Tämän ymmärrän varsin hyvin. Ukrainasta tulleiden mielenosoittajien puolesta on kuitenkin jatkuvaa pyyntöä Euroopan ja USA:n suuntaan tullut.
Aika pitkälle sanoilla "Auttakaa meitä!"
Kuten sanoin, perustan mielipiteeni vahvasti siihen, että se olisi ollut eettisesti oikein. Sen jälkeen kun Krimin tilanne eskaloitui oli jo myöhäistä.
Toisaalta onko minulta liikaa vaatia noin vahvoja toimia NATOlta tilanteessa joka ei suoraan koske NATO maata, niin tätä täytyy itsekkin pohtia.
On kuitenkin ymmärrettävä ettei NATO sotilasliittona voi lähettää joukkoja tai muutakaan apua muihin maihin "kasvottoman" mielenosoittajajoukon pyynnön perusteella, se on käytännössä täysin mahdotonta toimintaa.
Janukovitshin ollessa vallassa tämä oli mahdotonta vaikka jo tuolloin EuroMajdanin edustajat esittivät avunpyyntöjä, syy mahdottomuuteen olisi yksiselitteisesti se, että Janukovitsh ei olisi moista hyväksynyt ja tilanne olisi eskaloitunut yhteenotoksi NATO:n ryhdyttyä aktiiviseksi toimijaksi tilanteessa ja asettuen mielenosoittajien puolelle.
Siinä vaiheessa kun Janukovitsh kukistui ja maahan nimitettiin uusi hallinto, NATO:n kädet olivat edelleen sidotut, koska se ei voi tällaisessa tilanteessa aloittaa operaatiota toisen maan alueella tilanteessa jossa avunpyyntö ei ole tullut maan tosiasialliselta johdolta. Ja tässä vaiheessa tilanne eteni jo niin nopeasti ettei ehtinyt kulua kuin muutama päivä niin Krimille ilmaantuivat ensimmäiset venäläiset sotilaat ja sen jälkeen NATO:n olikin jo käytännössä mahdotonta suorittaa operaatiota Ukrainaan ilman ettei ole riskiä konfliktin laajenemiseen ja yhteenottoon Venäjän välillä.
Ikävä kyllä päätöksiä joudutaan tekemään muin kuin eettisin perustein, se mikä tuntuu oikealta ei aina ole kuitenkaan järkevää. Ja erityisesti on huomioitava se, että NATO:n kädet ovat monestakin syystä olleet sidottuja tässä kriisissä, se ei ole laillisesti voinut ryhtyä aktiiviseksi toimijaksi Ukrainassa kriisin aikana. Nyt se voi toimia tietyin ehdoin ja edellytyksin ja liittoon kuuluvat maat tulevat saamaan tukea mutta Ukrainan kohdalla tilannetta tullaan varmasti harkitsemaan hyvin tarkoin.
Jos Venäjä hyökkää maan itäosiin niin tällöin on mahdollista (ja oletettavaa), että NATO välittää tilannetietoja Ukrainan asevoimille ja kenties jopa jotain kalustoapua mutta siihen se sitten jääkin. Kalustossa on otettava huomioon eri standardit, mutta osassa NATO-maita on vielä käytössä kalustoa joka on yhtenevä Ukrainan kalustoon, joten teoriassa jotain kalustoapua on mahdollista antaa.
Kiitos asiantuntevasta viestistäsi, vaikka mitä ilmeisimmin olemme eri linjoilla NATO jäsenyyden ja NATOn toiminnan suhteen.
Olen kallistunut viimeisimpien vuosien kuluessa NATO-vastustajasta NATO:n kannattajaksi ja minusta liittouman tuomat hyödyt ovat kaikesta huolimatta liittouman tuomia haittoja suurempia ja osa näistä haitoista on vieläpä lopulta väliaikaisia, kuten esim. Venäjän mahdollinen kauppapoliittinen kiukuttelu.
Vielä pitkälle 2000-luvun puolelle olin sillä kannalla, että EU:n omaa turvallisuuspolitiikkaa tulee kehittää, mitä tulee tehdä edelleenkin ja samalla on luotava EU:lle omat nopean toiminnan joukot. Nähtyäni kuinka tehotonta toiminta EU:ssa on ja kuinka on aivan liian vaikeaa rakentaa yhteneväistä politiikkaa tässäkin asiassa aloin kallistua hiljalleen NATO-jäsenyyden puolelle. Toki tähän on sitten vaikuttanut olennaisella tapaa Venäjän entistäkin aggressiivisemmaksi muuttunut politiikka ja halu laajentaa imperiumiaan - aseellisestikin. Mutta oma kantani NATO-jäsenyyden suhteen on muuttunut olennaisella tapaa tässä kolmen neljän vuoden kuluessa NATO-myönteiseksi.
vlad.