...
Se että case-Ukrainalla perustellaan meidän olevan isossakin vaarassa on sitä älyllistä epärehellisyyttä.
...
Turvallisuuspolitiikkaa ei luoda varmuuksien ja kaikkein todeennäköisimpien skenaarioiden varalle, vaan se on kuin vakuutusasioiden miettimistä pahan päivän varalle. Täytyy tarkasti harkita, mihin ryhdytään, kyse on riskienhallinnasta. Aika moni Euroopan maa on päätynyt vakuutusasioita pohtiessaan siihen, että Yhdysvallat on luotettava kumppani, josta on turvallisuusaspektien kohdalla hyötyä.
Venäjän toimet Ukrainassa (+Krimillä), Georgiassa sekä Kaukasuksella ovat suistaneet Euroopan turvallisuustilanteen epävakaammaksi, kuin mitä se on ollut kertaakaan sitten N-liiton kaatumisen. Georgian tilanteen lävähtäessä kuusi vuotta sitten Euroopan silmille, haluttiin asia haudata nopeasti maton alle ja etenkin Suomessa pistettiin pää pensaaseen. Puolustusministeriön entinen kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Matti Ahola myönsi jo vuosia sitten, että Suomessa vältettiin kannan muodostaminen Georgiaan sotaan liittyen, koska kyse oli Venäjästä.
Ukrainan tilanne sai lopulta muun Euroopan myöntämään, että Venäjän toimet uhkaavat rauhaa ja vakautta vanhalla mantereella, asia josta Viron Ulkopoliittisen instituutin tutkimuslaitos on varoitellut jo vuosien ajan. Virolaisten jälkianalyysi muuten kuuluu, että mikäli Venäjälle ei aseteta rajoja nyt Ukrainassa, tulee kriisi jatkumaan vuosien saatossa muualle Eurooppaan. Saa nähdä, ovatko virolaiset jälleen oikeassa.
Jenkkien roolista kun on puhuttu, niin kannattaa lukea eräs Lasse Lehtisen kirjoitus lähes kuuden vuoden takaa. Siinä Lehtinen muistuttelee mieliin sitä asiaa, että erityisesti Suomella on paljon kiitollisuudenvelkaa jenkkien suuntaan:
Suomalaisilla on aivan erityinen syy olla Yhdysvalloille kiitollisia. Se ei muiden länsiliittoutuneiden vaatimuksista huolimatta koskaan julistanut sotaa Suomelle. Sodan jälkeen, kun emme Neuvostoliiton pelossa uskaltaneet ottaa vastaan nk. Marshall-apua, saimme siitä hyvästä kymmeniätuhansia stipendejä yhdysvaltalaisiin kouluihin ja yliopistoihin. Nokia-ihmeen juuret ja moni muu suomalaista demokratiaa ja hyvinvointia vahvistanut tekijä lähtee sieltä...
...
Suomessakin Yhdysvaltoja arvostellaan tekemisistään aivan eri ankaruudella kuin esimerkiksi Venäjää. Se on jopa hyväksyttävää siksi, että demokraattisen valtion on oltava jo lähtökohtaisesti diktatuureja kunnollisempia. Siitä huolimatta Venäjän vikoja katsotaan aina vain ruusunpunaisten lasien lävitse.
Yhdysvaltoja voi oikeutetusti arvostella monesta asiasta, mutta vielä toistaiseksi se peittoaa Venäjän kaikilla tuomariäänillä, kun ruvetaan listaamaan yksilön kannalta tärkeitä demokraattisia perusoikeuksia ja kansalaisvapauksia...
...
Kaikkine puutteineen Yhdysvallat on edelleen maa, jossa vaalien tulos ei ole etukäteen selvä, jossa kriittiset toimittajat eivät menetä henkeään tai työpaikkaansa, jossa taiteilijat saavat vapaasti ilmaista itseään. Myös Amerikan-vastaisuus on amerikkalainen keksintö.
koko kirjoitus linkin takaa osoitteessa lasselehtinen.net:
Lasse Lehtinen - VENÄJÄN VANKEJA VANHASTA MUISTISTA
tägätään loppuun muutama palstalainen, ehkä heitä kiinnostaa kirjoitukseni ja etenkin Lehtisen kirjoitus kuuden vuoden takaa:
@Pisin Kääpiö 186cm @kiwipilot @Sako @Alfred E Neuman