Älä sitten ole suurpiirteinen.
Human error.
Tämä laki joka nyt on käsittelyssä on ollut käsittelyssä jo viime syksynä. Asiasta puhuttiin jo silloin. Tietysti riippu miten tarkasti asioita seuraa jos on/ei ole asiaa aikaisemmin noteerannut.
Itse asiassa tämän lain valmistelu aloitettiin jo joulukuussa 2007. Tällöin Thors kyllä sanoi lakimuutoksen keskittyvän
työperäisenmaahanmuuton edellytysten parantamiseen. Kuitenkin todellisuudessa tuo keskittyi puhtaasti humanitääriseen maahanmuuttoon, ja tuo työluvan myöntäminen b-lupalaisille toimi koko lakiesityksen keppihevosena. Tarpeellinen muutos, mutta käytännössä vain symbolinen.
Annoin myös sinulle käytännönpolittikan esimerkin, että väittämäsi ei pidä paikkaansa. Eu vaati, että suomi muuttaa asian. Meidän ministeri rupee asiaa käsittelemään. Kaikki sai vaikuttaa asiaan normaalin lakimuutosprosessin mukaisesti . Eli mitä muuta voi vaatia. En tajua? Mitä muuta voisi vaatia?
Kuten todettua, jollei
myös media (Aamulehti) olisi nostanut asiaa poliittiseen päiväjärjestykseen, olisi tämä lakiesitys mennyt läpi vähin äänin hallituksen esityksenä. Eu-direktiivi on vain keppihevosena tässä, koska minimitasolle kriteereitä ei muuteta, vaikka tätä seikkaa ei tunnuta ääneen sanovan.
Median osalta voin sanoa, että Aamulehti oli Thorsin aikaisemman esityksen suurin kriitikko. Muut ovat seuranneet perässä vaikka esim perheiden yhdistämisessä laki kiristyy. Eli kyllä mediakin asiaa seuraa ihan normaalisti.
Menemättä nyt lillukanvarsiin, niin Aamulehti oli ensinmäinen media, joka asian otti ylipäänsä esille. Oliko aiheen käsittely sitten nimeomaan kriittisesti toteutettua on toinen asia. En osaa itse määritellä mikä on median "normaalia" seuraamista, joten tuohon en osaa ottaa kantaa.
Perussuomalaiset ja timo soini on noteerattu muitten osalta jo kauan aikaa sitten. Muistan hyvin miten esim Heidi Hautala otti asian esille jo edellisten eduskuntavaalien yhteydessä.
Noteerattu toki retorisella tasolla. Suhtautuminen on vain ollut tyyliin "karavaani kulkee ja koirat haukkuu". Äänestäjäjoukon merkittävän remobilisaatio puoluetasolla on ollut se suurin syy, minkä takia aiheeseen on ollut
pakko muidenkin puuttua. Tästä nyt ehkä yököttävimpänä esimerkkinä Kataisen viime aikainen esiintulo "pystyttävä keskustelemaan asiasta ilman rasismi-kortteja". Kokoomus on ollut koko aiheen suhteen lähes täydellisen passiivinen ja antanut muiden hoitaa ns. "likaisen työn". Nyt sitten Katainen tulee sädekehä kiiluen esiin asian osalta, tuoden esiin mielipiteen, josta ollaan päästy yleiseen konsensukseen, ihan kuin Kokoomuksen kanta olisi ollut koko aika selvänä. Retoriikaltaan toki taitavaa touhua, mutta periaattellisesti lähinnä yököttävää.
Sitten on tietysti kummallista miten itse annat esimerkkejä miten asiaa on käsitelty medioissa ja poliittisella tasolla mutta siitä huolimatta väität, että asia on tabu. Eli onko asia tabu vai ei?
Tiedät varmasti ettei tuohon voi antaa selväpiirteistä vastausta. En nyt puhu pelkästään asiasta puolen vuoden aikavälillä, vaan pidemmällä. Oma näkemykseni on, että asiassa ollaan edetty todella paljon. Asia ei ole enään tabu samalla tavalla kuin aiemmin, mutta missään tapauksessa täysin avointa keskustelu ei ole. Tästä kertoo isoimpien puolueiden hiljaa olo paljon.
Kuten aikasemmin sanoin. Jos olet asiaa seurannut, niin esim tämän lain osalta asiaa on jo käsitelty jo pidemmän aikaa. JA mediat ei kirjoita jos ei ole aihetta kirjoittaa. Sitten kun on ollut kritiikin aika niin asia on kyllä otettu esille.
Jotenkin itse en suhtaudu mediaan noin ihanteellisesti puhtaan kansalaiskeskustelun edistäjänä. Suomessa varsinkin media on varsin suppea ja keskittynyt muutaman tahon vallan alle. Anteeksi nyt vain, mutta tästä kommentista paistaa kyllä läpi aikamoinen älyllinen epärehellisyys.
Sen vain sanon, että osut nimenomaan asian ytimeen kun otat esille Halla-ahon. Hän mm. keräsi rahaa maksaakseen jonkun kansanryhmää vastaan kiihotuksesta tuomitun sakot. Oli suuri sanavapaus-keräys. Se, että hän ottaa asian esille, hän aloittaa tämän hyssyyttely-huhun johtaa siihen, että se eksyy muuhun keskusteluun. Tämä väittämä on jo saanut jonkin totuuden-leiman joissain piireissä ja se on antanut hänele lisää tilaa revitellä asiasta. Hän on asettanut itsensä uhrin asemaan.
Se on tietenkin ongelmallista, että aiheellisia asioita sotketaan ajamaan omia tarkoitusperiä. Mitenkään nyt menemättä syvemmälle ko. henkilöön täytyy kuitenkin sanoa tuosta kyseisestä rikosnimimkkieestä "kiihotus kansansryhmää kohtaan" pari sanaa. Kaikessa tulkinnanvaraisuudessaan ja kaksoistandardiudessaan se on kuin luoto ajamaan poliittisia tavoitteita. Mielestäni ei ole edes liioiteltua verrata sitä näihin autokratioiden "yhteiskuntarauhan vaarantaminen"-pykäliin, joilla hiljennetään toisinajattelijoita ja ajetaan poliittisia etuja.
Voin myöntää, että asia on joskus ollut niin herkkä, että asiasta ei keskusteltu mutta silloin syy oli yhdeksäkymmentäluvun sekoilut jolloin kukaan ei osannut asiaa käsitellä.
Itse nyt en ole mediaa vielä kovin intensiivisesti kerennyt seuraamaan kuin jokusen vuoden, ja sillä otannalla uskallan kyllä olla eri mieltä. Tämä tosin taitaa olla hyvin liukuva mielipide-asia, joten siitä vääntäminen tuskin johtaa mihinkään.
Eli kun otetaan demokraattiset perusoikeudet oman argumentin puolelle toimitaan eprehellisesti Vaikeahan on argumentoida ihmisten perusoikeuksia vastaan. Ja kuten mainitsin, vaikka puhutaan sinun, minun, muiden verorahoista, niin sinulla tai minulla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen rahankäyttöön.
Tällä logiikalla myös äänestäminen on täysin turhaa
kenenkään osalta, sillä yhdellä äänellä on vain käytännössä hyvin marginaalinen rooli. Kun siis katsomme vain äänestämistä vaikutuskeinonamme. Muitakin tapoja on vaikuttaa, mutta se lienee jo toinen aihe.
Jos olisit kuunnellut eduskunnan keskustelua olisit kuullut miten tämä ruotsi-norja-argumentti ammuttiin alas. Muistaakseni edes PS ei ottanut asiaa esille koska ovat ymmärtäneet, että siinä ei ole perää. Taisi olla kokoomuksesta missä tämä otettiin esille ja demareitten Laaksonen kertoi mikä on oikeasti niiden numeroitten takana.
Siis:
Ruotsiin tulevista turvapaikanhakijoista ylivoimaiseti surrin osa tulee irakista. Ruotsin lukujen pienentyminen johtuu Irakin parantuneesta tilanteesta. Irakin tilanne on parantunut -> pakolaisten määrä vähentyy.
Eli mahdollisesti, vain mahdollisesti tämä virkamies erehtyi.
Toki kaikki on mahdollista. Lähtökohtaisesti kuitenkin luotan virkamiehen sanaan enemmän, koska hänen tulee lainmukaan puhua totta, eikä hänellä ole niin selviä poliittisia intressejä ajettavanaan.
Kuten Jupster ottikin esille, niin nuo luvut eivät kyllä ole täysin yksiselitteisiä, mutta kuitenkin olen niin monen tahon kuulleen sanovan, että Suomen lisääntyneet luvut ovat seurauksena pohjoismaiden kriteereiden muutoksista. En muista mitä edustaja Laaksonen syiksi kertoi, joten voitko tarkentaa?
Jos tarkoitat trendi on kasvavat turvapaikanhakijamäärät niin kyllä ne varmaan tulee kasvamaan mutta syy ei ole meidän naapurimaissa. Muutenkin nykyinen "kasvutrendi" perustuu 2007-2008 vertailuun. Vertaappa viimeisen viidenvuoden numeroihin niin huomaat, että viime vuosi on vain karvan verran enemmän kun vuosi 2006 ja ei kasvu vuodesta 2005 ole mitenkään räjähtävää. Tämä yksityiskohta jää usein monelta huomioimatta. Nykyiset arviot tulevasta, perustuvat tammikuun numeroihin. Eli katellaan nyt. Kukaan ei edelleenkään oikeasti tiedä kuinka monta turvapaikanhakijoita loppupeleissä tulee olemaan.
Kuten aikaisemmin sanoin, niin se tärkein yksityiskohta jää monelta huomaamatta näitä lukuja tarkasteltaessa. Eli se, että mitä nämä absoluuttiset luvut pitävät sisällään. Nuo aikaisempien vuosien korkeat luvut johtuivat pääosin albaanien(?) akuutista tulvasta balkanilta. Tämä porukka on kuitenkin jo palannut lähtömaihinsa. Nykyinen kasvutrendi koostuu pääosin Somaliasta, Irakista ja Afganistanista, jotka siis
eivät ole akuutin, vaan kroonisen kriisin maita.
???? Nyt saat hieman valaista mitä tarkoitat. Vastasit kahdella eri tavalla samaan asiaan.
En nyt myöskään ymmärtänyt mitä minun pitäisi tarkentaa. Pointti nyt tuossa kuitenkin oli se, että sanot hakijoiden määrän nousseen sen takia, koska kriisien määrä on maailmanlaajuisesti kasvanut. Kuitenkin tuo trendin kasvu johtuu pääosin aikaisemmin mainitsemien maiden hakijoista. Samalla kuitenkin sanot, että esim. Irakissa tilanne on rauhoittunut, mutta sieltä (kuten muistakin maista) hakijamäärät ovat kasvaneet. Mietin vain, että mihin tuo logiikkasi perustuu, enkä keksi muita syitä kuin nuo mainitsemani. Toki puin ne mukahauskoiksi letkautuksiksi, mutta mielestäni tuota logiikkaa ei mahdollista mikään järkiperäinen ajattelu.
Tämmöset on tietysti ihan turhia. Sun kirjoituksisa voisi helposti vetää muutamia johtopäätöksiä mistä keksiä muka-hauskoja, nenäkkäitä hahaha-heittoja. Se on minusta hieman lapsellista mutta sehän on vain minun mielipiteeni.
Olet oikeassa. Turhaahan tuo mukahassuttelu on, eikä se varsinaisesti keskustelua edistä. Eroonhan siitä pitäisi päästä, mutta välillä kiusaus on liian kova.