"Keskustelun pääaihe oli Euroopan turvallisuustilanne, josta kumpikin ilmaisi huolensa. Presidentti Niinistö totesi, että Naton avoimien ovien politiikka on tärkeä, ja sen jatkuvuus on vahvistettu."
Presidentti on niin huolissaan option hengissä pysymisestä, että siitä pitää erikseen muistuttaa. Sopivasti ennen ensi viikolle suunniteltua huippukokousta.
Ruotsin media uutisoi jo kriisiä Naton suhteen.
IL:
Ruotsi aktivoitui Nato-asiassa: pääministeri Andersson ”kriisikeskusteluissa” Niinistön ja Stoltenbergin kanssa
"Tänään perjantaina Anderssonin on määrä puhua puhelimessa Naton pääsihteerin
Jens Stoltenbergin kanssa. DN:n tietojen mukaan keskustelu käydään juuri ennen Nato-maiden ulkoministerien perjantaista puhelinkokousta, jotta Stoltenberg voi informoida ministerejä Ruotsin ja Suomen aatoksista.
Lehden mukaan Ruotsin pääministeri ei ole koskaan aiemmin käynyt vastaavaa ”kriisikeskustelua” suoraan Naton johdon kanssa.
Ruotsin ulkoministeri
Ann Linde on puolestaan matkustanut neuvottelemaan asioista Yhdysvaltojen pääkaupunkiin Washingtoniin. Hän tapaa kolmepäiväisellä matkallaan muun muassa USA:n varaulkoministeri
Wendy Shermanin ja presidentti
Joe Bidenin apulaisturvallisuusneuvonantaja
Jonathan Finerin"
Näköjään Niinistö käskytti ruotsalaiset asiamiehiksi. On se kova.
Tuollainen diplomaattinen aktiivisuus korkean tason ruotsalaisilta päättäjiltä ilmaisee aitoa huolta asiasta.
No kuten ja aiemmin sanoin seuraavat 10-12 vuotta tuo tulee olemaan ihan oikealla tasolla, mutta tämän jälkeen pohjatasosta (jona viime vuosien tasoa voidaan pitää) joudutaan menoihin korotuksia tekemään. Voihan toki olla että budjettiin tehdään pysyviä muutoksia, mutta enemmän suunta on ollut vuodesta 2010 laskeva aina vuoteen 2019 asti.
Ensin pitäisi muuttaa koko vuosikymmenen luvut nato-kaavaan ja sitten vetää johtopäätöksiä. Ja kuten sanoit, 10 seuraavaa vuotta luvut on jiirissä suosituksen kanssa. Vuosikymmen on pitkä aika. Eikä tuolla suosituksella ole tällä hetkellä merkitystä, Suomi ei ole jättämässä hakemusta. Vaatii SDP:n nousemista pois YYA-poterosta ennen kuin asia muuttuu. Ensi viikolla huolesi voi olla ohi, jos isot katsoo, että Nato-optiot on pieni hinta maksettavaksi Ukrainan tilanteen jäädyttämisestä. Saksan liittokansleri voi hyvinkin pitää tätä hyvänä asiana hänen esittämälle "uudelle alulle".