Olemme eri mieltä siinä, että Venäjä käyttäytyisi kuin arvaamaton hullu. Länsi-media totta kai tykkää repiä jonkun venäläisen Hakkaraisen poikkeavia ajatuksia esille nostaakseen otsikoita, mutta vallanpitäjät palvovat rahaa siinä missä muutkin suurvallat. Venäjä ei ole yhden miehen diktatuuri, vaikka se sellaisena saattaa näyttäytyä. Siellä on kyllä fiksua heppua miettimässä asioita pidemmälle. On yleinen sanonta, että siinä missä länsimaat pelaavat pokeria, Venäjä pelaa shakkia. Tämä totta kai näyttäytyy arvaamattomana, ellei osaa nähdä kyseisen toiminnan todellisia hyötyjä.
Venäjä on illiberaali demokratia, jossa todellinen valta on keskittynyt harvoille. Sitä voisi kuvata myös termeillä kleptokratia ja oligarkia.
Duuma on käytännössä keskustelukerho, joka on täysin alisteinen Putinille. Putin taas pysyy vallassa ainoastaan niin kauan, kun katastrofaalinen taloustilanne ja länsimaiset arvot pysyvät propagandan avulla pinnan alla. Vallassa säilymiseen Putin ja kumppanit käyttävät kaikkia mahdollisia valehtelun ja propagandan muotoja, joihin heillä on mm. median kautta monopoliasema.
Venäjää pitää toden totta arvioida sen tekojen perusteella. 2000-luvulta alkaen sitä toimintaa ovat ilmentäneet hyökkäyssodat ja itseaiheutetut konlifktit (Georgia 2008, Krim ja Itä-Ukraina 2014, Syyria 2015). Maata pidetään pystyssä myös alistamalla kaikki vähemmistöt ja mahdolliset kapinalliset keskusvallan alaisuuteen (Tsetsenian sodat, mielenosoitusten hajottaminen, opposition vangitseminen).
Kyllä. Siellä painostetaan Suomea olemaan liittymättä Natoon. Venäjän itäraja on huolestuttava näky heidän näkökulmastaan. Varmasti toivoisivat Suomen pysyvän puolueettomana ja pyrkivät muistuttamaan seurauksista, mikäli haluamme liittää maamme vihollisrintamaan.
Venäjä pitää Suomea käytännössä NATO-liittolaisina. Asemaamme mahdollisessa globaalissa kriisissä ei millään lailla paranna puolueettomuus; Venäjä miehittää joka tapauksessa kaikki tarpeelliseksi katsomansa lähialueet, mikäli se ajautuu suursotaan. Suomen kohtalo on siltä osin ollut sinetöity jo 1700-luvun alussa, jolloin Pietarista muodostui pohjoinen pääkaupunki ja strategisesti merkittävä yhteys Itämerelle.
Eikö se vain osoita, että me emme ole Naton porukoissa, mutta treenaamme omaa puolustusta kimpassa, jotta olisimme vahvempia, mikäli tänne hyökätään? Ja eikö Venäjä olisi entistä heikompi hajauttamalla joukkonsa miehittääkseen kaksi pohjoismaata? Vai miehityksen sijaan, pommittaisiko ne vaan meidät varmistaakseen, että saavat kaunaisen naapurin, jolla on hyvä syy hyökätä myöhemmin muun Naton mukana? Pahoittelen, mutta en oikein löydä logiikkaa tälle uhalle. Sotia ei käydä enää elintilan takia, niin kuin ennen vanhaan. Ymmärtäisin edes hieman, jos Suomella olisi minkäänlaista taloudellista, väestöllistä tai strategista arvoa, mutta en keksi mikä se olisi.
Ei tässä ole kyse siitä, että Venäjä haluaisi käydä jonkinlaista erillissotaa Suomen kanssa. Kyse on laajasta sotilaallisesta konfliktista, joka on tulevaisuudessakin mahdollinen skenaario, mikäli Venäjän federaatio aiheutuu sekasortoon. Tässä kun katselee Putinin ulko- ja talouspolitiikkaa, ei voi kun ihmetellä, miten tuo konglomeraatti on pysynyt näinkin kauan pystyssä.
No ainakin mun mutu on objektiivista ja se pohjaa tekoihin sanojen sijasta. Puolustusvoimien määrärahat ja työpaikat riippuu siitä, miten isoa uhkakuvaa he kykenevät ylläpitämään. Enkä väitä vahvan armeijan olevan tarpeeton, en vain usko Naton tekevän meistä mitään muuta kuin takuuvarman taistelutantereen - mikäli konflikti Naton ja Venäjän välillä syntyisi.
Suomi on joka tapauksessa "taistelutanner", halusimme tai emme. Nato-jäsenyys vaikuttaa tilanteeseen siten, että Suomea ei jätetä kriisitilanteessa yksin, vaan hyökkäys Suomeen tarkoittaa hyökkäystä NATOa vastaan. Tämä myös nostaa kynnystä sotatoimille.
Itse kannatan Euroopan yhteistä armeijaa, siitä yksinkertaisesta syystä, että USAn intressit eivät jatkossa välttämättä ole aina linjassa Euroopan intressien kanssa, jolloin Euroopan itsessäänkin tarvitsisi kyetä näyttämään sotilasmahtinsa.
Euroopan yhteinen puolustus ei tule toteutumaan, ellei NATO hajoa tai menetä merkitystään primäärinä turvallisuuspoliittisena ratkaisuna suurimmalle osalle EU-maita.
Ja kyllä. Venäjä, kuten USA:kin, antaa erittäin paljon valtaa johtajalleen, vaikka siellä taustalla vallan takaajina ovat duuman ja kongressin kaltaiset instituutiot. Tämä näkyy parhaiten parhaillaan USA:ssa, jonka kautta olemme päässeet näkemään, miten maan ulko- ja sisäpolitiikka voi muuttua valtavasti pelkästään yhden miehen vaikutuksesta (Trump). Tämä myös tarkoittaa ja antaa toivoa siitä, että Putinin jälkeen Venäjä voi olla täysin erilainen kuin nyt - riippuen siitä kuka valitaan.
Duumaa ja kongressia ei voi edes vakavalla naamalla vertailla keskenään. Yhdysvallat on liberaali demokratia, joka noudattaa checks and balances -periaatetta Montesquieu'n hengessä. Venäjällä koko valtionhallinto on yhden miehen näpeissä.
Sen vuoksi todettakoon, että myös Rosatom on Venäjän ulkopolitiikan väline. Itse en suhtaudu kategorisen jyrkästi Fennovoimaan, koska koen, että on aika lailla yhtä suuri - ellei suurempi - ongelma ostaa venäläistä maakaasua kuin tuottaa energiaa kotimaisella omistuspohjalla. Olkoonkin, että yhtälössä on Venäjän valtion strategisen ohjailun alla toimiva vähemmistöosakas.
Pahoittelut, että vastaan viesteihin, jotka eivät olleet minulle kohdistettuja.