tai Norjasta.Aika hyvä voima pohjolassa kyllä on, eikä Norjan vahva talous siellä mukana haittaa yhtään. Iso tontti tässä on Suomellekin tarjolla ja tuntuu, että on halua, kykyä ja osaamista olla tässä asiassa siellä oikeassa ytimessä.
Tuo oli siis Iso-Britannia vs Pohjoismaiden blokki -vertailua ja näihin kahteen liittyviä samanlaisuuksia ja erilaisuuksia, ei sitä mitä missäkin pitäisi olla. Olen aiemmin verrannut Pohjoismaiden "integroitua" armeijaa britteihin, muistaakseni siitä syystä, että laskin yhteen Pohjoismaiden hävittäjäkaluston ja katselin muista maista, että kenellä - briteillä - on suunnilleen saman verran hävittäjiä käytössään. Tässä vain viittaan taaksepäin aiemmin tekemääni vertailuun, en tee uutta vertailua.En näe, että Pohjoismailla on mitään käyttöä lentotukialuksille, kun tarkoitus on puolustaa omia rajoja ja hajautettuja lentokenttiä riittää. @Euro71 mitä tarkoitat, että valtamerille tarkoitetut merivoimat olisivat Norjan varassa?
Jeps, juuri näin.Suomi, Ruotsi ja Norja muodostavat kyllä vahvan kokonaisuuden, ja on hyvä ottaa huomioon maiden oma sotateollisuus, joka on tosipaikan tullen erittäin arvokas resurssi.
Pari pointtia tuohon kahden kumppanin välillä valitsemisesta välillisesti liipaten.USA:n ja muiden isojen maiden kuppanuus on tietenkin Suomelle iso juttu ja Venäjälle jonkinlainen pidäke, mutta silti jos minun täytyisi valita kahden kumppanin välillä, niin valitsisin ensin sen, jolla on itsekkäät syyt ja omat intressit olla meidän puolella. Valtiot ja ihmiset nyt vaan toimii yleensä aina itsekkäästi ja omat edut edellä, joten näiden omien intressien kautta tulee se paras motivaatio auttaa muita. Se on vahvempi kuin pelkät lupaukset ja kädenpuristukset, ja sen takia tämä NATO:n sisällä oleva pohjoismainen liittouma on tavallaan määräänsä suurempi Suomen kannalta. Ruotsilla, Norjalla, Tanskalla (ja myös Baltian mailla) on kaikilla omat intressit tulla apuun mikäli Venäjä päättää jotain yrittää, ja se tekee tästä liittoumasta vahvan.
Ruotsi olisi voinut II maailmansodan jälkeen liittyä NATO:on ja turvata omaa asemaansa, mutta siellä onneksi viisaasti katsottiin, että Suomen jättäminen yksin olisi pitkässä juoksussa myös Ruotsin kannalta huono asia. Pahimmillaan se olisi tarkoittanut sitä, että mikäli Venäjä olisi joskus uskaltanut lähteä hippasille NATO:n kanssa, niin Ruotsi olisi se sama etulinjan maa, mikä Suomi on nyt. Ja taisteluita käytäisiin pahimmillaan Ruotsin omalla alueella. Ruotsin intresseissä on käydä tuo puolustustaistelu mieluummin Suomen alueella ja säästää omansa, mutta kun Suomi ei voi maantiedettään valita niin tämäkin on loppujen lopuksi karulla tavalla meidän etumme. Siinä on Ruotsille sen verran motivaatiota, että me voimme kyllä todennäköisesti kaikissa tilanteissa luottaa Ruotsin apuun.
Olen ihan samaa mieltä, ja siksi sanoinkin, että:On myös hyvin tärkeää että "pohjoismainen liittouma" on Nato sateenvarjon sisällä, koska
- ydinasesuoja!
- UK ja US ovat maita, jotka oikeasti uskaltavat painaa aseen liipaisimesta. Ruotsilla on nyt kova tahto ja motiivi auttaa Suomea kuten EU:lla nyt auttaa Ukrainaa, mutta itsellä on promillen epäilys miten käy tosi paikassa pitkäääään rauhallisen ja neutraalin maan, riittäisikö munat vetää oma maa mukaan naapurin konfliktiin täysillä....
Siksi Naton Artikla 5:n harjoitus joka nyt tehdään on mielestäni hyvin tärkeä lisäämään toimintakykyä.
Kuten @Dino esittää, minäkin pidän Ruotsia ja Norjaa luotettavina liittolaisina, koska heillä on tällä seudulla aina omakin lehmä ojassa. Minusta on tärkeää saada näiden välille puolustusliitto, koska muuten tosiaan voisi kovassa paikassa unohtua ruotsalaisiltakin politiikoilta pallit, vaikka se olisikin pidemmällä tähtäimellä omaan jalkaan ampumista. Kun poliittiset krumeluurit on nyt taputeltu ja liittolaisuus vahvistettu, niin se tulee huomioiduksi myös jatkossa poliittisen johdon piirissä, ja mitä integroituneemmaksi armeijat tulevat, sen varmempaa on reagointi.Minusta sen saamiseksi jo pitkään paras vaihtoehto on ollut se, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Siinä tapetaan monta kärpästä samalla iskulla, ja varsin tärkeä on se kärpänen, joka vie Pohjoismaat poliittisin sitoumuksin liittolaisiksi.
Kyllä täällä iloitaan ja ollaan tyytyväisiä. Ainakin itselle se iso hetki oli jo viime viikolla Unkarin parlamentin ratifioidessa, kun homma lopulta sinetöityi. Ei tämä virallinen sinetti nyt sitten sillä tavalla riehaannuttanut, että olisi jaksanut tänne mitään raapustella. Vaikka nykymaailmassa Ruotsin tukeen olisin muutenkin luottanut, niin kyllähän tämä jäsenyys valaa rutkasti lisää betonia taustatukeen kriisien varalta.Hämmentävän vähillä reaktioilla on tämä Ruotsin jäsenyys JA:ssa otettu vastaan. Siis niin taivaan lahja Suomelle - kun meillä oli poliittisessa johdossa päätös tehty niin koko kevät 2022 oli maanista Ruotsin suostuttelua koska vasta Ruotsin jäsenyys sinetöisi meidän portaattoman puolustuksemme Itämeren alueella. On vain pientä liioittelua sanoa, että Suomi johti Ruotsin Natoon. Loistava päivä!
No toki, mutta vasta näiden viimeisten muodollisuuksien jälkeen Ruotsi on virallisesti ja reaalisesti Natossa ja koko Pohjola siis yhteisen puolustuksen alla. Näinä epävarmoina ja levottomina aikoina todellakin olennaista...Kyllä täällä iloitaan ja ollaan tyytyväisiä. Ainakin itselle se iso hetki oli jo viime viikolla Unkarin parlamentin ratifioidessa, kun homma lopulta sinetöityi. Ei tämä virallinen sinetti nyt sitten sillä tavalla riehaannuttanut, että olisi jaksanut tänne mitään raapustella.
Kyllä täällä iloitaan ja ollaan tyytyväisiä. Ainakin itselle se iso hetki oli jo viime viikolla Unkarin parlamentin ratifioidessa, kun homma lopulta sinetöityi. Ei tämä virallinen sinetti nyt sitten sillä tavalla riehaannuttanut, että olisi jaksanut tänne mitään raapustella. Vaikka nykymaailmassa Ruotsin tukeen olisin muutenkin luottanut, niin kyllähän tämä jäsenyys valaa rutkasti lisää betonia taustatukeen kriisien varalta.
Johtuu varmaan siitä, että tässä ehdittiin jo kippistellä Turkin ratifioinnin jälkeen, sen jälkeen vain odoteltu, että kauanko Unkari jaksaa yksinään hangoitella väistämätöntä vastaan. Ja kun Unkarin parlamentti asian hyväksyi, niin silloin jo tuli toivoteltua Ruotsi Natoon. Että ehkä tosiaan suurimmat tunnekuohut on jo koettu.Hämmentävän vähillä reaktioilla on tämä Ruotsin jäsenyys JA:ssa otettu vastaan.
Näin on!Siis niin taivaan lahja Suomelle - kun meillä oli poliittisessa johdossa päätös tehty niin koko kevät 2022 oli maanista Ruotsin suostuttelua koska vasta Ruotsin jäsenyys sinetöisi meidän portaattoman puolustuksemme Itämeren alueella. On vain pientä liioittelua sanoa, että Suomi johti Ruotsin Natoon. Loistava päivä!