Ei taas viitsi ruveta toistelemaan jo aikaisemmin moneen kertaan sanomaani, mutta onhan tämä edes jonkinasteista ajankulua. Sanotaan nyt jotain.
Käsittääkseni siitä on varsin laaja konsensus, että työntekijöitä tarvitaan. Tietenkin on jonkilainen marginaaliryhmä, joka vastustaa ihan kategorisestikkin maahanmuuttoa, mutta minun on nimimerkki mjr:n ainaisesta vahvasta vihjailusta huolimatta vaikea nähdä minkään vakavasti otettavan tahon edustavan tätä joukkoa. Kun en nyt kuitenkaan ole saanut silmiini niitä tahoja, jotka tosissaan jotain puhdasta rotua pitävät ideologisena johtotähtenään. Mitkä ovat Suomen toimet sen suhteen, että tänne saataisiin niitä koulutettuja (edes jollain tasolla, vähintään luku-/kirjoitustaidon omaavia).
En tiedä onko Suomi ryhtynyt mihinkään konkreettisiin toimiin tämän asian suhteen? Jos on, niin se on mennyt minulta kokonaan ohi. Jos ei, niin sopii kysyä miksi? Se filippiiniläisten sairaanhoitajien pilottihanke taisi epäonnistua johonkin teknisiin seikkoihin, mutta minkä takia tämän tyylistä toimintaa ei lähdetä jalostamaan pidemmälle?
Tuntuu, että tällä hetkellä koitetaan jotenkin kummasti lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että yritetään yhdistää humanitäärinen maahanmuutto työperäiseen. Mielestäni on kuitenkin empiiriseen aineistoon vedoten syytä sanoa, että tämä ei käytännössä kyllä onnistu. Voidaanhan tosiaan ajatella, että pakataan sitä porukkaa "reserviin", mutta mielestäni on täysin älytöntä ruveta lappaaman niitä lihapullia lisää lautaselle, kun nykyisetkään eivät tuppaa uppoamaan. Nyt olisikin mielestäni syytä erottaa ihan käytännön tasolla humanitäärinen ja työperäinen maahanmuutto.
On tämä keskustelu sinäänsä mennyt eteenpäin, että nykyään ongelmia ei enään kiellettä. Nyt vain ollaan siirtymässä siihen klassiseen "Suomella on suurempiakin ongelmia", mihin tämä taloustilanne antaa hyvän keppihevosen. En vain ole ikinä ymmärtänyt tätä logiikkaa, että vuotavaa sormea ei ole syytä laastaroida, koska vasen jalka on irti. Seuraava vaihe taitaa sitten olla "Kyllähän jotain oli tehtävissä, mutta se on jo liian myöhäistä". Toivottavasti tähän ei päädytä.
Nyt olisi viimeisiä hetkiä miettiä, minkälaisella volyymilla aiomme humanitääristä maahanmuuttoa jatkaa. Moni viranomainen on tullut julkisuuteen asian osalta sanomalla, että nykyiset resurssit eivät riitä edes vastaanottotoiminnan pyörittämiseen. Miten on sitten resurssien laita itse integroimisen yms. osalta? Sehän tarkoittaa sitä, että resursseja on pakko allokoida, mikä taas tarkoittaa sitä, että yksittäisen henkilön integrointi panos putoaa. On todella harmillista, että media keskittyy pelkästään Halla-aho-ilmiöön eikä jalosta keskustelua eteenpäin niiltä muilta tahoilta, jotka ovat avauksia tehneet. Ehkä merkittävimpänä Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen kannanotto; "Sisäänheittäjästä portinvartijaksi".
En myöskään oikein kykene ymmärtämään näitä kommentteja "Ei tässä vielä mitään ongelmaa ole". Koska sitten voidaan todeta, että on ongelmia? Onko aiheellista sanoa, että Ruotsissa on ongelmia? Jos on, niin mitkä ovat perustavanlaatuiset erot, jotka estävät saman käymistä Suomessa?
Kuten todettua, niin monesta tahosta on tullut viestiä, että nykyinen tulijamäärä ei ole hallittavissa nykyisillä resursseilla. Ja jokainen varmasti tietää, että tulijatulva jatkuu. Helsingin Sanomatkin uutisoi, että laskelmien mukaan somalipopulaatio (tuntuu nämä somalit nyt pyörivän koko aika teksteissä.., mutta varmasti sama pätee akselilla Irak-Somalia-Afghanistan) tulee parissa vuodessa kaksinkertaistumaan. Mikä on nimimerkki mjr:n mielestä radikaali lisääntyminen? Kymmenkertainen? Nuo tilastot eivät ole edes mitään luonnollista vaihtelua. Joku nimimerkki toi esille tilaston, jossa näkyi, että vastaavanlainen nousu oli aikaisemmin tämän vuosituhannen puolella. Kyseessä vain oli sillon albaani(?)väestön suuri määrä, jotka tosin varsin nopeasti palasivat takaisin kotimaihin. Kyseessä oli siis akuutista kriisistä johtuva poikkeama. Kukaan tuskin sanoo Irakia, Afghanistania tai Somaliaa akuutinkriisin maiksi. Selkkaukset ovat niissä maissa kroonistunu varsin pahasti.
Tämä kaikki huomioiden on suorastaan käsittämätöntä, että media ei ole yhtään käsitellyt tulevaa Thorsin lakiesitystä, joka käytännössä konstituoi tuon humanitäärisen maahanmuuton (menemättä sen enempää siihen seikkaan, että mitä lakia tällä hetkellä sitten noudatetaan, jos lakiesitys vain tekisi käytännöstä legaalisen).
Elänkö totaalisessa pussissa vai pystyykö joku jotenkin kunnolla perustelemaan, että nykyinen humanitäärinen maahanmuutto tulee pysymään kontrollissa. Esim. nimimerkki mjr, joka jatkuvasti sanoo homman olevan kontrollissa. Onko tämä tilanne mennyt parempaan vai huonompaan suuntaan nyt vuoden sisällä? Entäpä tulevan vuoden aikana, saati pitemmälle?
Myöskin olisi aiheellista kysyä, mikä on tämän politiikan todellinen legitimiteetti kansan keskuudessa? Kyllä mielestäni on täysin aiheellista keskustella asiasta ihan periaatekysymyksenäkin. Varsinkin siinä vaiheessa, jos taloustilanne heikkene siihen malliin, että jonkinlaisia leikkauslistoja joudutaan laatimaan, tai tietyt sosiaalietuudet junnaavat vuositolkulla paikallaan samaan aikaan, kun humanitääriseen maahanmuuttoon lisätään resursseja nykyistä tahtia.
PS. nimimerkki mjr:lle: En vieläkään diagnosoisi itseäni white supremacy-mieheksi. En myöskään vieläkään (koe) omaa(vani) mitään obsessioita ko. topiccia kohtaa. Varmaan vielä paljon muutakin pitäisi huomattaa, mutta nuo riittäkööt.