Itse en ainakaan muistele hyvällä virsiä ala-asteelta, tai jokaisena koulupäivänä suoritettuja ruokarukouksia. Saati sitä, että uskon asiat esitettiin absoluttisina totuuksina asioista kertomisen sijaan. Uskonnon asioita tulee kouluissa tietysti opettaa, tasapuolisesti, mutta sävyn tulee olla tarkkaileva ja maltillinen. Jo oppilaita painotetaan kertomaan lähdekirjallisuudesta, joten oikea muotoilu on "Mooses teki..." sijaan "Raamatun mukaan Mooses teki..."
En minäkään tuollaisesta pitänyt. Pitkältihän se oli opettajasta kiinni, millaisena nuo uskonasiat esitettiin. Minulla oli omakohtaisia kokemuksia sekä kirkkoherran vaimon, että agnostikon antamasta uskonopetuksesta.
Jostain syystä en ole Suvivirttä ikinä rinnastanut muihin virsiin. Ehkä syy on siinä, että se tuo mieleen aina konkreettisesti kesäloman ja vapauden. En ikinä ajatellut sen uskonnollista sisältöä, koska minusta se on edelleen vain tulkinnallinen kysymys.
Uskonnon kouluopetus on muutenkin ollut tapetilla moneen otteeseen lähivuosien aikana, ja uskonnontuntien tulisi ehdottomasti olla vapaaehtoisia.
Tai sitten kaikille pakollista, mutta tunnustuksetonta. Ja sellaista, että se käsittelee jokaista uskontoa tasapuolisesti, kuten myös tieteellistä maailmankuvaa. Tällöin minusta oppiaineen nimen voisi myös muuttaa neutraalimmaksi, tyyliin uskontotiede ja elämänkatsomus tms. Noh, ehkä tuo ei ollut hyvä nimitys, mutta parempaakaan ei näin äkkiä tule mieleen.
Mietin tuota, että ei-kristitittyjen toimesta olisi vaadittu kristillisten osioiden poistamista koulujen juhlista. Ymmärrän kyllä pointin, olenhan itsekin uskontokuntiin kuulumaton. Mietin kuitenkin asiaa näin, että 80% Suomen kansalaisista kuuluu yhä evankelisluterilaiseen kirkkoon, olkoonkin, että suurella osalla tuo tarkoittaa vain nimeä kirkollisverorekisterissä. Tämä näkökulma huomioiden on ymmärrettävää, että uskonnollisiakin sävyjä voi olla juhlassa. Ratkaisu olisi kenties, että uskonnottomat ja muihin uskontokuntiin kuuluvat saisivat oman kevätjuhlansa. Turhaa minusta väittää, että se ei ole mahdollista. Onhan se. Armeijassakin kirkkoon kuulumattomat antavat sotilasvakuutuksen valan sijasta.