Googlettelin tuota P1-koetta ja päädyin sivulle, jossa sanottiin, että arvosanan 9 saa neljä prosenttia testiin osallistuneista. Yo-kirjoituksissa ihan totaalinen pässikin saa suomen kielessä ja matikassa ylimmän viiden prosentin joukkoon oikeuttavat pisteet. Käsittääkseni ylimmän neljän prosentin joukkoon oikeuttavien pisteiden saaminen armeijan palikkatestistä on helpompaa, sillä:
1. Fiksut ihmiset vastaavat armeijan palikkatestissä tahallaan väärin välttääkseen vuoden palvelusajan. Itsehän en ymmärtänyt noin tehdä mutta toisaalta olin kaikissa käytännön asioissa armeijassa niin kädetön, että tuskin niillä hirveää hinkua oli minua siellä pitää kahtatoista kuukautta, vaikka jossain leirillä jouduinkin everstiluutnantin puhutteluun palikkatestin pisteiden takia.
2. Lukion käyneet tytöt hallitsevat keskimäärin laskennon ja suomen kielen alkeet selvästi paremmin kuin ammattikoulun käyneet pojat.
Tuossa on vaan semmoinen outous, että testihän on ollut sama vuodesta 1983 lähtien, vaika kysymyspatterit kiertävätkin. Korkeimmat raakapisteet on saavutettu 1991 ja 1996 ja sen jälkeen raakapisteet ovat laskeneet loivasti koko ajan. Eli siis siitä lähtien kun naiset ovat tulleet mukaan. Kolmen osa-alueen yhteistulokseen perustuva arvosanajakauma on siis vuosittain sama, eli prosenttiosuudet ovat samat, mutta nykyään korkeimman tuloksen saa tosiaan helpommin. Mutta ei sen takia että naiset ovat verbaalisesti lahjakkaampia, vaan ilmeisesti sen takia että he ovat matemaatiikan ja avaruudellisen hahmottamisen osalta kognitiivisilta kyvyiltään rajoittuneempia...tai sitten toinen mahdollinen selitys on kurssimuotoiseen lukioon siirtyminen. Tätä on vaikeampi todentaa, koska vaikka korkeampi koulutus korreloi parempien tulosten kanssa, niin testi (kuten kaikki älykkyystestit) pyrkii kuitenkin tavoittamaan ihmisen perusälykkyyden ko. alueilla. Mutta voi olla, että kursimuotoisessa lukiossa pienempi osa valitsee esim. pitkän matematiikan ja harjoittaa matemaattisia kykyjään. Avaruudellista hahmottamista lienee vaikeinta opiskella (tai sitä kehittävät asiat ovat harvinaisempia nykyarjessa), joten siihen on joko kykyä tai sitten ei.