Ei vittu, ja tällaisten kanssa pitäisi sitten monikulttuurisuudesta keskustella kun ei osata edes uutisen julkaisupäivää katsoa. :-)
BBC Documentary Science and Islam Episode One The Language of Science HD - YouTube
Tuossa yllä linkki varsin mielenkiintoiseen BBC:n dokumenttiin. Islamofobisille roturealisteille tiedoksi, ei sisällä raiskauksia eikä niistä uutisointia.
Noniin, alusta loppuun vahdattu, olen valmis perkaamaan dokkarinpätkän, jotta muut voivat valita, jaksavatko kuluttaa esim. yön pimeän tunnin kuten minä.
Minulla olisi useita tieteellisiäkin metodeja käytössäni, joilla voisin purkaa ajatukseni, mutta valitsen tyylilajikseni tässä mielestäni sopivan eli yleisanalyyttisen tajunnanvirran.
Science and Islam -dokumentin ensimmäinen osa ei nimensäkään mukaisesti pyri ottamaan haltuunsa koko tiedehistoriaa, vaan esittelee juuristaan ylpeän ihmisen (äiti britti ja faija Bagdadista) suulla islamilaisen kulttuurialueen keskiaikaisia tiedeinnovaatioita. Välillä käydään löytämässä tunisialainen yrttilääkeputiikki tai kirja, jossa on historiallisessa kontekstissa hyviä huomioita taudeista (kuten seksinjälkeinen pääkipu) ja niiden hoidosta. Muistutetaan, että keskiajan islamilainen hallinto oli utelias uutta tietoa kohtaan, joka näkyi mm. translation-liikkeen toiminnassa. Algebrasta annetaan varsin suorat krediitit islamilaisen maailman tieteilijälle, joka toki ansiokkaasti yhdisti kreikkalaisen geometrisen ym. tietotaidon intialaiseen merkistöön.
Dokumentti ei onnistu korottamaan uskontoa millään muotoa tieteellisten pioneeritöiden katalyytiksi, joten dokumentin nimi viitannee selkeästi islamilaisen kulttuuripiiriin. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, koska kulttuuripiirin kyseessäollen, olisi mielenkiintoista saada selvyys, miksi juuri tämä kulttuuripiiri onnistui tieteen saralla aikanaan niinkuin onnistui. Vastaus tähän tosin yleisesti valistuneella katsojalla on dokumentin ohuiden rivien välistä luettava geopoliittinen asema. Kenties jos alueella olisi asunut vain saman verran ihmisiä kuin Suomessa tuohon aikaan, olisi ollut yhtä ohuet mahdollisuudet kehittää luontevasti mitään merkityksellistä tiedettä. Islamilainen kulttuuripiiri sattui olemaan hedelmällisellä alueella, mitä tulee tieteentekoon! Tämä fakta jää lähes täysin toteamatta koko dokumentissa ja pidän sitä melkoisena puutteena, kun aikaa riitti kuitenkin joidenkin neljän plasmapurkin esittelyyn. Toki asiaa voidaan tuoda kahdessa seuraavassa osassa enemmän esiin, mutta juuri historiallisien asioiden käsittelyssä
kontekstuaalisuus on yksi tärkeimmistä havainnollistamiskeinoista.
Arabian kieli näytteli myös aikanaan ilmeisen merkityksellistä osaa tietojenvaihdossa ja tieteiden kehittelyssä, mutta jää silti hieman epäselväksi, miksi koraani olisi ollut mitenkään erityisen tiedeystävällinen, vaikka sitä yritettiin hioa vähän sellaiseksi toteamalla, että jos on tauti, niin allah on kyllä antanut myös lääkkeen siihen t. koraani. Samalla tapaahan esimerkiksi varhaisissa yliopistoissa/luostareissa hinkattiin latinaksi "sitä ainoaa oppiainetta heh", glossailtiin vähän jo tieteellisiä metodeja muistuttavasti, mutta en silti antaisi testamenteille mitenkään liikaa arvostusta, että ne siinä työpöydällä makasivat. Joka tapauksessa valistuksen ajan jälkeen nämä "keskukset" muuttuivat tavallaan "oikean tieteen" eli modernin tieteen keskuksiksi, koska niiden ympärillä parveili suht. kirjaviisasta eli ainakin lukutaitoista väkeä. Moderni tiedehän oikeastaan syntyi juuri siten, että valistuksen aikana ruvettiin kyseenalaistamaan siinä työpöydällä olleen kirjan "faktoja". Noh, onhan se vähän sama kun vaimo kiittäisi hakkaajaansa siitä, että tajusi että ansaitsee parempaa.
Nämä huomiot tehneenä, yritän seuraavaksi pohtia dokumentin sisältöä lähinnä 2010-luvun monikulttuurisuuden olemuksen kannalta. En rehellisesti tiedä, millä tavalla nämä islamilaisen kulttuuripiirin sinänsä ansiokkaat oivallukset ovat
itsessään merkityksellisiä nykypäivänä. Vaikka puhutaan modernimmasta läpimurrosta kuten WWWebin keksijästä, niin vitut tiedä nimeä, googletin ja se oli näemmä Tim Berners-Lee, noniin, aika iso juttu! Teenkö dokumentin, jonka nimi Computer Science and Londoners. En näe syytä. Joku voisi mussutella, että internet oli jo keksitty, se vaan sen keksi sen www:n... Samaan tapaan siis kuin tuo glorifioitu algebran keksijä.
Hienoa toki, että islaminkin kulttuuripiiristä aikanaan saatiin globaalisti hyödyllisiä välineitä siihen, että tiede sellaisena kuin me nyt sen tunnemme, syntyi. Kannustankin nykypäivän islamia kirkastamaan kasvonsa tiedettä kohti, sillä empiirisesti vaikuttaa siltä, että se on pysynyt aivan liian ylpeänä kaikki nämä tulleet vuosisadat ja mahdollisesti tukahduttanut vaikutusalueellaan kyvykkäiden tiedemiesten ja -naisten mahdollisuuksia. Niin kauan kun näin ei tapahdu, monikulttuurisuus, joka sisältää islamin moderneja tieteitä hyljeksivää ainesta ja ajattelua, se on todellakin VITSAUS maailmassa, joka kunnioittaa tiedettä ja sen metodeja jo pelkkänä arvonakin.