... haluaisin kuitenkin Käyttäjänimettömältä kysyä, minkälaisia me suomalaiset sitten ollaan, kun ollaan femakkoja. Versus ulkomaalaiset naiset. Ja mielellään ihan konkreettisin esimerkein eriteltynä.
...Jos Suomessa joku nainen on esim. kotirouva, jonka päätehtävänä on ämerikkäläiseen tapaan hoitaa kotia, perhettä ja parisuhdetta, hänen katsotaan olevan heti miehensä elätti...
En ole Käyttäjänimetön, mutta kun aihe sattumalta kiinnostaa, niin raapustanpa minäkin jotain siihen liittyen... Liiallinen yleistäminen ei toki kovin fiksua ole, mutta jotain 'pientä, mutta merkitsevää' eroa tosiaan on havaittavissa suomalaisnaisten ja ulkomaalaisten kanssasisariensa välillä. Tai siis ainakin allekirjoittaneen silmiin, kun olen jo vuosikaudet elänyt pois Suomesta.
Sen verran haluan rajata heti alkuun alla esittämiäni mielipiteitä, että ne kohdistuvat pääosin hyvin koulutettuihin naisiin, joista osa on tehnyt (perheen ulkopuolista) työuraa, osa taas omalla panoksellaan kannatellut perheen jaksamista ja hyvinvointia huolehtimalla kodista ja lapsista. Suurin osa on toki tasapainoillut näiden kahden välillä... sekä suomalaisista, että 'ulkomaalaisista' naisista puhuttaessa. Tässähän on vähän Suomi vs muu maailma maaottelun henkeä ilmassa, heh!
Aika hyvin täällä on nostettu esille syitä, minkälaisen paineen keskellä naiset elävät nyky-Suomessa, enkä niihin syihin nyt sen enempää puutu, muuta kuin toteamalla että varmasti monet asiat pitävät täysin paikkaansa. Mutta tarkoittavatko nämä paineet auttamatta sitä, että hintana on tietynlaisen feminiinisyyden 'menettäminen'?
Siihen en ainakaan usko, toisin kuin BOL nosti esille, että naisellisuutta peräänkuuluttavien miesten kavahtavan naisen itsenäisyyttä, melkeinpä päinvastoin. Eikä näiden tarvitse olla edes keskenään ristiriidassa. Naisellisuus ja feminiisisyys voi olla (eikä pelkästään voi...) myös iso etu ja voimavara, varsinkin suhteessa miehiin, kun sitä oikealla tavalla osaa 'kantaa'. Ja tässä yhteydessä on ilmeisen (...jatkoajassa ja tässä ketjussa kun ollaan) pakko huomauttaa, ettei kyse ole mistään 'pelaamisesta'.
Naisellisuuden korostaminen (tai uudelleenlöytäminen) ei ole miesten miellyttämisestä tai alistussuhteessa olemisesta, vaan siitä, ettei tehdä itsestä väen vängällä 'hyviä jätkiä'.
Ymmärrän, että kaipaat konkreettisia esimerkkejä, vaikka niiden (todennäköinen) vaara piilee siinä, että keskustelu juuttuu lillukanvarsiin. Otan kuitenkin riskin ja omaan silmään tärkein ero koulutetun ulkomaalaisen ja koulutetun suomalaisen naisen välillä on siinä, että suomalaisnaiset pyrkivät aivan liian usein tekemään itsestään 'miesmäisiä' olemukseltaan, mielipiteiltään ja jopa tyyliltään. Toki ymmärrän, että jo pelkästään Suomen ilmasto aiheuttaa omat haasteensa vaikkapa pukeutumisen suhteen, mutta yhtä totta on myöskin se, että edelleen on paljon vallalla ajatus 'vaatteilla koreilusta, turhamaisuudesta, 'tyttömäisyydestä' jne, ja kaikki tämänkaltaiset kommentit liittyvät paljon muuhunkin kuin pelkkään pukeutumiseen (vrt. käänteisesti vanhaan suomalaiseen sanontaan, että räkänokastakin kasvaa mies, muttei tyhjännaurajasta... hymy perseeseen ja silleen!) Ja jos omat havaintoni pitävät paikkaansa, kukaan ei ole naista kohtaan näissä jutuissa yhtä julma kuin toinen nainen?
Enkä ole kertaakaan kuullut kenenkään miehen valittavan siitä, että nainen on jättäytynyt työuran ulkopuolelle kotia pyörittämään ja lapsia hoitamaan? Siis ihan oikeasti! Luulen, että nuokin paineet tulevat enemmän naisten itsensä taholta toisiaan kohtaan, mutta pidätän oikeuden olla (tämänkin) asian suhteen väärässä, koska asianomainen en ole? Mutta jos näin on, niin mielenkiintoinen kysymys on, että mikä ja mitkä asiat saavat naiset näin toisiaan kohtaan käyttäytymään? Toki yhteiskunnan (puhun nyt Suomesta) sisäänrakennettu oletus on se, että perheen molemmat aikuiset ovat enemmän tai vähemmän aktiivisesti mukana työelämässä, koska palkat ovat Suomessa niin surkeita, että yhden palkalla on usein hyvin vaikea tulla toimeen. Mutta tuskin se ainoa selitys on?
Olisi mielenkiintoista kuulla tästä lisääkin, ainakin ilman turhaa provoilua ja/tai henkilökohtaisuuksiin menemistä.