Eipä juu, mutta ne on tehty loukkaamaan mainitsemiasi asioita. Siksi niiden saatavuutta on ihan hyvä kontrolloida.Ei niidenkään omistaminen loukkaa kenenkään toisen oikeutta elämään, vapauteen ja omaisuuteen.
Eipä juu, mutta ne on tehty loukkaamaan mainitsemiasi asioita. Siksi niiden saatavuutta on ihan hyvä kontrolloida.Ei niidenkään omistaminen loukkaa kenenkään toisen oikeutta elämään, vapauteen ja omaisuuteen.
Ei ole. Käytän verrokkina Britanniaa joka julkaisee joka vuosi varsin kattavat tilastot väkivaltarikoksista (noin 100 sivuinen eepos).Onko tuliaseiden saatavuuden vaikeuttaminen ja rajoittaminen missään vähentänyt väkivaltakuolemia?
On, ainakin Suomessa. Mikäli maassamme olisi aseita vapaasti saatavissa lähikaupasta, tapahtuisi paljon enemmän väkivaltakuolemia.
On, ainakin Suomessa. Mikäli maassamme olisi aseita vapaasti saatavissa lähikaupasta, tapahtuisi paljon enemmän väkivaltakuolemia.
...Mutu on mutua, mutta tilasto kertoo omaa kieltään.
Mutu on mutua, mutta tilasto kertoo omaa kieltään.
Tämä on senverran kova väite, että sinulla on varmaan joku lähde tälle?Eli mihin siis pohjaat tämän väittämän...
Enpäs tiedä olisiko sen suurempi ratkaisu, mutta mun mielestä aselupia ei tarvitsisi myöntää kenellekkään, jotka eivät ole käyneet armeijaa. Olisi edes jonkin sortin seula, ettei ihan kaikki hullut lupia saisi.
Jeps, mutta uhriluku jäänee Auvisen ja tämän toisen sankarin tekosista huomattavasti. He olisivat ehkä voineet saada aseen myös katukaupasta, mutta hankalampaa se olisi ollut. Tai sitten olisivat kokeilleet pommia tai voiveistä, yhtäkaikki, hankalampaa ja tehottomampaa kuin ampuma-aseella hoidettuna.Mikäli tällaisella henkilöllä ei ole asetta,keksii hän aivan varmasti muunkin keinon tehdä mahdollinen veriteko.
Löytyikö tilastoa eri aseilla tehdyistä massamurhista? Veikkaan, että yhden tekijän tekemät massamurhat puukolla tuikkaamalla, astalolla lyömällä tai nyrkkejä ja jalkoja käyttämällä tulevat ns. perseraiskatuksi, kun niitä verrataan ampuma-aseilla tehtyjen massamurhien määrään.
Ja ongelmaksi muodostuu se, etteivät kaikki osaa elää tuon vapauden kanssa vastuullisesti --> pyörä lähtee taas pyörimään.Ongelmat eivät poistu lisäämällä kieltoja, vaan lisäämällä vapautta.
Vaikka täällä tiputtelenkin idealismia lähenteleviä yleistyksiä, en kuitenkaan ole mikään haihattelija ja taivaanrannanmaalari. Tarkoitukseni on herättää jengiä ajattelemaan ja ymmärtämään, mistä oikeasti on kyse: vapauden rajoittamisesta näennäisen turvallisuuden lisäämiseksi. Liian moni kokee vapauden rajoittamisen ongelmalliseksi vain silloin, kun se koskee jotain henkilökohtaisesti tärkeää asiaa. Ei ymmärretä, että jos tänään voidaan viedä naapurin vapaus, ollaan itse huomisen jonossa.
Moraalis-eettisen puolen lisäksi asialla on pragmaattinenkin ulottuvuus. Keskusjohtoisten kieltolakien historia on aika surkea. Niiden valmisteluun, täytäntöönpanoon ja valvontaan on tuhlattu mittaamattomasti resursseja, mutta tulokset ovat jääneet varsin laihoiksi, olemattomiksi tai jopa negatiivisiksi. Helpottiko vai pahensiko alkoholin kieltolaki alkoholiongelmia? Onko huumeiden vastainen sota tuottanut toivottuja tuloksia? Onko tuliaseiden saatavuuden vaikeuttaminen ja rajoittaminen missään vähentänyt väkivaltakuolemia?
--> pyörä lähtee taas pyörimään.
Se, mitä minä haluaisin, olisi sellainen yhteiskunta ja asenneilmapiiri, joissa ongelmia ei lähdettäisi aina ensimmäisenä ratkomaan vapauden rajoittamisen kautta.
Jos nyt kiristetään aselait lähelle tappia, mitä tehdään seuraavan joukkomurhan jälkimainingeissa? Mikä silloin löydetään "avuksi" ja "ratkaisuksi"? Mitä silloin kielletään?
Ongelmat eivät poistu lisäämällä kieltoja, vaan lisäämällä vapautta.
No tästä olen lähes yhtä mieltä. Elämme täällä Suomessa turvallisuuden illuusiossa. Yhteiskunta muuttuu turvattomammaksi ja raaemmaksi koko ajan. Juuri nyt taas vähennetään satoja poliisin virkoja, tai ainakin halutaan vähentää. Kun taas ainoa oikea tie olisi kasvattaa määrää reilusti ja palauttaa ns passipoliisit ja jalkauttaa partioita ja lisätä virkavallan näkyvyyttä.Asioita voidaan punnita vastakkain vaakakupeissa: mitä hyötyä saadaan ja mitä haittaa aiheutuu. Kieltoja lisäämällä on toistaiseksi aina saavutettu hyvin vähän, jos ollenkaan, hyötyä ja menetetty paljon vapautta. Kokemusten perusteella valtioiden ja hallitusten kyky ylipäätään huolehtia kansalaisten turvallisuudesta lainsäädännöllisin keinoin voidaan kyseenalaistaa vahvasti. Tieliikennelait tulevat mieleen yhtenä harvoista esimerkeistä, joissa kiellot lisäävät turvallisuutta.
Yhteiskunnan raaistumisesta puhutaan kyllä paljon, mutta koulusurmia lukuunottamatta en oikein tiedä miksi näin on. Onko syynä vain mediatulva? Hulluja nyt on ollut aina, ja huonommissa oloissakin.
Yhteiskunnan raaistumisesta puhutaan kyllä paljon, mutta koulusurmia lukuunottamatta en oikein tiedä miksi näin on. Onko syynä vain mediatulva?
Jos nyt on yhtään auktoriteettaja uskominen (Heikki Ylikangas - Väkivallasta sanan valtaan + joukko muita kirjoja, jotka käsittelevät suomalaista väkivaltaa keskiajalta tähän päivään), niin 1300-luvulta 2000-luvulle tilanne on pysynyt suht samana. Väkilukuun suhtetutettuna meillä tehdään lähes yhtä paljon henkirikoksia ja väkivallantekoja kuin 700 vuotta sitten. Muissa Pohjoismaissa väkivallan määrä on vähentynyt.
"Väkivaltaa on käytetty päivittäin 15 kertaa enemmän kuin viime vuonna. Siis joka päivä, vuoden alusta asti. Pahoinpitelyyn ja seksuaalirikoksiin on syyllistytty keskimäärin yli 110 kertaa päivässä. Kasvua on lähes 17 prosenttia. Raiskausten määrä on kasvanut peräti 50 prosentilla. Jos loppuvuosi jatkuu samanlaisena, niin saavutamme näissä laittomissa teoissa surullisen Suomen ennätyksen, ainakin tämän vuosituhannen osalta. "
Jeps, mutta uhriluku jäänee Auvisen ja tämän toisen sankarin tekosista huomattavasti. He olisivat ehkä voineet saada aseen myös katukaupasta, mutta hankalampaa se olisi ollut. Tai sitten olisivat kokeilleet pommia tai voiveistä, yhtäkaikki, hankalampaa ja tehottomampaa kuin ampuma-aseella hoidettuna.
Edit: Siinä olet kyllä täysin oikeassa, että resursseja tulisi kiinnittää nimenomaan ehkäisevään työhön, eikä pelkästään yrittää paikata seurauksia. Molempi parempi.
Kieltoja lisäämällä on toistaiseksi aina saavutettu hyvin vähän, jos ollenkaan, hyötyä ja menetetty paljon vapautta. Kokemusten perusteella valtioiden ja hallitusten kyky ylipäätään huolehtia kansalaisten turvallisuudesta lainsäädännöllisin keinoin voidaan kyseenalaistaa vahvasti. Tieliikennelait tulevat mieleen yhtenä harvoista esimerkeistä, joissa kiellot lisäävät turvallisuutta.
Britit ei ole ääriesimerkki. Jos viitsit lukaista läpi aikaisemmin linkittämäni Brittien virallisen tilaston väkivallanteoista (kaikki 97 sivua) niin huomaat varmasti että Briteissä tehdään / asukas aika keskimääräisesti väkivallantekoja Euroopan mittakaavassa, muistaakseni suhdeluvulla 15 kun rakas kotimaamme oli tilaston kärjessä noin 30 suhdeluvulla (en jaksa nyt toista kertaa lukea läpi, luvut muistin varaisia) ja itä-eurooppa oli muutenkin aika suvereenisti kärjen tuntumassa. Tuo Brittien virallinen tilasto EI siis tue mainintaasi ääriesimerkistä.Tilastollisesti on näytettävissä, että mitä löysemmät aselait, sitä enemmän ampuma-aserikoksia tehdään. USA ääriesimerkkinä, EU:ssa Britannia.
Suomen kännissä tehdyt rikokset erikoisuutena...
Yhteisö muodostuu yksilöistä. Yksilön oikeuksien polkeminen suuremman tai vahvemman joukon mieliksi on mielivaltaa, enemmistön diktatuuria.