Suurin osa länsimaisten firmojen bisneksistä Afrikassa on itse asiassa luonnonvarojen ostamista, joka on sangen helposti valvottavissa jos vain paikallisten hallinto hoitaa hommansa edes suunnilleen sinnepäin.
Eikös kyse ole pikemminkin omistamisesta, kuin ostamisesta. Tämän vuoksihan kolonialismin perinne pyrkii tähän hajoita ja hallitse rakenteeseen, eli pidä maan infra kehittymättömänä luo riittävän sekasortoinen ja häilyvä hallinto jne. sitten pusketaan sopiva opportunistinen marionetti valtaan, joka kerää muruset lähipiirilleen, pitää huolen omistajiensa eduista, mutta yhteiskunta pysyy riittävän kehittymättömänä estääkseen kansallisomaisuuden riistoa.. Kerrohan kuinka afrikkalaiset itse tämän kierteen kykenevät katkaisemaan.
Silmien ummistaminen tosiasioilta tuntuu käyvän suhteellisen kivuttomasti, kun oman navan kautta maailmaa katselee. Mikäli katsoo kauhuvinkkelistä, jossa hirmuiset afrikkalaiset valloittaa lutusen euroopan kuin heinäsirkkaparvi, niin sen verran pitäisi säteillä, ettei afrikka yksin voi noista kahleistaan irtautua ja kyetä rakentamaan koulutettua ja oikeusvaltioperustein toimivaa yhteiskuntaa rakentamaan. Vaan samapa tuo. Komiikkaahan näitä sepustuksia on lukea, kun valtaosa keksii hirmuisuuksia kuin raamatun vedenpaisumukset ja muut kauhut ikään samalla kuvitellen olevansa niin realisteja, niin realisteja kuin olla voi.
Yhteisiä tekemisiä ja päämääriä se vaatii, jos oikeasti meinaa, että muutosta tapahtuisi, suurimmalle osallehan esim tänne kirjoittavista tuntuu asenne olevan, että hoitakoot itse ristinsä, jolloin mikään ei koskaan voi muuttua ja virta euroopan parempaan arkeen jatkuu, fantasioi sitten hirmu korkeista muureista tai kaikkien tulijoiden tappamisesta (realisteja, hei) tahansa.
@TosiFani propsit siitä, että on harvoja kirjoittajia tänne, jolla on sitä realismia analyysissään ja käsitys siitä, millä tavoin on pyrittävä muutosta luomaan, muu sakki vaan rakentelee ilmestyskirjan petoja kuin kilpaillen, kuka pahimmat näyt keksii horista. Edes sen merkitystä ei tunnu täällä kukaan kykenevän tai edes halua hahmottaa, mikä on seuraus jos ilmastonmuutoksen eteneminen tekee isoja alueita elinkelvottomaksi, ei siitä selvitä nurkkaan joutuneiden etnisellä puhdistuksella tai strutsina pää pensaassa kykkien, eikä, vaikka miten sormea heristelee afrikka yksin ilmaston muutosta voi pysäyttää, jos siihen nyt kykenee kukaan enää. Ilmastonmuutoksen seurauksena toki kannattaa huomioida, ettei se pelkästään afrikkaa koske, vaan samassa veneessä on lähi - itä ja osat aasiasta. Saa siis kuvitella, että tulevaisuus tuo muuttumattoman eurrooppalaisen status quon ja pysyvyyden, mutta samaan lauseeseen ei kannata ympätä sanaa realismi, mikäli haluaa välttää kasvopalmujen saamisen.
Edelleen, pyssyt ja muurit ei ratko niitä haasteita, jotka väistämättä on edessä, myös meidän kansallisella tasolla saati laajemmin, joten ainoa tie järjelliseen tulokseen on tunnustaa tosiasiat ja luoda rakenteita, jolla pystytään niihin haasteisiin vastaamaan, se on realismia.