Naisten MM-kisat 20.–31.8.2021 @ Calgary, Kanada

  • 11 689
  • 81

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Näin kolme päivää ennen MM-kisojen alkua alkaa näyttää siltä, että naisten MM-kisat päästään vihdoinkin pelaamaan ja nyt uskaltanee luoda tapahtumalle myös oman keskusteluketjun.

Vuoden 2021 naisten MM-kisat pelataan siis varsin eksoottiseen aikaa vuodesta 20.-31.8.2021.


Aiemmista MM-kisoista löytyy keskusteluketjut ainakin vuosilta 2001, 2008, 2015, 2016 ja 2017.
2019 kotikisoista ei ollut yleisketjua, mutta otteluseurannalle ja traumaattisen loppuottelun jälkipyykille oli omat ketjunsa.
Naisten maajoukkueesta yleisempää keskustelua löytyy tuttuun tapaan omasta ketjustaan.


Naisten ensimmäinen arvokisaturnaus kevään 2019 jälkeen

Keväällä 2020 maailmanlaajuisen koronaviruspandemian seurauksena myös naisten MM-kisat peruttiin monen muun urheilutapahtuman tavoin. Kisojen järjestysvastuu pysyi Kanadalla ja tarkoitus oli pelata MM-kisat edelleen Kanadan Nova Scotiassa vuotta myöhemmin eli huhtikuussa 2021. Myös vuoden 2021 MM-kisojen kanssa niin joukkueet kuin kannattajatkin ovat saaneet kuitenkin elää epävarmuudessa. Kisoja lykättiin ensiksi huhtikuulta toukokuulle ja sitten kanadalaiset peruivat koko turnauksen noin kaksi viikkoa ennen avauspeliä. Osa joukkueista oli jo aloittanut lentonsa kohti Kanadaa ja kisoja edeltävää karanteenia. Hyvin pian tiedotettiin kuitenkin, että MM-kisat saatettaisiin kuitenkin pelata loppukesästä. Jo huhtikuun lopulla ajankohdaksi varmistui elokuun loppu ja seuraavaksi varmistui, että Kanada järjestää edelleen turnauksen. Viimeisin varmistunut asia oli, että turnaus toteutetaan Calgaryssa.


MM-kisojen osallistujamaat

Lohko A: Yhdysvallat, Kanada, Suomi, Venäjä(n olympiakomitea), Sveitsi
Lohko B: Japani, Tšekki, Saksa, Tanska, Unkari

Joukkueet on jaettu tuttuun tapaan kahteen alkulohkoon edellisten MM-kisojen sijoitusten perusteella. Kovatasoisemman A-lohkon joukkueet selviävät suoraan puolivälieriin. B-lohkon kolme parasta joukkuetta selviää puolivälieriin. Tänä vuonna alemman divisioonan kisoihin ei putoa yhtään joukkuetta. Johtunee siitä, että divisioonien MM-kisoja ei ole pystytty järjestämään ja siten nousijatkaan eivät ole selvillä.

Pudotuspelijärjestelmää on hiottu kevään 2019 jälkeen hieman, sillä 10 joukkueen kisoissa ja 8 joukkueen pudotuspeleillä on tarve selvittää erityisesti 5. sijoittuva joukkue, jotta seuraavan turnauksen lohkojakokin selviää. Puolivälierän häviäjät pelaavat vielä kaksivaiheiset sijoituspudotuspelit, jossa ensimmäisen vaiheen pelien voittajat pelaavat 5. sijasta.

Pienempi viilaus on muutos välierien joukkueiden määräytymisessä. Aiemmin kaavio lyötiin lukkoon jo puolivälierävaiheessa. Muutoksen jälkeen välieräparit määräytyvät puolivälieristä selvinneiden joukkueiden paremmuusjärjestyksen perusteella eli alkulohkojen paras joukkue kohtaa alkulohkojen heikoimman joukkueen jne,


Kisojen seuraamista auttavia sivustoja

-MM-kisojen virallinen sivusto
-MM-kisat Leijonat.fi-sivustolla
-Maalikoosteet IIHF:n Vimeo-sivulla


Kisojen televisiointi TV5:lla ja discovery+-palvelussa

Kevään 2019 jälkeen on tapahtunut ainakin yksi iso muutos, kun naisten MM-kisat siirtyivät Ylen kanavilta Discoverylle. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että TV5 näyttää suorana Suomen ottelut sekä välierät ja mitalipelit. Tallenteita nähdäkseen pitää hankkia maksullinen Discovery+-palvelu, joka näyttää myös kolme muuta A-lohkon ottelua, sekä kolme muuta puolivälieräottelua. Maksullisellakaan palvelulla ei siis näe kaikkia turnauksen otteluita, kuten B-lohkon otteluita.

Tarkemmin televisioinnista voi lukea Discoveryn tiedotteesta.


Suomen ottelut alkulohkossa

21.8. klo 01.00 Kanada–Suomi
23.8. klo 04.30 Suomi–Yhdysvallat
25.8. klo 21.00 Venäjä–Suomi
26.8. klo 21.00 Suomi–Sveitsi

päivämäärät ja kellonajat Suomen aikavyöhykkeen mukaan


Naisleijonien joukkue MM-kisoissa

Joukkueeseen ei tullut kesän aikana muutoksia, vaan jo toukokuun peruttuun turnaukseen valitut pelaajat lähtevät Kanadaan. Tosin keväällä kisajoukkueen ulkopuolelle jäänyt Noora Räty olisi tehnyt poikkeuksen, mutta hän joutui kesäisten työtehtäviensä vuoksi kieltäytymään kutsusta. Tämä osaltaan kertoo siitä, millaisia haasteita elokuiset MM-kisat aiheuttavat pelaajille ja myös heidän seurajoukkueensa kärsivät valmistautuessaan syyskuussa alkaviin sarjapeleihin ilman kärkipelaajiaan.

Maalivahdit:
1 Anni Keisala
18 Meeri Räisänen
31 Jenna Silvonen

Puolustajat:
4 Rosa Lindstedt
5 Aino Karppinen
6 Jenni Hiirikoski
8 Ella Viitasuo
9 Nelli Laitinen
15 Minnamari Tuominen
21 Sini Karjalainen
88 Ronja Savolainen

Hyökkääjät:
10 Elisa Holopainen
12 Sanni Vanhanen
16 Petra Nieminen
20 Matilda Nilsson
22 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala
24 Viivi Vainikka
25 Jenniina Nylund
26 Sofianna Sundelin
27 Julia Liikala
33 Michelle Karvinen
40 Noora Tulus
61 Tanja Niskanen
77 Susanna Tapani


Toivon, että suomalaiset löytävät ainakin toistaiseksi pienelle mediahuomiolle jääneet ja erikoiseen aikaan pelattavat MM-kisat. Samoin toivon, että kisojen ansiosta syntyy tännekin keskustelua. En tiedä, mikä on moderaattorien kanta ottelujen aikaiseen seurantaan tässä ketjussa, mutta ainakin itse toivoisin, että keskustelu voisi keskittyä peleihin ja turnauksen tapahtumiin. Jos joku haluaa viedä keskustelun sivuraiteelle vertailemalla naisten jääkiekkoa mihin milloinkin, niin toivottavasti hän perustaa aiheelle oman ketjunsa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Viime yönä pelattiin MM-kisojen kenraaliharjoitukset. Kaikki kymmenen joukkuetta olivat tositoimissa.

USA–"Venäjä" 6–0
Kanada–Suomi 4–1
Tshekki–Sveitsi 2–4
Saksa–Tanska 4–3 VL
Japani–Unkari 4–2

MM-kisojen nettisivuilla on yhteenveto kaikkien otteluiden tapahtumista.

* * *

Naisleijonien kenraaliharjoitus päättyi siis tappioon kisajärjestäjä Kanadaa vastaan. Suomi iski ottelun avausmaalin, mutta Kanada tasoitti vielä ennen erätaukoa. Toinen erä oli maaliton. Voittomaali syntyi kolmannen erän puolivälissä. Kotijoukkue kaunisteli lopussa numeroita vielä kahdella osumalla, kun Suomi haki tasoitusta ylivoimalla ilman maalivahtia.

Käytännössä ottelu oli siis maalin peli, vaikka torjuntojen valossa kotijoukkue olikin hallitsevampi osapuoli. Kanada otti ottelussa yhdeksän 2 minuutin jäähyä, sekä yhden 5 minuutin rangaistuksen. Suomi ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään kanadalaisten jäähyjä, vaikka ylivoimaa tarjottiin yhteensä melkein kokonaisen erän verran.

Suomi selvitti kaikki neljä jäähyä ilman takaiskuja ja taisteli voitosta kuitenkin loppuun asti, mikä ei ole aina ollut itsestäänselvyys numeroiden revetessä isommaksi jo hyvissä ajoin. Parannettavaa jäi, mutta ihan OK kenraali, kun muistaa, että joukossa oli ensikertalaisia, jotka eivät ole välttämättä kohdanneet Kanadaa vielä koskaan aiemmin tai ylipäätään pelaneet naisten maaottelua.

Kanada – Suomi 4–1 (1–1, 0–0, 3–0)

1. erä:
6.12 Sofianna Sundelin (Aino Karppinen) 0–1
16.52 Natalie Spooner 1–1

2. erä:


3. erä:
50.23 Emily Clarke (Ella Shelton) 2–1
58.25 Marie-Philip Poulin 3–1 AV2 TM
59.30 Emma Maltais (Victoria Bach) 4–1 AV2 TM

CAN 9 x 2 min & 5+20 min
FIN 4 x 2 min

Ottelun tilastot kattavammin Jääkiekkoliiton tulospalvelussa.

Suomen kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 22 Emilia Vesa
10 Elisa Holopainen – 61 Tanja Niskanen – 23 Sanni Hakala
27 Julia Liikala – 12 Sanni Vanhanen – 26 Sofianna Sundelin
25 Jenniina Nylund – 20 Matilda Nilsson (13. & 14 hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt
21 Sini Karjalainen – 5 Aino Karppinen

1 Anni Keisala 25/26 – 30:09 (vaihto ajassa 30:09)
18 Meeri Räisänen 15/16 – 28:22

Kanadan 1–1-maali



Kanadan 2–1-maali


 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naiskiekkoon erikoistunut englanninkielinen The Ice Garden -sivusto on laatinut kaikista joukkueista ennakot, joilla on hyvä virittäytyä tänään alkaviin MM-kisoihin.

USA
Suomi
Kanada
Venäjä
Sveitsi
Tšekki
Saksa
Japani
Tanska
Unkari

Jatkoajan toimitus teki MM-kisojen eksoottisesta ensikertalaisesta Unkarista ja joukkueen suomalaisesta apuvalmentajasta Mika Väärälästä jutun.

* * *

MM-kisat alkavat siis Naisleijonien osalta heti tänä yönä Suomen aikaa klo 01.00. Kanada-ottelun pelaava kokoonpano on myös julkaistu ja siinä ei ole harjoitusottelun jälkeen montaa muutosta, eikä suuria yllätyksiä. Emilia Vesa, Sini Karjalainen ja Jenna Silvonen aloittavat turnauksen katsomon puolella ja Anni Keisala saa ensimmäisenä vastuuta tolppien välissä.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 27 Julia Liikala
10 Elisa Holopainen – 61 Tanja Niskanen – 23 Sanni Hakala
26 Sofianna Sundelin – 12 Sanni Vanhanen – 20 Matilda Nilsson
25 Jenniina Nylund

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt
5 Aino Karppinen

1 Anni Keisala
(18 Meeri Räisänen)
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Päivän ensimmäisessä ottelussa Tšekki voitti nousijajoukkue Tanskan 6–1. Ottelun maalikooste löytyy IIHF:n Vimeo-tililtä.

* * *

Kanada-Suomi 5–3
(0–2, 2–0, 3–1)

Suomi aloitti ottelun todella vahvasti ja kiekko olikin parin minuutin jälkeen jo Kanadan maalissa, kun Nelli Laitisen laukaus kimposi hieman onnekkaastikin puolustajasta maaliin. Kanada jatkoi samaa jäähyilyä kuin harjoitusottelussa ja Minttu Tuominen veikin Suomen kahden pelaajan ylivoimalla jo 2–0-johtoon. Erän edetessä Kanada alkoi päästä enemmän kiekkoon kiinni, mutta tiiviisti puolustanut Suomi pystyi silti kontrolloimaan peliä aika hyvin.

Toinen erä alkoi ihan eri merkeissä, eikä Suomi tuntunut koko erän aikana pääsevän oikein kunnolla omasta päästä pois. Pitkiin pyörityksiin joutuneet suomalaisviisikot onnistuivat sitkeässä puolustamisessa kuitenkin edelleen aika hyvin ja Keisala venyi niissä tilanteissa, joissa puolustus petti. 14 minuutin jälkeen Kanada kuitenkin sai sörkittyä kiekon maalin edustalta Keisalan patjan yli. Valitettavasti punalamppu paloi uudestaan jo 20 sekunnin päästä. Toinen erä päättyi lopulta tasatilanteessa, mikä oli sittenkin jonkinlainen torjuntavoitto Suomelle.

Kolmas erä ei valitettavasti alkanut yhtään paremmin, vaan kahden minuutin jälkeen Erin Ambrose ohjasi B-pisteiden välistä taidokkaasti Brianne Jennerin kovan syötön ylänurkkaan. 47 minuutin jälkeen Holopainen toi Suomen tasoihin ohjaamalla Lindstedtin laukauksen maaliin. Valitettavasti 25 sekuntia myöhemmin Sarah Fillier unohtui Suomen maalin eteen vapaaksi ja Kanada siirtyi uudestaan 4–3-johtoon. 55 minuutin kohdalla Naisleijonat pääsi vielä ylivoimalle ja ilman maalivahtia kuvio pyörikin Kanadan alueella, mutta muutamasta laukauksesta huolimatta tasoitus ei ollut kovinkaan lähellä. Viimeisellä minuutilla Kanada ratkaisi sitten lopullisesti tekemällä viidennen osuman tyhjään maaliin.

Naisleijonien pelissä hyvää oli hieno alku ja että loppuun asti oli vielä mahdollisuus taistella pisteistä. Huonoa oli hyvän alun lipeäminen käsistä ja varsinkin tutun vaikea pesukoneessa pyöritty toinen erä. Kaksi takaiskua tuli myös alle puolen minuutin päästä edellisestä maalista. Etenkin kolmannessa erässä heti oman tasoituksen jälkeen takaisku oli erittäin myrkyllinen. Keisala pystyi siirtämään Naisten Liigasta tutun rauhallisen torjuntatyöskentelyn pari astetta kovempiin peleihin maailman huippuja vastaan. Eniten Kanadaa vastaan jäi piippuun hyökkäyspeli, vaikka ottelu alkoikin hienosti.

Vaikka Suomen pelissä on paljon kehitettävää ja Kanada oli odotetusti parempi, en ole kuitenkaan kovin huolissani. Tämä ei ollut se peli, mikä pohjoisamerikkalaisia vastaan pitää voittaa, vaikka toki voitto olisi tästäkin kelvannut. Paljon mieluummin otan sen todennäköisyyksiä haastavan "pöljän päivän" välierään ja loppuotteluun.

Ottelun tilastot turnauksen kotisivuilla.

Nelli Laitisen 0–1-maali




Minttu Tuomisen 0–2-maali




Kanadan 1–2 maali




Kanadan 2–2-maali




Kanadan 3–2-maali




Elisa Holopaisen 3–3-maali
https://twitter.com/dplussportfi/status/1428870798668935168

Kanadan 4–3-maali
https://twitter.com/TheIceGarden/status/1428871596656181250

Kanadan 5–3-maali tyhjiin
https://twitter.com/hockeynight/status/1428875916692840461
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kanada–Suomi-ottelun maalikooste löytyy myös IIHF:n Vimeo-tililtä.

Tappiosta huolimatta täytyy olla Ylelle kommentoineiden Mira Kuisman ja Pasi Mustosen kanssa samaa mieltä, että Naisleijonien suoritus Kanadaa vastaan oli hyvä aloitus turnaukselle. Jos nyt tappiosta voi koskaan sanoa noin, niin öinen peli sellainen tilanne.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattavaan USA-otteluun jäi toki myös monia parannettavia osa-alueita, mutta jo tuollakin pelillä Suomi pystyy hyvällä joukkuepelillä ja omilla vahvuuksillaan haastamaan molemmat pohjoisamerikkalaiset joukkueet. Edelleenkään ei ole realismia, että Suomi pystyisi laittamaan kumpaakaan maata 60 minuutiksi pesukoneeseen, vaan Naisleijonat lähtee heitä vastaan vieläkin altavastaajana kaukaloon. Kanada-ottelussakin corsit ja xg:t olivat karusti Kanadan puolella, mutta Suomi oli kuitenkin maalin päässä vielä minuutti ennen päätössummeria. MM-kisaturnauksen yksittäisissä otteluissa kaikki on mahdollista ja kaventunut tasoero tekee yllätyksistä entistäkin todennäköisempiä.

* * *

Yön viimeisessä ottelussa USA voitti Sveitsin 3–0. Sveitsin maalivahti Andrea Brändli joutui urakoimaan vielä Anni Keisalaakin enemmän, kun hän venyi 55 laukauksen eteen. Maaleitta jäänyt Sveitsi onnistui laukomaan vain kymmenen kertaa kohti Alex Cavallinia. Tosin Suomikin sai Kanadaa vastaan aikaan vain 11 laukausta, joilla syntyi 3 maalia.

USA–Sveitsi-ottelun maalikooste.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Alku oli lupaava, ehkä jopa liiankin. Eka erän jälkeen Suomi palasi aloittelijatasolle surkeilla puruilla ja roiskimisella. Suomi antoi Kanadalle ekan jälkeen avaimet käteen pelaamalla huolimattomasti, ei maltettu pelata nöyrästi ja rikkoa Kanukkien peliä. Muutama huomio; Keisala oli kentän paras ja Suomi tuskin katuu molariosastoon, muutama kärkipelaaja ei päässyt lentoon esim. 1 ketju oli vaisu, Hiirikoskella olin näkevinäni hieman yliyrittämistä. Summa summarum; Suomella on paljon potentiaalia, mutta se vaati että pidetään paketti kasassa koko 60 minuuttia eikä hölmöillä.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Pieniä muutoksia kokoonpanoon Usa peliin. Meeri Räisänen saa starttivuoron ja onkin kiva nähdä onko Keisala vai Räisänen ykkösmaalivahti sitten kun ruvetaan pelaamaan pudotuspelejä. Keisala oli parempi viime kaudella Naisten liigassa, mutta päivän kunto ratkaisee ja molemmat ovat toki hyviä maalivahteja. Emilia Vesa ja Sini Karjalainen pääsevät pelaamaan ensimmäisen mm pelinsä. Mitä tuohon Kanada peliin tulee niin helppo yhtyä päävalmentaja Mustosen näkemykseen että parempi voitti, mutta silti hyvä esitys kun mukana oli 8 ensikertalaista. Jos vastaava nuorennusleikkaus olisi tehty 10 vuotta sitten ja menty "kylmiltään" pelaamaan Kanadaa vastaan niin lopputulos olisi ollut varmaan jotain luokkaa 9 - 1. Eli Suomen taso on noussut huimasti ja siitä iso kiitos Mustosen projektille saada naiset pelaamaan ja harjoittelemaan poikien mukaan ja onneksi myös seurat lähtivät mukaan tähän. Mainittakoon että keväällä kun monet sarjat olivat tauolla eikä harjoittelemaan päässyt monikaan poikien joukkue ja naisten sarja oli jo pelattuna niin useat seurat järjestivät omille naisten maajoukkuepelaajille omia jäitä jotta he pystyivät pitämään tuntumaa yllä ennen kevään mm kisoja. No kisoja ei keväällä pidetty, mutta hienoa että seurat ovat ruvenneet toimimaan näin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ketju on näköjään vaihtanut nimeään edellisen käynnin jälkeen. No, nyt nimi on ainakin informatiivinen, jos alkuperäinen versio jätti avoimeksi, mistä ketjussa oikein keskustellaan.


Naisleijonien kokoonpano maanantaiaamuna klo 04.30 alkavaan USA-otteluun on tosiaan julkaistu.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 12 Sanni Vanhanen – 22 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 10 Elisa Holopainen
26 Sofianna Sundelin – 25 Jenniina Nylund – 20 Matilda Nilsson
27 Julia Liikala (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
15 Minnamari Tuominen – 9 Nelli Laitinen
4 Rosa Lindstedt – 8 Ella Viitasuo
21 Sini Karjalainen

18 Meeri Räisänen
(1 Anni Keisala)

Kuten @kilpakiekko kirjoitti, Naisleijonat-kokoonpano on elänyt hieman USA-otteluun. Näkyvin muutos on varmaankin maalivahdin vaihtuminen, mikä lienee jo etukäteen suunniteltu ennen turnauksen alkua. Molemmat pelaamaan ennakoidut maalivahdit saavat näytönpaikan pohjoisamerikkalaisia vastaan. Keisala antoi jo hyvät näytöt ja tasollaan pelatessaan Räisänen antaa joukkueelle yhtä hyvän mahdollisuuden pärjätä.

Kanada-ottelun kesken pukukoppiin poistunut Noora Tulus ei ole mukana kokoonpanossa, vaan hänen tilalle kakkosketjun keskelle on nostettu nelosketjusta Sanni Vanhanen. Jenniina Nylund nousee 13. hyökkääjän paikalta nelosketjun keskelle ja 13. hyökkääjäksi siirtyvä Julia Liikala tekee kakkosketjun laidalla tilaa Emilia Vesalle.

Jos uusi kakkosketju ei ole vain nimellisesti kakkonen, niin nuorukaiset joutuvat kyllä heti kovaan testiin. Kanadaa vastaan Vanhanen sai peliaikaa senttereistä vähinten eli reilut 8 minuuttia ja oli jäällä todistamassa kolmea takaiskua. Ikäisekseen hämmästyttävän kypsä Vanhanen antaa kamppailuvoimassa vielä melkoisen paljon tasoitusta pohjoisamerikkalaisia vastaan. Tosin aloituksissa kuopus oli kuitenkin Suomen paras sentteri Kanadaa vastaan.

1. ja 3. hyökkäysketju pysyvät ennallaan kuten myös kolme puolustajaparia. 7. puolustajan tontilla Sini Karjalainen ottaa Aino Karppisen paikan. Myös kolmosmaalivahti Jenna Silvonen jatkaa katsomon puolella.

Huomio, jonka @kilpakiekko teki ensikertalaisten määrästä on hyvä. Tosin kun vertaa 2019 MM-finaalin kokoonpanoon, niin viidestä lopettaneesta pelaajasta huolimatta Suomen joukkueesta löytyy edelleen runsaasti tuttuja kokeneita pelaajia. Olympialaisten jälkeen edessä saattaa olla isompi urakka löytää lopettaneiden tilalle uusia vastuunkantajia. Ensikertalaisia olisi varmaankin nyt kerralla vähemmän, jos keväällä 2020 olisi pystytty pelaamaan MM-kisat. Nyt kaikille tulokkaille on pitänyt saada samalla rysäyksellä arvokisakokemusta ennen olympialaisia.

Eli Suomen taso on noussut huimasti ja siitä iso kiitos Mustosen projektille saada naiset pelaamaan ja harjoittelemaan poikien mukaan ja onneksi myös seurat lähtivät mukaan tähän.
Onneksi tosiaan seuroissa on vastattu Mustosen huutoon ja etenkin maajoukkuepelaajat ovat saaneet kovaa haastetta poikien kanssa harjoitellessaan. Kuten Susanna Tapanin kohdalla on huomattu, niin tuo palvelus naisten maajoukkueelle ei ole välttämättä aina kitkaton. Ja vaikka aihe meneekin ehkä jo hieman toisen ketjun keskusteluksi, niin poikien kanssa harjoittelu ja pelaaminen ei toivottavasti mene ilmiönä kuitenkaan ihan niin laajaksi, että Naisten Liiga naisten korkeimpana sarjana alkaa kärsiä siitä. Joitain esimerkkejä on jo nähty, että pelaajat valitsevat mieluummin poikien sarjan, eikä valovoimaisia maajoukkuepelaajia nähdä välttämättä ollenkaan Naisten Liigassa, vaikka pelaajat olisivatkin Suomessa. Ilmiö on leviämässä myös pelaajiin, jotka eivät vielä ole esiintyneet naisten maajoukkueessa. Laadukkaan Naisten Liigan olemassaolokin on tärkeä asia myös maajoukkueen kannalta.

* * *

Lauantain otteluista vielä yhteenvetoa.

Saksa–Unkari 3–0

Unkarin naisten maajoukkueen ensimmäinen ottelu MM-kisojen korkeimmalla tasolla päättyi tappioon. Ottelu oli joukkueille myös ensimmäinen kohtaaminen arvokisoissa, sillä joukkueet eivät ole koskaan pelaneet samassa divisioonassa.

Maalikooste





Panna-Venäjä–Sveitsi 3–1

Sveitsi namutteli avauserässä ottelun ensimmäisen maalin, mutta maa-jonka-nimeä-ei-saa-sanoa kiri ottelun edetessä rinnalle ja ohi. Näin joukkueiden voimasuhteet pysyivät ainakin keskinäisessä kohtaamisessa vielä ennakoituna. Sveitsin maalilla torjui Saskia Maurer, kun perjantain USA-ottelussa 55 torjuntaa urakoinut Andrea Brändli oli lepovuorossa.

Maalikooste





Japani–Tanska 1–0

Japani ja Tanska ovat kohdanneet arvokisoissa viimeksi keväällä 2017, kun IA-divisioonan mestari Japani voitti myös joukkueiden keskinäisen kohtaamisen 3–0. Nyt ottelu oli ainakin numeroiden valossa tasainen ja samaa kertovat myös tilastot.

Maalikooste


 

rpeez

Jäsen
Rankasti kuokkaan USA:lta.
Maalinumerot säilyi siedettävinä hyvän puolustuspelin ja maalivahdin ansiosta, mutta mitään jakoa ei ollut.

Yksilötaidossa ja etenkin fysiikassa ihan järkyttävä ero.

Ketä (jenkki luulenma)pelaajaa muuten näyttivät treenaamassa hotellihuoneessa? Aikamoinen lihaskimppu naiseksi.
 
Suosikkijoukkue
Juniori Jokipojat, JoKP, Anaheim Ducks
Näyttää ainakin kahden ekan pelin perusteella, että naisten Suomikiekko on jäänyt nyt entistä enemmän jälkeen Pohjois-Amerikan vastaavasta. Viime kisoista on aikaa, eikä nyt näyttäisi tapahtuneen edistystä, vaan päinvastoin. Välillä näytti jo, että suomalaisnaiset tavoittavat maailman kärkeä, mutta nyt taas näyttää, että joka osa-alueella ollaan otettu pikkasen takapakkia joukkueena, mutta varsinkin yksilöinä. Lajitaidoissa ja fysiikassa ollaan rajusti jäljessä. No kisat on vasta alussa ja Suomihan tunnetusti parantaa otteitaan turnauksen myötä, mutta nyt on kyllä tosi iso vuori kiivettävänä, jos meinataan pärjätä.
 

jypinfani

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, SaPKo, D-Kiekko <3
Kannattaa muistaa, että viime kisoissa Suomi hävisi Kanadalle 6-1 ja USAlle 2-6 mutta silti otti lopulta hopeaa (tai siis oikeasti kultaa). Jos pelkkiä maalieroja katsoo niin kylhän nää pelit on olleet parempia kuin 2 vuotta sitten alkusarjassa.
 
Suosikkijoukkue
Juniori Jokipojat, JoKP, Anaheim Ducks
Kannattaa muistaa, että viime kisoissa Suomi hävisi Kanadalle 6-1 ja USAlle 2-6 mutta silti otti lopulta hopeaa (tai siis oikeasti kultaa). Jos pelkkiä maalieroja katsoo niin kylhän nää pelit on olleet parempia kuin 2 vuotta sitten alkusarjassa.
Tätä juuri tarkoitin, kun kirjoitin, että Suomi tunnetusti parantaa otteitaan turnauksen edetessä, ja kaikki on vielä mahdollista. Mutta, kun katsoo nyt pelattujen otteluiden tuloksen ja numeroiden taakse, niin joutuu myöntämään faktat, että pelillisesti ollaan jäljessä ja yksilöinä vielä sitäkin enemmän, kuin mitä kotikisoissa. Numerot eivät aina kerro koko totuutta. Nyt on vaan sitten kovempi työ nousta turnauksessa kärjen mukaan, kuin mitä kotikisoissa. Ja mitä vielä kotikisoihin tulee, niin kyllä sieltä tuli saaliinaa hopeaa (ei siis oikeasti kultaa). Näin se vaan meni, pulinat pois ja mennään eteenpäin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
MM-kisoissa pelattiin sunnuntaina kolme ottelua

B-lohkon ainoassa kamppailussa Unkari pääsi historiallisesti maalin makuun MM-kisojen korkeimmalla tasolla. Ennakkosuosikki Tsekki voitti kuitenkin ottelun 4–2.

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä



A-lohkon ensimmäisessä ottelussa itänaapurimme rokkaaminen karahti kiveen, kun Kanada kirjasi turnauksen toisen voiton selvin 5–1-numeroin.

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä




Suomalaisittain kiinnostavin ottelu eli Naisleijonien aamuöinen kamppailu USA:ta vastaan päättyi jenkkien 3–0-voittoon.

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä



* * *

22.8.2021 Suomi-USA 0–3
(0–1, 0–1, 0–1)

Kanada-ottelun jälkeen Naisleijonien pelaajat ja valmennus kommentoivat, että USA:ta vastaan pitää parantaa hyökkäyspeliä. Ottelussa kävi kuitenkin niin, että Suomi juuttui omalle puolustusalueelle sitäkin tiukemmin. Hyökkäyspeliä ei muutamia välähdyksiä lukuunottamatta ollut oikeastaan ollenkaan, vaan suurin osa yrityksistä tyrehtyi jo keskialueella tai sitten yksittäisen hyökkääjän lyödessä kiekon päätyyn, kun muut neljä pelaajaa luistelivat penkille puolustuspäässä vietetyn vaihdon jälkeen. Ylivoimapelikään ei tuonut helpotusta maalintekoon. Se toki on hyvin tyypillistä, että ylivoima ei mene nappia painamalla päälle, kun muuten pelissä ei ole juurikaan onnistuneita hyökkäyksiä. Pohjoisamerikkalaisia vastaan Suomen pitäisi kuitenkin saada tuohon toimivat kuviot, jotka menevät päälle kuin nappia painamalla.

Puolustuspeli oli Kanada-pelin tavoin pääosin tiivistä ja jenkeille ei auennut 39 laukauksesta huolimatta vaarallisia paikkoja liukuhihnalta. Kolmeen kertaan kiekko kuitenkin päätyi Suomen maaliin asti. Ensimmäisessä takaiskussa pakkien syöttely oman maalin alla epäonnistui karvauksen alla. Toisessa maalissa kiekkoa ei saatu purettua omalta alueelta pois ja siniviivalta lähtenyt laukaus kimpoili lopulta Pannekin luistimen kautta ja Räisäsen patjojen välistä maaliin. Kolmannessa maalissa Niskanen ja Lindstedt yksinkertaisesti hävisivät omat kaksinkamppailunsa maalin takana ja edustalla.

Räisänen hoiti maalilla hommansa juuri niin hyvin kuin saattoi olettaakin. Maalivahteihin Suomi ei näissä kisoissa kaadu ja Rätyyn voidaan palata sitten olympialaisia spekuloidessa.

Pelaajien peliajat USA-ottelussa

Karvinen 21:42 – Tapani 21:14 – Nieminen 19:39
Vainikka 13:56 – Vanhanen 8:52 – Vesa 11:24
Hakala 10:52 – Niskanen 12:16 – Holopainen 13:42
Sundelin 12:57 – Nylund 9:50 – Nilsson 4:02
Liikala 5:58

Hiirikoski 24:27 – Savolainen 19:14
Tuominen 17:10 – Laitinen 14:55
Lindstedt 22:10 – Viitasuo 17:05
Karjalainen 8:16

Räisänen 36/39 – 92,3% – 60:00
(Keisala)

Ainakin Vesa ja Holopainen vaihtoivat ketjuja keskenään ottelun kolmannessa erässä.


Aloitukset

Koko joukkue 20–37 (35,1%)

Tapani 9–8 (52,9%)
Vanhanen 1–7 (12,5%)
Niskanen 3–8 (27,3%)
Nylund 3–6 (33,3%)

Nieminen 3–5 (37,5%)
Vainikka 0–3 (0,0%)
Viitasuo 1–0 (100%)

Näidenkin numeroiden valossa Suomen keskushyökkääjillä tuntuu olevan pohjoisamerikkalaisia vastaan numeron tai pari liian isot saappaat jalassa. Tuluksen poissaolo ei helpottanut yhtään tilannetta, jossa Naisleijonat on jo valmiiksi etsinyt Salliselle ja Välimäelle/Leppäselle kansainvälisten pelien vauhdissa pärjääviä korvaajia. Niin hyvä pelaaja kuin Tapanikin on, niin näen hänet maajoukkueessa enemmän hyökkäyspäässä loistavana laiturina kuin joukkuetta kantavana ykkössentterinä. Ainakaan tuo nykyinen koostumus ei ole toiminut nyt alkulohkon peleissä hyökkäyssuuntaan ja turhien jäähyjen ottaminen pitää myös lopettaa. Tapanin eduksi on kuitenkin sanottava, että aloitusympyrässä hän on suoriutunut hyvin.

Mikäli Tulus palaa seuraavaan peliin kokoonpanoon, kannattaisi ehkä kokeilla löytyisikö Karvisen ja Niemisen keskellä Luleån peleistä tuttua kemiaa. Tapani puolestaan nostaisi jo omalla yksilötaidollaan kakkosketjun tasoa. Mielestäni on mielenkiintoista, että maajoukkueessa aiemmin keskushyökkääjinä pelanneet Vainikka ja Liikala on istutettu aika selkeästi laitahyökkääjiksi ja Tuluksen poissaolon korvaajaksi nostettiin nelosketjun keskeltä joukkueen kuopus. Peliaikaa ei kuitenkaan uskallettu antaa yhdeksää minuuttia kummassakaan ottelussa. Keskushyökkääjän rooli on edelleen jääkiekossa niin merkittävä, että sen osa-alueen ongelmat näkyvät väistämättä hyökkäyspelissä, vaikka ongelmille on toki muitakin syitä.

Kahden pohjoisamerikkalaisille kärsityn tappion jälkeen en olisi vielä kuitenkaan kovin huolissani Naisleijonien tilanteesta. Toki parannettavia osa-alueita on sen verran paljon, että tilanteessa ei ole varaa jäädä leijumaan liian tyytyväisenäkään. Alkulohkon eurooppalaiskohtaamiset kertovat lisää, mihin suuntaan Suomen peli kehittyy. Ainakin omissa papereissani Suomi lähtee tällä hetkellä kumpaankin otteluun ennakkosuosikkina.

Vertailun vuoksi voittolaukauksilla hävittyyn MM-finaaliin päättyneissä vuoden 2019 kotikisoissa Suomi hävisi alkulohkon peleissä USA:lle 1–6 ja Kanadalle 2–6. Välierissä kaatui sitten Kanada ja olihan se USA-voittokin todella lähellä. En siis näiden kahden ottelun jälkeen tekisi vielä kovin suuria johtopäätöksiä tasoerosta pohjoisamerikkalaisiin. Kanadaa vastaan Suomi taistelin pisteistä loppuun asti. Jenkkejä vastaan peli oli hieman selvempi, mutta siinäkään numerot eivät revenneet. Kumpaakaan vastaan Suomi ei ole lähtökohtaisesti kiekkoa hallitseva joukkue, mutta onneksi jääkiekko-ottelun voittaja ratkaistaan tehtyjen maalien perusteella, eikä kiekonhallintaprosentilla. Yksittäisessä ottelussa kaikki on Suomelle siis mahdollista, kun ottelut pysyvät nähdyissä tiukoissa lukemissa.

Kuten aiemmin on jo todettu, vasta mahdollisissa välierissä mitataan todella, mihin Suomi venyy pohjoisamerikkalaisia vastaan tällä hetkellä. Jotta ei mennä asioiden edelle, sitä ennen on toki vielä kaksi alkusarjan peliä eurooppalaisia vastaan ja puolivälieräottelu, josta kelpaa vain voitto vastustajasta riippumatta.

* * *

Ketä (jenkki luulenma)pelaajaa muuten näyttivät treenaamassa hotellihuoneessa? Aikamoinen lihaskimppu naiseksi.
Jos tarkoitat sitä pätkää, jossa pelaaja käveli jaloillaan ovea pitkin käsiseisontaan, niin väittäisin kuvissa olleen Jenni Hiirikoski. Hauiksen paksuus ainakin täsmää.

Jenni Hiirikoskesta täytyy nostaa vielä sellainen historiallinen maininta, että USA-ottelu oli hänelle 70. MM-tasolla ja se nostaa hänet Karoliina Rantamäen ohi kaikkien aikojen tilastossa. Ei siis pelkästään suomalaisten tilastossa, vaan kaikkien naiskiekkoilijoiden osalta. Maaottelutilastoissahan Hiirikoski on jo aiemmin ohittanut Raimo Helmisen "maailmanennätyslukemat". Toki Rantamäelläkin taitaa olla enemmän maaotteluita kuin Helmisellä, mutta kuka näitä naisten tilastoja nyt laskee. Kun sulavaliikkeisellä kapteenilla ei ole vielä minkäänlaisia ongelmia pärjätä MM-kisoissa edes pohjoisamerikkalaisia vastaan, niin missähän ottelulukemat ovat sitten joskus 2030-luvulla, kun Jeba ripustaa hokkarit naulaan.

Samassa ottelussa syntyi lisää MM-historiaa, kun Hilary Knight nousi 44. maalillaan Cammi Granaton rinnalle MM-historian parhaana maalintekijänä. Knight siirtynee turnauksen edessä yksin tuon tilaston kärkipaikalle.

* * *

Naisleijonien seuraava ottelu on siis keskiviikkona Venäjän olympiakomiteaa vastaan. Ottelu pelataan Suomen aikaan jo klo 21.00 illalla, joten voi puhua melkein jo primetime-ottelusta. Suomi saa otteluun pienen lepoedun, kun venäläiset kohtaavat huomenna tiistaina USA:n.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
MM-kisoissa pelattiin maanantaina vain kaksi B-lohkon ottelua.

Saksa–Tanska 3–1
(1–0, 2–0, 0–1)
laukaukset 26–22

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Naapureiden kohtaamisessa Saksa karkasi kolmen maalin johtoon. Tanska pääsi maalin makuun kolmannessa erässä. Nousija Tanska on hävinnyt turnauksessa Tšekille, Saksalle ja niukasti Japanille, minkä seurauksena mahdollisuudet selvitä puolivälieriin ovat jo menneet. Pelit ovat kuitenkin näyttäneet olevan sen verran tasaisia, että juutit muodostavat kolmikolle mahdollisen uhkan 2023 MM-kisoissa, kun tämän hetken suunnitelman mukaan MM-kisoista karsitaan taas maita. Toki se edellyttää sitä, että olympialaisten jälkeen alempien divisioonien kisat pystytään taas järjestämään.



Japani–Tšekki 0–4
(0–1, 0–2, 0–1)
laukaukset 24–20

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Japanista ei ollut tšekeille vastusta, vaan ottelu ratkesi jo hyvissä ajoin toisessa erässä. Neljäs maali syntyi vielä heti kolmannen erän alussa, mikä tappoi lopullisesti Japanin kirin mahdollisuudet. Japani voi kuitenkin sinetöidä puolivälieräpaikan tiistain ottelussa Unkaria vastaan, johon Japani lähteekin ennakkosuosikkina. Tanska-ottelu oli kuitenkin niin tiukka, että Unkarillakin on täydet mahdollisuudet yllättää ja pelata heti ensimmäisellä yrityksellä puolivälierissä. Se toki edellyttää Japanin ja Tanskan voittamista sekä mahdollisesti Saksan voittoa Japanista.


 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
24.8.2021 USA–Venäjän olympiakomitea 6–0
(1–0, 2–0, 3–0)
laukaukset 55–11

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

USA jyräsi kaukalossa niin venäläiset kuin tuomaritkin ja iski siinä ohessa taululle tennislukemat. Itänaapuri sinnitteli vielä avauserän mukana, mutta toisessa erässä Hilary Knight teki historiaa MM-kisojen 45. maalillaan ja syöksykierre oli valmis. Valtiollisista tunnuksista vapaat punapaidat istuivat ahkerasti jäähyaitiossa samalla, kun jenkit tyrmäsivät ilmeisesti sääntöjenmukaisesti kädet ylhäällä törmäillen vastustajansa jään pintaan. No, paremmasta joukkueesta ei jäänyt silti epäselvyyttä.

Selkeästä tappiosta huolimatta Naisleijonat saa olla keskiviikkoiltana varuillaan. Venäjä osaa puolustaa tiiviisti ja vaikka sitä ei USA-ottelussa nähtykään, taitavat hyökkääjät iskevät nopeasti vastaan. Pohjoisamerikkalaisia vastaan nähtiin tolppien välissä kaikki kolme venäläistorjujaa, kun molemmissa peleissä aloittava maalivahti sai tehdä tilaa luukkuvahdille. Itse en ainakaan osaa ennustaa, kuka Suomea vastaan aloittaa. USA-ottelussa huilannut Morozova pelasi hienon avauserän Kanadaa vastaan. Toisessa erässä selän taakse meni kolme osumaa ja USA-ottelussa aloittanut Prugova vaihdettiin tilalle. Voitokkaassa Sveitsi-ottelussa torjui Merkusheva, joka vaihdettiin Prugovan tilalle USA-ottelun kolmannessa erässä 5–0-tilanteessa.

Toivottavasti Suomi hyödyntää lepoetunsa ja iskee heti ottelun alkuun vauhdilla useamman maalin, mikä sammuttaa venäläisten pelihuumorin alkuunsa. USA-ottelussakin nähtiin kolmannessa erässä hieman turhautumisen merkkejä.


 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Myöhemmin tiistaina pelattiin vielä kaksi ottelua lisää.

Sveitsi–Kanada 0–5
(0–0, 0–4, 0–1)
laukaukset 12–63

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Sveitsi taisteli maalittoman avauserän, mutta toisessa erässä Kanada teki neljä maalia. Pistetiliään 1+2-tehoin kartuttanut Melodie Daoust ja kaksi maalia viimeistellyt Natalie Spooner nousivat Tšekin Alena Millsin rinnalle turnauksen pistepörssin kärjessä. Tulevalla HPK-hyökkääjällä on tosin kaksi maalia enemmän tehtynä.



Unkari–Japani 1–4
(0–1, 1–1, 0–2)
laukaukset 25–29

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Tässä ottelussa oli käytännössä panoksena viimeinen puolivälieräpaikka ja mahdollisuus pelata A-lohkon paikkaan oikeuttavasta 5. sijasta. Ennakkosuosikki Japani ei kuitenkaan ollut yllätettävissä. Pisteen peliä kohden kerännyt Fanni Gasparics toi Unkarin toisessa erässä vielä tasoihin ylivoimalla, mutta ottelu ratkesi lopullisesti 50 minuutin jälkeen, kun Japani iski kolmannen ja neljännen maalin reilun minuutin sisään. Kolme Japanin neljästä maalista syntyi ylivoimalla, jolloin pienille, mutta taitaville pelaajille aukeaa kaukalossa enemmän tilaa.


 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonien kokoonpano klo 21 alkavaan otteluun venäläisiä vastaan on julkaistu:

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
25 Jenniina Nylund – 61 Tanja Niskanen – 23 Sanni Hakala
26 Sofianna Sundelin – 12 Sanni Vanhanen – 22 Emilia Vesa
27 Julia Liikala (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
4 Rosa Lindstedt – 8 Ella Viitasuo
21 Sini Karjalainen

1 Anni Keisala
(18 Meeri Räisänen)

Kokoonpanon ulkopuolella: 20 Matilda Nilsson, 5 Aino Karppinen & 31 Jenna Silvonen

Anni Keisala aloittaa maalilla ja myös Noora Tulus palaa kokoonpanoon kakkosketjun keskelle. Ykkösketju saa vielä mahdollisuuden samassa koostumuksessa ja ratkaisulla toivotaan todennäköisesti onnistumisia ja pelin aukeamista hyökkäyspäässä sillä tavalla itsestään.

Elisa Holopainen jatkaa kakkosketjun laidalla, johon hänet siirrettiin jo USA-ottelussa. Jenniina Nylund on siirtynyt nelosketjun keskeltä kolmosketjun laitaan. USA-ottelun kakkosketjussa aloittaneet Vanhanen ja Vesa on siirretty nelosketjuun, jossa Sundelin onkin pelannut koko kisat. Monipuolinen Liikala jatkaa 13. hyökkääjänä.

Puolustuksessa ei ole mitään muutoksia USA-ottelun jälkeen. Matilda Nilsson siirtyy pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle, jossa myös Aino Karppinen ja Jenna Silvonen jatkavat.
 

Antsku

Jäsen
En jaksa naiskiekkoa katsoa vaikka olen sille reilun mahdollisuuden antanut. Toivon toki Suomelle mitä parhainta menestystä kisoissa, ymmärtääkseni mitalipelit pitäisi olla kohtuullisen varma meni pelit miten meni.

Jatkoaika on viime vuosien aikana varsin vahvasti alkanut uutisoida naiskiekosta, eikä minulla mitään sitä vastaan ole mutta toivoisin että otsikkotasolla olisi erotettavissa mitkä koskevat naisten sarjoja. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen klikannut uutisen "HPK murjoi Ilveksen kaksinumeroisin luvuin" vain huomatakseni kyseessä olleen Naisten sm-sarja ja ottelussa oli hattutempun tehnyt joku edellisenä vuonna lajia vaihtanut ja kiekkoilun aloittanut pelaaja.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Jatkoaika on viime vuosien aikana varsin vahvasti alkanut uutisoida naiskiekosta, eikä minulla mitään sitä vastaan ole mutta toivoisin että otsikkotasolla olisi erotettavissa mitkä koskevat naisten sarjoja.
Isoveli valvoo toki täälläkin, mutta todennäköisesti palaute menee nopeammin perille verkkolehden teknisille asioille omistetussa ketjussa. Sinänsä ilmiö on ihan todellinen, vaikka määrällisesti naiskiekkoa käsitteleviä juttuja tuntuukin lukemani perusteella olevan murto-osa miesten sarjojen uutisista.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen klikannut uutisen "HPK murjoi Ilveksen kaksinumeroisin luvuin" vain huomatakseni kyseessä olleen Naisten sm-sarja ja ottelussa oli hattutempun tehnyt joku edellisenä vuonna lajia vaihtanut ja kiekkoilun aloittanut pelaaja.
En tiedä, onko esimerkki kärjistetty, mutta itselleni ei muistu mieleen yhtään tuollaista uutista. Tänään on mahdollisuus katsoa, millä tasolla Euroopan kärki menee, kun Naisleijonat kohtaa MM-kisoissa venäläiset. Ottelu on vapaasti nähtävissä TV5:llä klo 21 alkaen. Kaukalossa on monen lajin taitureita Susanna Tapanista lähtien, mutta heilläkin on pitkä historia jääkiekon parista.

Jos ketjun avaajana on jonkinlaisia oikeuksia esittää toiveita, niin toivoisin jo avausviestissä kirjoittamani mukaisesti, että tämän otsikon alla voitaisiin keskustella meneillä olevista MM-kisoista, eikä kaikkea naiskiekossa harmittavaa tai ilahduttavaa kaadettaisi tähän ketjuun.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
25.8.2021 Venäjäke–Suomi 0–4
(0–3, 0–0, 0–1)
laukaukset 13–18

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Ensimmäinen erä alkoi Suomelta hieman huolimattomasti ja syötöt eivät toimineet. Edellisenä päivänä pelanneet venäläiset saivat muutaman vaarallisen maalipaikan vastahyökkäyksistä. 8 minuutin jälkeen tilanne muuttui kuitenkin kuin salamaniskusta. Kahdessa edellisessä ottelussa kritiikkiä hampaattomasta hyökkäyspelistä saanut ykkösketju hyökkäsi terävästi ja lopulta Michelle Karvinen löysi takakulmalta Susanna Tapanin, joka jatkoi kiekon yhdellä kosketuksella Merkushevan taakse. Seuraavat minuutit peli pyöri venäläisten päädyssä ja 12 minuutin jälkeen Petra Nieminen jatkoi nopeasti reagoiden Tapanin laukauksen paluukiekon venäläismaaliin. Alle kolme minuuttia myöhemmin Noora Tuluksen syöttö löysi takakulmalta Jenniina Nylundin, joka siirsi Naisleijonat jo kolmen maalin johtoon. Tässä vaiheessa Merkusheva saikin tehdä tilaa Morozovalle venäläisten maalilla.

Venäläiset tulivat toisen erän alkuun yhtä kovaa kuin avauserään. Avauserän jälkimmäisellä puolikkaalla nähdystä Suomen hallinnasta oli jäljellä vain muisto. Sen sijaan huolimattomat syötöt ja puolivillainen suorittaminen palasivat tekemiseen. Suomi pääsi ylivoimallekin kaksi kertaa, mutta kuvion rauhoittaminenkin osoittautui vaikeaksi. Erän lopulla suomalaiset jyräsivät venäläisiä muutaman kerran kovin ottein ja Ronja Savolaiselle tuomittiinkin kaksiminuuttinen polvitaklaukselle haiskahtaneesta tilanteesta. Maaleja toisessa erässä ei kuitenkaan nähty.

Myös kolmas erä alkoi venäläismerkeissä. Neljän minuutin jälkeen Suomi iski taas kuin salama kirkkaalta taivaalta. Suomen ykkösketju otti hyökkäyspäässä aloitusvoiton ja Petra Nieminen nosti kiekon rystyllä etukulmasta yläriman ja Morozovan selän kautta maaliin. Tämän jälkeen Suomi sai aika hyvin kontrolloitua puolustustuksessa terän venäläishyökkäyksistä, eikä maaleja enää nähtykään.


Naisleijonien peliajat

Karvinen 20:11 – Tapani 22:00 – Nieminen 18:17
Vainikka 14:21 – Tulus 13:51 – Holopainen 14:13
Nylund 13:54 – Niskanen 10:18 – Hakala 12:11
Sundelin 12:05 – Vanhanen 13:07 – Vesa 11:02
Liikala 0:00

Hiirikoski 26:27 – Savolainen 21:05
Laitinen 17:08 – Tuominen 14:57
Lindstedt 17:12 – Viitasuo 14:05
Karjalainen 9:28

Keisala 13/13 - 100% - 60:00
(Räisänen)


Aloitukset

Koko joukkue 32-17 (65,3%)

Tapani 14-5 (73,7%)
Tulus 5-4 (55,6%)
Niskanen 8-3 (72,7%)
Vanhanen 3-4 (42,9%)
Vainikka 2-1 (66,7%)


Suomelle tärkeä avausvoitto ja -pisteet, ykkösketjulle onnistumisia, Keisalalle nollapeli. Ykkösketjua lukuunottamatta peliaika jakaantui tasaisemmin kuin pohjoisamerikkalaisia vastaan. Siinä tämän ottelun hyvät puolet. Muuten jäi vähän sellainen olo pelistä, että seuraavan päivän Sveitsi-ottelu mielessä joukkue teki vain sen mitä voittoon tarvittiin, eikä yhtään ylimääräistä. Ylivoimapelikään ei alkanut toimia vieläkään.

Mustonen ei myöskään silitellyt päätä pelin jälkeen haastattelussa, vaan totesi nuoren joukkueen ailahtelevan liikaa ja menneen asioiden edelle juhliessaan kolmen maalin johtoa ensimmäisellä erätauolla. Toki joukkueessa on paljon uusia nuoria pelaajia, mutta hieman huolestuttaa, jos kaiken nähneet hiirikosket, lindstedtit, karviset, tuomiset, räisäset jne. antavat nuorukaisten lähteä leijumaan kesken pelin. Toivon, että tuossa kommentissa oli mustosmaista liioittelua edes jonkin verran.

Joka tapauksessa seuraava peli tulee eteen nopeasti, sillä Sveitsi-ottelusta saadaan nauttia eurooppalaisittain inhimilliseen aikaan jo huomenna klo 21.





* * *

Torstain Sveitsi-peliin liityen tänään tiedotettiin, että venäläisiä vastaan loukkaantunut maalitykki Alina Müller ei pysty jatkamaan pelaamista näissä MM-kisoissa. Sveitsille jättimäinen menetys, mikä tietysti vähentää heidän uhkaa Suomeakin vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Keskiviikkona pelattiin myös kaksi B-lohkon ottelua.

Tšekki–Saksa 2–0
(0–0, 1–0, 1–0)
laukaukset 29–12

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Naapurimaat pelasivat B-lohkon voitosta ja Tšekki oli tällä kertaa parempi. Puolustaja Dominika Laskova teki Tšekin molemmat maalit ja Klara Peslarova piti maalinsa puhtaana. Saksa pelaa vielä tänään tasapisteissä olevaa Japania vastaan B-lohkon kakkossijasta.





Tanska–Unkari 1–5
(0–2, 1–2, 0–1)
laukaukset 11–18

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Nousijamaat päättivät MM-kisaturnauksen keskinäiseen kohtaamiseen, jossa Unkari oli selvin numeroin parempi. Molemmat maat voivat olla ihan tyytyväisiä esityksiinsä ja jatkaa valmistautumista syksyn olympiakarsintoihin, jotka pelataan molempien joukkueiden osalta näillä näkymin marraskuussa. Joka tapauksessa korona-aikojen poikkeustilanteen vuoksi molemmilla on poikkeuksellisesti varma paikka kevään 2023 MM-kisoihin.




* * *

Illan Sveitsi-pelissä ratkeaa Naisleijonien sijoitus alkulohkossa. A-lohkon kolmas saa varmuudella vastaansa Tšekin ja Suomelle riittää kolmanteen sijaan pistekin Sveitsiä vastaan. Venäläiset ovat joko neljäs tai viides. Sveitsillä on kaikki vielä omissa käsissä, mutta kolmas sija edellyttäisi suurinumeroista varsinaisen peliajan voittoa Naisleijonista, mikä ei ennakkoon ole se todennäköisin vaihtoehto. Siinä tapauksessa tiebreak-vertailu tehtäisiin tasapisteisiin päätyneiden kolmen joukkueen keskinäisten pelien perusteella.

Lähtötilanne ennen Suomi–Sveitsi-ottelua tuossa kolmen joukkueen keskinäisten pelien vertailussa

Suomi 3p 4–0 +4
Venäjä 3p 3–5 -2
Sveitsi 0p 1–3 -2

Neljän maalin voitto olisi Sveitsille varma tilanne, kolmen maalin voitolla Sveitsi olisi Suomen kanssa tasapisteissä samalla maalierolla. Siinäkin tapauksessa Sveitsi sijoittuisi ymmärtääkseni keskinäisen ottelun voiton perusteella kolmanneksi.

Tiebrake-säännöistä lisää turnauksen kotisivuilta:
Should three or more teams be tied on points, then a tie breaking formula will be applied as follows, creating a sub-group amongst the tied teams. This process will continue until only two or none of the teams remain tied. In the case of two tied teams remaining, the game between the two would then be the determining tie-breaker as the game could not end as a tie. In the case of none of the teams being tied, the criteria specified in the respective step applies.

Step 1: Taking into consideration the games between each of the tied teams, a sub-group is created applying the points awarded in the direct games amongst the tied teams from which the teams are then ranked accordingly.

Step 2: Should three or more teams still remain tied in points then the better goal difference in the direct games amongst the tied teams will be decisive.

Step 3: Should three or more teams still remain tied in points and goal difference then the highest number of goals scored by these teams in their direct games will be decisive

Step 4: Should three or more teams still remain tied in points, goal difference and goals scored then the results between each of the three teams and the closest best-ranked team outside the sub-group will be applied. In this case the tied team with the best result (1. points, 2. goal difference, 3. more goals scored) against the closest best ranked-team will take precedence

Step 5: Should the teams still remain tied, then the results between each of the three teams and the next highest best-ranked team outside the sub-group will be applied.

Step 6: Should the teams still remain tied after these five steps have been exercised then Sport considerations will be applied and the teams will be ranked by their positions coming into the Championship (seeding).

In the case where two teams are tied and they have not yet played against each other, and in the
case where three or more teams are tied and not all mutual games have been played within the subgroup, the following criteria will be used to break the tie: 1. fewest number of games played, 2. highest goal Difference in all games, 3. highest number of goals for in all games, 4. highest tournament seeding entering the tournament.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonien kokoonpano Sveitsi-otteluun on julkaistu.

Meeri Räisänen aloittaa maalissa ja Jenna Silvonen toimii luukkuvahtina.

Julia Liikala ja Sanni Hakala vaihtavat paikkoja. Aino Karppinen nousee katsomosta Sini Karjalaise tilalle 7. puolustajaksi. Muuten kenttäpelaajien osalta ei muutoksia.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
25 Jenniina Nylund – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
26 Sofianna Sundelin – 12 Sanni Vanhanen – 22 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
4 Rosa Lindstedt – 8 Ella Viitasuo
5 Aino Karppinen

18 Meeri Räisänen
(31 Jenna Silvonen)
 
Viimeksi muokattu:

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Naisleijonilta reipasta, raikasta ja teknis-taktisesti laadukasta kiekkoa. Tasoero Sveitsiä vastaan laitettu näkymään kaikilla sylintereillä.

Millanen Tshekki 2021 on puolivälierävastustajana? Mihin isketään ja mitä pitää huomioida?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Nyt on loistavan ykkösen lisäksi myös toimiva kakkosketju. Elisa Holopainen oli tänään alati vaarallinen ja palkintokin tuli tehopisteen muodossa. Ylivoimapelikin alkoi heräillä kreivin aikaan. Kyllä tästä on hyvä lähteä puolivälierään. Saa nähdä kuka pelaa maalilla.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Nyt on loistavan ykkösen lisäksi myös toimiva kakkosketju. Elisa Holopainen oli tänään alati vaarallinen ja palkintokin tuli tehopisteen muodossa. Ylivoimapelikin alkoi heräillä kreivin aikaan. Kyllä tästä on hyvä lähteä puolivälierään. Saa nähdä kuka pelaa maalilla.

Taitaa olla niin että Tapanin, Karvisen, Niemisen, Hiirikosken ja pelaavan veskarin vedettävä tutulla beast modella jos jotain kotikisojen uusinnan tyylistä tilauksessa on. Ja hirveällä kuormalla. Tietty.

Ja noin sen vielä kuuluukin olla. Ei nyt oma seuraaminen niin aktiivista ole ollut, mutta olisi kyllä upeaa jos ratkaisupeleihin nuoret ja jotkut yllättäjät löytäisi hurmoksen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös