Tarinankertoja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Vastaan tähän vaikka Sveitsillä ja Kanadalla.
Vastaa vaan, eli et tunne kovinkaan hyvin Sveitsin aselainsäädäntöä, ainoastaan sen pinta asian sotilasaseista kotona.
Ja ennen kaikkea, yksittäisesimerkkejä löytää aina joka asiaan jokaisen kannan puolesta. kyse on “Boby of evidence”, eli siis mikä on se suuri kuva tutkimusten ja tilastojen valossa.
Se esittää aika suoraan aseiden määrän verrannollisuuden aseilla tehtäviin rikoksiin (muutoin Abut vertailukelpoisissa valtioissa)
Jep, Suomessa on maailman pahimpiin kuuluvat alkoholiongelmat, joita valtio ei ole pystynyt millään tavalla parantamaan älyttömän korkeasta verotuksesta, viini- ja viinamonopolista sekä saatavuuden rajoittamisesta huolimatta.
Suomalainen alkoholipolitiikka on ollut kielteistä jos muutaman vuosisadan (siitä lähtien kun kotipoltto kiellettiin 1866) ja viinasta on muodostunut “kielletty hedelmä” ja kännäystä glorfioiva asenne ei niin vaan ole ratkaistavissa. Yhteiskunnan liberaalistuessa, eli vapauksien lisääntyessä, tässä on ongelma, johon ei ole nopeaa ja yksinkertaista ratkaisua.
Pyritty, totta kai. Toinen motiivi on ollut kansalaisten itsemääräämisoikeuden korvaaminen keskusvallalla; halu johtaa, hallita ja sanella.
Mitä on jäänyt ymmärtämättä edustuksellisesta demokratiasta? Edustuksellinen demokratia muodostaa lainsäädäntöä Abut osallisten keskiarvoisten arvojen mukaisesti. Eli siis jokaiselle jotain periaatteella. Se ei muodosta mitään keskusvaltaa, joka haluaa hallita, vaan valtakoeniiton joka pyrkii hallinnoimaan tavalla, joka on yhteismitallinen tämän hallinnon valitsevien ihmisten tahdosta.
Jos se ei täsmää juuri SINUN ajatuksiisi, ei se tarkoita että se pyrkii sortamaan sinua, ainoastaan rajoittamaan toimintaasi saadakseen keskimäärin “hyvän olon” kaikille.
Sellanen on demokraattinen järjestelmä.
USA:ssa, jossa liittovaltio muodostettiin aikanaan osavaltioiden summana, ja sittemmin sisällissodassa pakotettuna, on tollanen voimakas asenne “keskusvaltaa” vastaan. Se on sinänsä hieman kummalista, koska kansallistunne on kuitenkin voimakas, mutta ymmärrettävää valtion historian tuntien. Suomessa, pohjoisemaisena demokratiana ei oikein ole kovin tavallista esittää “keskushallintoa” jotenkin erillisenä meistä itsestämme (kuten se ei ole, vaan se virkamies asuu naapurissa, ja poliitikko tiän toisella puolen)
keskimääräinen onnellisuus on kunkin yksilön henkilökohtaiset mahdollisuudet vaikuttaa omaan onnellisuuteensa. Sitä, jolta puuttuu vapaus, ei paljon lohduta se, että lampaat ympärillä ovat onnellisia.
.
PISA mitata peruskoulun tehoa…
Onnellisuutta taas voi mitata teknisillä ja matemaattisilla mittareilla. Tunnetuimpia ja tunnustetuimpia ovat GDI ja ISEW. Onnellisuutta mitataan myös kyselytutkimuksin, joissa kysellään kansalaisten asenteita ja mielipiteitä.
Molemmissa kärjessä on säännöllisesti kaikki pohjoismaat. Ja länsimaiset demokratiat yleensä.
Mittareihin, sekä tutkimuksiin ja niiden perusteisiin voi vapaasti tutustua. Ne eivät ole salaisia tai vaikeasti ymmärrettäviä
Yhteisö muodostuu yksilöistä. Yksilön oikeuksien polkeminen suuremman tai vahvemman joukon mieliksi on mielivaltaa, enemmistön diktatuuria..
Enemmistön diktatuuri on demokratia. Kuten todettua, demokratialle ei ole löytynyt parempaa onnellisuutta tuottavaa järjestelmää. Valistunut diktaturismi tai vähemmistövalta olis mielestäsi parempaa tulosta tuottavia? No näin ei ole ainakaan historian valossa…
Ja kuten todettua, täysi vapaus on anarkiaa. Sekin on ihan helppo todentaa valtiosta, jossa ei ole hallintojärjestelmää. Ne ovat anarkian ja sotien vallassa, kilpailevien sotajoukkojen temmellyskenttiä. Sitten tulee järjestäytyneet yhteiskunnat, joista turvallisempia ja vakaimpia ovat demokratiat ja näistä vakaimpia ja turvallisimpia pohjoismaat (miksi? siihen on sitten monia syitä, korkeat vero->, pienet tuloerot, laaja sosiaaliturva, ilmainen koulutus ja terveydenhuolto, sekä tasa-arvo elämän eri osa-alueilla on mainittu usein syiksi pohjoismaiden menestykselle)