KotkaSydän
Jäsen
Ei tuolle Ruotsin touhulle taida liikoja olla ymmärtäjiä Ruotsin ulkopuolella, ja selvästikin ymmärtäjät ovat vähenemään päin myös Ruotsissa.
Maahanmuuttoon, monikulttuurisuuteen ja Ruotsinkin tilanteeseen liittyen käytiin muuten viime perjantaina seminaari: Faktat puhuvat? Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka mediassa. Youtube video löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=G10bNUtPcN8&index=1&list=UUvzJkewQaaC1WdgCx5GGJbQ Puhujina mm. Jaakonsaari ja Halla-aho. Päällimmäisenä jäivät mieleen Riikka Purran (Turun yliopisto) kommentit sekä paikan päällä, että myöhemmin kirjoitettuna. Suosittelen lukemaan koko kirjoituksen täältä: http://riikkapurra.net/2014/12/05/maahanmuuton-faktoista-terminologiasta-ja-kynnyksista/
Tekisi mieli lainata koko teksti, mutta kun Ruotsista on nyt ollut puhe niin lainaan tämän kohdan:
"Lähes kaikki perinteiset kliseet käväisivät joko esiintyjien tai kommentoijien puheissa. Luulin, että niitä ei voi kuulla enää missään. Kuinka väärässä olinkaan!
Mutta yksi asia oli silti muuttunut.
Kukaan ei enää sanonut minkäänlaisia vastalauseita Halla-ahon analyysille siitä, että Ruotsissa on katastrofaalinen tilanne, pääasiassa maahanmuuton ja maahanmuuttopolitiikan takia.
Kukaan ei väittänyt, että Ruotsissa on asiat paremmin.
"Kukaan ei kehottanut meitä ottamaan mallia Ruotsista.
Kukaan ei kieltänyt, etteikö ruotsalainen maahanmuuttopolitiikka olisi epäonnistunut.
Kukaan ei vaatinut kotoutumiseen samanlaisia toimia kuin Ruotsissa.
Kukaan ei vaatinut Suomeen lisää maahanmuuttajia, koska Ruotsissa on niin paljon.
Ehkä tätä pitäisi kutsua edistymiseksi? Vai olisiko mikään muu enää mahdollistakaan, kun armas länsinaapuri on pahemmassa poliittisessa umpikujassa kuin ehkä koskaan?
Mielestäni kyse on eräänlaisista kynnyksistä. Ne pätevät monessa asiassa. Kun tarpeeksi yleisen mielipiteen tai ”faktan” vastaista tietoa ja evidenssiä alkaa tulla, mielipide tai ”fakta” ei suinkaan ala vähitellen muuttua – sehän olisi noloa, se vaatisi väärässä olemisen myöntämistä. Tämä pätee niin mediaan kuin vaikka puoluepolitiikkaan ja osin jopa tutkimukseen. Muutos tulee usein yhtäkkiä, melkein kuin yhdessä yössä.
Yhtäkkiä Suomessa onkin ”huonoja kouluja”, vaikka juuri äsken kaikki koulut olivat hyviä – ja tämä uusi totuuus vaatii tietysti uusia toimia.
Yhtäkkiä maahanmuuttajiin liittyykin ongelmia, vaikka juuri hetki sitten niitä ei ollut – ja tämä vaatii tietysti uusia toimia.
Ja nyt, Ruotsissa on kuin onkin ongelmia – ne ovat niin selviä, että niistä ei mieluusti tarvitse edes puhua – vaikka juuri hetki sitten Ruotsi oli se maa, josta meidän piti ottaa oppia. Ja – nyt on kai jo selvää – tämä tietysti vaatii erityisiä uusia toimia.
Tänään kuulimme myös, että kotoutumispolitiikkamme on sittenkin onnistunut kohtuullisesti, kunhan vain otamme tarpeeksi pitkän tarkastelujakson. Tai vertaamme… Ruotsiin!"