Naisten MM-kisat 20.–31.8.2021 @ Calgary, Kanada

  • 11 690
  • 81

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
26.8.2021 Suomi–Sveitsi 6–0
(4–0, 1–0, 1–0)
laukaukset 37–9

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Naisleijonat ei jättänyt tällä kertaa mitään sattuman varaan. Suomi oli ottelun ennakkosuosikki, eikä antanut Sveitsille mitään mahdollisuuksia yllättää, vaikka esimerkiksi maalivahti Andrea Brändli oli aiemmissa peleissä kannatellut joukkuetta melkein yksin.

Naisleijonien ylivoima onnistui vihdoinkin heti ensimmäisen erän alussa. Tapani viimeisteli Suomen vasta toisen ylivoimaosuman koko turnauksessa. Ennen erän puoliväliä Nieminen jatkoi alivoimalla ilmasta Tuluksen laukauksen irtokiekon Brändlin taakse, kun Sveitsi oli hetki aiemmin sutinut kiekon takakulmalta tolppaan. Ja kun ykkösketju pääsi maalien makuun, niin Nieminen viimeisteli avauserään vielä hattutempun Karvisen syötöistä.

Tällä kertaa Suomi ei alkanut löysäillä erätauon jälkeen, vaan ote pysyi toisessakin erässä Naisleijonien hallussa, mikä poiki sveitsiläisille erään neljä jäähyä. Suomen ylivoima meni paikoitellen vähän liian hienoksi leikittelyksikin. Yksi ylivoimaosuma syntyi kuitenkin yksikertaisella reseptillä, kun Hiirikoski laukoi suoraan syötöstä viivalta ja maskissa päivystänyt Tapani ohjasi kiekon maaliin.

Kolmannessa erässä Suomen ajatus rakoili muutaman kerran, mutta Räisänen piti nollan ja pirteästi pörrännyt kakkosketjukin sai onnistumisen, kun Vainikka pääsi veivaamaan Holopaisen namupassin jälkeen maalille vaihdetun Saskia Maurerin kahville. Enempää maaleja ei nähty, vaan summerin soidessa taululla oli tennislukemat.

Naisleijonien peliajat

Karvinen 17:51 – Tapani 19:37 – Nieminen 18:12
Vainikka 15:00 – Tulus 17:00 – Holopainen 13:51
Nylund 14:33 – Niskanen 12:51 – Liikala 13:28
Sundelin 11:06 – Vanhanen 12:35 – Vesa 11:43
Hakala 0:00 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski 23:49 – Savolainen 16:55
Laitinen 17:16 – Tuominen 15:58
Lindstedt 16:10 – Viitasuo 14:48
Karppinen 11:40

Räisänen 9/9 - 100% - 60:00
(Silvonen)

Aloitukset

Koko joukkue 27-22 (55,1%)

Tapani 8-7 (53,3%)
Tulus 5-4 (55,6%)
Niskanen 8-2 (80,0%)
Vanhanen 1-5 (16,7%)

Vainikka 4-3 (57,1%)
Nieminen 1-0 (100%)
Sundelin 0-1 (0,0%)

Suomelta murskavoitto ja etenkin ykkösketjulle onnistumisia. Myös Tuluksen kakkosketju sai palkinnon pirteästä esityksestä ja koko Naisleijonat-joukkue nautti pelistä hymyssä suin. Toivottavasti tuo hyvä fiilis antaa sunnuntaiaamun Tšekki-puolivälierään valmistautumiseen enemmän hyviä asioita kuin mahdollisia miinoja. Hyökkäyspeliä pitäisi pystyä esittämään myös silloin, kun vastassa on tasaväkinen tai jopa lähtökohtaisesti kovempi vastus. Holopaisella erityisesti oli tänään sama lentokeli kuin Naisten Liigassa. En valitettavasti pysty olemaan miettimättä, johtuiko tuo myös astetta kevyemmästä vastuksesta. Kanadaa vastaan syntyi kyllä maali, mutta muuten tuulennopea maalitykki ei fyysisessä painissa oikein tuntunut pärjäävän pohjoisamerikkalaisia vastaan ja venäläisiä vastaankin oli hiljaisempaa.

Tšekki on lähtökohtaisesti puolivälierässä altavastaaja, mutta sen jälkeen vastus kovenee taas merkittävästi. Eikä Tšekkikään mikään läpihuutojuttu ole, jos Naisleijonien asenne ei ole kunnossa. Sveitsiä vastaan asennetesti onnistui hyvin. Toivottavasti kapteenisto ja Mustonen pitävät huolen, että joukkue ei mene asioiden edelle ennen Tšekin kaatamista päiväunien lisäksi myös kaukalossa.



 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Torstaina pelattiin vielä kaksi ottelua, joiden myötä alkusarjat saatiin pakettiin ja puolivälieräparit selville. Molemmista otteluista voi sanoa, että kaukalossa nähtiin jonkinlaiset yllätykset.

USA–Kanada 1–5
(0–2, 0–3, 1–0)
laukaukset 23–27

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Naiskiekon suurvaltojen klassinen kohtaaminen päättyi Kanadan yllättävän suurinumeroiseen voittoon. Kanukit katkaisivat samalla kahdeksan ottelun tappioputken jenkkejä vastaan MM-kisoissa. USA oli ylipäätään hävinnyt edellisen kerran MM-kisoissa vuonna 2013 juuri Kanadalle. Sen jälkeen USA oli voittanut 29 ottelua putkeen. Kaikki putket katkeavat joskus ja tämä lisännee sähköä joukkueiden mahdolliseen kohtaamiseen mitalipeleissä.





Japani–Saksa 2–1
(0–1, 2–0, 0–0)
laukaukset 21–19

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Japani nousi toisessa erässä Saksan rinnalle ja ohi. Taitava ja nopea joukkue voitti tällä kertaa tiukasta puolustuspelistä tunnetun joukkueen. Saksalaiset kokivat ottelussa kovia, kun ykkösketjun hyökkääjät Nina Christof, Laura Kluge ja Sonja Weidenfelder loukkaantuivat. Ainoastaan Christof pystyi palaamaan kaukaloon.



* * *

Lauantaina 28.8. alkavat puolivälieräparit Suomen ajassa

klo 19.00 Venäjä–Sveitsi
klo 22.30 USA–Japani
klo 02.00 Kanada–Saksa
klo 05.30 Suomi–Tšekki

Välieräparit muodostetaan vasta puolivälieristä jatkoon päässeiden joukkueiden alkusarjasijoitusten perusteella, eikä "pudotuspelipuuta" lyödä lukkoon vielä puolivälierävaiheessa, kuten vielä edellisissä Espoon MM-kioissa tehtiin.

Pohjoisamerikkalaisten ja Suomen päästessä jatkoon, Naisleijonat pelaavat välierässä USA:ta vastaan.

Kanadan voittaessa oman puolivälierän, se saa pelata aiemmassa klo 22.00 alkavassa välierässä. Näin ollen Suomi pelannee todennäköisesti ti 31.8. klo 02.00 alkavassa myöhäisemmässä välierässä eli Suomen aikavyöhykkeeltä katsomisen ja mitalipeleihin palautumisen kannalta juuri siinä huonommassa välierässä.

Muokattu: Yliviivattu kohta meni juuri väärinpäin, koska turnausinfossa sanotaan, että Kanadan selvitessä välieriin, järjestäjämaa pelaa myöhemmässä ottelussa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Puolivälierät on saatu käyntiin ensimmäisen ottelun osalta.

Venäjä-Sveitsi 2–3 JA
(2–0, 0–0, 0–2, 0–1)
laukaukset 31–30

Oletettavasti tasaisin ensimmäinen puolivälieräottelu tarjosi varsinaisen jännitysnäytelmän, vaikka ensimmäisen erän perusteella olisi voinut päätellä muutakin. Venäläiset olivat selvästi sveitsiläisiä valmiimpia paikallista aikaa klo 10.00 alkaneeseen otteluun. Ottelu ehti vanhentua hädin tuskin minuuttiakaan, kun Rodnova siirsi venäläiset jo johtoon. Sama vyörytys jatkui kohti Andrea Brändlin maalia ja sveitsiläisvahti joutuikin antautumaan toisen kerran kahdeksan minuutin jälkeen, kun venäläisten kolmosketju iski jälleen. Tällä kertaa Markovan laukaus yllätti Brändlin, joka sai toisen takaiskun jälkeen tehdä tilaa Saskia Maurerille. Sveitsi joutui selvittämään ennen erätaukoa vielä kaksi alivoimaa, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan nähty.

Toisessa erässä venäläiset jatkoivat edelleen ottelun hallitsemista, mutta sveitsiläiset saivat tilkittyä puolutuksestaan pahimmat aukot, eikä toisella kaksikymppisellä nähty ollenkaan maaleja.

Kolmannen erän alussa Sveitsi alkoi saada paremmin kiekkoa venäläisten alueelle ja hieman ennen erän puoliväliä takaa-ajaja saikin kaipaamansa piristysruiskeen, kun Ryhnerin tarkan avaussyötön seurauksena Sveitsi sai ylivoimahyökkäyksen. Rueggin poikkisyöttö tavoitti Rasellin, joka viimeisteli kavennusosuman. Pelin painopiste siirtyi yhä enemmän punapaitaisten päätyyn ja venäläiset joutuivatkin rikkomaan jäähyn arvoisesti. Kolmatta erää oli jäljellä hieman yli kaksi ja puoli minuuttia, kun Sveitsi lähti hakemaan tasoitusta ja turnauksen ensimmäistä ylivoimamaalia ilman maalivahtia. Lopulta Staenzin laukaus muutti maalin edustalla sen verran suuntaa, että kiekko upposi etunurkasta Merkushevan ohi. Varsinainen peliaika päättyi numeroihin 2–2.

Kolmella kolmea vastaan pelattava 10 minuutin jatkoaika aaltoili avoimena päästä päähän ja molemmilla joukkueilla oli useita paikkoja ratkaista ottelu. Molemmat maalivahdit venyivät kuitenkin kerta toisensa jälkeen huippupelastuksiin. Lopulta viiden minuutin täytyttyä nähtiin kuitenkin ratkaisu, kun Zimmermann ampui Leemannin syötöstä Sveitsin välieriin.

Sveitsi varmisti tällä voitolla välieräpaikan lisäksi myös paikan mitalipeleissä sekä vuoden 2023 MM-kisojen A-alkulohkossa. Venäläiset joutuvat pelaamaan vielä muita puolivälierien häviäjiä vastaan A-lohkon paikan varmistavasta 5. sijasta. Venäjä hävisi puolivälierän viimeksi 2017 Saksalle, mutta silloin MM-kisojen laajentuminen 10 joukkueen turnaukseksi pelasti paikan A-lohkossa, kun 2019 Espoon kisojen lohkojako tehtiin IIHF-rankingin perusteella.



* * *

Naisleijonien kokoonpano klo 05.30 alkavaan Tšekki-välierään on myös julkaistu.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
25 Jenniina Nylund – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
26 Sofianna Sundelin – 12 Sanni Vanhanen – 22 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt
21 Sini Karjalainen

1 Anni Keisala
(18 Meeri Räisänen)

Kenttäpelaajien osalta ainoa muutos Sveitsi-murskavoiton jälkeen on Sini Karjalaisen nouseminen 7. puolustajaksi ja Aino Karppisen jääminen pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle. Niin ikään Matilda Nilsson jatkaa katsomon puolella.

Maalivahtien osalta koko alkusarjan on pohdittu, kumpi pelanneista maalivahdeista torjuu pudotuspeleissä. Ainakin puolivälierän osalta vastaus on nyt Anni Keisala, kuten aiempien otteluiden peluutusjärjestyksestä on saattanut hieman aavistellakin. Molemmat maalivahdit ovat olleet niin tasaisen hyviä, että valinta on varmasti ollut valmennukselle yhtä aikaa helppo ja vaikea.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Suomi–Tšekki 1–0
(0–0, 1–0, 0–0)
laukaukset 20–29

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Omat pelkoni Sveitsi-ottelun jälkeen toteutuivat monilta osin. Helppo ylijuoksu, joka antoi Naisleijonille runsaasti onnistumisia, ei sitten kuitenkaan näyttänyt valmistavan nuorta joukkuetta oikealla tavalla kovaan puolivälierään. Tšekin voittomarssi helpommassa B-lohkossa ei ollut silmänlumetta, vaan nouseva maa pelaa hienoa jääkiekkoa ja haastoi pelaajasukupolven vaihdoksen kanssa elävän Suomen ihan oikeasti.

Tšekin nousu on ollut siinä mielessä nopeaa, että vuoden 2017 MM-kisoissa maa karsi sarjapaikasta Sveitsiä vastaan ja vain päätös laajentaa ylimmän tason MM-kisat 10 joukkueen turnaukseksi pelasti Tšekin sarjapaikan.

Joukkueiden perinteiset pelilliset identiteetit kääntyivät tässä puolivälieräottelussa ikään kuin nurinpäin. Tšekin kiekonhallintaan perustuvassa näyttävässä pelitavassa oli paljon Meidän pelin elementtejä, kun taas tässä ottelussa Suomi keskittyi puolustamaan tiiviisti ja iskemään terävästi vastaiskuista paikan tullen. Aiemmin Naisleijonat on joutunut tähän oikeastaan vain pohjoisamerikkalaisia vastaan sekä satunnaisesti Venäjää ja Ruotsia vastaan. Vaikka kyse onkin vain yhdestä pelistä, niin tämä naiskiekon kehityksen suunta on syytä ottaa Suomessa vakavasti. Tämän turnauksen tasollakin on pistänyt silmään joukkueen vaikeudet kontrolloidun hyökkäyspelin rakentamisessa muita kärkimaita vastaan.

Ensimmäisessä erässä Tšekki tuli selvästi valmiimpana kaukaloon. Suomi puolusti tiiviisti, mutta Keisala joutui venymään muutamaan otteeseen varsinkin alivoimalla huipputorjuntaan. Suomen hyökkäyspeli oli varsin vaarantonta jopa ylivoimalla.

Toiset erät ovat olleet Naisleijonille vaikeita tässäkin turnauksessa, mutta nyt Suomi pystyi jopa hieman parantamaan vaikeasta avauserästä. Tšekin hallinnassa keskimmäinen kaksikymppinenkin kuitenkin meni ja kiekonhallinta mahdollisti heille tuoreiden pelaajien vaihtamisen ilman kiekonmenetyksiä. Suomi joutui useaan otteeseen pelaamaan pitkiä vaihtoja puolustusalueella ja kovin usein pelaajia jouduttiin vaihtamaan vain roiskaisemalla kiekko punaviivan yli vastustajan päätyyn.

Hieman pelitapahtumien vastaisesti Naisleijonat pääsi toiselle erätauolle kuitenkin maalin johdossa, kun Tšekin ylivoimaviisikko oli syvällä hyökkäysalueella Sanni Vanhasen vapauduttua jäähyaitiosta. Vanhanen polki läpiajoon ja laukaushetkellä karkaavan näyttänyt kiekko kimpoili hieman onnekkaastikin maalivahti Peslarovan ja tilanteeseen myöhässä syöksyneen puolustajan kautta maaliin. Maali vapautti erän lopulla hieman myös Suomen hyökkäyspeliä, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan nähty.

Kolmanteen erään Naisleijonat pääsi hyvissä asetelmissa. Yhden maalin johto ei mahdollistanut suurta passivoitumista, mutta sen sijaan tiiviisti ja nöyrästi taistellut Suomi onnistui jäädyttämään peliä melko hyvin ja Keisala hoiti loput. Naisleijonille aukesi myös muutama orastava paikka vastahyökkäyksistä, mutta helpottavaa toista maalia ei syntynyt ja jännitys säilyi ottelun loppuun asti.



Naisleijonien peliajat

Karvinen 21:54 – Tapani 25:22 – Nieminen 20:36
Vainikka 17:04 – Tulus 17:30 – Holopainen 15:05
Nylund 11:22 – Niskanen 12:26 – Liikala 4:51
Sundelin 5:42 – Vanhanen 12:21 – Vesa 4:35
Hakala 2:21 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski 27:57 – Savolainen 23:00
Laitinen 16:43 – Tuominen 18:27
Viitasuo 15:15 – Lindstedt 17:48
Karjalainen 0:36

Keisala 29/29 - 100% - 60:00
(Räisänen)


Aloitukset

Koko joukkue 19–26 (42,2%)

Tapani 13–13 (50,0%)
Tulus 4–5 (44,4%)
Niskanen 0–5 (0,0%)
Vanhanen 1–3 (25,0%)

Vainikka 1–0 (100%)

Peliajoistakin näkyy, että Naisleijonat tiivisti pelin edetessä peluutusta kolmeen ketjuun. Peliaikaa saivat enimmäkseen tiukoissa paikoissa ennenkin olleet kokeneet pelaajat. Liikala, Vesa, Hakala ja Karjalainen eivät saaneet kolmannessa erässä ollenkaan peliaikaa. Sundelinkin vain 20 sekuntia.

Aloitustilastot olivat Naisleijonien kannalta myrkkyä, kun vastustajakin vielä eli kiekonhallinnasta. Tapani ja Tulus vielä kaapivat noin puolet aloituksista omille, mutta Niskanen ja Vanhanen hävisivät ketjuineen omat kamppailunsa selkeästi.

Tyylipisteitä Naisleijonat eivät puolivälierästä juurikaan keränneet, mutta tulos on tärkein. Ja siltä osin monessa kohdin sillassa olleen Suomen pokeri pitikin kärsivällisesti. Vaikka tässä turnausjärjestelmässä puolivälierän häviäminen ei tarkoitakaan suoraa kotimatkaa, olisi sijasta viisi pelaaminen ollut Suomelle suuri pettymys. Nyt tuo kohti viuhuva luoti väistettiin vain täpärästi.

Vaikka Suomessa on kevään 2019 jälkeen puhuttu vain menetetystä maailmanmestaruudesta ja finaalin uusimisesta, tässä turnauksessa mahdollinen kolmas sijakin näyttäisi olevan ihan hyvä saavutus. Siitäkin huolimatta, että jälleen yhtä pronssimitalia ei ehkä osatakaan arvostaa varsinkaan naiskiekkoa satunnaisemmin seuraavien keskuudessa. Menestys ei ole edes naisten jääkiekossa itsestäänselvää Suomelle.

Esitys Tšekkiä vastaan ei noustanut kovin paljon luottamusta USA-välierään. Toisaalta voi olla, että puoliksi kokemattomia pelaajia täynnä oleva joukkue tarvitsi juuri tällaisen pelin ennen USA:n toista kohtaamista. Sveitsi-ottelun kaltainen rallattelu olisi voinut olla vääränlainen buusti itseluottamukselle. Tämä esitys saattaa kaivaa paremmin esille tarvittavan sisun, jota kolmannessa erässä vähän jo nähtiinkin. Toivottavasti Tšekkiä vastaan nähty onni pomputtaa jatkossakin kiekkoa Suomelle suosiollisesti.

Aiemmassa viestissäni ennakoin Suomen pelaavan myöhäisemmässä välieräottelussa, mutta luin turnausinfoa väärin. Siellä nimittäin sanotaan selvästi, että järjestäjämaa Kanada pelaa nimenomaan myöhäisemmän välierän, mikäli se voittaa oman puolivälieräottelunsa. Suomen kannalta tuo on hyvä asia, koska välierä alkaa maanantaina klo 22.00 Suomen aikaa ja myös palautumisaika tiistai–keskiviikkoyön mitalipeliin on muutaman tunnin pidempi kuin vastustajalla.

Tšekin kannalta on harmillista, että sen suora nousu A-lohkoon on tyssännyt nyt kaksi kertaa peräkkäin Suomeen. Heidän onnekseen viilatun turnausjärjestelmän ansiosta se pääsee kuitenkin yrittämään nousua vielä puolivälierän hävinneitä maita vastaan. Todennäköisesti Tšekki ja Venäjä voittavat omissa ensimmäisen vaiheen otteluissaan Japanin ja Saksan. Varsinkin toisesta ottelusta tulee kyllä erittäinen mielenkiintoinen ja harmittaa, että sitä ei ainakaan ennen turnausta julkaistun otteluohjelman mukaan näytettä sen paremmin TV5:llä kuin maksullisessa Discovery+-palvelussakaan.
 
Viimeksi muokattu:

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Joo voi olla, että teki ihan hyvää vaikeempi peli tähän väliin helpommaks osottautuneiden Venäjä ja Sveitsi pelien jälkeen.
 

Hexa

Jäsen
Miksi naisten jääkiekossa on arvokisoissa kovempi A-lohko ja heikompi B-lohko? Eikös se kuuluisi olla kuten miesten puolella, missä molemmissa lohkoissa on kovia maita. USA ja Kanada voisivat pelata aina eri lohkoissa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Puolivälierissä pelattiin ennen Suomen ottelua myös kaksi muuta ottelua, joista en ole vielä kirjoittanut.

USA–Japani 10–2
(5–2, 2–0, 3–0)
laukaukset 61–12

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Espoossa USA voitti saman puolivälieräkohtaamisen 4–0. Nyt numerot olivat vielä selkeämmät ja peli oli neljän minuutin kohdalla jo 2–0. Japanilaisten eduksi on kuitenkin sanottava, että se horjutti vielä jenkkejä avauserässä kahdella maalilla. Voittajasta ei kuitenkaan ollut silloinkaan epäselvyyttä. USA:n tehot jakautuivat melko tasaisesti ja 14 pelaajaa pääsi pisteille, mikä alleviivaa joukkueen pelottavan laajaa leveyttä.



Kanada–Saksa 7–0
(3–0, 2–0, 2–0)
laukaukset 52–3

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Tässäkin puolivälierässä ennakkoasetelmat olivat niin selkeät, että en jaksanut edes valvoa sitä, vaan otin pienet torkut ennen Suomen ottelua. Kanada iski ensimmäisen kerran jo toisella minuutilla ja niin ikään neljän minuutin kohdalla peli oli jo 2–0. Kanada sai vihdoinkin tehtyä ylivoimamaalin, kun se hyödynsi kolmannessa erässä Saksan 5 minuutin ylivoiman. Kotiyleisö saattoi myös huokaista hieman, kun loukkaantumisesta kärsinyt ykkössentteri Marie-Philip Poulin palasi kokoonpanoon ja keräsi reilun 11 minuutin peliajalla 1+1-tehot.



* * *

MM-kisat jatkuvat siis seuraavaksi sunnuntain sijoitusotteluilla ja maanantain välierillä.

Sijoitusottelut
su 29.8. klo 22.00 Venäjä–Saksa
ma 30.3. klo 02.00 Tšekki–Japani
->
voittajat pelaavat 5. sijasta ti 31.8. klo 19.00
häviäjille turnauksen 7. ja 8. sija alkusarjan sijoituksen perusteella

Välierät
30.8. klo 22.00 USA–Suomi (TV5 & Discovery+)
31.8. klo 02.00 Kanada–Sveitsi (TV5 & Discovery+)

Mitaliottelut
31.8. klo 22.30 pronssiottelu (TV5 & Discovery+)
1.9. klo 02.30 loppuottelu (TV5 & Discovery+)

* * *

Miksi naisten jääkiekossa on arvokisoissa kovempi A-lohko ja heikompi B-lohko? Eikös se kuuluisi olla kuten miesten puolella, missä molemmissa lohkoissa on kovia maita. USA ja Kanada voisivat pelata aina eri lohkoissa.
Nykyisellä eritasoisten A- ja B-lohkojen systeemillä on pelattu vuoden 2012 MM-kisoista asti. Eli tämä turnaus on seitsemäs ylipäätään ja toinen kymmenellä joukkueella. Sitä ennen oli kaksi neljän joukkueen tasaista alkulohkoa vuoden 2011 MM-kisoissa, sekä vuosina 1990-2001. Vuosina 2004-2009 oli kolme kolmen joukkueen alkulohkoa.

Nykyisen järjestelmän idea on ymmärtääkseni mahdollistaa kaikille joukkueille mahdollisimman tasaisia otteluita. Mahdollisimman tasaiset ottelut ovat parempaa viihdettä ja kehittävät molempia kaukalossa olevia joukkueitakin paremmin. Naiskiekon kannalta on myös parempi, että MM-kisoissa nähdään mahdollisimman vähän mitään 10–0-lukemia. Jääkiekkopiireissä on vastustusta etenkin miesten asennepuolella ihan riittävästi ilmankin. Kanada–USA-ottelu on myös odotetuin naiskiekko-ottelu, joka kerää miljoonia katsojia pohjoisamerikkalaisten televisioiden ääreen. IIHF ja TV-yhtiöt haluavat siis mielellään sen kohtamisen myös alkulohkoihin. Kuten Espoossa nähtiin, se saattaa olla myös joukkueiden ainoa kohtaaminen koko turnauksessa.

Toki naiskiekon tason laajentuessa – ja ajoittain jopa kaventuessa pohjoisamerikkalaisiin – tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, jossa turnausjärjestelmää täytyy tarkastella uudestaan. Tällä hetkellä järjestelmä on mielestäni kuitenkin vähiten huono kompromissi ja suomalaisina voimme olla tyytyväisiä, että Naisleijonien taso on riittänyt heikompina vuosinakin tasokkaammassa A-lohkossa pysymiseen. U18-tyttöjen MM-kisoissa Suomihan kärsi vuosia siitä, että puolivälierävaihe oli lähes ylittämätön este, mikä tuomitsi Suomen seuraavaksikin vuodeksi heikompaan B-alkulohkoon.

Myös Ruotsin karu kohtalo osoittaa, että alemmasta lohkosta tai jopa alemman divisioonan MM-kisoista on todella vaikeaa nousta, kun epäonnistumisten kierre lähtee pyörimään väärään suuntaan ja joukkue alisuorittaa juuri väärissä peleissä. Nythän koronavirus on vielä vienyt Ruotsilta usemman mahdollisuuden nousta takaisin korkeimman tason MM-kisoihin. Tällä hetkellä Ruotsi nähdään näissä karkeloissa aikaisintaan vuoden 2024 MM-kisoissa. Toki länsinaapurilla on vielä mahdollisuus ansaita syksyn olympiakarsinnoissa paikka helmikuun olympialaisiin.
 
Viimeksi muokattu:

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Siitähän tuli sitten ihan kunnon kapina. Mutta voitto on aina voitto ja sitten kohti välierää taikomaan mahdottomia.

Tšekin kannalta on harmillista, että sen suora nousu A-lohkoon on tyssännyt nyt kaksi kertaa peräkkäin Suomeen. Heidän onnekseen viilatun turnausjärjestelmän ansiosta se pääsee kuitenkin yrittämään nousua vielä puolivälierän hävinneitä maita vastaan. Todennäköisesti Tšekki ja Venäjä voittavat omissa ensimmäisen vaiheen otteluissaan Japanin ja Saksan. Varsinkin toisesta ottelusta tulee kyllä erittäinen mielenkiintoinen ja harmittaa, että sitä ei ainakaan ennen turnausta julkaistun otteluohjelman mukaan näytettä sen paremmin TV5:llä kuin maksullisessa Discovery+-palvelussakaan.

Ihan ilolla ottaa vastaan, että tasonnousuja naiskiekossa näkyy ja Tshekki on kartalla. Lupaa laadukkaampaa olympiaturnausta ja eurooppalainen kiekkomitali on työn takana.
 

Hexa

Jäsen
Ihan ilolla ottaa vastaan, että tasonnousuja naiskiekossa näkyy ja Tshekki on kartalla. Lupaa laadukkaampaa olympiaturnausta ja eurooppalainen kiekkomitali on työn takana.
Yhteen aikaanhan pronssista pelasivat aina Suomi ja Ruotsi. Ruotsin taso on vähän hiipunut ja vastaavasti Tshekin, Sveitsin ja Venäjän taso noussut viime vuosina.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Yhteen aikaanhan pronssista pelasivat aina Suomi ja Ruotsi. Ruotsin taso on vähän hiipunut ja vastaavasti Tshekin, Sveitsin ja Venäjän taso noussut viime vuosina.

Joo, näin oli. Ja on.

Kiinalla oli myöskin se vahva jaksonsa kv-kiekossa. Parhaiten jäänyt mieleen Suomen pronssivastuksena Naganosta, mutta oli näemmä useammankin kerran välierissä pitkin 90-lukua. Naisleijonat kävi sitten kuittailemassa himmeimmät.

2010-luvulla onkin sitten tapahtunut vähemmän ja Aasian maista Japani tullut ohitse.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ensimmäiset sijoitusottelut olivat ennakoimaani tiukempia. Saksa oli lähellä yllättää venäläiset. Japani onnistui yllättämään Tšekin.

ROC–Saksa 3–2
(0–0, 1–2, 2–0)
laukaukset 26–26

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Loukkaantumisten heikentämä Saksa sai kaukaloon asti vain 8 hyökkääjää ja 7 puolustajaa. Kolmella ketjulla pelannut joukkue oli kuitenkin kahden erän jälkeen maalin johdossa. Venäläiset iskivät kolmannen erän alkuun kaksi maalia, eikä Saksa päässyt tolppalaukausta ja maaliviivalla pyörinyttä kiekkoa lähemmäksi tasoitusta.



Tšekki–Japani 2–3
(0–1, 1–1, 1–1)
laukaukset 33–27

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

En tiedä, oliko sijoitusottelu Tšekille liian iso pettymys ja tuliko se liian pian hienon puolivälieräesityksen jälkeen. Itse ainakin odotin joukkueen voittavan Japanin alkulohkon pelin tavoin selvästi, kun sijoitusotteluissa on vielä panosta A-lohkon paikan suhteen. Neljä kahden minuutin rangaistusta oli kuitenkin liikaa, kun Japanin murhaava ylivoima rankaisi kahdesti. Kavennusosuma ilman maalivahtia oli laiha lohtu tšekkiläisille, kun Japani oli tehnyt voittomaaliksi jääneen 1–3-osuman kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Paljon naiskiekkoon panostavan sympaattisen Japanin puolesta täytyy tietysti olla onnellinen, että joukkue pärjää. Kokenut ja melko tasaisesti suorittava joukkue on varmistanut myös jo paikan olympialaisiin.


* * *

Venäläiset ja Japani pelaavat tiistaina 5. sijasta ja paikasta A-lohkoon. Ailahtelevista esityksistä huolimatta venäläiset ovat edelleen omissa papereissani ottelun ennakkosuosikkeja. Japani on kuitenkin yllättänyt näissä kisoissa jo Saksan ja Tšekin, joten venäläisetkin saavat olla varuillaan ja etenkin välttää jäähyjä.

Ensimmäisen sijoitusottelun hävinneet joukkueet eivät enää pelaa, vaan ne liittyvät Unkarin ja Tanskan joukkoon. Tšekin ja Saksan keskinäinen järjestys määräytyy alkulohkon sijoitusten perusteella. Näiden neljän lopulliset sijoitukset ovat siis:

7. Tšekki
8. Saksa
9. Unkari
10. Tanska
 
Viimeksi muokattu:

Mark Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ensimmäiset sijoitusottelut olivat ennakoimaani tiukempia. Saksa oli lähellä yllättää venäläiset. Japani onnistui yllättämään Tšekin.

ROC–Saksa 3–2
(0–0, 1–2, 2–0)
laukaukset 26–26

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Loukkaantumisten heikentämä Saksa sai kaukaloon asti vain 8 hyökkääjää ja 7 puolustajaa. Kolmella ketjulla pelannut joukkue oli kuitenkin kahden erän jälkeen maalin johdossa. Venäläiset iskivät kolmannen erän alkuun kaksi maalia, eikä Saksa päässyt tolppalaukausta ja maaliviivalla pyörinyttä kiekkoa lähemmäksi tasoitusta.


Tšekki–Japani 2–3
(0–1, 1–1, 1–1)
laukaukset 33–27

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

En tiedä, oliko sijoitusottelu Tšekille liian iso pettymys ja tuliko se liian pian hienon puolivälieräesityksen jälkeen. Itse ainakin odotin joukkueen voittavan Japanin alkulohkon pelin tavoin selvästi, kun sijoitusotteluissa on vielä panosta A-lohkon paikan suhteen. Neljä kahden minuutin rangaistusta oli kuitenkin liikaa, kun Japanin murhaava ylivoima rankaisi kahdesti. Kavennusosuma ilman maalivahtia oli laiha lohtu tšekkiläisille, kun Japani oli tehnyt voittomaaliksi jääneen 1–3-osuman kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Paljon naiskiekkoon panostavan sympaattisen Japanin puolesta täytyy tietysti olla onnellinen, että joukkue pärjää. Kokenut ja melko tasaisesti suorittava joukkue on varmistanut myös jo paikan olympialaisiin.



* * *

Venäläiset ja Japani pelaavat tiistaina 5. sijasta ja paikasta A-lohkoon. Ailahtelevista esityksistä huolimatta venäläiset ovat edelleen omissa papereissani ottelun ennakkosuosikkeja. Japani on kuitenkin yllättänyt näissä kisoissa jo Saksan ja Tšekin, joten venäläisetkin saavat olla varuillaan ja etenkin välttää jäähyjä.

Ensimmäisen sijoitusottelun hävinneet joukkueet eivät enää pelaa, vaan ne liittyvät Unkarin ja Tanskan joukkoon. Tšekin ja Saksan keskinäinen järjestys määräytyy alkulohkon sijoitusten perusteella. Näiden neljän lopulliset sijoitukset ovat siis:

7. Tšekki
8. Saksa
9. Unkari
10. Tanska

Lundelle iso kiitos raportoinnista. Itse yritän katsoa Suomen pelit, mutta esim. ensi yö tuottaa vaikeuksia, kun pitää kuudelta hypätä rattiin pariksi tunniksi.
Minä viihdyn naisten pelin parissa vaikka lätkä on välillä mitä on. Mutta se iloisuus, rakkaudesta lajiin pelaaminen huokuu niin vahvasti läpi, että väkisinkin se kiehtoo. Eikä siellä valiteta joka töytäisystä.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Edellisissä kisoissa välierässä kaatui Kanada olisiko nyt sitten aika sen toisenkin ison eli Usan kaatamiseen välierässä.
Jos Suomi haluaa voittaa niin sen on pelattava kisojen paras peli ja ehjä 60 minuuttia. Itsestään selvää on se että puolustuspelin ja maalivahtipelin on toimittava, mutta kyllä Suomen pitää pystyä huomattavasti rohkeammin pelaamaan kiekolla ja päästävä hyökkäämään enemmän ja myös vaihtamaan kiekollisena. Sitten jos tähän päästään ja uskalletaan puolustaa läheltä myös hyökkäysalueella niin on mahdollista ja jopa välttämätöntä että iso osa Jenkkien hyökkäyksistä katkeaisi Suomen siniviivan tuntumaan. Paljon vaadittu toki varsinkin ensikertalaisilta, mutta sitä se Jenkkien voittaminen todennäköisesti vaatii jos heille nyt ei satu ihan ohi peli, mitä en todellakaan usko.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisleijonien kokoonpano klo 22.00 alkavaan USA-välierään on julkaistu

Maalivahtien vuorottelu loppui alkusarjaan ja puolivälierässä torjunut Keisala on aloittava maalivahti myös välierässä. Sanni Hakala nousee 13. hyökkääjän paikalta nelosketjuun, josta Emilia Vesa siirtyy ylimääräisen hyökkääjän rooliin. Tämä onkin ainoa muutos kokoonpanossa. Nilsson, Karppinen ja Silvonen jatkavat katsomon puolella tärkeässä, mutta epäkiitollisessa kannustavan joukkuepelaajan roolissa.

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
25 Jenniina Nylund – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
23 Sanni Hakala – 12 Sanni Vanhanen – 26 Sofianna Sundelin
22 Emilia Vesa (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt
21 Sini Karjalainen

1 Anni Keisala
(18 Meeri Räisänen)
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
USA 1,2
X 6,6 - 7,5
Suomi 9,5 - 10,5 - 13

Siinä askelmerkkejä muutaman tipsit & betsit-firman lukemin.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Mahtokohan peliä edeltävissä analyyseissa viittä vaille-joukkueen jäsen Noora Räty pyyhkiä lattiaa Grönmanilla, Tarkilla ja Henrikssonilla. Ainakin spesifejä huomioita.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
USA–Suomi 3–0
(0–0, 2–0, 1–0)
laukaukset 33–14

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Ei voi mitään, mutta välierä noudatti jo kovin tutuksi käynyttä kaavaa, eikä se kovin suuri yllätys ollutkaan. Suomi taisteli etenkin puolustuspäässä sitkeästi, mutta se ei riittänyt tälläkään kertaa horjuttamaan USA:ta pois raiteiltaan. Etenkin avauserässä Suomella oli muutamat paikat tehdä maali tai parikin, mutta niissä viimeistely ei ollut riittävän terävää. Tokihan se olisikin epäinhimillistä odottaa, että tehokkuus olisi sataprosenttista.

Laukausten lukumäärään ja USA:n hyökkäysaikaan nähden Naisleijonat sai rajattua todella pahojen maalipaikkojen määrän yllättävän vähäiseksi. Sen verran maalipaikkoja kuitenkin aukesi, että USA:n tasoinen joukkue onnistuu rankaisemaan väistämättä jostain, vaikka Keisalan torjuntatyöskentely säilytti saman korkean tason kuin turnauksessa on nähty aiemminkin.

Toinen erä oli Suomelle jälleen vaikein ja syytkin hyvin tuttuja: liian pitkiä pyörityksiä omassa päässä ja joukkueen kyvyttömyys siirtää painetta kontrolloidusti syöttelemällä USA:n päähän. Tai oikeastaan edes oman siniviivan yli keskialueelle.

Kolmannessa erässäkin Suomelta nähtiin ihan hyvää yritystä ja rohkeaa peliä yrittää kavennusta 3,5 minuuttia ilman maalivahtia. USA:ta vastaan ihan hyvä on kuitenkin lopulta yhtä kuin nolla maalia.

2019 Espoossa Suomella oli kokenut ja pitkään yhdessä pelannut joukkue uran huipullaan. Jos haluaisi käyttää latteuksia, niin voisi puhua jonkinlaisesta Naisleijonien kultaisesta sukupolvesta. Nyt lähtökohdat eivät olleet läheskään yhtä hyvät pohjoisamerikkalaisten haastamiseen. MM-kisat on monelle tuoreelle pelaajalle vielä kokemuksen keräämistä ja myös oppirahojen maksamista. Tilanne korostuu nyt erityisen paljon, kun vuoden 2020 MM-kisat peruuntuivat kokonaan.

Olympialaisten jälkeen saattaa olla vielä karumpia aikoja tiedossa, kun maajoukkueen sukupolvenvaihdos etenee. Silloin pronssiotteluun selviäminenkin voi olla ainakin jonkin aikaa kovan työn takana Naisleijonille. Suomi on kuitenkin noussut aiemminkin lyhyistä suvantovaiheista takaisin tutulle paikalle parhaaksi Pohjois-Amerikan ulkopuolella olevaksi maaksi, kuten esimerkiksi Pasi Mustosen aikakaudella on nähty. Joka tapauksessa nautitaan joukkueen kokeneempien pelaajien hienoista esityksistä vielä kun se on mahdollista.



Naisleijonien peliajat

Karvinen 21:17 – Tapani 22:36 – Nieminen 20:54
Vainikka 15:40 – Tulus 19:55 – Holopainen 15:33
Nylund 7:33 – Niskanen 13:51 – Liikala 10:37
Hakala 9:01 – Vanhanen 7:50 – Sundelin 9:04
Vesa 3:32

Hiirikoski 26:42 – Savolainen 21:38
Laitinen 19:15 – Tuominen 20:43
Viitasuo 13:57 – Lindstedt 15:01
Karjalainen 2:56

Keisala 30/32 - - 56:30
(Räisänen)

Aloitukset

Koko joukkue 25–30 45,5%

Tapani 11–11 (50,0%)
Tulus 8–3 (72,7%)
Niskanen 2–6 (25,0%)
Vanhanen 3–7 (30,0%)

Vainikka 1–3 (25,0%)
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kanada–Sveitsi 4–0
(2–0, 1–0, 1–0)
laukaukset 65–10

Maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä

Ennakkosuosikki Kanada hoiti välierän odotetusti ongelmitta. Vaikka maalilukemat eivät olleetkaan yhtä murskaavat kuin alkusarjassa, ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä ensimmäisen 7 minuutin aikana syntyneiden kahden maalin jälkeen.

Sveitsi piti maalivahti Andrea Brändlin johdolla lukemat siedettävinä kanadalaisten sarjatulesta huolimatta. Kolmannessa erässä oli myös lähellä syntyä Sveitsin MM-kisahistorian ensimmäinen maali Kanadaa vastaan, mutta tolppa pelasti Ann-Renee Desbiens'n nollapelin.

Selvästä pelistä huolimatta kanadalaiset näyttivät silmin nähden helpottuneilta O Canadan soidessa ottelun jälkeen. Kotiyleisön suosikki kesti paineet, eikä sortunut välierävaiheessa Espoon tavoin. Kanada hoiti siis oman osansa, että tiistai–keskiviikkoyön loppuottelussa nähdään klassinen pohjoisamerikkalaisten kohtaaminen.


 
Viimeksi muokattu:
Kanada-USA finaalissa ja Suomi pronssiottelussa.

Yllättyneet: -

Ihan valtavan yllättyneitä tuskin on montaa kun ottaa huomioon, että naisten MM-kisat järjestetään nyt 20. kerran. USA vastaan Kanada on ollut finaalipari 19 kertaa ja USA vastaan Suomi kerran. Vastaavasti Suomi on ollut pronssiottelussa nyt 19 kertaa.

Ei yllätä siis.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ihan valtavan yllättyneitä tuskin on montaa kun ottaa huomioon, että naisten MM-kisat järjestetään nyt 20. kerran. USA vastaan Kanada on ollut finaalipari 19 kertaa ja USA vastaan Suomi kerran. Vastaavasti Suomi on ollut pronssiottelussa nyt 19 kertaa.

Eihän tässä ole kuin vajaa 30 vuotta toisteltu, että Suomi alkaa pikkuhiljaa kuroa kiinni Kanadan ja USA:n etumatkaa.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Eihän tässä ole kuin vajaa 30 vuotta toisteltu, että Suomi alkaa pikkuhiljaa kuroa kiinni Kanadan ja USA:n etumatkaa.

Itseäni hämmentää ettei kaksi vuotta sitten tajuttu että Suomi tarvitsee useamman ketjun voimaa jos meinaa oikeasti kiekollisestikin haastaa.

Karvinen-Tapani-Nieminen

Eikö Mustosella ole käynyt mielessä että Tapanin ja Karvisen ympärille voisi laittaa liikkuvia ja taitavia nuoria? Puhutaan kahdesta peliälykkäästä ja taitavasta huippuyksilöstä jotka suorastaan tarjoavat mahdollisuuden luoda leveyttä rosteriin.

Pakistossa Suomella on kaksi isoa pakkia ja eikö noille kannattaisi nimenomaan tarjota vastuuta jotta Hiirikoski saisi tukea taustalle. Voisin kuvitella että kanukkeja sekä jenkkejä vastaan olisi etu jos pakisto hengittäisi muustakin kuin yhdestä pelaajasta.

Ja sitten sen tiukan paikan tullessa olisi helppoa kuormittaa kovimpia yksilöitä ja tiivistää. Kun ei ensin olisi näytetty vastustajalle että todellinen uhka on yksi hyökkäyskolmikko ja Hiirikoski.

Maalivahtien suhteen puhtaat paperit. Ei ole näköjään Rätyä vailla.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Niinhän siinä taas kävi, kuten saattoi arvata. Jälleen heikko toinen erä kaatoi daamit, ja kuten jo on todettu vastustajan paineen purku on paikoin luvattoman heikkoa ja muutenkin perustekeminen on hankalaa ajoittain. Yksi ongelma joka on pistänyt silmään on, että jalkoja kyllä löytyy mutta kiekko ei pysy koukussa ja siten kiekollinen pelaaminen on vaisua. Suomella on onneksi nuori porukka, ja mitään valtaisaa ns. sukupolvenvaihdosta ei liene luvassa vaan vanhemmasta päästä jäädään yksitellen pois. Sanottakoon vielä, että kärkipelaajilta olin odottanut enemmän ja he tekivät myös yllätäviä helpohkoja virheitä, kuten vaikkapa Hiirikoski hukkasi 2 kertaa kiekon 2 pelaajan yv:llä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Niinhän siinä taas kävi, kuten saattoi arvata. Jälleen heikko toinen erä kaatoi daamit, ja kuten jo on todettu vastustajan paineen purku on paikoin luvattoman heikkoa ja muutenkin perustekeminen on hankalaa ajoittain. Yksi ongelma joka on pistänyt silmään on, että jalkoja kyllä löytyy mutta kiekko ei pysy koukussa ja siten kiekollinen pelaaminen on vaisua. Suomella on onneksi nuori porukka, ja mitään valtaisaa ns. sukupolvenvaihdosta ei liene luvassa vaan vanhemmasta päästä jäädään yksitellen pois. Sanottakoon vielä, että kärkipelaajilta olin odottanut enemmän ja he tekivät myös yllätäviä helpohkoja virheitä, kuten vaikkapa Hiirikoski hukkasi 2 kertaa kiekon 2 pelaajan yv:llä.

Hiirikoskelta myös siinä 2-0-maalissa huono katkaisuyritys, mistä USA:n pelaaja pääsi nokikkain Keisalan kanssa.
 

Mark Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Minkä helvetin takia 5-3 ylivoimaa lähdettiin pelaamaan 2 pakilla eli vaihdettiin Tulus Tuomiseen? Ei tossa vaiheessa vaan voi vaihtaa toimivaa ylivoimaa!
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös