Euroopassa rajat ovat olleet auki mm. Syyrian sisällissotaa paenneille ihmisille. Tällä tarkoitan sitä, että mm. Ruotsi ja Saksa ovat vapaaehtoisesti ottaneet kymmeniä tuhansia turvapaikanhakioita, koska em. maat ovat halunneet kantaa humanitaarisen vastuunsa.
Veikkaan, että jossain vaiheessa tätä humanitaarista vastuuta ei enää haluta kantaa, vaan rajat pistetään kiinni.
Syyrian pakolaiset ovat oikeasti pelkkä lillukanvarsi tässä laajassa siirtolaiskysymyksessä tulevaisuus huomioiden. Toki myönnän, että Ruotsin päätös myöntää kaikille Syyrian pakolaisille pysyvä turvapaikka on jo suuri kysymys pienestä maasta puhuttaessa.
Lillukanvarsista puhutaan myös silloin, kun mietitään, pitäisikö Suomen ottaa 500, 750, 1000 tai neljä kiintiöpakolaista vuodessa. Tästä saa populistit aina mehevän poliittisen härdellin aikaiseksi, mutta edes Suomen pieniin maahanmuuttajamääriin peilattuna noilla määrillä ei aivan oikeasti ole suuressa kuvassa hevonpaskan merkitystä.
Toki tämä voi johtaa laittoman siirtolaisuuden kasvuun, mutta silloin voi seurata tuota Australian mallia. Jokainen tavattu laiton siirtolainen leirille, jossa vaihtoehtona on joko palautus lähtömaahan tai eläminen vankilan kaltaisissa karuissa olosuhteissa.
Laittomilla siirtolaisella ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin työskennellä pimeästi tai alkaa rikolliseksi. Semmoinen ihminen, joka laittomaksi siirtolaiseksi ryhtyy, ei näe itsellään paljoa hävittävää. Kaikissa maissa, joissa laiton siirtolaisuus on laajamittaista, se on johtanut harmaiden työmarkkinoiden kasvuun ja myöhemmin tiettyjen alojen täydelliseen riippuvuuteen harmaasta taloudesta ja pimeästä työvoimasta. Harmaan talouden kasvu on myös aiheuttanut markkinavääristymän, kun kuluttajat eivät suostu maksamaan tietyissä asioissa laillisista palveluista niiden ollessa huomattavasti pimeästi tuotettuja palveluita kalliimpia. Lisäksi laiton siirtolaisuus tuo ehtymättömän työvoiman lähteen järjestäytyneelle rikollisuudelle (esim. huumekauppa ja ihmiskauppa).
Juuri siksi, koska hävittävää on vähän, "kova linja" ei laittomia siirtolaisia yleensä juurikaan hetkauta. Oikeastaan päinvastoin: tämmöisessä tilanteessa heillä on entistä vähemmän hävittävää ja siten entistä pienempi insentiivi olla lainkuuliainen ja tuottava yhteiskunnan jäsen. USA on harjoittanut laittomia siirtolaisia kohtaan melko kovan linjan politiikkaa, mutta silti siellä heitä 20 miljoonaa. Ja arviolta toinen mokoma, jotka ovat saaneet laillisen statuksen.
Pointti tässä nyt on edelleen se, että läheisessä tulevaisuudessa siirtolaisuus on merkittävästi nykyistä akuutimpi yhteiskunnallinen kysymys. Siihen olisi mielestäni syytä varautua siten, että siirtolaisvirrat ja siirtolaisten kotouttaminen olisivat mahdollisimman hallittuja prosesseja. Hallittuja prosesseja ne eivät ole, jos merkittävä osa Afrikasta Eurooppaan tulevista siirtolaisista tulee laittomasti.