Mielestäni viestissäni aika selvästi luki, että kyseessä on Yhdysvaltojen kalustoa joten enpä tiedä mitä luulit lukeneesi.
... Puolassa ja Romaniassa taitaa tällä hetkellä olla jotain kongreettista apua mutta sekin on Yhdysvaltojen eikä Naton kalustoa....
Juu kyllähän siinä niin lukee, kuten näemme. Ehkä minun pitäisi lukea viestit moneen kertaan, jotta ymmärtää oikein mitä jokainen kirjoittaja hakee kulloinkin viestillään takaa. Minä ymmärsin tuon toisena lainatun viestin (ja siitä boldaamani kohdan) niin, että NATO ei ole antanut mitään konkreettista apua, koska se ei ole tuonut yhtään kalustoaan Puolaan, Romaniaan tai vaikkapa Baltian maihin. Päättelin tästä sinun luulevan, että NATOlla on erikseen joukot ja kalusto, jonka se se tarpeen tullen siirtää eri paikkoihin. Hienoa kuitenkin ettet ole niin pihalla asioista, että kuvittelisit NATOn kaluston ja sen jäsenten kaluston olevan eri asia.
Mitä tuohon NATOn toimintaan vs. Yhdysvaltojen toimintaan Baltiassa tulee, niin muistaakseni Obama puhui Talllinnassa käydessään, kuinka Yhdysvallat ei jätä liittolaisiaan (muita NATOn jäseniä) yksin missään tilanteessa. Tämän jälkeen on tapahtunut paljon ja paljon on myös kalustoa Baltiaan virranut erilaisiin harjoituksiin ja muihin tapahtumiin osoitukseksi tuesta. Yhdysvaltojen lisäksi näihin harjoituksiin on osallistunut myös muista NATO-maista joukkoja ja kalustoa. Myös NATOn varsinaisiin jäseniin kuulumattomia maita, kuten Suomi on osallistunut harjoituksiin. Harjoitukset ovat olleet kuitenkin NATOn harjoituksia. Eli Yhdysvallat on kuitenkin ollut NATOn asialla lähettäessään joukkoja alueelle. Tämähän on ihan luonnolista, koska ovat suurin toimija NATOssa ja sillä on resursseja tehdä suuriakin joukkojen siirtoja jopa rauhan aikana erilaisista syistä. Nyt herää vain kysymys miksi harjoitellaan, ellei valmistauduttaisi oikeasti käyttämään sitä sotavoimaa? Saman kysymyksen sai heittää ilmoille reilu vuosi sitten kun järjestämään suuria kymmenien tuhansien henkilöiden vahvuisia sotaharjoituksia etenkin läntisen sotilaspiirin alueella. Vastauksen tähän olemme sittemmin saaneet.
Ikäväksemme isäntämaasopimus käsittää ainakin virallisesti toiminnan pelkästään rauhan aikana ja tuota sopimusta vasten ei voitaisi esimerkiksi pyytää NATO-joukkoja Suomeen, jos tilanne on päällä. Saattoi jopa olla että kyseinen sopimus raukeaa kokonaan jos osallinen joutuu sotatoimien kohteeksi.
Tässä englanninkielinen versio kohdasta allekirjoitetussa sopimuspaperissa, joka koskee sopimuksen voimassa oloa:
3.5 The provisions of this MOU apply in peace, emergencies, crisis and conflict or periods of international tension as may be jointly determined by the appropriate HN and NATO authorities.
Suomeksi tuo tarkoittaa suurinpiirtein, että pykälät ovat voimassa rauhan, hätätilan, kriisin ja konfliktin sekä kansainvälisen jännitteen aikana, kuten määritetään isäntämaan ja NATO:n johdon toimesta.
Ja tässä kohdasta joka koskee sopimuksen raukeamista:
SECTION TEN
10. COMMENCEMENT, DURATION AND TERMINATION
10.1 This MOU will become effective on the date of the last signature and remain in effect unless terminated by any Participant giving six months prior notice in writing to all other Participants.
Suomeksi tuo tahtoo sanoa, että sopimus astuu voimaan viimeisen allekirjoituksen päivämäärästä ja pysyy voimassa ellei joku osapuolista pura sitä antamalla 6 kuukautta etukäteen kirjallisen ilmoituksen kaikille osapuolille. Mitään mahdollisen sodan tai muun kriisin vaikutuksesta ei tuossa kohtaa sopimustekstissä mainita. Eli sopimus on voimassa mahdollisen kriisinkin ollessa päällä, ellei siitä irtisanouduta erikseen. Koko sopimusteksti löytyy
tämän linkin takaa, joka vie .pdf-tiedostoon, joka on tallennettu Puolustusministeriön sivuille. Siitä vain tutustumaan. Sopimuksesta löytyy myös suomeksi käännettyjä versioita, jotka löytyvät googlella, mutta koska ne eivät ole virallisia käännöksiä, en niitä tähän linkitä. Jos joku löytää virallisen käännöksen esim. Puolustusministeriön sivuilta, niin laittakoon linkin tähän ketjuun.
Tuo sopimus ei ole mikään automaatti, jonka perusteella NATO-maat lähettävät joukkojaan Suomeen kunhan vain pyydetään. Tämä sopimus mahdollistaa kuitenkin moisen pyynnön tekemisen ja sen perusteella myös tuen lähettämisen
nopeasti, koska mistään sopimuksessa mainítuista yksityiskohdista ei tarvitse ennen joukkojen saapumista sopia.