Tämähän alkaa käydä jo koomiseksi. Kuten näemme, huomasit viestin ilman tägäystäkin. Seuraavassa esimerkiksi hieno tyylinäytös:
Eduskuntavaalit 2015: Puoluekannatus | Jatkoajan keskustelupalsta
Mulle huomautettiin tuosta viestistä, joten päätin tulla kurkkaamaan. Vastasin ammattiloukkaantumisillani vain omiin kauhisteluihisi siitä, että käytän _kirosanoja_. Mutta toki, pidän Perussuomalaisia junttina puolueena, ja ilman hyviä yksittäisperusteluja pidän myös heidän kannattajiaan todella juntteina. Make of it what you will.
Tämä on toki vain sinun mielipiteesi, mutta millä perusteella Suomen kaltaisella maalla muka olisi jotain velvollisuuksia ottaa tänne juurikin niitä yleensä hyväosaisimpia turvapaikanhakijoita maista joita Suomi ei ole tuhonnut?
Oletin perustietoja. Eli Suomi kuuluu YK:n pakolaisten vastaanottajamaihin, joilla on tarveperustainen velvollisuus ottaa vastaan pakolaisia. YK:n Geneven pakolaissopimuksessa pakolaiseksi määritellään henkilö, joka ei voi asua kotimaassaan henkilöön kohdistuvan vainon takia. Pakolainen on YK:n pakolaisstatuksen saanut henkilö. Ja huom! Suomi kyllä valitsee pakolaisensa; Maamme ottaa vastaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia, joita on myös kaikkein eniten, eli lapsia ja nuoria naisia. Perheen kasassa pitämiseksi YK velvoittaa myös muiden perheenjäsenten vastaanottamisen. Lähtömaan perusteella valikointia ei varsinaisesti voi tehdä itse, mutta perinteisesti tässä ei tapahdu sekoittelua asioiden selkeyden takia.
Jos haluat kuulla mielipiteeni tuosta velvollisuudesta, niin kaikkein pyhin asia ihmisen elämässä on oikeus turvalliseen elämään. Suomella on mahdollisuus antaa turvapaikka, joten pidän sellaisen tarjoamista velvollisuutena. Tietenkin kapasiteetilla on rajansa. Eihän Suomikaan pysty ottamaan vastaan kuin 1/8-1/3 turvapaikanhakijoista vuosittain (raja jotain välillä 600-900 vuodessa, en tiedä tarkkaa lukua).
Siis raiskaustapauksessa oli kyse yksinomaan sopeuttamisesta? Sysäätkö tässä nyt vastuuta auttamaan pyrkivälle valtiolle, oliko raiskaus sitten loppujen lopuksi Suomen valtion vika? Mitkä olisivat keinosi sopeuttamisen parantamiseksi ja miten sopeuttaminen tulee paranemaan jos otamme tänne yhä enemmän ihmisiä. Riittävätkö Suomen resurssit kunnolliseen sopeutustyöhön? Toki puhut myös maahantulijoiden vastuusta, mutta kyllähän raiskaus on yksinomaan raiskaajien vastuulla (ainakin minun mielestäni), ei kenenkään muun.
En sysää! Raiskaus on aina väärin ja aina raiskaajan vastuulla. Se, mistä puhuin, oli sopeuttaminen ja sen haasteet. Yksi sopeuttamisen haasteista on, miten luoda sellainen ympäristö (ei fyysinen...), jossa ulkomaalaistaustaisen henkilön käytökseen ei kuulu lakiin sopimaton käytös. Sopeuttamisessa on siis aina mukana yhtäläisesti itse sopeutujan vastuu; It takes two to tango jne. Suomen resurssit ovat perinteisesti olleet suhteellisen matalat, mitä tulee maahanmuuttopoliittiseen toimintaan kokonaisuutena, ja tässä olisi hyvä herätä 2000-luvulle. Erilaisten lyhytkestoisten työryhmien selvitykset ovat toki arvokkaita, mutta yksittäisten virkailijoiden vetämät kokoukset ovat tuskin tätä päivää. Oma visioni liittyy maahanmuuttoviraston maltilliseen kasvattamiseen ja sen oman päätösvallan lisäämiseen. Good Governance-periaatteen mukainen dynaaminen hallinto vähentäisi byrokratiaa myös pakolaisasioissa (siis välikäsiä UNHCR:n ja ko. viraston välillä).
Käytät sanaa pakolainen puhuessasi sopeutumisesta. Mielestäni olisi järkevämpää puhua toissijaisen suojelun sekä humanitaaristen syiden perusteella oleskeluluvan saaneiden huonosta sopeutumisesta. Tällaisia on esimerkiksi suurin osa somaleista, jotka kykenevät myös lomailemaan Somaliassa. Voisiko esim. tällaisia ihmisiä jo kutsua elintasopakolaisiksi? Sitten taas, kuten jo aiemmassa tekstissäni mainitsin, kiintiöpakolaiset ovat niitä ihmisiä, jotka vahvojen todisteiden mukaan tulevat todella huonoista olosuhteista, ovat vainottuja, väkivallan uhreja jne. Nämä ihmiset ovat yleisesti ottaen kiitollisia Suomeen pääsystä, haluavat oppia kieltä (ovat monesti pyrkineet opiskelemaan jo ennen Suomeen saapumistaan) ja haluavat sopeutua.
Ks. pakolaisen määritelmä. Geneven sopimuksen luonne on, että turvattomalla alueella elävälle henkilölle pyritään takaamaan turvallinen asuinympäristö, ja keinoista kolmantena eli viimeisenä on muutto kokonaan uuteen maahan, eli minun puheessani pakolaisuus. Tällöin sopimuksen mukaisesti vastaanottajamaalla on velvollisuus tarjota pakolaiselle turvallinen elinympäristö ja kuten sopimuksessa muotoillaan, mahdollisuus uuteen elämään uudessa kotimaassaan. On osoitus onnellisesta lopusta, jos esim. 1990-luvulla (tai myöhemminkin) Somaliasta paenneilla on mahdollisuus vierailla lomalla sukulaistensa luona entisessä kotimaassaan. Ts. pakolaisuuden ideana ei alunperinkään ole, että jokainen palaisi kotimaahansa. Tosin epäilen tuota "suurinta osaa", mutta se ei oikeastaan ole edes merkityksellistä.
Hienoa, että myönnät kuplassa elämisesi, mutta miksi ihmeessä maahanmuuttokritiikki on lainausmerkeissä? Vihjaatko, ettei maahanmuuttokritiikkiä ilman lainausmerkkejä ole olemassakaan? Minä taas en suhtaudu kovin myönteisesti kritiikittömiin ihmisiin.
Itse en tapaa suhtautu kritiikittömästi oikeastaan mihinkään muuhun kuin rakkauteen. Maahanmuuttokritiikki oli lainausmerkeissä tietoisesti siksi, että halla-aholaisten alettua puhua maahanmuuttokriittisestä lähestymistavasta, termiin on kätketty toistuvasti vaikka kuinka paljon ilmiselvää muukalaisvastaisuutta ja jopa rasismia.
Ok, minusta taas on turhaa väittää ettei Suomen kaltainen itsenäinen valtio voisi itse valita maahantulijoitaan. Tietenkin voitaisiin väitellä siitä kuinka itsenäinen Suomi sitten lopulta on, mutta se on toinen aihe.
Kuten jo aiemmin sanoin, Suomi toki valitsee pakolaisensa, mutta tällä tarkoitetaan sitä, että Suomella on mahdollisuus painottaa eri tarpeiden kohdistamista. Saksalla, Suomella ja Ruotsilla on mm. liki identtiset valintaperusteet. Tosin Saksa ja Ruotsi käyttävät suhteessa paljon suurempia resursseja pakolaisasioidensa hoitoon kuin Suomi.
Maailmassa on aivan järkyttävä määrä ihmisiä, jotka olisi saatava turvaan. Ratkeavatko ongelmat todellakin sillä, että nämä kaikki tuodaan Eurooppaan? Vai tarkoitatko, että vain pieni osa onnekkaimmista ja esim. salakuljettajille tuhansia maksaneet laittomat siirtolaiset (toisin sanoen kohtalaisen varakkaat ja rikollisesti Eurooppaan saapuneet) olisi saatava turvaan, ja että esim. Suomella olisi todellakin velvollisuus ottaa näitä vastaan?
Höh. Lähellekään kaikkia ei tuoda eikä voidakaan tuoda Eurooppaan. Suurin osa pakolaisista majoitetaan konfliktialueen lähiseuduille leireille, mikä ei todellakaan ole ideaalitilanne sekään. Pyydän edelleen huomioimaan, minkälainen maastamuuttaja on pakolainen ja minkälainen ei. Välimerta ylittävistä moni on lähtenyt karkuun sotaa tai kohti Eurooppaa paremman elämän toivossa. Väliaikainen turvapaikkajärjestelmä on pakko kehittää sillä nykyisellään tilanne on kestämätön. Siellä hukkuu suuri määrä ihmisiä, jotka ovat tavallaan pakolaisia ilman pakolaisstatusta, eli YK:n kapasiteetti ei riitä. Tämä kertoo suuresta hädästä Afrikan mantereella,
johon lyhyen aikavälin ratkaisut eivät tietenkään ole riittäviä tai kestäviä! Jotain on kuintenkin pakko tehdä parempaa ratkaisua odotellessa. Toivottavasti emme joudu odottamaan enää kovin pitkään, vaikka poliittisen mielenkiinnon puute antaakin toivoa vain hyvin vähän. Olisi ehdottomasti pureuduttava syihin, miksi inhimillistä hätää on niin paljon ja sen jälkeen kitkeä niitä syitä pois järjestelmällisesti. Se, että mm. Kiina ja Yhdysvallat sekä tietyt Euroopan maat omistavat yhdessä lähes kaiken afrikkalaisesta infrasta ja teollisuudesta, pitää taatusti maiden omat mahdollisuudet vaikuttaa asioittensa kehitykseen lamauttavasti. EU:lla ja YK:lla on tässäkin mielessä iso poliittinen vastuu.
Noh, toivottavasti et loukkaanu, mutta mielestäni kyllä.
Vapaa valintasi muodostaa mielipiteesi kuuluu sekin YK:n sinullekin takaamiin perusoikeuksiin. Pidän kuitenkin melko kylmänä suhtautumisena sitä, jos todella koet, ettei nyt ihan jokaista tarvitsisi estää hukkumasta, jos nyt vaikka puolet tai kolmasosa (?).
Me olemme täysin sattumalta, eli täysin ilman omaa valintaamme syntyneet turvalliseen maahan. Se ei ole peruste arvioida, kuinka monta ihmishenkeä kustakin määrästä tulisi pyrkiä säilyttämään. Jokainen ihmishenki on arvokkainta mitä on olemassa, ja joka ikinen ihmishenki tulisi pyrkiä pelastamaan. Mä olen hyvin mielelläni kuplassa elävä taivaanrannanmaalari, maailmanparantaja, sontija ja mitä näitä nyt on, jos vaihtoehto on kylmyys toisen ihmisen elämää kohtaan.
Ei tietenkään mitään pakkoa ole, mutta jos paasataan tuohon tyyliin, niin olisin positiivisesti yllättynyt nähdessäni tekoja.
Ja ainoa keino tekoihin on mennä kenttätyöhön kohdemaahan? Come on nyt oikeasti! Ja tuskin sinä mun tekojani ainakaan Jatkoajan keskustelupalstalla näet (tätä enempää).
Peace, really!